Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala na čestitkama svima. :ortaci: Božo, e, kad bi je primili u NISu, možda ne bi sanjala inostranstvo...

Čitam šta pišete o ovim dosadnim knjigama koje imam, i shvatam da jedino Nit može da me ustreći trenutno. Hvala, Bi, baš sam htela nešto dramatično... Pamuka, vidim, neću još duuugo da probam. :aha:

Упамтила си да ми се та књига изузетно свиђала, свака част!
Ti i ja smo ovde valjda i jedini koji stvarno vole Pamuka, zato sam ja bila mnogo deshperatna kada sam pocela da citam "predmetnu"
knjigu i nisam ja razumela ili nisam umela da je razumem, ali me naravno to nije jel odvratilo od citanja njegovih drugih knjiga.
Ja sam recimo odusevljena knjigom Dzevdzet Beg i njegovi sinovi jer je taj Beg bio prvi trgovac u Turskoj ( pre toga je
za Osmanlije bila sramota da se neko bavi trgovinom pa su to bili Jevreji, Grci i Cincari), porodica Bega je patila zbog toga
jer haj sosajeti to nije prihvatao, a onda dolazi i cela ujdurma sa Ataturkom,, sistem se menja, sve je sada postavljeno naglavacke,
mene to sve zanima, zapravo su istorija i sociologija jedan od najvaznijih razloga zasto uopste i citam.

Njegov je roman Sneg i dalje za mene njegov najbolji, ali i to je politika, ali malo suFtilnije;)

I muci me situacija da nisam razumela Zovem se crveno:D

I muci me situacija da nisam razumela Zovem se crveno:D
Нисам је ни ја у потпуности разумео, али ме је одушевио стил којим је написана. То је прва Памукова књига
коју сам прочитао и одмах сам га уврстио у класике. За мене је он нови класик. :)

Ja nista ozbiljno ne citam ( ne znam ni sta bih), ali bez knjige ne umem i ne mogu da zaspim pa citam jednu italijansku
"spisateljicu" fantasticnih kriminalnih romana, a radnja je uvek u Veneciniji, nema tu krvi i patologije, vise mafijasenja
i suFtilnog povezivanja politike i mafije, imam utisak kao da citam neke dogodovstine iz Srbije:D
Ona ( Dona Leon) pismena je i pametna ( docentkinja anglistike pa provlaci kroz svoje pisanije i poeziju i muziku pa i grcku mitologiju),
komesar Bruneti takodje cita Grke, a zena mu je docentkinja na nekoj anglistici pa i tu ima divnih konverzacija.
Uzivancija:)

Ja se podmladjujem, čitam Jedina uspomena Flore Benks, autorke Emili Bar.
Kako imam problema preko glave, malo me je opustila, mada roman ima radnju i sve što je potrebno za jedan omladinski roman.
Dopada mi se.
S Pamukom sam se srela u Muzeju nevinosti i... nije mi se dopao.
Pamuk se ili voli, ili ne voli.

Čitala sam ja Donu Leon, kod nas je Laguna objavila ''Smrt u teatru La Feniče'' i ''Smrt u stranoj zemlji'' i onda su valjda odustali od daljeg objavljivanja njenih knjiga jer nisu bile toliko tražene.

Planiram još jedan okršaj s Pamukom u budućnosti, čini mi se da će to biti ''Sneg'', pa ako ne ide, odustaću od njega.

Čitala sam ja Donu Leon, kod nas je Laguna objavila ''Smrt u teatru La Feniče'' i ''Smrt u stranoj zemlji'' i onda su valjda odustali od daljeg objavljivanja njenih knjiga jer nisu bile toliko tražene.

Planiram još jedan okršaj s Pamukom u budućnosti, čini mi se da će to biti ''Sneg'', pa ako ne ide, odustaću od njega.

Sneg
ce ti se dopasti, veruj mi na rec:)

Noc knjige
noc_knjige_dec2018_plakat_50x70_final.jpg

https://www.delfi.rs/vesti/vest/4471_noc_knjige_14_decembra_od_17_sati_do_ponoci_delfi_knjizare.html

Deluje zanimljivo kad se pročita ono čime izdavačka kuća reklamira knjigu, ali tako svaka knjiga deluje zanimljiva, jedinstvena, nikad viđena, naj-ovo, naj-ono.... a ja mislim da je to još jedno te isto s.anje o samopomoći. Ili antisamopomoći, tj. isto to samo kontra. Ne pravim se da znam, jer nisam čitala, samo imam dovoljno iskustva da budem skeptična.
A vidim da ni ti baš ne veruješ izdavaču, bar ne više nego nama. ;)

Nemam iskustvo sa tom knjigom ali volim knjige za samopomoć. Prija mi njihov stil, odnos prema čitaocu, način na koji pokušava da ga dovede u bolje stanje od onog u kom je bio pre nego što je uzeo knjigu u ruke.

Ovo je malo na tragu "Ja sam ukrao tvoj sir" (na žalost zaboravio sam autora:mrgreen:) bar po danom opisu

Ja ne volim te knjige, jer imam utisak da se prema čitaocima odnose kao prema debilima, koji pojma nemaju o životu, pa će tamo neki, koji takođe nema pojma, ali se dosetio kako da uzme pare, da ih nauči. I jer se u životu ništa ne dešava kao u knjigama.
To mi je kao ona multilevel prodaja, koja je jedno vreme bila jako popularna. Kao prodaješ neke proizvode, gradiš svoju mrežu, pa onda svi ti koje si ti uključio rade za tebe, pa ti imaš paricu od svega što oni prodaju. Ja to probala, i zaključila da, ili ja nemam krug poznanika koji hoće to da kupuje i prodaje, ili ja nemam pojma s tim. A isto su svi pričali kako je to super, pozoveš komšinice na kafu i one sve odmah kupe silne proizvode i učlane se, i počnu da grade svoju mrežu.
Ja prvo nisam znala kako da pozovem komšinice s kojima osim "dobar dan" nisam ništa više progovorila.... Nismo svi rođeni za trgovce, ni da pričamo šarene laže.

- - - - - - - - - -

Za taj sir sam čula, ako je parodila na te knjige o samopomoći, onda može da bude i interesantna, kao možda i ova E zabole me. Mada ostajem skeptična

Ja ne volim te knjige, jer imam utisak da se prema čitaocima odnose kao prema debilima, koji pojma nemaju o životu, pa će tamo neki, koji takođe nema pojma, ali se dosetio kako da uzme pare, da ih nauči. I jer se u životu ništa ne dešava kao u knjigama.
To mi je kao ona multilevel prodaja, koja je jedno vreme bila jako popularna. Kao prodaješ neke proizvode, gradiš svoju mrežu, pa onda svi ti koje si ti uključio rade za tebe, pa ti imaš paricu od svega što oni prodaju. Ja to probala, i zaključila da, ili ja nemam krug poznanika koji hoće to da kupuje i prodaje, ili ja nemam pojma s tim. A isto su svi pričali kako je to super, pozoveš komšinice na kafu i one sve odmah kupe silne proizvode i učlane se, i počnu da grade svoju mrežu.
Ja prvo nisam znala kako da pozovem komšinice s kojima osim "dobar dan" nisam ništa više progovorila.... Nismo svi rođeni za trgovce, ni da pričamo šarene laže.

- - - - - - - - - -

Za taj sir sam čula, ako je parodila na te knjige o samopomoći, onda može da bude i interesantna, kao možda i ova E zabole me. Mada ostajem skeptična

Ne bih baš rekao da je u pitanju slična situacija kao kod mrežnog marketinga. Knjige za samopomoć uglvnom kreću ili od filozofije ili iz religije (ili duhovnog). Ili je podloga Aristotelova smislu filozofije kao traganju za srećom (al' bi me sad Dragoljubče zavalio) ili o pokušaju približavanja Univerzalnom umu/Bogu i traženju sreće preko mističnog približavanja njemu. U suštini je u svemu tome i malo psihologija koja preporučuje promenu načina gledanja na stvari u životu, racionalizaciju onog što mu se dešava i smanjivanje unutrašnje napetosti u odnosu prema svetu oko sebe. Stoici su tu zgodni zbog njihovog pogleda na svet koji je zahtevao određenu istrajnost u neugodnim životnim situacijama kao i promenu načina gledanja na problem. to je inače Epiktetova misao a evo još njegovih misli, sve za Dž.

http://edukacija.rs/izreke-i-citati/epiktet

Ja sam ukrao tvoj sir je neka blago provokativna knjiga jer je, sam autor priznaje, dobio novac da napiše knjigu o samopomoći. Osnovna poruka je:"Sve se može isfolirati" a to ilustruje pričom o jednom malom Bušmanu koji je folirao svoje pleme i postao vođa plemena. Meni zanimljivo, ali sumnjam da bi se bilo kome iz društva dopalo

Odem ja na ovaj link, a ono piše POtrebna vam je prekvalifikacija?, a tamo levo, između ostalog "O motivaciji". I to me podseti kad sam pre 3 godine pod stare dane ostala bez posla, pa učila da pišem CV (kad sam se prvi put zapošljavala to se zvalo biografija ili tako nekako), pa kao treba da se napiše i motivaciono pismo. Pitam sina, šta je to, šta tu treba da piše, kaže "Tu napišeš sve najlepše o sebi i kako si ti najbolji kandidat za taj posao i sve tako u superlativima, uvlačenje". Ali to nije istina, kažem ja. Pa tu niko ni ne piše istinu, važno je samo da lepo zvuči. I kažu da se često izaberu oni sa najlepšim motivacionim pismom, tj. oni koji najlepše lažu.

Možda ja nisam čitala prave knjige za samopomoć, ali te koje jesam su mi delovale prilično diletantske, ništa tu od religije ni filozofije nije bilo. A da je bilo, tek tad mi ne bi legle.

Taman sam pomislila da ste pogrešili, knjiga se ne zove Ja sam ukrao tvoj sir, nego Ko je maznuo moj sir, kad ono međutim. Postoje obe, različiti su pisci. Ja sam, na nagovor kolege, koji me je udavio pričom o knjizi, promenila mu je život i blablablabla (a znala sam da njegovi izbori generalno nemaju pojma sa životom, ali ajde, radoznala kao majmun) pročitala ovu Ko je maznuo... Pre toga nisam ni znala da postoje te knjige za samopomoć. Da ne davim, to definitivno nije za mene, to sam već pominjala. Meni to sve to, bojim se reći-da se neko ne uvredi:rumenko:-pomalo blentavo, da ne kažem nešto gore.

Inače, taj kolega što mu je knjiga kao promenila život je u neko doba svog života stvarno promenio život, napustio sigurnu i stabilnu firmu da bi otišao u privatnike, prilično mu mrljavo ide, našao švalerku, koja ga je ostavila kad je videla da se neće obogatiti od privatnog posla, žena je saznala za nju, pa ga šutnula, zbog čega je morao da napusti stan. Uglavnom, sada je blizu 60 godine, živi sam kao podstanar i dovija se sa tim privatnim poslom, manje više traljavo. Budi bog s nama šta je napravio od jednog urednog života.

Ovo sam mogla i da preskočim.:think:

U stvari i nisam, taman sam lepo ilustrovala da mu sir nije pomogao.

- - - - - - - - - -

delovale prilično diletantske, ništa tu od religije ni filozofije nije bilo.

To, baš to. Što bi rekla moja komšinica Vranjanka, kod koje su reči cev, krv i reč muškog roda (ne znam je li to samo kod nje ili stvarno tako kažu) - taj reč!

Samo si mi potvrdila da sam u pravu što ne verujem tim knjigama. Ja sam inače jedan "neverni Toma", ja ničemu i nikome ne verujem, ne lekovima, ni lekarima, ni reklamama (njima valjda niko normalan ne veruje)...

- - - - - - - - - -

A i ti sirevi, da li su to ti pisci nešto kao prepisivali jedan od drugog, ili su naši izdavači koji su ponekad tako sramotno i iritirajuće nemaštoviti sa naslovima, dali sličan naslov. Jer naslov ne bude uvek prevod originalnog naslova.

"Tu napišeš sve najlepše o sebi i kako si ti najbolji kandidat za taj posao i sve tako u superlativima, uvlačenje". Ali to nije istina, kažem ja. Pa tu niko ni ne piše istinu, važno je samo da lepo zvuči. I kažu da se često izaberu oni sa najlepšim motivacionim pismom, tj. oni koji najlepše lažu.

Ajde da se i na ovo osvrnem. Bila sam više puta u prilici da biram osobu koju će zaposliti moja firma, i nikad, baš nikad nisam prednost davala tim CV gde se dotična osoba silno pohvalila svojim sposobnostima. Uvek su mi u prednosti bili kandidati sa neklišeiziranim biografijama ili motivacionim pismima, oni koji su pokušali da daju realnu sliku o svojim sposobnostima. Fraze u tim "lepim" motivacionim pismima su zaista samo fraze.

Niko bre normalan ne veruje. Štaviše, kad vidiš da je osoba ispoštovala kliše umesto da promisli i napiše par reči o sebi, posumnjaš u njenu inteligenciju.

- - - - - - - - - -

Ali pošto je kod većine važno da se zadovolji forma - to prolazi.

a to da je forma postala bitnija od suštine jeste naša tužna stvarnost

- - - - - - - - - -

Nemam iskustvo sa tom knjigom ali volim knjige za samopomoć. Prija mi njihov stil, odnos prema čitaocu, način na koji pokušava da ga dovede u bolje stanje od onog u kom je bio pre nego što je uzeo knjigu u ruke.

Kako ti potpuno drugačije doživljavaš te knjige za samopomoć. Definitivno, mnogo ozbiljnije nego nas dve. Možda smo mi površne, pa se ne udubujemo.

Ja mislim da je on čitao neke druge knjige, a ne iste koje i mi.

Mada, ja mogu samo jedne knjige da se setim da sam čitala (ali ne i naslova i pisca) i u njoj je bilo onih saveta kao iz časopisa da se sredi orman, izbace stvari koje se ne nose, i naročito mi se svidelo nešto što je nazvala.... naravno da sad ne mogu da se setim... ali se svodilo na to da ima gomila poslića koji traju manje od minut a doprineće da kuća nikad ne bude u haosu. Ono, tipa, da vratiš stvar na mesto, u fioku, na policu, a ne da ostaviš gde stigneš...
A zar nam za to treba knjiga? Pa naravno da nam stan neće biti neuredan ako ga redovno sređujemo. Mislim, sve ja to znam, ali sad moram da demantujem sama sebe i priznam da su mi neki delovi te knjige prijali. (mada su za debile i nepotrebni svakom sa malo zdravog razuma).

- - - - - - - - - -

A sad sam se setila scene iz serije Očajne domaćice, gde svekrva savetuje snaju Suzan, pošto su u frci s lovom, da će jeftinije proći ako bude kuvala kod kuće nego što naručuje hranu iz restorana...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back