Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A ne znam šta da ti kažem, sedim sama kod kuće, po ceo dan buljim u kompjuter, vid mi propao, kičma me boli, pričam sa psom, jer mi nedostaje da komuniciram s ljudima, vi ste mi ovde kolege, u jednom momentu sam uhvatila sebe kako mužu pričam šta je ko napisao na forumu i postavio na fejsu, kao što sam nekad prepričavala događaje s posla. Uglavnom se sve završava mailovima, pa čak ni telefonom ne progovorim. Zaradi se, ali se mnogo i radi. A i nisu svi poslovi šablonski, ima da se gilja. A status nikakav, ne plaćam doprinose, jer bi onda dobar deo zarade otišao na to. Ipak je lepše kad se radi u kolektivu. Ja sam malo staromodna, što se toga tiče, nedostaje mi da radim s ljudima, da ustanem ujutru, spremim se, pa se guram po prevozu sa ostalim sugrađanima ili sednem i čitam knjigu. Eee, šta sam knjiga pročitala po autobusima. Ovo kod kuće, pa i ako nema posla, u kući uvek ima nešto.

Jaoj, mastam da ne moram svako jutro na radno mesto, da radim u pidzami.

Svima to izgleda privlačno, ali nije baš sve tako idealno,

- - - - - - - - - -

Ili na primer, da možeš da kombinuješ. U nekim firmama, uglavnom napolju, ne znam ima li ovde toga, nekim danima radiš od kuće, nekim ideš na posao. Ili da može, 2-3 godine da ne ideš na posao, pa posle ako poželiš, opet da ideš. Radila sam nešto kratko u jednom kol centru. I tu su neke žene radile od kuće.

Moje sve koleginice ( koje su jos zive:D) rade taj posao, to je sve vrlo jednostavno, imas komp, stampac, gotove tekstove, samo menjas imena
i datume. Doduse prevode i komplikovanije stvari ( medicina, farmacija, ja sam specijalista za tehniku;), prevode se i citavi sudski procesi i zaista
se fino zaradjuje jer u krajnjoj liniji ( nasa mrs.Be ce potvrditi) radis posao koji volis i sam si svoj gazda.

Najbolja varijanta za prevodioca je rad u nekoj firmi/organizaciji, po mogućnosti stranoj/međunarodnoj. Imam sreće, a valjda i nekog znanja, pa skoro čitav radni vijek dosadašnji imam takve poslove.

Frilansiranje može da donese dobru zaradu, ali nikad ne znaš koliko će posla da bude, a nisi ni osiguran. Osim toga, ja nisam nešto produktivan kod kuće. Više volim osam sati kancelarije, šefa i kolega, pa onda kuća i mozak na pašu.

Naravno, frilens poslovi su ok varijanta kad nemaš stalni posao, a ima i ljudi kojima to odgovara, ali ja nikako nisam među njima.

Najbolja varijanta za prevodioca je rad u nekoj firmi/organizaciji, po mogućnosti stranoj/međunarodnoj. Imam sreće, a valjda i nekog znanja, pa skoro čitav radni vijek dosadašnji imam takve poslove.

Frilansiranje može da donese dobru zaradu, ali nikad ne znaš koliko će posla da bude, a nisi ni osiguran. Osim toga, ja nisam nešto produktivan kod kuće. Više volim osam sati kancelarije, šefa i kolega, pa onda kuća i mozak na pašu.

Naravno, frilens poslovi su ok varijanta kad nemaš stalni posao, a ima i ljudi kojima to odgovara, ali ja nikako nisam među njima.

Jedna moja koleginica radi za sud u Hagu;) Tu se zaradjuju stvarno silne pare, ali aj prevodi Mladica:D

Radila sam ja i "normalno", ali se firma zatvorila, nije bas bilo jednostavno da nadjem slican posao na drugom mestu,
a imala sam fine kontakte (Siemens i tako to) pa tako. Zdravstveno osiguranje ne placam, imam muza jel, a u penzijsko uplacujem neku kintu.
Prevodim nekada i u live verziji, putujem tu i tamo, sve u svemu je OK. Socijalni su mi kontakti kuckari svakog jutra jedan sat.

Ja ni tu nemam sreće, moj pas je asocijalan. Ne voli da se druži s drugim psima, naročito kad ih ima više. A baš u parkiću iza naše zgrade ima fina ekipica ljudi i pasa različitih veličina, i svi su druželjubivi, ali ovaj moj, samo pogleda sa visine (sa stepenica), okrene se i vrati odakle smo došli. A ja bih se vrlo rado družila. Daj šta daš.

Svima to izgleda privlačno, ali nije baš sve tako idealno,

- - - - - - - - - -

Ili na primer, da možeš da kombinuješ. U nekim firmama, uglavnom napolju, ne znam ima li ovde toga, nekim danima radiš od kuće, nekim ideš na posao. Ili da može, 2-3 godine da ne ideš na posao, pa posle ako poželiš, opet da ideš. Radila sam nešto kratko u jednom kol centru. I tu su neke žene radile od kuće.

I to je ok :) mozda i najbolje. Odrzavas kontak uzivo, a nisi svaki dan tamo.

Nemoj Rado da potpadas pod sns botovsku kampanju. Preformulisi to ljubim te :)
Nisu nikako deca sve gluplja, evo ga moj mali sa 3 godine mojima otkljuca fon, izadje na youtube, izlista i pusti sta hoce, upali tv i pusti sta da gleda...
Tako i osnovci i srednjoskolci, svasta znaju ali je sistem vrednosti degradiran, utuvljuje im se u glavu da ne valja da ucis i da nesto znaš, sa tv im se plasira da treba da su propalice, krimosi, nepismenjaci... izopacen je i ovrazovni sistem...

Ja ni tu nemam sreće, moj pas je asocijalan. Ne voli da se druži s drugim psima, naročito kad ih ima više. A baš u parkiću iza naše zgrade ima fina ekipica ljudi i pasa različitih veličina, i svi su druželjubivi, ali ovaj moj, samo pogleda sa visine (sa stepenica), okrene se i vrati odakle smo došli. A ja bih se vrlo rado družila. Daj šta daš.

prelazimo na kuckarske price, al nema veze. Ja sam zaista stekla bas prijatelje druzeci se sa tim kuckarima. Ako mi je potrebna bilo kakva pomoc,
informacija, uvek mogu na njih da se oslonim, ali i oni na mene. Svratim i na pice kod njih bez najave:D
Leti pravimo i neke kucarske zurke kod ovih sto imaju velike kuce i dvorista.

A deca sve gluplja... :sad2:

Nemoj Rado da potpadas pod sns botovsku kampanju. Preformulisi to ljubim te :)
Nisu nikako deca sve gluplja, evo ga moj mali sa 3 godine mojima otkljuca fon, izadje na youtube, izlista i pusti sta hoce, upali tv i pusti sta da gleda...
Tako i osnovci i srednjoskolci, svasta znaju ali je sistem vrednosti degradiran, utuvljuje im se u glavu da ne valja da ucis i da nesto znaš, sa tv im se plasira da treba da su propalice, krimosi, nepismenjaci... izopacen je i ovrazovni sistem...

opet ćemo o sistemu...

Pre par dana je prof. na mom fakultetu, dugar inače, doveo studente na kakvu takvu praksu kod mene u firmu. Ja kao velim da im je učinim zanimljivijom, bajagi interaktivnom i sl., počela da pričam sa njima. Pomalo priupitala ponešto, apsolutno bazično, čisto da se uspavaju tokom iste. Majko draga, ne znaju ništa, baš baš ništa, horor. A prva godina mastera...

Fakulteti su posebna priča... niko bolonju ne sprovodi tako efikasno i paušalno kao mi :)
Ali, kamenice nista to ne mora da znaci, u smislu da ce ih sputati i da ce biti loši stručnjaci, samo im fali prakse da bubanje mogu da vide i u realnosti. Uz malo iskustva bude to sve vremenom ok.
Ja prvi priznajem da apsolutno nista nisam znao nakon faxa, jer jbg izasao sam sa masinskog fakulteta a da nam jedan jedini sraf nisu pokazali... dizaluce smo gledali na slikama samo. Srecom imao sam poslodavca koji je bio posten i rekao da ce me cekati godinu, dve i da je svestsn da u pocetku mu necu donositi novac.
Možda mislimo da je problem samo kod nas ali nije, sretao sam mnoge vršnjake i iz drugih zemalja, srecem i sada, svima fali prakticni rad tokom studija! Retko ko ima pripremljenu strategiju i plan kog se drzi, izuzev Nemacke koja uz takvu industriju i moze to sebi da priusti.

Del Pijero, nisu glupi za ono što ih zanima, ali, za školu su glupi i tačka. Kakve materijalne greške prave odlični učenici na pismenom, da ne poveruješ... Uče za ocenu, ne za znanje. I to, samo retki, oni koje roditelji priteraju uz zid.

Uz malo iskustva bude to sve vremenom ok.

Bre, ne znam... Nadam se da si u pravu, ali se bojim za ovu dečurliju.

Čini mi se da su deca predana kao Radina ćera sve ređa. A koliko znam, nije da se nije odmicala od knjige. Doduše, sad razmišljam, mi smo u poslednje vreme primili poprilično novog kadra, sve bre vrtić, ispozavršavali na vreme, kao metlom počistili svoje prilično ozbiljne fakultete. Ma, kad hoćeš da učiš - onda i učiš, kad nećeš - nećeš.

Del Pijero, nisu glupi za ono što ih zanima, ali, za školu su glupi i tačka. Kakve materijalne greške prave odlični učenici na pismenom, da ne poveruješ... Uče za ocenu, ne za znanje. I to, samo retki, oni koje roditelji priteraju uz zid.

Nadam se da shvatas da to nema veze sa tim sto su glupi...
Dakle, dete koje nauči nešto nije glupo i može da nauči, zašto ne ume da primeni znanje i zašto je funkcionalno i dalje nepismeno, je upravo ovo o cemu pricam, neadekvatno neprakticno ucenje, u kome izostaje prakticne nastave i izostaju opipljivi primeri. Deca strebaju, izbubaju sta treba i kad treba i to ispari za par dana.
Uopšte ne treba biti politicki korektan i sve svaliti na njih, ima dosta krivice i u kadru koji ih školuje, ima svakako i u zastarelim metodama rada, srozanim kriterijumima... ali je neozbiljno reci ej glupi su za skolu, a za drugo sta ih zanima su pametni... a zasto dmo dosli dotle da ih skola ne zanima? Kad sam bio osnovac privatni cadovi nisu ni postojali, danas je entuzijazam dobrog dela prosvetara toliki da izdeklemuju sta treba i to je to, za vise dodji kod mene veceras u 19h, a mozes i kod mog prijatelja, mnogo fino radi a nije skup, 5e je cas.

Poslednja izmena:
Fakulteti su posebna priča... niko bolonju ne sprovodi tako efikasno i paušalno kao mi :)
Ali, kamenice nista to ne mora da znaci, u smislu da ce ih sputati i da ce biti loši stručnjaci, samo im fali prakse da bubanje mogu da vide i u realnosti. Uz malo iskustva bude to sve vremenom ok.
Ja prvi priznajem da apsolutno nista nisam znao nakon faxa, jer jbg izasao sam sa masinskog fakulteta a da nam jedan jedini sraf nisu pokazali... dizaluce smo gledali na slikama samo. Srecom imao sam poslodavca koji je bio posten i rekao da ce me cekati godinu, dve i da je svestsn da u pocetku mu necu donositi novac.
Možda mislimo da je problem samo kod nas ali nije, sretao sam mnoge vršnjake i iz drugih zemalja, srecem i sada, svima fali prakticni rad tokom studija! Retko ko ima pripremljenu strategiju i plan kog se drzi, izuzev Nemacke koja uz takvu industriju i moze to sebi da priusti.

U Nemackoj se tehnika ne studira onako "djuture" nego imas recimo na ETF raznorazne smerove, tako je i na masinskom
pa ucis sve vreme uglavnom to sto ces kasnije raditi. Na primer moj je muz studirao ETF ali samo tehniku merenja i regulacije
( struja uglavnom) i svakako je da prvih godinu, dve bio "pocetnik". U skolama predaju ljudi koji su ucili , studirali da predaju, a ne
kao nasa Rada, zavrsila matematiku i aj u skolu;)

Pa naravno u tome i jeste poenta, usmere te ka konkretnim stvarima... vise mislim na strategiju u smislu da ljudi na najvišem nivou vode evidencije i poseduju analize po kojima izvuku zakljucke kada shvate da trenutno imaju prezasicenje u oblasti IT softvera recimo, i izdaju se instrukcije univerzitetima da se u naredne 3 godine npr.smanji broj dostupnih mesta za njih, a da se podigne broj onih zaduzenih za mehatroniku, robotizaciju itd.
Na taj nacin se pravi balans, nemas situacije da ti 1000 ljudi svakog oktobra upise elektroniku jer je to sad u ekspanziji, a gradjevinu 60, ili pmf i fiziku po 15 studenata!

Moje sve koleginice ( koje su jos zive:D) rade taj posao, to je sve vrlo jednostavno, imas komp, stampac, gotove tekstove, samo menjas imena
i datume. Doduse prevode i komplikovanije stvari ( medicina, farmacija, ja sam specijalista za tehniku;), prevode se i citavi sudski procesi i zaista
se fino zaradjuje jer u krajnjoj liniji ( nasa mrs.Be ce potvrditi) radis posao koji volis i sam si svoj gazda.

Rayela, one su onda (valjda se tako kaze) sudski tumaci, ako ne gresim? Mislim na ove sto prevode dokumenta..

- - - - - - - - - -

Lako tebi kad si mogla da čitaš Bravo. Mi ostali kupovali smo ga samo zbog postera i slikica. :mrgreen:

Jao, Bravo, kad se samo setim..Doduse, ja sam tada znala da ubodem poneku rec jer sam ucila nemacki..
Cak sam i preko tog casopisa nasla i tzv. pen friends. Bilo je to lepo iskustvo :)

]Rayela, one su onda (valjda se tako kaze) sudski tumaci, ako ne gresim[/B]? Mislim na ove sto prevode dokumenta..

- - - - - - - - - -

Jao, Bravo, kad se samo setim..Doduse, ja sam tada znala da ubodem poneku rec jer sam ucila nemacki..
Cak sam i preko tog casopisa nasla i tzv. pen friends. Bilo je to lepo iskustvo :)

Da, to su sudski tumaci, ranije je morao ispit da se polaze, sada Ministarstvo pravde odredjuje kome je gradu potreban
sudski tumac za ovaj ili onaj jezik pa se na osnovu diplome dodeljuju ta zvanja. Tako mi rekose onomad ove moje koleginice.

Srećan Dan Republike, onima koji ga se sa zadovoljstvom sećaju
Ja ga se secam tako sto je tog dana uvek bilo uzasno hladno, a ja sam uvek isla bosonoga pa je bilo svadje sa
majkom i babom, ali i danas ne nosim carape, a eto ziva sam i zdrava.
Meni je taj praznik kao jedini drzavni pranik ostao u lepom secanju, svejedno sto danas moramo da ga mrzimo:D

- - - - - - - - - -

Hvala, srećan i tebi. :)
Ti si mlad, tebi nisu svecano vezivali pionirsku maramu:D

Lepo, lepo, tad se znalo šta se slavi, zašto i kako. A ovo sada nikom nije jasno šta ove godine slavimo... i slavi administracija, banke i skole, ostali rade kao svakog dana, prodavnice, moj muz u privatnoj firmi, kakav Dan drzavnosti, kakvo primirje... gazda je samo 1. maj priznao

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back