Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja se "istutnjavam" na Tviteru. Napisem sazeto sta mislim i bude mi lakse.
I znam kako je to kad te "nesto" tera da imas neku tebi bitnu knjigu, pa makar je i biblioteka imala.
Pre par dana sam procitala knjigu koja me se bas dojmila.
U pitanju je roman Zivot posle zivota, Kejt Atkinson, dobitnica Kosta nagrade, upravo za ovaj nesvakidasnji roman.
Nisam u formi da je prepricavam, ali ko hoce da ga roman zainteresuje i da se ono bas zblizi sa glavnom junakinjom, da razmisljas o tome da mozda postoje ljudi koji su vec ziveli i da se secaju tog proslog zivota i da ce uraditi bas sve da ne dodje do nekih dogadjaja...
Ako volite takvo stivo, da se vracate kroz vreme sa junakinjom i sta je bilo ili sta je moglo biti, uzmite ovaj roman.
Ja cu ga dugo pamtiti. Znaci, nije neka teska umna knjiga, ali namece neka pitanja...
Imam od nje Iza kulisa. Neko je pominjao da je dobra, još se nisam uverila.

Ja sam se davnih dana drogirala Benediktom (i od prve plate kupila ceo komplet do tada izaslih naslova: Paralelni svet, priča o karmi, operater, milenijum, kraljev čovek.. ) tako mi se sviđalo sve na tu temu prošlih života i reankarnacije...mislim i dalje mi se sviđa ta tema ali nisam više tako zavisna :D
I da prijavim da od godišnjeg nakon Uvea ništa, ni slovo nisam pročitala. Užas koliko nemam koncentraciju.

Dođe takav period ali i prođe :)

Imam od nje Iza kulisa. Neko je pominjao da je dobra, još se nisam uverila.
Mora da sam to bila ja jer meni se ta knjiga izuzetno dopala.
A od nje sam čitala još i Neverovatno zagonetno ubistvo, koja mi se takođe dopala.
Tu Život posle života, nisam čitala, tema mi nije privlačna, ali verujem da je i nju dobrop napisala kao i ove dve.

- - - - - - - - - -

Pogodiste :D
Dobra je, sviđa mi se.

Poseta kraljevog lekara- Per Ulov Enkvist, NK, 400 str. 9/10
http://www.narodnaknjiga.rs/index.p...mart_product_id=227&virtuemart_category_id=15

Roman sa istorijskom podlogom. Odavno tako nešto nisam čitala i baš mi je prijalo.
Rondala sam i guglala o likovima non-stop. Sve vreme me je vuklo da vidim ko su bili prethodnici ovog nesretnog vladara, a naročito njegovi naslednici.
I šta se uopšte dešavalo sa svima njima. Sam kralj Kristijan VII je opisan sa dosta takta i jako me je dirnula njegova sudbina.
Kao i sudbina povezanih likova.

Knjiga je jako, jako čitljiva, pitka, ima dobru radnju, odlično isprofilisane likove koji su uzgred zaista i postojali, a i stil je odličan.
Meni se baš dopalo što sam bacila jedan pogled na danski dvor tog doba.

I još da dodam da volim knjige iz ove edicije, krupna slova, veliki prored, ma milina jedna. Ovih 400 strana se realno pročita za 3-4 dana.
Imam utisak da bi se ova knjiga skoro svima sa teme dopala. Nekome malo manje, nekome malo više, ali sve u svemu ne bi bila nikome promašaj.

Dođe napokon i ovo na red. Nisam previše odmakla, ali lepo ide. Nadam se da ću lepo i nastaviti.

I kod mene je na spisku :) ali taj spisak nikako da se skrati, samo dopisujem i ne postizavam :lol:

Evo danas zavrsih jednu od onih japanskih, mogu reci da je knjiga sasvim uvrnuta, skoro bolesna. NIje tako delovalo po opisu, i na pocetku tj prve dve trecine su bile tako tako, ni da me oduseve ni zainteresuju previse, a onda sam shvatila da nisu dva lika koji naizmenicno pisu, nego tri, plus je sve dobilo neku bolesnu boju, jedva zavrsih, a iskreno ne znam ni sto sam se mucila. U pitanju je "Last Winter, we parted", Funimori Nakamura. Mislila sam jos jednu da uzmem od njegovih, ali nisam vise sigurna u to.
Poznati fotograf sedi u zatvoru, optuzen za dva ubistva i ceka izvrsenje smrtne kazne. Jedan pisac ga posecuje sa namerom da napise knjigu o njemu, i uskoro pocinje da sumnja u njegovu krivicu. Nekih malo vise od 200 strana sitnog teksta sa ogromnim maginama i velikim proredom, za cas se procita. To mu je i najveci kvalitet rekla bih.

Narucila sam u biblioteci najnoviju knjigu Lajonel Sriver, price su u pitanju. NAdam se da ce biti interesantnija od ove gore.

Та књига стоји код мене на списку: препоручила ју је Рахела одавно.
I obavezno da je citas, tebi ce se mnogo dopasti jer je po sistemu pola pije, pola Sharcu daje, autor je genijalno spojnio dokumantarac sa romanom.
Glavni lik ( lekar) zaista je postojao, bio je i prv i "higijenicar" u istoriji higijene jer je orvi koristgio n eku pastu za zube, a i inace je biko
prosvetitelj. Tebi ce se dopasti i zbog istorije. Danska je bila sila u to vreme pa je recimo deo Hamburga ( Altona) bio danski. Ako si ( a jesi) citao
Teodor Fontane video si da su i delovi Pruskle bili danski.

I obavezno da je citas, tebi ce se mnogo dopasti jer je po sistemu pola pije, pola Sharcu daje, autor je genijalno spojnio dokumantarac sa romanom.
Glavni lik ( lekar) zaista je postojao, bio je i prv i "higijenicar" u istoriji higijene jer je orvi koristgio n eku pastu za zube, a i inace je biko
prosvetitelj. Tebi ce se dopasti i zbog istorije. Danska je bila sila u to vreme pa je recimo deo Hamburga ( Altona) bio danski. Ako si ( a jesi) citao
Teodor Fontane
video si da su i delovi Pruskle bili danski.
Читао сам Ефи Брист, али откуд знаш? Ви жене имате добру интуицију.

Ubistvo u Kapetan Mišinoj – Nenad Novak Stefanović, Laguna, 310 str. 9/10
https://www.laguna.rs/n3094_knjiga_ubistvo_u_kapetan_misinoj_laguna.html

Baš mi je legla ova knjiga. Sve mi je bilo negde onako potaman.
Jedan fini lagani krimić. Kamenitoj je zasmetala pojava Romanovih i Rajsa, a meni je to bilo sasvim ok.
Malo šlaga na torti nije mi bilo na odmet.

Inače, pisanje me jako podsetilo na Mirjanu Đurđević.
Krimić sličnog kalibra, sličnog stila, slično vođena radnja...

- - - - - - - - - -

Libar – Miljenko Smoje, Marjan tisak, 360 str. 9/10
https://www.superknjizara.hr/?page=knjiga&id_knjiga=100015160

Zbirka kolumni u periodu negde 1971-1980. Eh, koliko su problemi ostali isti a koliko su opet različiti od ovih današnjih..
Po nekad me nervira što su problemi u suštini ostali isti, a ponekad me nervira što su kada ih sada uporedim zapravo toliko uznapredovali da me hvata tiha jeza.

Pročitala sam Priču o izgubljenoj devojčici, i sad mi žao što nema više... :( I meni se čini, ko što neko reče, da je četvrti deo najlepši. Nisam ni sanjala na koga se naslov odnosi, mislila sam da je to naratorka, kad ono, međutim.
Uh, što bih ponovo čitala ovako nešto... :lol:

Nisam čitala te kolumne, ali mi se iz ove perspektive čini da se, bez obzira na te probleme, tada ipak znao neki red, za razliku od sada. I ko, šta i gde može da radi (jel ima neku školu i potrebno iskustvo), i ko može na televizuju i šta i kako i kako obučen tamo može da radi i da priča i ko može da piše knjige, a ko da snima ploče... itd, itd....

- - - - - - - - - -

vidi stvarno, ko bi reko da će Rajka da upadne u noćnu komunikaciju Lamarite i mene

- - - - - - - - - -

Da, da, izgubljena devojčica je bila iznenađenje.
Rayela reče da su joj prva i četvrta bile najbolje. Meni je ipak samo prva. I ja bih rado čitala još o tome. A vidiš Rado da je ipak ostavljeno prostora za neke nastavke. Ne nužno šta je bilo posle, ali šta je bilo u međuvremenu, u nekom momentu. Lila je nestala... to znamo još na samom početku prve knjige, pa bismo mogli jednog dana da saznamo i gde je bila za to vreme i šta je radila i razne druge stvari.

Nisam ni sanjala na koga se naslov odnosi, mislila sam da je to naratorka, kad ono, međutim.

:tajna: Pst, ni reči više... :)

Možda se predomislim, posle ovako lepe ocene.

- - - - - - - - - -

Ubistvo u Kapetan Mišinoj – Nenad Novak Stefanović, Laguna, 310 str. 9/10
https://www.laguna.rs/n3094_knjiga_ubistvo_u_kapetan_misinoj_laguna.html

Baš mi je legla ova knjiga. Sve mi je bilo negde onako potaman.
Jedan fini lagani krimić. Kamenitoj je zasmetala pojava Romanovih i Rajsa, a meni je to bilo sasvim ok.
Malo šlaga na torti nije mi bilo na odmet.

Inače, pisanje me jako podsetilo na Mirjanu Đurđević.
Krimić sličnog kalibra, sličnog stila, slično vođena radnja...

Znala sam da će ti se svideti. Jeste stil nalik na Djurdjevićku iz njenog zlatnog doba.

Bi, nisam mislila da čitam dalje konkretno o Napulju, već ovako, neku sagu tipa Prijateljice. Kako starim, sve mi više prija laka literatura. Mada, ima ovde divnih zapleta... Divim se dotičnoj, ma ko bila.

Sinoć ponesoh za voz kratak roman Havijera Marijasa Opaka narav, o Elvisu Prisliju kao glumcu, ali, osim ogromnog fonta (26), ništa mi se drugo ne sviđa. Sad ću do Niša to da prešišam, pa jedva čekam da počnem Moja baka vam se izvinjava.

- - - - - - - - - -

Gde ste noćne ptice? Spavate li? ;)

Poseta kraljevog lekara, Per Ulov Enkvist

Ova knjiga je već više puta ovde pominjana. Osim Kanele koja je bila relativno suzdržana u utisku, svi su je hvalili. Dakle, Rayela, Shade, Rada i Lamar. Evo, sad je i ja pohvaljujem. A mislim da će se i Nautilusu dopasti.

Da se ne zadržavam na radnji, kao što je Rayela već napisala, radi se radi o Danskoj, o dvoru, XVIII vek je u pitanju, vreme prosvetitelja.

Jako mi se dopala ova knjiga i to, kako bih rekla, na više nivoa. Dopao mi se način na koji je prikazan određeni period iz istorije Danske i kako je romansirana hronika tog vremena. Dopao mi se stil pisanja, naracija - jasne i kratke rečenice, sve fokusirane na događaje o kojima govore. Dopalo mi se što sam ponešto i naučila, obzirom da mi je istorija oduvek bila muka teška. Dopalo mi se što ljubavna priča nije bila gnjecava. I pre svega dopala mi se lakoća sa kojom sam je čitala, jer sam zebla kad sam je započela, 400 strana i tema iz istorije. Bauk kompletan. Kad ono - međutim. Hvala svim devojkama koje su je pohvalile, jer su mi pružile veliko zadovoljstvo.

(I hvala mom mužu :heart:, jer smo uspeli da skuvamo i pekmez i mnooogo soka od paradaiza, a da ja ipak uspem da pročitam knjigu).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back