Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I moja je nana imala jednu takvu mašinu, mnogo je lepa bila. Nemam pojma šta se sa njom dogodilo, baš ću sutra pitati majku .

Ja za taj kafić ne znam. Gde je? Zvuči sasvim zanimljivo.

Preko puta hotela Palas. Bar je bio, dok sam tuda često prolazila. Ali imali su i drugi ta postolja umesto stolova.
Baš mi je drago da ti se knjiga dopala. Naročito zato što si imala pozitivna očekivanja i dobila tačno to. Super!
jeste lepo

Dobro, evo malo humora za "dobrojutro"

toon-1018.gif

Ma ajte molim vas. Kakav Fejsbuk.
Ja trenutno čitam dve knjige istovremeno :flert:

Ovih dana ću da vam otkrijem koje su to knjige.
Do tada se mučite nagađajući :mrgreen:

- - - - - - - - - -

A ti Božo, jel i ove godine nosiš ranac za knjige na sajam :D

Bilo pa prošlo, Lamar, bilo pa prošlo. Vremena se menjaju a i čovek sa njima. Ranije, kad sam bio mlađi, pustošio sam police. kad prođu godine, čovek postane stariji pojavi se rafinman, postane izbirljiviji i probirljivo gleda što mu treba. Uostalom, ako sam dobro izračunao, do kraja života imam još nekih 240-300 knjiga što je otprilike tri puta manje nego što imam u biblioteci, tako da i ovo što imam ne stignem pročitati kad bih ponovo počeo da čitam sve od početka

Jedino što planiram da kupim jeste "Mediteran i mediteranski svet u doba Filipa II". To je istorijska studija o Mediteranu koja prevazilazi suhoću i enumerativnost istorijskog dela, koja ima jednu poetsku notu i gde osećaš autorov emotivan odnos prema predmetu kojim se bavi. pre par godina sam ju imao u rukama na štandu Akademske knjige i umesto da kupim nju, kupim Sedovljeve knjige o ranoj istoriji Slavena (kao, sad ću ja njima da pokažem na pdf Istorija šta sam čit'o) koju jedva da sam otvorio par puta, a ovu propustim za bolja vremena. Ni do dan danas ne mogu da prežalim što sam to napravio. tako da je ovaj odlazak na Sajam brisanje fleka iz prošlosti

O Brodelovoj knjizi možete pročitati nadahnutu recenziju u magazinu Matice hrvatske, a možete pogledati i pdf verziju same knjige na linku ispod. Ali to je jedna od onih knjiga koja treba da se ima na papiru.

http://www.matica.hr/hr/519/fernand-braudel-i-dubrovacki-arhiv-27025/

https://kupdf.net/download/meditera...ii-frenan-brodel_58f49412dc0d60c050da9888_pdf

Ni put papira nije manje dug. Izumljen u Kini 105. godine poslije Krista, kao prozirni papir, tajnu njegove proizvodnje vjerojatno su otkrili kineski zarobljenici u Samarkandu 751, nakon čega su Arapi zamijenili platna biljkama i papir je započeo svoju karijeru u Bagdadu Odatle je polako prodirao u druge dijelove muslimanskog svijeta.
U li. stoljeću njegova prisutnost zabilježena je u Arabiji i Španjolskoj, ali prva radionica papira u Xativi (danas San Felipe u Valenciji) vjerojatno nije starija od sredine 12. stoljeća. U 11. stoljeću bio je poznat u Grčkoj i oko 1350. zamijenio je pergam ent na Zapadu

Inače, to je zgodna knjiga za letovanje za one koji idu na more. Govoreći o Mediteranu, kaže da je to more između planina i zajednica koje žive na njima i da istorija Mediterana ne može biti shvaćena bez njih, da su oni nosioci kulture "dugog trajanja", stila života vezanog za more i zaleđe koji se nije menjao stolećima iako su se menale države i koje su ga okruživale. Pošto i moji imaju vezu sa Mediteranom , i meni to dođe kao neka ekskurzija u život mojih predaka

I tako im ne pokaza ti šta si čit'o :lol:
Ja na teme Istorija ili Politika bože me prosti :pop: ne bih ušla pa kad bi mi neznamtinijašta. Tamo je pretpostavljam :sad2:

Nego Božo, zainteresovao si me za knjigu a ima je moja biblioteka!
A ti ćeš vidim s' pravom da pukneš lepe parice za nju :D

I tako im ne pokaza ti šta si čit'o :lol:
Ja na teme Istorija ili Politika bože me prosti :pop: ne bih ušla pa kad bi mi neznamtinijašta. Tamo je pretpostavljam :sad2:

Nego Božo, zainteresovao si me za knjigu a ima je moja biblioteka!
A ti ćeš vidim s' pravom da pukneš lepe parice za nju :D

Politika i Istorija su super pdf-i. Lepo čovek dođe, istutnji se i bude mu lakše. Jedina je razlika što za Istoriju moraš da se pripremaš i budeš u toku inače te izmlate po guzi i onda:rida:
Ali ni to nije loše. Naučiš lekciju za sledeći put, kupiš Sedova i čekaš. Čekaš. Čekaš. Do sudnjeg dana čekaš priliku da im pokažeš ono što si saznao čitajući Sedova:dash:

Ako uzimaš ovu knjigu, pogledaj da li imaju i Mediteranski brevijar Predraga Matvejevića. To je ličniji zapis, manje opterećen podacima a više usamljeničkim promišljanjem intelektualca o Mediteranu oko njega. Kad sam pročitao Mediteran i mediteranski svet... (bar ovako malo na internetu), iznenadio sam se koliko Mediteranski brevijar liči na njega, samo manje opterećen podacima. Da bi ti bilo lakše da proceniš da li će ti se dopasti evo linka i za Mediteranski brevijar

https://kupdf.net/download/matvejevic-mediteranski-brevijar-1_59f19394e2b6f52c5f951243_pdf

A ođe je link za jedno novinsko podsećanje o njoj

https://www.telegram.hr/kultura/med...-se-nije-nametnula-kao-nacionalno-vazna-tema/

A što se tiče novca koji planiram da potrošim, naš narod kaže:"Nije blago ni srebro ni zlato, već je blago što je srcu drago":smeker:

Oooo, vidi njih, raspričale se u ove sitne sate. :D
U pravu si Bi. Prva knjiga mi je bila sasvim dovoljna.

Sada čitam jednu preporuku od tebe i Kaamenite.
Sviđa mi se. Pisaću o njoj kada je dovršim :)

- - - - - - - - - -

Odoh da čitam :bye:

Politika i Istorija su super pdf-i. Lepo čovek dođe, istutnji se i bude mu lakše. Jedina je razlika što za Istoriju moraš da se pripremaš i budeš u toku inače te izmlate po guzi i onda:rida:
Ali ni to nije loše. Naučiš lekciju za sledeći put, kupiš Sedova i čekaš. Čekaš. Čekaš. Do sudnjeg dana čekaš priliku da im pokažeš ono što si saznao čitajući Sedova:dash:

Ako uzimaš ovu knjigu, pogledaj da li imaju i Mediteranski brevijar Predraga Matvejevića. To je ličniji zapis, manje opterećen podacima a više usamljeničkim promišljanjem intelektualca o Mediteranu oko njega. Kad sam pročitao Mediteran i mediteranski svet... (bar ovako malo na internetu), iznenadio sam se koliko Mediteranski brevijar liči na njega, samo manje opterećen podacima. Da bi ti bilo lakše da proceniš da li će ti se dopasti evo linka i za Mediteranski brevijar

https://kupdf.net/download/matvejevic-mediteranski-brevijar-1_59f19394e2b6f52c5f951243_pdf

A ođe je link za jedno novinsko podsećanje o njoj

https://www.telegram.hr/kultura/med...-se-nije-nametnula-kao-nacionalno-vazna-tema/

A što se tiče novca koji planiram da potrošim, naš narod kaže:"Nije blago ni srebro ni zlato, već je blago što je srcu drago":smeker:

Ja se "istutnjavam" na Tviteru. Napisem sazeto sta mislim i bude mi lakse.
I znam kako je to kad te "nesto" tera da imas neku tebi bitnu knjigu, pa makar je i biblioteka imala.
Pre par dana sam procitala knjigu koja me se bas dojmila.
U pitanju je roman Zivot posle zivota, Kejt Atkinson, dobitnica Kosta nagrade, upravo za ovaj nesvakidasnji roman.
Nisam u formi da je prepricavam, ali ko hoce da ga roman zainteresuje i da se ono bas zblizi sa glavnom junakinjom, da razmisljas o tome da mozda postoje ljudi koji su vec ziveli i da se secaju tog proslog zivota i da ce uraditi bas sve da ne dodje do nekih dogadjaja...
Ako volite takvo stivo, da se vracate kroz vreme sa junakinjom i sta je bilo ili sta je moglo biti, uzmite ovaj roman.
Ja cu ga dugo pamtiti. Znaci, nije neka teska umna knjiga, ali namece neka pitanja...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back