kamenita
Ističe se
- Poruka
- 2.674
Odgledala sam film Čovek po imenu Uve.
Mislim da je većini čitalaca koji su odgledali film Uve baš odgovarao, i glumac se poklopio sa maštom koja je nastala tokom Bakmanovih opisa i lika i situacija.
Film je pristojan, ali njemu nedostaje svih onih delova iz knjige koji su meni bili veoma simpatični i važni.
Recimo, deo kada se Rune i Uve bore protiv komšije nasilnika koji tuče ženu.
Momenat u kojem oni iako tada u ne baš prijateljskim odnosima znaju šta će uraditi u sledećem trenutku.
Ili momenat kada Uve vozi Sonju nekud, čeka je i ne pita je ni kuda će, ni koliko će biti odsutna.
Potom, Sonjinom liku nedostaju neke pojedinosti koje je Uve najviše voleo - puštala ga je da bude ono što jeste.
Logično, film ne može da sadrži sve elemente iz knjige, nekad nije izvodljivo a i bilo bi predugo, međutim, svako se tokom čitanja uhvati za neki svoj momenat koji visoko vrednuje ili mnogo više simpatiše nego neki drugi deo iz romana, a potom se tokom ekranizacije od nekih delova iz knjige mora odustati.
Ponoviću,[/B]pristojna[/B] ekranizacija književnog dela, ali meni je falilo još nečeg.
Ipak, preporučujem, jer znam da ovde ima dosta ljubitelja ove knjige.![]()
E, i ja sam ga gledala pre neke dve nedelje. Mislim da si odabrala pravu reč - pristojan. Film je simpatičan, prilično je verno preneo lik glavnog junaka, ali one finese koje samo knjiga može da da, nije mogao da prenese. Nebitno što ta knjiga ne pripada nekoj bogznakako vrednoj književnosti. Dodatni plus mi je bilo što je film švedske produkcije, naravno na švedskom, pa je doživljaj nekih tamo ljudi na severu bio kompletan.
Mislim da neko ko je samo odgledao film a nije pročitao knjigu, ni izbliza ne može da razume naše oduševljenje.

Ne volim kad ne znam šta sam pročitala.

Mi smo samo bili u žalosti, pa smo odložili venčanje. Inače, lepo si primetio, sin mi puni 30 na Vidovdan.