Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Odgledala sam film Čovek po imenu Uve.

Mislim da je većini čitalaca koji su odgledali film Uve baš odgovarao, i glumac se poklopio sa maštom koja je nastala tokom Bakmanovih opisa i lika i situacija.
Film je pristojan, ali njemu nedostaje svih onih delova iz knjige koji su meni bili veoma simpatični i važni.
Recimo, deo kada se Rune i Uve bore protiv komšije nasilnika koji tuče ženu.
Momenat u kojem oni iako tada u ne baš prijateljskim odnosima znaju šta će uraditi u sledećem trenutku.
Ili momenat kada Uve vozi Sonju nekud, čeka je i ne pita je ni kuda će, ni koliko će biti odsutna.
Potom, Sonjinom liku nedostaju neke pojedinosti koje je Uve najviše voleo - puštala ga je da bude ono što jeste.

Logično, film ne može da sadrži sve elemente iz knjige, nekad nije izvodljivo a i bilo bi predugo, međutim, svako se tokom čitanja uhvati za neki svoj momenat koji visoko vrednuje ili mnogo više simpatiše nego neki drugi deo iz romana, a potom se tokom ekranizacije od nekih delova iz knjige mora odustati.

Ponoviću,[/B]pristojna[/B] ekranizacija književnog dela, ali meni je falilo još nečeg.
Ipak, preporučujem, jer znam da ovde ima dosta ljubitelja ove knjige. :)

E, i ja sam ga gledala pre neke dve nedelje. Mislim da si odabrala pravu reč - pristojan. Film je simpatičan, prilično je verno preneo lik glavnog junaka, ali one finese koje samo knjiga može da da, nije mogao da prenese. Nebitno što ta knjiga ne pripada nekoj bogznakako vrednoj književnosti. Dodatni plus mi je bilo što je film švedske produkcije, naravno na švedskom, pa je doživljaj nekih tamo ljudi na severu bio kompletan.

Visoke planine Portugalije – Jan Martel, Laguna 300 str.
(Inače poklon jedne pahuljaste prijateljice :heart: :) )
http://www.delfi.rs/knjige/103164_visoke_planine_portugalije_knjiga_delfi_knjizare.html

Neobična knjiga. Čudnovata. Čudnovati likovi i događaji.
I neverovatan spoj čoveka i šimpanze što je tema trećeg dela koji se meni najviše dopao.
Knjiga me na neki način podsetila na Arsenijevićevog Predatora. Ima neke sličnosti u neobičnosti te dve knjige.
S’ tim što se kod Arsenijevića ta neobičnost ispoljavala kroz nečovečnost a ovde upravo suprotno, kroz čovečnost i osećanje topline koju vam knjiga pruža.
Osim toga Predator je „zvučao“ po malo pretencioznoa, a ova knjiga vam pruža osećaj topline i ušuškanosti.
Kome se dopao Pijev život verujem da će mu se dopasti i ova knjiga.

Visoke planine Portugalije – Jan Martel, Laguna 300 str.
(Inače poklon jedne pahuljaste prijateljice :heart: :) )
http://www.delfi.rs/knjige/103164_visoke_planine_portugalije_knjiga_delfi_knjizare.html

Neobična knjiga. Čudnovata. Čudnovati likovi i događaji.
I neverovatan spoj čoveka i šimpanze što je tema trećeg dela koji se meni najviše dopao.
Knjiga me na neki način podsetila na Arsenijevićevog Predatora. Ima neke sličnosti u neobičnosti te dve knjige.
S’ tim što se kod Arsenijevića ta neobičnost ispoljavala kroz nečovečnost a ovde upravo suprotno, kroz čovečnost i osećanje topline koju vam knjiga pruža.
Osim toga Predator je „zvučao“ po malo pretencioznoa, a ova knjiga vam pruža osećaj topline i ušuškanosti.
Kome se dopao Pijev život verujem da će mu se dopasti i ova knjiga.

Ja se kunem u Pijev zivot, toliko mi se roman dopao.
Za Visoke planine Portugalije sam cula da nije ni priblizno tako dobra kao Pijev zivot, svejedno upisana mi je u tefter da je procitam, ali cu sada da sve to ubrzam.
Hvala ti.
Ja Uvea nikako da nadjem. :(

Linejna, pa to je nedopustivo. Mislim da smo Uvea svi ovde čitali u elektronskom obliku. Kaži kako da ti pošaljem, ako već neko nije. Znam da knjige obično razmenjujemo mailom. Ne znam jel može da se pošalje ovde kao PP.

Jeste, Bi, zaista je tako. Čini mi se da me toliko ni rođeni muž ne obasipa pažnjom kao ovi naši momci sa teme. Hvala im na tome. :heart:

Kad već pomenuh mm, danas nam je 30 godina braka. :)

- - - - - - - - - -

Laki, sad sam se definitivno postidela. Samo ja još nisam pročitala poklon od Snežne. :rumenka:
Ja sam se toliko uplela s Luzitanijom, da sam se pokajala što sam je i kupila. Mrzim je... :bljak: Ne volim kad ne znam šta sam pročitala.

Čestitam ti veeeeliki jubilej.

Ja sam danas nastavila Luzitaniju i posle nekih 15-ak minuta totalne dekoncentracije, opet sam uhvatila korak. Pa to je malo takva knjiga da ne znaš šta si pročitala.... čas me podseća na Kafku, pa malo na Majstora i Margaritu Bulgakova, a motivi iz Alise u zemlji čuda su namerni.

Krasuljak, sretna godišnjica:bye:

godi%C5%A1njica-braka-%C4%8Destitke-i-%C5%BEelje.jpg

Išla sam večeras na književno veče posvećeno ruskim ženama, Valentini Tereškovoj i Ljudmili Ulickoj. O Ulickoj je divno govorila naša Sokolica, dok je o prvoj čitala izvesna doktorka nekih nauka, iako je propagirala svoju dokumentarnu knjigu, biografiju slavne kosmonautkinje. To uopšte nije bilo zabavno... :( Bar je gospođa pored mene bila vidno smorena, kao uostalom i ja...

Čestitam!

Usput, ako se ne varam, tebi je i sin skoro toliko star? :think:
I ti si sa stomakom do zuba na vjenčanje išla, kao moja žena?

Nama se ćerka rodila tačno mjesec dana poslije sklapanja braka. :mrgreen:

Ja se nisam trudna udala, za vas ne znam... :lol: Mi smo samo bili u žalosti, pa smo odložili venčanje. Inače, lepo si primetio, sin mi puni 30 na Vidovdan. :)

Hvala vam svima koji ste nam čestitali i koji niste. Volela bih da doživite platinastu svadbu. Volim vas. :heart:

Ja sam se udala sa stomakom "do zuba". :-) Nisam klasicnu svadbu ni htela, ali me ubedise. Zato sam od obicaja zadrzala samo bacanje bidermajera. :-) I sad kad vidim svoju vencanicu shvatim koliki sam tenk bila. :-))))

- - - - - - - - - -

Kventine, koliko staza ti brojis?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back