Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U našu Gradsku biblioteku za koji dan dolazi Dejan Atanacković, laureat.
Međutim, nisam sigurna hoću li stići da pročitam knjigu, zatrpana sam drugim stvarima, a i knjigama.
Svejedno, javiću utiske njegove posete, atmosferu i ostale propratne pričice. :)

Pročitala sam Venac od trnja za Danila Kiša Milivoja Pavlovića.
Međutim, knjiga od oko 500 stranica puna je opštih mesta i informacija koje možete naći kod KIša, ako ste, recimo na Jutjubu preslušali njegov Izvod iz knjige rođenih ili čitali njegove autopoetičke tekstove ili kakve intervjue. Knjiga ne poseduje bukvalno njšta posebno niti unikatno što bi se moglo naći o Danilu Kišu za čim verovatno žude svi koje zainteresuje ova knjiga.
Mimo opštih mesta, u knjizi su objedinjene neke prepiske koje je Kiš vodio sa svojim prijateljima, informacije o čuvenoj aferi plagijat koja je pokušala da baci ljagu na pisca, i svedočenja njegovih prijatelja o celoj toj stvari. Kraće: sve što se može naći i na drugim mestima, ako se iole traga.

Dala sam knjizi trojku jer sam se podsetila nekih zanimljivih stvari o omiljenom mi piscu, koje su ovde na jednom mestu, ali knjiga ne donosi nikakvu ozbiljnu priču, inovaciju da ne pominjem.
Pet stotina stranica gotovo kopi/pejst pričanja. Odlomci, fragmenti, intervjui prijatelja, i ostale stvari već svuda postoje, ovde su samo prikazane na jednom mestu što može uraditi bilo ko, a da ne digne nikakvu pompu oko toga, već da to uradi za svoju fioku.

Dobila sam danas Ferante " meto Dika treci deo"*, a kupila sam i Stonera za koga Sneguljica rece da joj se nije bas mnogo dopao.
Sad mi se cita Stoner, ali moram da citam Ferante.

U neka davna vremena moj poznanik posalje svog brata , klinca, da mu kupi neki udzbenik ( valjda je bio ETF u pitanju) koji se zove
Metodika II deo i ovaj mrtav ladan trazi Meto Dika drugi deo:D

Počela Luzitaniju. Probila se kroz prvih četrdeset i nešto strana, ne znam šta bih rekla o knjizi. Zasad je pomalo konfuzno, ali računam da se još uvodimo u priču. Nije mi lak za čitanje, rečenice su često predugačke, uzmu i pola strane. Dok dođem do kraja bezmalo sam zaboravila početak. Sa druge strane, zanimljivo je, gomila još uvek nepovezanih crtica, koje će se nadam se uvezati.:

Naravno, hvala našem Bodrijaru na nesebičnosti.

Bi, znači knjigu sam pogodila?:) Ti i Kamenita ste pročitale svoje poklone,čekamo i ostale:D

Završila sam (konačno) Mesečinu, Pjer La Mir i opšti utisak je da mi se svidela. Ne znam skoro ništa o kompozitorima, tako da sam se putem ove knjige upoznala sa životom Kloda Debisija. Na momente mi nije bila zaniljiva (to sam već ranije pomenula), ali za to krivim svoju lošu koncentraciju u tim trenucima, ali posle je sve išlo kako treba, pa je utisak zadovoljavajući.
Ostalo mi je da završim Treznog Morisa koga takođe razvlačim nedeljama, i nadam se da ću uspeti za koji dan i ovo da završim.

Žao mi je zbog loših stvari koje se se desile, ono što ste pominjali u prethodnim postovima.

Pogodila si, uživala sam sa Arturom u njegovim avanturama i otkrićima.

A vala konačno da i ti završiš Mesečinu, bas si je oduzila. Ali znam kako je to kad se nema vremena. A očigledno ni kniga nije bas toliko uzbudljiva, nemoj da kriviš svoju koncentraciju. Tako i ja sve nesto pravdam knjige koje mi nisu baš mnogo zanimljive.
Ja sam sad odužila Pobednik je sam, Paola Kuelja. Čitam je u elektronskom obliku, samo u autubusu, a ne putujem baš mnogo. Ali da je ona mene privukla, čitala bih ja nju i kod kuće.
Sad ću nju prvo da završim pa ću Luzitaniju. Da budem aktuelna.

Ja sam moju tek juče počela
smilie_les_024.gif

- - - - - - - - - -

Opa, sad sam pogledala, Luzitaniju ima moja biblioteka.
Ala su aktuelni :D

Malterego i Higijena nesećanja, su povezane....prva malo konfuzna, a druga je baš dobra...mali ima jako dobar stil pisanja i interesantan je
Piše i treći deo...moja preporuka...pozz

Poslednja izmena:
Jedna ( meni jako drga) forumasica koju je takodje smrt Grofa pogodila, napisala je kratak i dirljiv tekst na svom blogu,
a i ona ga je poznavala "onako", kao i mi ostali.

https://forum.krstarica.com/entry.php/47177-Don-Kihot-gosn-Grof-Vronski

Ja nocas procitah skoro pa i pola knjige ( ima preko 500 strana) Ferante, mozda cu je nocas i dokrajciti.
A pocela sam da citam Pinchona i mnogo mi se dopao , ali cu nastaviti posle Ferante.
Pinchon je neki drugi svet, meni i stran, al opet i jako privlacan. Paranoja i antiparanoja.
Njega cu tek da studiram detaljno kad zavrsi sa Ferante.
Jedna zanimljivostÖ:
Niko ne zna kako Pinchon izgleda ( ima osamdeset godina), a isto vazi i za Ferante.

Već sam se iznervirala da je još jedan čovek iskoristio trenutak slave, i počeo da štanca knjige godišnje... :(

Moja baka vam se izvinjiva

Čisto sumnjam da će dostići slavu prethodnog romana, Čovek po imenu Uve...

- - - - - - - - - -

http://readly.ru/author/16534/

Moj muz je odusevljen UveTom, ja ga jos nisam citala, nekako mi se ne da.
Ma nije nikakva knjizevnost pisati tako knjige po istoj mustri.
Ja sam negde Pinchona videla kada je valjda imao 18 godina, isto je izgledao, mnogo jadan ruzan:D

Jedna ( meni jako drga) forumasica koju je takodje smrt Grofa pogodila, napisala je kratak i dirljiv tekst na svom blogu,
a i ona ga je poznavala "onako", kao i mi ostali.

https://forum.krstarica.com/entry.php/47177-Don-Kihot-gosn-Grof-Vronski

Ja nocas procitah skoro pa i pola knjige ( ima preko 500 strana) Ferante, mozda cu je nocas i dokrajciti.
A pocela sam da citam Pinchona i mnogo mi se dopao , ali cu nastaviti posle Ferante.
Pinchon je neki drugi svet, meni i stran, al opet i jako privlacan. Paranoja i antiparanoja.
Njega cu tek da studiram detaljno kad zavrsi sa Ferante.
Jedna zanimljivostÖ:
Niko ne zna kako Pinchon izgleda ( ima osamdeset godina), a isto vazi i za Ferante.

Šta čitaš od Pinčona, Rajela?

Ja sam negde Pinchona videla kada je valjda imao 18 godina, isto je izgledao, mnogo jadan ruzan:D

Da, ono, dobro da se proljepšao pod stare dane. :lol:

Zapravo, osim te prastare slike dok je bio u mornarici, ne postoji potvrđena fotografija Tomasa Pinčona. Ali, što bi se reklo, koga god zanima kako Pinčon izgleda, taj ne kapira njegove knjige. ;)

Poslednja izmena:
Da, ono, dobro da se proljepšao pod stare dane. :lol:

Zapravo, osim te prastare slike dok je bio u mornarici, ne postoji potvrđena fotografija Tomasa Pinčona. Ali, što bi se reklo, koga god zanima kako Pinčon izgleda, taj ne kapira njegove knjige. ;)

Ja citam ( odnosno pauziram momentalno) onu Objavu 49 ( ili kako se vec zove), ali cu smesta nabaviti i Gravity's Rainbow koju
je na nemacki prevela Elfride Jelinek kao "Kraj Parabele". Inace je ona, Jelinek, njegova prva evropska obozavateljka, uzdizala ga je
u nebesa i pala je u nesvest kada je ona umesto njega dobila Nobela;)

Ja citam ( odnosno pauziram momentalno) onu Objavu 49 ( ili kako se vec zove), ali cu smesta nabaviti i Gravity's Rainbow koju
je na nemacki prevela Elfride Jelinek kao "Kraj Parabele". Inace je ona, Jelinek, njegova prva evropska obozavateljka, uzdizala ga je
u nebesa i pala je u nesvest kada je ona umesto njega dobila Nobela;)

Eto, ta Objava je mene fascinirala bila, jer je ipak pristupačnije od ostalih. Kažu da je Gravity's Rainbow odlična. Nadam se da ću je ove godine uzeti. Možda i odmah ovih dana , pošto završavam Luzitaniju večeras.

Jedna obozavateljka je cak i pomislila da oni stvarno dolaze u NS. :-))))
Elem, za Ferante se zna ko je. U pitanju je jedna italijanska novinarka plus njen muz pisac. Pisali su oboje sve knjige. :-) Zaboravih jedino njihova imena...

- - - - - - - - - -

Anita Raja i Domeniko Starnone

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back