Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pojedinac je bio i kralj Evdvard VIII;)

ZIG HAJL 1937.
Još dok je bio prestolonaslednik, Edvard je gajio simpatije prema Adolfu Hitleru koji je od 1934. bio nemački kancelar. Obnova snage nacije, čvrstina u nastupu i podrška naroda koju je uživao delovali su opijajuće na krunskog princa Kuće Vindzor.

Nakon abdikacije, a uprkos savetima vlade, Edvard, sada Vojvoda od Vindzora, odlazi u posetu Hitleru 1937. godine. Lidera nacizma pozdravio je podignutom rukom (zig hajl). Hitler je u njemu prepoznao simpatizera, što je i rekao Albertu Šperu, ministru za gradnju i arhitekti konc-logora:

"Sve bi bilo drugačije da je (Edvard) ostao kralj. Njegova abdikacija je veliki gubitak za nas."

Mene je u knjizi fasniriao batler koji je zaljubljen, a ne shvata da je zaljubljen i tako do kraja i knjige i svog zivota.
Knjiga je ustvari prelep ljubavni roman:)

Knjigu sam davno čitao, možda još kad je prvi put prevedena kod nas, i najjači utisak koji se u meni zadržao bila je batlerova predanost službi.
Takođe, sećam se i nekog dijaloga seljaka u kafani na temu politike.
Batler nakon tog razgovora zaključuje da je politika oblast u kojoj samo aristokratija može išta pametno da kaže.

Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju, Elena Ferante (3. deo Moje genijalne prijateljice), Booka, 434 strane.

Ščepala me i ova prijateljica i nije pustila dok je nisam pročitala. Zanimljivo, puno dešavanja i u privatnim životima junakinja i u Italiji tog vremena (60.- i 70.- godine), fašisti, komunisti, socijalisti, sindikati, mafija. Lila iz teškog i bednog života uspeva da se izdigne i postane uspešna, Elena se od perspektivnog pisca svela na domaćicu. Onima kojima su bile dosadne šetnje plažom u drugom nastavku, biće i ovde dosadni neki delovi, pa im je ne preporučujem. A ionako nisu ni mislili da je čitaju. Meni je bila dobra.

Nek je rekla, ja ne bih ni videla. Ako nekom smeta, skinuću. Ako uspem, kao što sam jedva izbrisala ko je sa mnom. Vas na slici sve mnogo volim, ali ne želim da mi stižu lajkovi ljudi koje ne znam.
Onaj fejs je totalno poludeo. Sve radi po svojoj volji, ne može da se obuzda.
Pita me kolega danas preko mesindžera, gde sam nema me mesecima. Pa nema, kad me fejs nije izabrao za tvog prijatelja, džaba što ti jesi. Prikazuju mi se objave 5-6 prijatelja, pa nemoguće da ostalih skoro 100 ništa ne objavljuju.

:)
E bas ste simpaticne sa ovim :)

Ima jedno 3,4 meseca kako su objave stranica i grupa prebacene na drugu karticu. Da bi se videle njihove objave, mora se kliknuti na explore feed.
U levom uglu su smestene ove opcije. To je neki eksperiment koji se sprovodi u 5,6 zemalja, medju kojima je i Srbija.
Screenshot_1.png

News feed otvara samo objave prijatelja i placenih stranica. Zasto nema objava bas svih prijatelja, pa fb generise podatke o vama tj. sa kime se dopisujete, na ciji profil ulazite, cije objave pratite, lajkujete, komentarisete...i na osnovu toga vrsi selekciju i takve osobe vam cesce objavljuje.
Da bi vidjali vise objava nekih ljudi, potrebno je otici na njihov profil i tamo gde je opcija following, odabrati follow, a ako bas zelite da sigurno viditi i to brzo nakon objave, onda cekirati see first.

Btw, procitao sam Smrt i njeni hirovi... Sa Saramagom nema greske ;)

Hvala, del piero... :hvala: svasta mora da se zna. Znači, moramo da pratimo svoje prijatelje koji nas zanimaju. Videla sam ja da neki obični ljudi imaju sad pratioce, a to su pre imale samo kao poznate ličnosti.
Neke sam ja i blokirala. Ono, prijateji smo, ali ne želim da svaki put kad uđem na fejs, vidim njihovih 5-10 novih objava, pa se onda one drugih ljudi izgube među njima.
Inače, ono istražite, tj. Explore Feed, znam zbog https://www.facebook.com/hocupozoriste/ (https://hocupozoriste.rs/)

Poslednja izmena:
Blago vama sto mozete da citate.
Mene knjige ne drze kao pre.
Procitala sam od pocetka godine samo cetiri.
A to je za moj prosek malo.
Imam toliko problema da ne mogu da se opustim...

Linejna, nisi sama :confused: Ja vec dugo nisam procitala nijednu knjigu :( To je pocelo bas da me opterecuje, koncentracija mi je slaba,
ne mogu da citam kao pre 10ak godina, kad sam za par dana citala po jednu knjigu.
Nadam se da cu se vratiti citanju, zapravo hocu, zelim ali nekad nije sve ni do tebe :(

- - - - - - - - - -

:)
E bas ste simpaticne sa ovim :)

Ima jedno 3,4 meseca kako su objave stranica i grupa prebacene na drugu karticu. Da bi se videle njihove objave, mora se kliknuti na explore feed.
U levom uglu su smestene ove opcije. To je neki eksperiment koji se sprovodi u 5,6 zemalja, medju kojima je i Srbija.
Pogledajte prilog 479023

News feed otvara samo objave prijatelja i placenih stranica. Zasto nema objava bas svih prijatelja, pa fb generise podatke o vama tj. sa kime se dopisujete, na ciji profil ulazite, cije objave pratite, lajkujete, komentarisete...i na osnovu toga vrsi selekciju i takve osobe vam cesce objavljuje.
Da bi vidjali vise objava nekih ljudi, potrebno je otici na njihov profil i tamo gde je opcija following, odabrati follow, a ako bas zelite da sigurno viditi i to brzo nakon objave, onda cekirati see first.

Ja sam to uradila pre oko mesec dana (nesto sama ''kopala'' po FB) ali mi je sve isto..Samo u uglu objavljuje neke novosti, ali to kad kliknes
otvara nesto sl. kao na Instagramu.

Preminula mi je prijateljica pre deset dana, bas na Zadusnice. Izmucena dusa moja. Sada je vise nista ne boli.
Borila se sa bolescu, citala je do poslednjeg daha.
Pokoj joj dusi napacenoj.
Izvinite mile moje ako sam vas uznemirila mojim postom, ali smrt je nesto sto se ne desava samo u romanima, vec i u realnom zivotu. Samo sto ja to jos uvek nisam osvestila samoj sebi.
Mnogo sam uznemirena ovih dana, tolikim smrtima, zasto se to desava ljudima koji su mogli jos dugo da zive?
A zli zive. To mi nikada nece biti jasno iako imam ovoliko godina koliko imam.
Toplo preporucujem svima Pecinu Zoze Saramaga.
I Islednika, Dragana Velikica.

Linejna, žao mi je zbog tvoje prijateljice. Mnogo je tužno što divni ljudi odlaze rano. Nekako kad je na vreme u nekim godinama, normalnije je.

- - - - - - - - - -

Ja vec dugo nisam procitala nijednu knjigu :( To je pocelo bas da me opterecuje, koncentracija mi je slaba,
ne mogu da citam kao pre 10ak godina, kad sam za par dana citala po jednu knjigu.
Nadam se da cu se vratiti citanju, zapravo hocu, zelim ali nekad nije sve ni do tebe :(

Pomenule smo te u subotu, kako nam je drago što se javljaš iako imaš zastoj u čitanju. Svima se to desi. Znam da je Lamar dugo držalo, ali prošlo ju je. Pa će i tebe. Nemoj da se opterećuješ. Dođe svima neki period kad mu nešto ne ide ili mu se ne radi.

Linejna, žao mi je zbog tvoje prijateljice. Mnogo je tužno što divni ljudi odlaze rano. Nekako kad je na vreme u nekim godinama, normalnije je.

i.

Mene je pogodila smrt jednog naseg forumasa ( Grof Vronski nik) jer se jedne veceri javio (PDF Zdarvlje) napisao da mu je bilo lepo
u drustvu sa nama, ali da je doslo vreme da se rastanemo. Sledeceg je dana umro. Ja sam se licno fino druzila s njim na temama o zivotinjama
i jos nekim, bio mi je bas drag, cak sam se ja i zezala pose te njegove objave, a on se ponovo javio, a samo nekoliko sati kasnije je umro.
To je sve bilo pre tri dana,

Imam i ja zastoj, u glavi, rekla bih... Ceo dan držim tablet na kolenima. :(

Linejna, moje saučešće. :( Šteta za mladu ženu. Neka joj je laka zemlja.
Pećinu i Islednika i ja preporučujem. :ok:

- - - - - - - - - -

Mene je pogodila smrt jednog naseg forumasa ( Grof Vronski nik) jer se jedne veceri javio (PDF Zdarvlje) napisao da mu je bilo lepo
u drustvu sa nama, ali da je doslo vreme da se rastanemo. Sledeceg je dana umro. Ja sam se licno fino druzila s njim na temama o zivotinjama
i jos nekim, bio mi je bas drag, cak sam se ja i zezala pose te njegove objave, a on se ponovo javio, a samo nekoliko sati kasnije je umro.
To je sve bilo pre tri dana,
Daj, ne zezaj? :eek:

- - - - - - - - - -

Jednom sam s njim polemisala o Rajevskom...
Koliko je godina imao?
Kako si saznala?

Hvala svima na izrazima saucesca.
Znam Grofa Vronskog po cuvenju, pa to je strasno...
Nemam vise reci, sigurno je na boljem mestu ili ga sada vise nista ne boli.
To mi je mantra kada cujem da mi je neko drag preminuo.

Daj, ne zezaj? :eek:

- - - - - - - - - -

Jednom sam s njim polemisala o Rajevskom...
Koliko je godina imao?
Kako si saznala?
Ja sam cesto na PDF Zdravlje, tamo se bakcem na temema o el, cigaretama, a i jos nekim tako da cesto udjem tamo
i slucajno sam usla tog momenta kada je on objavio svoj odlazak, pomislila sam da ima karcinom pluca jer je savetovao
ljudima da prestanu sa pusenjem, onda sam se malo zezala, mada sam shvatila da nisu cista posla, on je napisao da ide
Bogu na istinu, da je bolest zapustio, posle je pisao da mu je secer otisao dodjavola, da je hitna kod njega, da vise ne moze
ni da misli. Onda sam se zainteresovala i pitala na pp da li ga neko poznaje, ima njegov telefon, saznala sam da je ziveo sam,
pretpostavljam da je pao u komu i da nikoga nije bilo pored njega. Juce je osoba koja ga nekako poznaje objavila da je umro pre tri dana.
Pretpostavljam da je imao izmedju 50 i 60 godina. Bio je tu i tamo i malo agresivan ( mislim na komunikaciju), ali sada je jasno da
je to sve bilo u vezi dijabetisa.
da ima sina od valjda 30 godina sa kojim nema kontak

Preminula mi je prijateljica pre deset dana, bas na Zadusnice. Izmucena dusa moja. Sada je vise nista ne boli.
Borila se sa bolescu, citala je do poslednjeg daha.
Pokoj joj dusi napacenoj.
Izvinite mile moje ako sam vas uznemirila mojim postom, ali smrt je nesto sto se ne desava samo u romanima, vec i u realnom zivotu. Samo sto ja to jos uvek nisam osvestila samoj sebi.
Mnogo sam uznemirena ovih dana, tolikim smrtima, zasto se to desava ljudima koji su mogli jos dugo da zive?
A zli zive. To mi nikada nece biti jasno iako imam ovoliko godina koliko imam.[/b]
Toplo preporucujem svima Pecinu Zoze Saramaga.
I Islednika, Dragana Velikica.

Bas mi je zao Linejna :(
Sve ovo boldovano se isto pitam i isto razmisljam..i imam vise nego dovoljno godina ali neke stvari mi nikad nece biti jasne.
A i tesko mi je da prihvatim smrt kao nesto konacno, iako verujem da dusa zivi posle smrti.
I mene je bas pogodilo za Grofa Vronskog, videh juce In memoriam, kad sam videla da je rec o njemu - bas sam se potresla.
Znam ga iz vremena kad sam akt.ucestovavala na pdf Politika, izuzetno inteligentan i elokventan.

- - - - - - - - - -

Pomenule smo te u subotu, kako nam je drago što se javljaš iako imaš zastoj u čitanju. Svima se to desi. Znam da je Lamar dugo držalo, ali prošlo ju je. Pa će i tebe. Nemoj da se opterećuješ. Dođe svima neki period kad mu nešto ne ide ili mu se ne radi.

Hvala vam :cmok2:
Mene predugo drzi ali ajde necu sad o tome.

Svratila sam da prijavim da sam za praznike bila na mini putovanju i pocela da citam Snezno dete.
Namerno, zbog snega koji je padao.

Vest o smrti Grofa Vronskog me je bas zatekla.Pamtim njegove postove,a posebno mi se dopadao nick.
Strasno mi je to kada je jasno da je kraj.Plasi me to oduvek.
Koleginica mi je danas saopstila da joj je za praznike, bas na 75.rodjendan mog tate, umro otac koji bi za tri nedelje napunio 80.
Nisam ga poznavala,ali sam uz nju poslednjih godinu dana pratila bolest koja ga je mučila.Bez obzira na godine, beskrajno me rastuzuje prolaznost.Neminovnost nistavila.

Ja sam cesto na PDF Zdravlje, tamo se bakcem na temema o el, cigaretama, a i jos nekim tako da cesto udjem tamo
i slucajno sam usla tog momenta kada je on objavio svoj odlazak, pomislila sam da ima karcinom pluca jer je savetovao
ljudima da prestanu sa pusenjem, onda sam se malo zezala, mada sam shvatila da nisu cista posla, on je napisao da ide
Bogu na istinu, da je bolest zapustio, posle je pisao da mu je secer otisao dodjavola, da je hitna kod njega, da vise ne moze
ni da misli. Onda sam se zainteresovala i pitala na pp da li ga neko poznaje, ima njegov telefon, saznala sam da je ziveo sam,
pretpostavljam da je pao u komu i da nikoga nije bilo pored njega. Juce je osoba koja ga nekako poznaje objavila da je umro pre tri dana.
Pretpostavljam da je imao izmedju 50 i 60 godina. Bio je tu i tamo i malo agresivan ( mislim na komunikaciju), ali sada je jasno da
je to sve bilo u vezi dijabetisa.
da ima sina od valjda 30 godina sa kojim nema kontak

Čoveče, sad me šokira:(
Izvanredan čovek, bili smo učesnici na mnogo dobrih polemika. Imao je mnogo energije i životne radosti. Nikad ne bih pomislio da mu je kraj blizu. Velika, velika šteta. Pokoj mu duši

Smrt i njeni hirovi. Sto bi rekao genijalni pisac.
Uzima bez reda neretko i nikada joj to necu oprostiti.
Mnogo mi je zao Grofa Vronskog.
Nisam ga citala na Zdravlju, ali sam ga zamisljala kao zrelog coveka sa porodicom, ispunjenog, srecnog.
A i njegov nik je govorio sam za sebe.
Laka mu zemlja.
Dok sam bila u bolnici, moje sapatnice su mi hvalile roman "Kao voda za cokoladu".
Uzela sam tu malu knjigu sa rezervom, ali me je osvojila bez obzira sto ne citam taj zanr.
U nekim momentima sam osetila Markesa, kad opisuje Titin zivot (opis njenog rodjenja, pa sta se desava kada place... itd).
Interesantna i neobicna. Jos oni recepti na pocetku svakog poglavlja, tj. meseca...
Preporucujem.
Ali, posle nje moram da presecem necim ozbiljnijim.
Podsetila sam se Sneznog deteta.
U to vreme kad sam ga citala, pre par godina, ta knjiga se mnogo citala.
Secam se zapleta, kao i kod svake knjige koja me je dirnula, a secam se i lepih korica knjige.
Moram da pohvalim korice romana Pijev zivot. Onaj tigar me brutalno privlaci.
Citala sam roman, ali nemam svoj primerak. Smrc.

Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju, Elena Ferante (3. deo Moje genijalne prijateljice), Booka, 434 strane.

Ščepala me i ova prijateljica i nije pustila dok je nisam pročitala. Zanimljivo, puno dešavanja i u privatnim životima junakinja i u Italiji tog vremena (60.- i 70.- godine), fašisti, komunisti, socijalisti, sindikati, mafija. Lila iz teškog i bednog života uspeva da se izdigne i postane uspešna, Elena se od perspektivnog pisca svela na domaćicu. Onima kojima su bile dosadne šetnje plažom u drugom nastavku, biće i ovde dosadni neki delovi, pa im je ne preporučujem. A ionako nisu ni mislili da je čitaju. Meni je bila dobra.

Ja sam sinoc kupila i trecu i cetvrtu, jes da su kostale silne pare, ali cu ih brzo procitati pa cu ih prodati dok su jos " na ceni".:D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back