- Poruka
- 1.000
Pojedinac je bio i kralj Evdvard VIII
ZIG HAJL 1937.
Još dok je bio prestolonaslednik, Edvard je gajio simpatije prema Adolfu Hitleru koji je od 1934. bio nemački kancelar. Obnova snage nacije, čvrstina u nastupu i podrška naroda koju je uživao delovali su opijajuće na krunskog princa Kuće Vindzor.
Nakon abdikacije, a uprkos savetima vlade, Edvard, sada Vojvoda od Vindzora, odlazi u posetu Hitleru 1937. godine. Lidera nacizma pozdravio je podignutom rukom (zig hajl). Hitler je u njemu prepoznao simpatizera, što je i rekao Albertu Šperu, ministru za gradnju i arhitekti konc-logora:
"Sve bi bilo drugačije da je (Edvard) ostao kralj. Njegova abdikacija je veliki gubitak za nas."
Mene je u knjizi fasniriao batler koji je zaljubljen, a ne shvata da je zaljubljen i tako do kraja i knjige i svog zivota.
Knjiga je ustvari prelep ljubavni roman![]()
Knjigu sam davno čitao, možda još kad je prvi put prevedena kod nas, i najjači utisak koji se u meni zadržao bila je batlerova predanost službi.
Takođe, sećam se i nekog dijaloga seljaka u kafani na temu politike.
Batler nakon tog razgovora zaključuje da je politika oblast u kojoj samo aristokratija može išta pametno da kaže.
svasta mora da se zna. Znači, moramo da pratimo svoje prijatelje koji nas zanimaju. Videla sam ja da neki obični ljudi imaju sad pratioce, a to su pre imale samo kao poznate ličnosti.
To je pocelo bas da me opterecuje, koncentracija mi je slaba,