Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moram pojašnjenje da dodam. Naslov knjige je ironičan, autor mrzi loše strane interneta, a ne sam internet. Kao što sam rekla, on u stvari plete po društvenim mrežama, koje nas vode u dobrovoljno ropstvo (nije moja rečenica, nego autorova), a od nas, takođe njegove reči, pravi veselo roblje. Nekada se to zvalo leba i igara. Ironija je takođe jedna od tema koju autor obrađuje. Sve u svemu, i do knjige koja se meni toliko dopala ja sam došla preko neta, tako da niko stvarno ne mrzi internet.z:)

Dejv Egers u Krugu piše o tim stvarima.
Kaže, društvene mreže stvaraju neprirodne društvene potrebe, čovjek se ekstremno napinje da ih zadovolji, ne može da izađe na kraj s tim, postaje frustriran i depresivan. Ili, posveti život virtuelnoj stvarnosti i defakto se izbriše iz fizičkog svijeta.
Šteta što je Egers slab pisac, pa je knjiga bezveze. A možda je sva ta gungula previše nova da bi mogao da se napiše dobar roman o mukama sa intenetom (kapiram da je ovo Mrzim internet neka zbirka eseja, tako nešto).

Meni je ovaj forum jedina društvena mreža koju koristim, tako da nemam nekih posebnih iskustava. Zapravo, imam.
Kad sam kupio prvi tablet instalirao sam Vajber, nisam tačno znao kako to funkcioniše. Uglavnom, u roku od pet minuta zvalo me dvoje ljudi s kojima se vrlo dugo nisam čuo. Momentalno sam deinstalirao aplikaciju poslije toga.

E taj viber je posebno zlo. Sad ga imaju i razni top šopovi, s-kartice, delimano, i slični (a svi izgleda imaju zajedničku bazu podataka) pa ako si (kao što sam se ja samo jednom u životu prevarila) ostavio nekad negde svoj telelefon, ne prestaju da te bombarduju porukama, obaveštenjima, izuzetnim prilikama da kupiš.... Doduše, što se poruka tiče, meni još najviše Telenor ide na živce "ponestaje vam prostora...." nikad mi neće ponestati, imam sd karticu od 16 GB (koja mi naravno, ne treba tolika, ali mm imao napad velikodušnosti pa mi kupio).
Tako da su u odnosu na te telefonske gnjavaže, ove internetske prosto divne. Mogu da ne odem, mogu da izbrišem "prijatelje", blokiram članove....

A juče smo nešto pričali kako niko više nema živaca da čita duge poruke, postove i zato je instragram postao najpopularniji jer sve vidiš na slici.

Baš tim konstantnim spominjanjem i potenciranjem, oni sami jasno stavljaju do znanja da to nije normalna stvar. Ako je normalno, cemu toliko insistiranje na izjašnjavanju? Za koja se prava bore, gde je granica? Ja koliko vidim u vecini sveta ih niko ne obeležava, niti etiketira na bilo koji način... a za uzvrat oni i dalje traze jos prava. Koja prava? Bio problem parada, pa su odradili paradu pa onda ajmo jos jednu... sad imaju dve parade u godini! Ali tu nije kraj, jer sad mora da se po svim vecim gradovima održava! Sta je sledeće?
Nemam ništa protiv, radi šta hoćeš, budi koje god želiš seksualne orijentacije, ali, ne sili na sve načine svakognpojedinca da mora da te voli!

Diskrimanacija... ma vazi! Diskriminani su i navijaci jednog kluba od strane drugih, diskriminani su ljudi iz manjih sredina kad odu u veće, diskriminisani su pripadnici ekstremnih muzickih pravaca, pripadnici manjih religijskih pravaca, diskriminisani su nepokretni ljudi koji ne mogu da udju u pola javnih zgrada i ulica, diskriminisani su siromašni... ali niko ne insistira na agresivnom marketingu potpomognutim milijardama € i $!

Kad je neko drugaciji i to kaze njegova/njena kompletna porodica,drustvo,drustvo njegovih clanova porodice su dozivotno obelezeni kao mete agresije.Mozda se agresija desi fizicki,mozda ne a to siledzije bas vole,atmosferu straha koja postoji jer kod nas kako se osudjuju nasilnici ima u novinama.Psihicko maltretiranje svakako postoji,sikaniranje i zlostavljanje ali je toliko perfidno da ko ne zeli da vidi samo okrene glavu.
Ceo zivot svi ti ljudi oko osobe koja je drugacija zive u agoniji.To zele da se promeni.
Nisu nikog ubili,opljackali,nisu pocinili ni jedno krivicno delo a drustvo ih ili odbacuje ili maltretira ugl.To vazi za sve drugacije.
Pakao sam prosla na ovom forumu zbog grupe agresivaca.Mislili su da mogu da me maltretiraju zbog drugacije hrane koju jedem.Mislili su da cu trpeti psihicko zlostavljanje preko neta,grupni linc.Nisam,naravno da ne.Znam svoja prava i ne dam na sebe.Tu je par forumasa koji su bili u fazonu da se ta grupa otkaci od mene ali vecina je cutala.Iz straha da oni ne budu napadnuti.Posle se ispostavi da agresivci jedu isto sto i ja.Ali vidis agresija ne mora da ima pravi razlog.Uzivo to tako funkcionise isto kod agresivaca samo sto postoji veca mogucnost fizickog nasilja veoma objektivna.Protiv toga se bore drugaciji.Bore se za pravo da budu drugaciji i mirno zive sa onima koji to prihvataju a ko ne moze da ignorise.
Drugaciji ne traze ljubav od vecine vec postovanje razlicitosti.
Sad mogu da pisem sta jedem opusteno.Svako moze da pise sta jede.Ja sam se izborila za sebe i sada niko nece proci ono sto sam ja.To je poenta.
Kada svako bude mogao da kaze sta je ako pripada manjini a njemu dragi ljudi ne budu mete to ce biti uspeh.Cela prica jeste pocela jer je gej lik nepravedno indirektno ubijen jer je gej i svi su ga se odrekli.Prosirila na to da niko ne sme da bude maltretiran jer je drugaciji ako ne radi nista protiv Ustava i Krivicnog zakonika zemlje u kojoj zivi.Pravo na slobodu i zivot bez diskriminacije drugacijih.

Auuu na sta si se ti vratila... iskreno, nisam ni čitao post, znam sta ces da kažeš.
aj nešto malo o nekoj knjizi, nekad bar...

Kventin stari hejter, nece da popriča s ljudima viberom/telefonom :D kad ja kažem da nemam želju da vidjam neke likove koje nisam video 10 godina, svi me smatraju nenormalnim :D
I da, nisu eseji u pitanju, (knjga koju danas komentarišemo), već priča ima hronologiju i neki tok, iako skace autor s teme na temu nekontrolisano.

Kventin stari hejter, nece da popriča s ljudima viberom/telefonom :D kad ja kažem da nemam želju da vidjam neke likove koje nisam video 10 godina, svi me smatraju nenormalnim :D
I da, nisu eseji u pitanju, (knjga koju danas komentarišemo), već priča ima hronologiju i neki tok, iako skace autor s teme na temu nekontrolisano.

Nisam hejter. Pazi o kakvoj se situaciji radi. Imaš dvoje ljudi: prijatelj iz djetinjstva s kojim se tada nisam čuo skoro godinu dana i drugarica iz srednje škole s kojom se nisam čuo dvije ili tri godine. Sve to vrijeme oni imaju moj broj telefona i mejl adresu i ne jave mi se ni jednom. OK, poštujem to, nemaju potrebu, nemaju želju, sve je OK. Međutim, onda im negdje iskoči poruka da sam ja spojen na vajber i kao po komandi me zovu!
To je vrlo precizna ilustracija za "kreiranje neprirodnih socijalnih potreba".

Nisam pitana, ali ja ne idem na godšnjice mature. Svi ti ljudi i ti dogadjaji, što se mene tiče, treba da ostanu tamo gde i pripadaju, mojoj prošlosti. Nemam neku želju da se osvrćem, niti da evociram uspomene. :dosadno::zzzz:

A nisam hejter.

Poslednja izmena:
Sto se tice interneta - pun je laznih "informacija" (dezinformacija),cenzure i lazi uopsteno.
"Socijalne" mreze su asocijalne mreze."Prijatelji" na njima ne postoje.To je psiholoska zamka da bi ljudi bili zavisni od te platforme a vlasnik vise zaradjivao.
Uglavnom stvara se krug ljudi bez slobode gde ne mozes da dises normalno a kamoli budes iskren jer sve sto napises spominje familija,drustvo,svi uzivo i shvata se sve preozbiljno."Lazemo se" je srednje ime drustvenih mreza uglavnom.
Nemas privatnost jer im pristankom na uslove prijavljivanja dajes sve sa svog profila na slobodno koriscenje,mejl adresu,telefonski broj,sve objavljeno (primer fejsbuk).

Generacije postaju sve gluplje i gluplje jer svega ima na netu te "nema potrebe da se zna napamet".Umesto da zapamtis tipa Kursumlija desno za Merdare pravo redovno skrecu levo preko Toplice.Umesto da znaju racunanje osnovno napamet "to ce digitron,gde je telefon/tablet/laptop".Bilo sta moze da se uzme za primer gde osobe smatraju "ne treba ni pokusati da naucis,ima na netu".Zatupljivanje ljudi kolektivno.U redu je ne snalaziti se,u redu je i da se ne zna (ljudski je ne znati sve) ali je ekstremno rizicno previse se oslanjati na tehnologiju.

Sve moguce negativne stvari interneta "pametni a bezobrazni koji namecu svoj sistem kao validni sistem vrednosti" su namerno isplanirali.Ne postoji slucajnost.

Preuzela sam knjigu ali ne mogu da je otvorim,nepodrzavani je format.

Nisam pitana, ali ja idem na godšnjice mature. Svi ti ljudi i ti dogadjaji, što se mene tiče, treba da ostanu tamo gde i pripadaju, mojoj prošlosti. Nemam neku želju da se osvrćem, niti da evociram uspomene. :dosadno::zzzz:

A nisam hejter.

Kage bunsin no dzicu :D dupliras se ?Istovremeno na vise mesta? :D (Sala.) Zasto ides ako ti ne odgovara?

Nisam hejter. Pazi o kakvoj se situaciji radi. Imaš dvoje ljudi: prijatelj iz djetinjstva s kojim se tada nisam čuo skoro godinu dana i drugarica iz srednje škole s kojom se nisam čuo dvije ili tri godine. Sve to vrijeme oni imaju moj broj telefona i mejl adresu i ne jave mi se ni jednom. OK, poštujem to, nemaju potrebu, nemaju želju, sve je OK. Međutim, onda im negdje iskoči poruka da sam ja spojen na vajber i kao po komandi me zovu!
To je vrlo precizna ilustracija za "kreiranje neprirodnih socijalnih potreba".

S ovim se slažem. Jedna moja koleginica ima lažni profil na fejsu preko kog komunicira sa svojom rodbinom u inostranstvu i lepo kaže: Šta će mi profil sa mojim imenom da mi društvo iz gimnazije (a već par godina je u penziji) sa kojima nisam u kontaktu već decenijama, čestita rođendan jer im je iskočilo da je to danas.

E, kad pomenuste okupljanja, danas sam obaveštena od strane direktorke da nema para za moj seminar u Beogradu u februaru... :( A ja se nadala susretu s dragim mi forumašicama... :sad2:
Daj kontakt tvog direktora da mu kažemo par reči preko vibera z:((

Nisam pitana, ali ja ne idem na godšnjice mature. Svi ti ljudi i ti dogadjaji, što se mene tiče, treba da ostanu tamo gde i pripadaju, mojoj prošlosti. Nemam neku želju da se osvrćem, niti da evociram uspomene. :dosadno::zzzz:

A nisam hejter.
Jel si ti ovo o meni pričala?:zelenko2:
S ovim se slažem. Jedna moja koleginica ima lažni profil na fejsu preko kog komunicira sa svojom rodbinom u inostranstvu i lepo kaže: Šta će mi profil sa mojim imenom da mi društvo iz gimnazije (a već par godina je u penziji) sa kojima nisam u kontaktu već decenijama, čestita rođendan jer im je iskočilo da je to danas.
:zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Baš tako :D

- - - - - - - - - -

Ja živa bila nisam kad sam (bio mi je potreban) instalirala viber.
Ali niko kome sam "iskočila" nije me kontaktirao pa mi je viber ostao instaliran.
Mada moram priznati da i dalje strahujem :huh:

Fejs imam pod pravim imenom ali ne prihvatam prijateljstva.
Imam samo nekoliko prijatelja. Pretežno meni nepoznate ljude, neke novinare, pisce, retke zanatlije i druge zanimljive osobe...
Svega njih 28 među kojima i nekoliko ljudi odavde z:)
Stoje tamo mnogi zahtevi, ja ih ne diram jer me mrzi da objašnjavam razloge svoje nedruželjubivosti.

A fejs mi zapravo služi samo da igram slagalicu.
Upravo sad sam slavno izgubila partiju :rida:

- - - - - - - - - -

Imam profil još ovde i to je sve :)

Tako sam i ja do skora - prezime neko iz maste (nemacko :lol:), kazem iz maste jer nije klasicno prezime,
tacnije nije prezime uopste.

Viber nemam jer nemam smart phone, i ne treba mi :)

- - - - - - - - - -

Pretežno meni nepoznate ljude, neke novinare, pisce, retke zanatlije i druge zanimljive osobe...
Stoje tamo mnogi zahtevi, ja ih ne diram jer me mrzi da objašnjavam razloge svoje nedruželjubivosti.

Vrlo slicno je i kod mene :)

Mnogo se borim da mi se drustveni zivot ne svede pretezno na virtuelni. Tesko je sa dvoje male dece u zimskom periodu punom virusa, niti mogu ja negde sa njima niti moze neko da mi dodje (uglavnom se druzim sa mamama koje nece da mi dovode slinavu decu zbog bebe). Jos na to zivot u inostranstvu, u gradu koji nema nista slicno sa mojom srpskom varosicom (tamo se dogovaramo za vidjanje pet minuta a ovde nedeljama dok se sve poklopi).
Primetim da se nekim danima ipak najvise ispricam preko vajbera sa mojima, sestrama, kumom...
Nekad me uhvati tuga, nekad i bes.

Bi, hvala na linku za knjigu, meni je to promaklo a bas zelim da procitam :)

Elefteria i Pahuljice, kad dolazite ovamo? :) Divno, ja se nadam da cemo biti u tom periodu ovde, mislim da cemo za Uskrs samo u Srbiju na oko dve nedelje.

Inace i ja ne idem na godisnjice mature z:mrgreen:
I na fejsu sam sklonila datum rodjenja, ne vidim poentu da mi neko cestita rodjendan samo zato sto ga fejs podsetio. Ovako se seti 10-ak ljudi sa liste prijatelja i te poruke imaju smisla.

Odoh sad nesto lepo da citam.

IMG_20180117_144100.jpg

Zaboravila sam da ostavim sliku iz danasnje setnje po knjizari. Ovde najcesce svracamo jer je to ostatku moje porodice podnosljivo posto osim knjiga imaju i tehniku, igracke za decu i td.
Slikala sam sedeci na onim debelim podnim jastucima, oko mene su svi tako zavaljeni citali knjige.
Inace ovde nema velikih akcija kao kod nas, niti popusta na tri knjige ili nesto tipa noc knjige i td.
Ali imaju popust od 20-30% ukoliko knjige narucis preko njihovog sajta pa odes da ih podignes u knjizari.
Trenutno su vrlo popularne Origin, onda od pisca Ovea ona nova Moja baka vas pozdravlja blablabla, ne secam se naslova u potpunosti. Onda nova knjiga Hane Kent koja je napisala Pogrebne obicaje ako se dobro secam naslova (tu novu hocu da kupim). Ne secam se sta jos.
Knjige su uglavnom 15-20e u knjizari.
Videh da imaju i prevedene dve knjige od Arnaldura I. koje nisu prevedene kod nas.
Sutra cu poruciti nesto, jos cu da razmislim.

Naravno, ne mora ceo spisak. Čini mi se da su neki i izdvoljili samo knjige koje su im bile najbolje. Da, ispalo je tako da mora da se dostigne neki broj, ali ne sme da se pretera. A nije tako. Što kažeš, svako ima život van neta koji mu određuje koliko će čitati. Iskreno, nadala sam se da ćeš ponovo (što da ne) pomenuti neke od tih knjiga kakve ti voliš jer mi se ponekad čini (možda grešim) da se neki ljudi koji isto vole tu tematiku pomalo ustručavaju da to ovde istaknu jer većina voli nešto drugo. A ova tema je upravo zamišljena tako da nikom ne treba da bude neprijatno ni zbog čega. Ni zbog knjiga koje čita ni zbog njihove količine.
Za varijantu sam da svako izdvoji sta mu/joj se dopalo i to spomene.Moguce a vidim takmicenje sto mi se ne dopada.Uopste me ne dotice da li je neko procitao trideset ili sto knjiga vec koliko su mu prijale,sta je novo shvatio/la o sebi,drugima,zivotu,smrti,opstim temama.Na to bi trebalo staviti akcenat jer to i jeste sustina svega.Citajuci tudja iskustva (a svaka knjiga je bas to - zavisi samo iz kog aspekta se posmatra procitano) nadogradjujemo svoje znanje i iskustvo o mnogim temama.To i jeste poenta knjizevnosti - nova saznanja koja imaju moc da menjaju ljude,otvaraju im nove vidike i pojasnjavaju nejasno.
Postujem temu jer je opusteno caskaliste sa spominjanjem knjiga usputno - bitnije je to neko da nazovem caskanje i razmena fine energije od toga ko je koliko procitao.Kvantitet ne podrazumeva kvalitet.Da se razumemo - nemam nista protiv takmicarski nastrojenih forumasa a mene to ne zanima.

Svako moze da pise ako je citao fantastiku o fantastici.Nema razloga da se iko ustrucava.
Zanr fantastike jeste stigmatizovan,ljudi nas cesto ne uzimaju za ozbiljno ali to ne treba da sprecava sve koji vole ovaj zanr da uzivaju i pisu o tome.Mogu da procitam bilo koje opste prihvaceno delo,diskutujem o njemu,radim analize,stanem rame uz rame sa ljudima koji to citaju ali mi je uglavnom smrtno dosadno.Ne uzivam u tome uglavnom.Ljudi nas gledaju kao "nesposobne" jer ovo je "zanr koji citaju deca".Nesvesni su koliko grese.

Primetila sam gledanje ispod oka ,potcenjivanje koje je provejavalo kroz neke postove ovde bas jer ne citam klasicnu,uobicajenu literaturu.To sto ne reagujem ne znaci da ne vidim vec smatram pogresnim.Izbor osnovnog zanra knjige ne odredjuje kvalitet coveka.To je pogresan nacin za procenjivanje osobe. (Ovo nije upuceno tebi Bi,uopsteno je.)

Naravno da je tema sjajno zamisljena.Takva treba da postane ponovo u potpunosti.Sve dok je forumasima koji ne citaju stalno tenzija da pisu ovde kako ne bi dobili komentare poput onih upucenih meni (od "a da citas ti malo" do agresivnih koji porucuju da se sklonim ako ne citam) nije takva.(Ovde ima divnih ljudi koji se nakon toga povuku.Atmosfera predje u tenziju.Ne zelim da se to ikada ponovi ikome.Hocu da svi normalno caskaju jer to jeste poenta ovde.)Ali moze da ponovo postane i ja sam za da se to desi.

Poslednja izmena:
Daj kontakt tvog direktora da mu kažemo par reči preko vibera z:((

- - - - - - - - - -

Ja živa bila nisam kad sam (bio mi je potreban) instalirala viber.
Ali niko kome sam "iskočila" nije me kontaktirao pa mi je viber ostao instaliran.
Mada moram priznati da i dalje strahujem :huh:

Fejs imam pod pravim imenom ali ne prihvatam prijateljstva.
Imam samo nekoliko prijatelja. Pretežno meni nepoznate ljude, neke novinare, pisce, retke zanatlije i druge zanimljive osobe...

A fejs mi zapravo služi samo da igram slagalicu.
Upravo sad sam slavno izgubila partiju :rida:

- - - - - - - - - -

Imam profil još ovde i to je sve :)

Ma, da je direktor, lako bih ga ubedila... ;) Ova moja predsednik aktiva direktora... Kaže, oni su odlučili da štede, nema republičkih već samo lokalnih seminara. A ja njoj odbrusim: pa da, da se ovde lakše operu pare... :zcepanje:

Inače, i moj fejs je lažni profil, muški, nemam nijednog školskog druga, samo najbliže rođake, par kolega i par forumaša. I meni služi samo za Slagu, gde sam danas slavno pobedila. :lol: Ali, kad izgubim, šutiram tablet... :rotf:

- - - - - - - - - -

Za varijantu sam da svako izdvoji sta mu/joj se dopalo i to spomene.Moguce a vidim takmicenje sto mi se ne dopada.Uopste me ne dotice da li je neko procitao trideset ili sto knjiga vec koliko su mu prijale,sta je novo shvatio/la o sebi,drugima,zivotu,smrti,opstim temama.Na to bi trebalo staviti akcenat jer to i jeste sustina svega.Citajuci tudja iskustva (a svaka knjiga je bas to - zavisi samo iz kog aspekta se posmatra procitano) nadogradjujemo svoje znanje i iskustvo o mnogim temama.To i jeste poenta knjizevnosti - nova saznanja koja imaju moc da menjaju ljude,otvaraju im nove vidike i pojasnjavaju nejasno.
Postujem temu jer je opusteno caskaliste sa spominjanjem knjiga usputno - bitnije je to neko da nazovem caskanje i razmena fine energije od toga ko je koliko procitao.Kvantitet ne podrazumeva kvalitet.Da se razumemo - nemam nista protiv takmicarski nastrojenih forumasa a mene to ne zanima.

Svako moze da pise ako je citao fantastiku o fantastici.Nema razloga da se iko ustrucava.
Zanr fantastike jeste stigmatizovan,ljudi nas cesto ne uzimaju za ozbiljno ali to ne treba da sprecava sve koji vole ovaj zanr da uzivaju i pisu o tome.Mogu da procitam bilo koje opste prihvaceno delo,diskutujem o njemu,radim analize,stanem rame uz rame sa ljudima koji to citaju ali mi je uglavnom smrtno dosadno.Ne uzivam u tome uglavnom.Ljudi nas gledaju kao "nesposobne" jer ovo je "zanr koji citaju deca".Nesvesni su koliko grese.

Primetila sam gledanje ispod oka ,potcenjivanje koje je provejavalo kroz neke postove ovde bas jer ne citam klasicnu,uobicajenu literaturu.To sto ne reagujem ne znaci da ne vidim vec smatram pogresnim.Izbor osnovnog zanra knjige ne odredjuje kvalitet coveka.To je pogresan nacin za procenjivanje osobe. (Ovo nije upuceno tebi Bi,uopsteno je.)

Naravno da je tema sjajno zamisljena.Takva treba da postane ponovo u potpunosti.Sve dok je forumasima koji ne citaju stalno tenzija da pisu ovde kako ne bi dobili komentare poput onih upucenih meni (od "a da citas ti malo" do agresivnih koji porucuju da se sklonim ako ne citam) nije takva.(Ovde ima divnih ljudi koji se nakon toga povuku.Atmosfera predje u tenziju.Ne zelim da se to ikada ponovi ikome.Hocu da svi normalno caskaju jer to jeste poenta ovde.)Ali moze da ponovo postane i ja sam za da se to desi.
Ma, koje crno takmičenje... Da me nije sramota od vas ovde, ni ovolko ne bih pročitala... :D Sve manje stižem, sve sam duže na netu... Volim sve što vole mladi. 'Ebi ga, živa duša... :sad2:

Ma, da je direktor, lako bih ga ubedila... ;) Ova moja predsednik aktiva direktora... Kaže, oni su odlučili da štede, nema republičkih već samo lokalnih seminara. A ja njoj odbrusim: pa da, da se ovde lakše operu pare... :zcepanje:

Inače, i moj fejs je lažni profil, muški, nemam nijednog školskog druga, samo najbliže rođake, par kolega i par forumaša. I meni služi samo za Slagu, gde sam danas slavno pobedila. :lol: Ali, kad izgubim, šutiram tablet... :rotf:

- - - - - - - - - -

Ma, koje crno takmičenje... Da me nije sramota od vas ovde, ni ovolko ne bih pročitala... :D Sve manje stižem, sve sam duže na netu... Volim sve što vole mladi. 'Ebi ga, živa duša... :sad2:

Moj je zenski, ali veze nema sa mojim likom i delom, a i ja ga stvarno imam samo da bih sa nekom omladinom iz Zajecara malo komunicirala jer omladina danas
ne pise, samo lajkujez:lol: A i ulazim jednom mesecno u taj svoj profil. Ugasila bih ga jer mi je nekako "ispod casti" da imam tako nesto, ali ipak necu.
I ja sam registrovala da ti u zadnje vreme samo kupujes, a slabo citas. Stidi se svoji postupakaz:lol:

Onda ti ne bih bas preporucio da citas knjigu koju zadnja dva dana spominjemo :D

Screenshot_1.png

Screenshot_2.png

delpiero, bolje da se ne kačiš sa Tolkinovim fanovima.
Nedavno sam na b92 napisao vrlo nepovoljan komentar na neki tekst o njemu. Mislim da sam oborio lični rekord u broju minusa.
Do tada, rekord u broju minusa bio mi je kad sam na tekst o Maši i medvedu napisao da je Dizni pravio bolje crtaće prije 70 godina, i to bez kompjutera.

Ni Dizniju Kobek nije ostao dužan. Evo dela o njemu:

Volt Dizni je bio najomiljeniji američki antisemita i rasista. Mrzeo je štrajkove, sindikate,
proleterijat i komuniste. Lično je Komitetu za antiameričke aktivnosti dostavio imena svo- jih
problematičnih potčinjenih uz napomenu da su verovatno komunisti.
Dizni je 1938. obezbedio privatnu projekciju filma za omi-
ljenu režiserku Adolfa Hitlera Leni fon Rifenštal. Nakon Dru- gog svetskog rata zaposlio je Vemera
fon Brauna.
Vemer fon Braun je bio nacistički vazduhoplovni inženjer i
esesovski major. On je izumeo V-2.
V-2 je raketa koja se Londonu najebala mrtve majke tokom Drugog svetskog rata. Vemer fon Braun je
za izradu raketa V-2 koristio robovsku radnu snagu.
Tokom izrade V-2 strađalo je 12.000 ljudi. Tokom najebava-
nja mrtve majke Londonu stradalo je 9.000 ljudi.
Nakon rata, Služba za strateške usluge, iz koje je kasnije pro- istekla CLA, dovela je Vemera fon
Brauna u SAD. Oprostili su mu pripadnost nacionalsocijalistima je r su hteli da pravi rake- te za
američku vojsku.
Trebalo je da te rakete budu pretnja ruskoj vladi. Članovi
m ske vlade bili su svi do jednog komunisti.
Kao i bilo koji članovi bilo koje vlade, Rusi su bili gomila se- ronja. Rusi su bili razlog što je
CIA finansirala umetničfeu prozu.
Verovalo se da će američki pisci i dobri romani moći da pomog- nu u destabilizovanju komunizma.
Dizni je pedesetih angažovao Vernera fon Brauna. Nacisti- čki vazduhoplovni inženjer pojavio se u
Diznijevoj televizij- skoj emisiji Čovek u svemiru.
Prenos je pratilo četrdeset dva miliona Ijudi.

Stvaranje Mikija Mausa bilo je najveće dostignuće Diznije- vog studija, osnovanog u garaži kuće u
kojoj je Adelajn upo- znala Dž. Karadžehenema.
Miki Maus je bio vragolasti čovekoliki glodar koji se vrzmao po jednom seoskom dvorištu. Družio se
s domaćim životinja- ma koje su tu živele. Njihove egzistencijalne brige iskazivane su s dvorišnim
humorom.
Među Mikijevim drugarima bili su krava Belka, konj Horaci- je i pas Šilja. Pojavljivali su se u
cmo-belim zvučnim crtanim filmovima i novinskim stripovima.
Eb Ajverks je bio momak koji je osmislio likove i nacrtao izvome animacije. Flojd Gotfredson je bio
momak koji je crtao novinski strip.
Sve zasluge preuzeo je Dizni.

Werner von Braun ima veze sa Diznijem kolko i Dizni recimo sa Kafkomz:lol:
On ( Werner) bio je genije za rakete, to sto je bio gost u nekoj emisiji kakve veze moze da ima sa njegovom ( von Braunovom) naukom)
Bez njega ne bi bilo ni americkih letova u svemir, a to sa Diznijem nema veze. U principu isto vazi i za ovi Leni, neko ko radi ili se divi Hitlerovim
idejama ne mora obavezno da bude i ubica Jevreja.

Usput, Dizni jeste bio genijalan, njegovi su ( ondasnji) filmovi legendarni i svako dete bi trebalo da ih gleda.
A sad, kog je voleo, koga nije, za mene kao dete ( ali ni danas) slabo igra neku ulogu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back