del piero 10
Aktivan član
- Poruka
- 1.431
Pre neki dan sam pravila reorganizaciju na policama, da bih kao napravila vise mesta i samo sam s jednog mesta premestala knjige na drugo, a mesta nigde i sad je sve izmesano da ne znam tacno gde je sta..![]()
Moj mali pomocnik jedno 2-3 puta dnevno reorganizuje police, one donje koje moze da dohvati
Dzon Krakauer - Put u divljinu
Citao sam je jer mi se film svojevremeno veoma dopao, pa sam imao zelju da vidim koliko je to svega istinito i nasminkano.
Kris je inteligentan momak, dobar ucenik, iz ugledne porodice, ali citavo drustvo mu je ogroman teret koji ga pritiska. Gusi ga sve sto se pred njega postavlja kao cilj, od strane roditelja, prijatelja pa i celog drustva, gnusa se savremenog sveta u kome se vrednuju iskljucivo materijalne stvari.
U jednom trenutku je resio da digne ruke od svega, pokloni sav novac u dobrotvorne svrhe, odrekne se bogatsva i celokupne svojine, ugledajuci se na svog idola Tolstoja, i napusti takav zivot i otisne se u jednu novu nepoznatu avanturu, u kojoj je licno gazda svoje sudbine i sam gradi srecu, za koju mu finansije nisu neophodne.
Slede dvogodisnja putovanja po Americi, auto stopom, a na kraju odlazak na Aljasku, koja je ipak bila preveliki zalogaj za njega jer je debelo potcenio surovost prirode. Autor prepusta citaocu da odluci da li opravdava i razume ovako radikalan potez kome je Kris pribegao, ili osudi i shvati kao nadmenu glupost, koju je iz dosade ucinio bogati ugledni mladic.
Knjiga se ne moze svrstati u knjizevnost, vise u neki opsirniji novinski clanak (autor i jeste po profesiji novinar), potkrepljen zapisima iz dnevnika i svedocenjima ljudi koji su sretali momka tokom njegovih putesestvija.
Jedan od razloga zasto sam je citao je i taj sto sam znao da je deo radnje vezan za Aljasku, a ja volim ta ledena prostranstva... naravno, volim ih iz svog toplog doma!
Ocekivao sam vise, da budem iskren, od pukog redjanja cinjenica, i zato jedva prelazna ocena... ali eto bila mi je zanimljiva, dobar deo vremena sam proveo i na Google mapama, istrazujuci rute kojima je glavni lik prolazio.
Postoji knjiga slicne tematike, po kojoj je radjen film Wild i takodje i nju imam u planu u buducnosti.

Takođe i fudbalerke... 

Puskin,Raskoljnikov, Gogolj, Tolstoj, Vronski, Karamazov,

)
prilično bezveze, za sada, a blizu sam polovine. Stalno uvodi neke nove likove. Verovatno će se oni povezati nekako do kraja. To uvek najviše volim kad se otkriju sve veze i uloge likova. A to se nekad i ne desi. Koliko puta sam se zapitala, zašto neki lik uopšte postoji u nekom romanu.

A ja žurim s posla