Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pre neki dan sam pravila reorganizaciju na policama, da bih kao napravila vise mesta i samo sam s jednog mesta premestala knjige na drugo, a mesta nigde i sad je sve izmesano da ne znam tacno gde je sta.. :roll:

Moj mali pomocnik jedno 2-3 puta dnevno reorganizuje police, one donje koje moze da dohvati :D

Dzon Krakauer - Put u divljinu
Citao sam je jer mi se film svojevremeno veoma dopao, pa sam imao zelju da vidim koliko je to svega istinito i nasminkano.
Kris je inteligentan momak, dobar ucenik, iz ugledne porodice, ali citavo drustvo mu je ogroman teret koji ga pritiska. Gusi ga sve sto se pred njega postavlja kao cilj, od strane roditelja, prijatelja pa i celog drustva, gnusa se savremenog sveta u kome se vrednuju iskljucivo materijalne stvari.
U jednom trenutku je resio da digne ruke od svega, pokloni sav novac u dobrotvorne svrhe, odrekne se bogatsva i celokupne svojine, ugledajuci se na svog idola Tolstoja, i napusti takav zivot i otisne se u jednu novu nepoznatu avanturu, u kojoj je licno gazda svoje sudbine i sam gradi srecu, za koju mu finansije nisu neophodne.

Slede dvogodisnja putovanja po Americi, auto stopom, a na kraju odlazak na Aljasku, koja je ipak bila preveliki zalogaj za njega jer je debelo potcenio surovost prirode. Autor prepusta citaocu da odluci da li opravdava i razume ovako radikalan potez kome je Kris pribegao, ili osudi i shvati kao nadmenu glupost, koju je iz dosade ucinio bogati ugledni mladic.

Knjiga se ne moze svrstati u knjizevnost, vise u neki opsirniji novinski clanak (autor i jeste po profesiji novinar), potkrepljen zapisima iz dnevnika i svedocenjima ljudi koji su sretali momka tokom njegovih putesestvija.
Jedan od razloga zasto sam je citao je i taj sto sam znao da je deo radnje vezan za Aljasku, a ja volim ta ledena prostranstva... naravno, volim ih iz svog toplog doma! :D
Ocekivao sam vise, da budem iskren, od pukog redjanja cinjenica, i zato jedva prelazna ocena... ali eto bila mi je zanimljiva, dobar deo vremena sam proveo i na Google mapama, istrazujuci rute kojima je glavni lik prolazio.

Postoji knjiga slicne tematike, po kojoj je radjen film Wild i takodje i nju imam u planu u buducnosti.

Da se nadovežem i na Kventinovo pominjanje San Franciska i na priču o diskriminaciji, što je sve sjajna uvertira da ponovo progovorim o apsolutno sjajnoj knjizi Ja mrzim internet.

Knjigu je napisao mladi kalifornijski pisac turskog porekla Džaret Kobek, mesto dešavanja je San Francisko. Ono što je neobično je da je knjiga u svom originalu samizdat, jer niko nije želeo da je štampa. Neočeivano je postigla veliki uspeh, vidim da je i po našim medijima vrlo prisutna, mnogi su se osvrnuli i davali prikaze.

Moji utisci su se sad slegli i mogu nešto više da kažem.

Knjiga obrađuje savremeni svet, pri čemu je kakva takva glavna junakinja Adelajn, žena od nekih četrdeset i nešto godina, koja živi od crtanja stripova. Kroz neke sitne događaje iz njene svakodnevice pisac nas vodi kroz oštru kritiku savremenog društva, prikazuje dobrovoljno ropstvo društvenim mrežama i srećno i nasmejano roblje, jer misli da se njegov glas čuje. A ne da je zapravo samo podrška reklami koju će Gugl da nakači na određeni tvit, post i sl. u skladu sa procenjenim interesovanjima osobe za tastaturom.

Ovde je data ozbiljna priča i o rasizmu, autor je baš svaku osobu koja je pomenuta u knjizi definisao kroz boju kože. Obzirom na svoje poreklo, potpuno jasno sugeriše na postojanje rasizma, a povremeno i opisuje događaje vezane za boju kože tog nekog. Primer toga su žurke zvane smeđa kesa,kojima su mogli prisustvovati samo oni čija je put svetlija od smeđe papirne kese.

I tako dalje, utisaka imam onoliko i sigurna sam da se niko ko se lati njenog čitanja neće pokajati.

Zapala mi je ova knjiga za oko, jos kad mi je Booka slala mail za promo kupovinu. Sreo sam pohvale i na par mesta na netu, a ti si evo prva osoba "koju znam" koja je direktno pohvalila.
Ipak, nema je na netu da se skine... Mada, licemerno je i bas i nije u duhu ideje knjige koja se zove Ja mrzim internet, da je skinem sa interneta :D

Lele... :sad2:
Ovo me podseti na knjigu koju smo pre par godina ovde svi voleli, Midlseks.
Daleko bilo, sigurna sam da tim ljudima nije lako. S druge strane, sigurna sam da su oni ipak u nečem genijalni...

PS Ni ja nisam za brisanje poruka, zašto bi... Nikog nismo vređali.

- - - - - - - - - -

Nego, moderacijo, znači li da sam ja elita samo dok ne napišem još 8 poruka? :lol:

- - - - - - - - - -

Ne znam, ali ja sve baletane doživljavam kao gejeve... :rumenka: Takođe i fudbalerke...

PS Takva je i knjiga Bazenska biblioteka...
Ima gi i medju teniserkamaz:D

Ima ih i medju fuZbalerima, jedan se nemacki ( skupocen) fuZbaler outovao, ali su meni mnogo dragoceniji ovi iz muzike, a bogami
i mode. Sta bi Del Piero nosio da nema ArmaniTa, ili sta bih ja bez Versacez:D

Zaista je za dvajesprvi vek neukusno uopste i pominjati neciju "seksualnost".
To narocito ne bi trebalo da rade ljudi koji imaju musku decuz;)

Knjiga koju citam ( veceras cu je i zavrsiti) Bel i njegov Grupni portret sa damom najneobicnija i najblesavija, ali i najzanimljivija knjiga koju
sam citala ( barem zadnjih 5 godina). Cetrdeset godina nemacke istorije i to one udarne , ali istorija se dogadja u jednom malom gradicu pored Kelna,
istorijski su likovi neki sitni kriminalci, qrve, opatice, bivsi komunisti koji su malo bili i NS clanovi, a onda su po treci put okrenuli curak naopako, nema
nekih morbidnih scena iz rata, nema ni frontova, mrtvih ima, ali sve je to neka groteska, usput i beskrajno duhovita. Jedan detalj iz knjige:
Otac glavne junakinje ( Leni) je gradjevinski preduzimac, rat je, Hitler dovodi u Rajh prinudne radnike ( da ne kazem robove) iz SSSR-a,
drzava placa vlasnicima robova, a ne i samim radnicima i njen otac vodi neko fiktivno knjigovodstvo, kasira od drzave silne pare za neko nepostejece
gradiliste u Danskoj ( Danska je kao i Srbija ili Norveska) bila pod upravom Rajha, ali ima problem sa imenima tih fiktivnih radnika. U poreskoj upravi
radi lik koji je zavrsio Slavistiku ( hobi mu je ruska knjizevnost 19 vek), ali je kljakav pa nije morao na front i on tu stidira knjigovodstvo ovog
preduzimaca, slucajno mu pogled padne na imena tih Rusa i padne u nesvestz:lol: Puskin,Raskoljnikov, Gogolj, Tolstoj, Vronski, Karamazov,
Oblomov i razna druga imena iz romana i prica Dostojevskog, Tolstoja, ali primeti da nema ni Cehova, a ni Turgenjeva niti bilo kog lika
iz njegovih dela i odmah zna izvor, a izvor je njegov kolega Doktor Slavistike koji je obozavao Cehova i Turgenjeva pa nije hteo da ih "ukalja".
Cudna je konstrukcija romana, kao neki potpuri, neki voz sa bezbroj vagona pa onda autor uzima bez reda putnike iz jednog i opisuje u detalje
njihove zivote.

Pretrazio sam Biblioteku... trazeci informacije o Dosije K, Imrea Kertesa.
Danasc je citala i nalazi se u spisku iznad koga pise samo: odlicno.

Da li je neko u mejduvremenu citao i ima nesto da kaze o njoj?
Ja je citam i ne lezi mi uopste. Forma je klasicnog intervjua, sa recenicama koncepiranim poput svakodnevnog govora/razgovora dve osobe, sa pitanjima poput kakva je bila tvoja baka i sta si kao mali voleo da jedes. :zroll:

Zapala mi je ova knjiga za oko, jos kad mi je Booka slala mail za promo kupovinu. Sreo sam pohvale i na par mesta na netu, a ti si evo prva osoba "koju znam" koja je direktno pohvalila.
Ipak, nema je na netu da se skine... Mada, licemerno je i bas i nije u duhu ideje knjige koja se zove Ja mrzim internet, da je skinem sa interneta :D

Častio nas Bodrijar tom knjigom za svoj rođendan na Božić. Ja sam je upravo konvertovala u mobi, pa ću da navalim jer je Kamenita toliko oduševljena da je već nekoliko puta pisala o njoj.

Hvala vam svima, baš ste divni. Dobra smo mi ekipa.:)
Hambertova jeste trideseti, a jedino kako mogu da častim ovako online su neke knjige:
Džaret Kobek - Ja mrzim internet
Erlend Lu - Fvonk
Ginter Gras - Dok ljuštim luk
L. F. Selin - Govori Selin

Ja je citam i ne lezi mi uopste. Forma je klasicnog intervjua, sa recenicama koncepiranim poput svakodnevnog govora/razgovora dve osobe, sa pitanjima poput kakva je bila tvoja baka i sta si kao mali voleo da jedes. :zroll:
To i jeste neki intervju s njim, manje vise njegova ( auto) biografija, odgovarao je na pitaja koja mu je reporter postavljao.
Citaj Fijasko, Kadis za novorodjeno dete, ako ti se dopadnu onda mozes i ovu knjigu.

Knjiga koju citam ( veceras cu je i zavrsiti) Bel i njegov Grupni portret sa damom najneobicnija i najblesavija, ali i najzanimljivija knjiga koju
sam citala ( barem zadnjih 5 godina). Cetrdeset godina nemacke istorije i to one udarne , ali istorija se dogadja u jednom malom gradicu pored Kelna,
istorijski su likovi neki sitni kriminalci, qrve, opatice, bivsi komunisti koji su malo bili i NS clanovi, a onda su po treci put okrenuli curak naopako, nema
nekih morbidnih scena iz rata, nema ni frontova, mrtvih ima, ali sve je to neka groteska, usput i beskrajno duhovita. Jedan detalj iz knjige:
Otac glavne junakinje ( Leni) je gradjevinski preduzimac, rat je, Hitler dovodi u Rajh prinudne radnike ( da ne kazem robove) iz SSSR-a,
drzava placa vlasnicima robova, a ne i samim radnicima i njen otac vodi neko fiktivno knjigovodstvo, kasira od drzave silne pare za neko nepostejece
gradiliste u Danskoj ( Danska je kao i Srbija ili Norveska) bila pod upravom Rajha, ali ima problem sa imenima tih fiktivnih radnika. U poreskoj upravi
radi lik koji je zavrsio Slavistiku ( hobi mu je ruska knjizevnost 19 vek), ali je kljakav pa nije morao na front i on tu stidira knjigovodstvo ovog
preduzimaca, slucajno mu pogled padne na imena tih Rusa i padne u nesvestz:lol: Puskin,Raskoljnikov, Gogolj, Tolstoj, Vronski, Karamazov,
Oblomov i razna druga imena iz romana i prica Dostojevskog, Tolstoja, ali primeti da nema ni Cehova, a ni Turgenjeva niti bilo kog lika
iz njegovih dela i odmah zna izvor, a izvor je njegov kolega Doktor Slavistike koji je obozavao Cehova i Turgenjeva pa nije hteo da ih "ukalja".
Cudna je konstrukcija romana, kao neki potpuri, neki voz sa bezbroj vagona pa onda autor uzima bez reda putnike iz jednog i opisuje u detalje
njihove zivote.

ovo kao u Srbiji 2016., 2017........

ovo kao u Srbiji 2016., 2017........
Nijje bas tako ali ima stvarno mnogo slicnosti jer cela ova ekipica iz romana radi u nekoj cvecarsko-grobljanskoj manufakturi,
maznjavaju i vence pa i sanduke, masne sa grobova pa ih reciikliraju ( trzisna privreda, ponuda i potraznja) srce im se lomi kad
treba one bakara ruze da stavljaju u vence jer se za jednu ruzu dobijalo i 100 grama kafe i tako..
Crno trziste je stvarno isto kao i u Srbiji za vree sankcija pa i za vreme rata ( mislim na WWII).

NIsam citala, samo htedoh reci da mi nedostaje Dana i sve se nadam doci ce da nam ostavi ovde njenu proslogodisnju listu z:)

Inace, ima li kod vas snega (koji meni tako nedostaje)?

Kanela, SP i ja planiramo ovog proleća malo do tebe :)
Meni gejevi ne smetaju, ali, iskreno, radije bih da se silni novci koje lgbt organizacije dobijaju iz budzeta( + od stranaca ko zna koliko) utrosi na obnavljanje raspalih bolnica, zeleznicu iz pedesetih u kojoj nema struje i slicno. O invalidima da ne pricam, njima je kretanje po gradu prakticno onemoguceno. Ja sam iskusila samo delic toga kad sam vozala bebu u kolicima, pa ne mogu skoro nigde da udjem/prodjem, mogu misliti kako je tek njima i s cime se suocavaju svakog bozjeg dana.

Ne podnosim ga jer to znaci da je hladno.
Prosle noci je padao,sve belo,bas onako zimski neki centimetar dostigao.Sada pada kisa koju inace volim mnogo i uvek sam za nju ali ne volim mogucnost da ce se zalediti.(Sto nije nista ako ne treba nigde da se ide ali ako treba jeste.Mogla bih veceras negde da svratim,ima neko desavanje ali to otpada jer ako se kisa zaledi nece biti moguce da se hoda napolju.)

NIsam citala, samo htedoh reci da mi nedostaje Dana i sve se nadam doci ce da nam ostavi ovde njenu proslogodisnju listu z:)

Za sneg pitaj mene, ja sam strucnjak :lol: (obozavam sneg :zaljubljena:)
U Bgd nema, promakne po koja pahulja, zabeli se par mm i to je to, a to i nije sneg..:roll: Ko zna da li ce ga uopste biti ove godine..

Ima snega i u Nišu, ali se polako topi. Temperatura je iznad nule, tako da je moja ćerka došla s faksa okupana do struka od nekog idiota koji je umislio da vozi poslednji krug u Monci... :(

Ja sam počela da čitam Svetlanu Aleksijevič- Poslednji svedoci, koju mi je pozajmila koleginica još pre dva meseca. Već sam zaboravila na nju, a ne volim da držim dugo tuđe, kao što ne volim ni da drugi drže bespotrebno moje. knjige. Već smo pisali da je ona novinar po profesiji i scenarista dokumentarnih filmova, tako da je i ovo dokumentarna forma gde ljudi, u to doba deca, iznose svoja sećanja iz WWII. Za početak, mogu da kažem da će mi trebati mnogo maramica... Prva priča me je već rasplakala. :(

Ja sam napisala dug post na temu i slucajno stisnula back......i sve nestalo.
Mozda je to znak da se ne upustam u dijalog.

Pesma
Spot sam pogledala jednom i nikad vise

Steta jer bas umes da diskutujes.
Spot -brutalno,jezivo,do koske iskreno.(Zato ga nije moguce gledati vise puta - mnogi ne mogu to.Kao i Marcelo - Pegla,tekst slusati jer je tu sve isto.Oba su protiv nasilja,kritika drustva.)Sa tim se suocavaju svi ljudi koji su razliciti po kom god pitanju.To je ono protiv cega sam - protiv nasilja.Jer ne postoji samo protiv ove ili one vrste nasilja borba je protiv svake.Ako se ne stite svi drugaciji ljudi,ako im se ne da pravo na miran suzivot sa ostalima sutra kad se nasilnici okrenu prema nekome nece imati ko da pomogne.Svi ce biti prestravljeni.To je ono sto ne sme da se desi.
Postoji mnogo ljudi koji opravdavaju nasilje nad razlicitim ljudima (na zalost,ali to je realnost) jer im se te razlike ne dopadaju.Potrebno je samo da ih tolerisu a mogu i ignorisati ali ne.Ne shvataju da ce sutra ti nasilnici biti nasilni i prema njima iz ciste obesti ili zato sto im se ne svidi bilo sta.
Volela bih da smo sto je moguce mirnija zemlja.Sa sto manje nasilja.

Pisu da je Vajld pio apsint i opisao ga.Interesantno je kako jedan obican alkohol moze da bude tako prikazan kad ga opisuje briljantni um.

Poslednja izmena:
Šnjorala sam juče po sinovljevoj sobi, kao svaka brižna majka, i naišla na knjigu Ja mrzim internet. Njega nije oduševila. A ja čitam već dve knjige i ne bih počinjala treću dok ne završim bar jednu.
Fizika tuge, Gospodinova mi je uglavnom dobra dok je čitam, ali kad je ostavim nemam neku preteranu želju da je ponovo uzmem.
A Pobednik je sam, Koelja.... :zima: prilično bezveze, za sada, a blizu sam polovine. Stalno uvodi neke nove likove. Verovatno će se oni povezati nekako do kraja. To uvek najviše volim kad se otkriju sve veze i uloge likova. A to se nekad i ne desi. Koliko puta sam se zapitala, zašto neki lik uopšte postoji u nekom romanu.

Kad vec spominjes Fiziku tuge... da nije Bodrijar i nju, u e-obliku, dao gratis i okacio na temi, a da je meni i to promaklo? :D

Bi, ja za sada delim misljenje tvog sina o Ja mrzim internet. Mozda se ono promeni do kraja, ali sumnjam da ce se bitno poboljsati.

Istina. Ja živim na internetu od kad ne idem na posao. Uhvatila sam sebe kako mužu prepričavam šta je ko napisao na forumu i postavio na fejsu, kao što sam nekad pričala šta je bilo na poslu ili usput. Tužno je to!

Istina. Ja živim na internetu od kad ne idem na posao. Uhvatila sam sebe kako mužu prepričavam šta je ko napisao na forumu i postavio na fejsu, kao što sam nekad pričala šta je bilo na poslu ili usput. Tužno je to!

Zavisi ugao iz kog se gleda;) To bi značilo da komunikacija na forumu ima sadržaj o kome vredi razmišljati, i da nije pusto gubljenje vremena. Još ako preko poruka dobijete informaciju s kojom kreirate svoj život, kao npr koju ćete knjigu pročitati onda forum zaista ima svrhu koja obogaćuje vaš život. A i druženje sa pozitivnim ljudima podiže raspoloženje

Mogao bih i više o dobrim stranama interneta ali treba pročitati knjiguz:poz: A ja žurim s posla

Moram pojašnjenje da dodam. Naslov knjige je ironičan, autor mrzi loše strane interneta, a ne sam internet. Kao što sam rekla, on u stvari plete po društvenim mrežama, koje nas vode u dobrovoljno ropstvo (nije moja rečenica, nego autorova), a od nas, takođe njegove reči, pravi veselo roblje. Nekada se to zvalo leba i igara. Ironija je takođe jedna od tema koju autor obrađuje. Sve u svemu, i do knjige koja se meni toliko dopala ja sam došla preko neta, tako da niko stvarno ne mrzi internet.z:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back