Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Inače, pročitao sam drugu knjigu Dnevnika Živojina Pavlovića, za godine 59, 60. i 62. Prvu sam čitao prije nekoliko godina. Knjiga odiše introspekcijom i zrelom, mada malo staromodnom prozom. Ipak prijalo mi je čitanje. Žika Pavlović kaže da izbjegava pisati o događajima, ali ponekad se desi nešto što ne može da izbjegne pomenuti. Na primjer, policija mu oduzme kameru, jer snima neku željezničku stanicu, a ne zna da je to zabranjeno. Kaže da ne voli vrijeme u kome živi, ali ga interesuje. Tako lucidno zapaža da jugoslovenski socijalizam u vrijeme kad piše liči na hrišćanstvo u srednjem vijeku.
Pretpostavljam da naredne knjige sadrže malo manje esejiziranja, a više istorije. Sljedeća (Ispljuvak pun krvi) odnosi se na dešavanja 1968. godine, ali ne znam kada ću je čitati.

Danas sam počeo čitati ovog nobelovca (The Remains of the Day). Ne bih ništa da pišem poslije dvadesetak strana. Nadam se da me prvi utisak vara.

Poslednja izmena:
Ja sam u svoj tefter vrlo detaljno prepričala Tito je umro, ali sad kad sam pročitala nisam uspela ničeg da se setim. Možda je u momentu čitanja i bilo zanimljivo, ali ništa više od toga. Očigledno.

Bila sam onom dešavanju "čitam читаш" i baš sam razočarana. Nisam bogznašta ni očekivala, posle onog što je Pahuljica napisala, ali je meni to izgledalo katastrofalno. Organizacija, mesta gde se knjige nalaze, izbor... ne znam šta je gore. Ja sam svesno prvo pogledala ima li među tim knigama nešto da se nađe, pre nego što ostavim svoje. Knjige se nalaze na nekoliko mesta: u hodniku, u nekoj sali gde je upravo počinjala nekakva tribina, , na nekim poličicama, zidićima, stolu... potpuno nepregledno. A izbor tek. To su udžbenici, neki potpuno nepoznati naslovi, neke prastare knjige... Izabrala sam jednu- Gorki gutljaj, Fransisko Herardo Hagenbek, bila je najšarenija, šta li, ne znam ni sama, tek da nešto uzmem i ostavila jednu svoju. A ponela sam ih pet.

U Nišu je naglašeno da se ne donose udžbenici za osnovnu i srednju školu, već isključivo univerzitetski, a može i beletristika. Tako da, to malo beletristike verovatno odmah plane.
Ja sam našla Nevestu mora Elizabet Gilbert, one što je pisala Jedi, voli, moli.

Ostaci dana na mene nisu ostavili narocit utisak, mada Kazua volim da citam. Film nisam gledala, ali s obzirom ko igra glavnog lika... hmm... mozda pokusam jos jednom da udjem u roman...
Procitala sam i njegovog Dzina i mnogo mi se dopao.
Ali sada su mi Skandinavci (opet!) prioritet.
Volim tu njihovu atmosferu, ocarava me sve to...

Pa da, bilo je i juce tako. Mi kad smo bile, izbor nikakav. Ali zavisi i od trenutka kad se zadesis tamo, sta ces naci. Nase knjige planule:lol:

Nego, ja sam skoro procitala Ostatke dana. Danas sam odmarala i citala. Ostalo mi je jos pedesetak stranica.

Ovaj period mi je bas stresan bio (i bice i dalje) pa jedva cekam odmor. Jos ovu nedelju radim i odoh na put. Toliko sam umorna da ne mogu vise.

Ja sam pre 6 nedelja preko Ebay-a kupila neke silne knjige ( onako sve dzumle, a sve kao trileri) i lik mi posalje 38
knjiga ( i slovima trijesosam), cena 10 evra plus 4 transport i stigne mi paket od brat, bratu 20 kila, neke sam odmah bacila,
a dvadesetak sam ponela u moju Francusku ( 4 nedelje more i tako), od tih svih knjiga jedina je normalna Italijanske cipele,
ostale su uglavnom trileri ( Tess Geritson, Dean Koonitz), teme su hirurgija, patologija i antropologija, ali onako u sitna crveca
kako to Linejna voli:D Ovog Nobelovca ne mogu da nadjem, Amazon je na licu mesta podigao cene za 300%, a polovnih nema,
niko ga nije ni kupovao, a ni citao.

Bila sam onom dešavanju "čitam читаш" i baš sam razočarana. Nisam bogznašta ni očekivala, posle onog što je Pahuljica napisala, ali je meni to izgledalo katastrofalno. Organizacija, mesta gde se knjige nalaze, izbor... ne znam šta je gore. Ja sam svesno prvo pogledala ima li među tim knigama nešto da se nađe, pre nego što ostavim svoje. Knjige se nalaze na nekoliko mesta: u hodniku, u nekoj sali gde je upravo počinjala nekakva tribina, , na nekim poličicama, zidićima, stolu... potpuno nepregledno. A izbor tek. To su udžbenici, neki potpuno nepoznati naslovi, neke prastare knjige... Izabrala sam jednu- Gorki gutljaj, Fransisko Herardo Hagenbek, bila je najšarenija, šta li, ne znam ni sama, tek da nešto uzmem i ostavila jednu svoju. A ponela sam ih pet.

I mislila sam da će biti tako neorganizovano. Akcija, pompa, medijska pažnja, tralala, sve nebitne i formalne stvari su odradili, a kao što je red i obaveza-suština je izostala. To je sada aksiom. Na žalost.

Pa ne vidim smisao donošenja bilo kakvih udžbenika. To nek organizuju na fakultetima. Nikakva pravila ja ovde nisam primetila.

Ali, kod nas se razmena obavlja u holu Univerzitetske biblioteke. Zbog toga je to nekako i logično...

- - - - - - - - - -

Počela da čitam :per::worth: Uvea, Ovea, kao god. Lepo napisano, čita se sa lakoćom (hvala bogu). Onako zadrt mi je baš simpatičan, videćemo kako će se razvijati situacija. Hvala našem drugu fudbaleru.

Fudbaleru, a? A kad sam ja to rekla još letos, niste mii verovali. Ccc... :malav:
Moj sin sad hoće da čita, a obećala sam koleginici. Sad je pitanje ko će pre... :sad2: Ipak mislim da koleginica brže čita, pa ću joj poneti sutra.

Znala sam da ce to tako biti. Neorganizovano i da ce ljudi donositi neke knjige koje nisu - hajde da kazem interesantne sirokom citalackom krugu.
Moram uskoro da obnovim clanstvo...
OMG, koliko ima dobrih i interesantnih knjiga po knjizarama, pa da zivim tri zivota ne bih mogla da ih sve procitam.
Bila danas u Laguni, popust na nove naslove 5%, a ja u novcaniku manje od 300 dinara...
Milujem one knjige, ne mogu da kupim ni jednu.

Znači, niko nema Johann's 501 Mirjane Novaković, ili možda niste primijetili moj apel, jer je poruka ostala na prethodnoj strani? Ponoviću.
Dakle, Bodrijar je pomenuo navedenu knjigu, a ja sam odgovorio:

Baš dobro da si tu knjigu pomenuo!
Ja sam je odavno kupio i počeo da čitam i onda primijetio da dvije stranice nisu štampane. Jednostavno, ostao prazan list! Bilo mi je glupo da nastavim dalje i batalim čitanje
Elem, ima li neko tu knjigu da mi naslika ili skenira te strane? Ako neko to može, ja ću pogledati o kojim stranama se radi. Ili, ako postoji elektronska verzija negdje, još bolje (mada mislim da je nema).

Hvala!

Inače, pročitao sam drugu knjigu Dnevnika Živojina Pavlovića, za godine 59, 60. i 62. Prvu sam čitao prije nekoliko godina. Knjiga odiše introspekcijom i zrelom, mada malo staromodnom prozom. Ipak prijalo mi je čitanje. Žika Pavlović kaže da izbjegava pisati o događajima, ali ponekad se desi nešto što ne može da izbjegne pomenuti. Na primjer, policija mu oduzme kameru, jer snima neku željezničku stanicu, a ne zna da je to zabranjeno. Kaže da ne voli vrijeme u kome živi, ali ga interesuje. Tako lucidno zapaža da jugoslovenski socijalizam u vrijeme kad piše liči na hrišćanstvo u srednjem vijeku.
Pretpostavljam da naredne knjige sadrže malo manje esejiziranja, a više istorije. Sljedeća (Ispljuvak pun krvi) odnosi se na dešavanja 1968. godine, ali ne znam kada ću je čitati.

Danas sam počeo čitati ovog nobelovca (The Remains of the Day). Ne bih ništa da pišem poslije dvadesetak strana. Nadam se da me prvi utisak vara.
Moja ti je preproruka da je ne citas ako si vec te Dnevnike citao, mada su ovoj knjizi Studentske demonstracije i 1968 sa sve politickim dogodovstinama ( zapravo
su najinteresantniji neki likovi iz tadasnje politike, a jos vise iz sveta visoke kulture i umetnosti;)) a on Pavlovic lepo crno na belo objasnjava kako je bilo i ko je
kada i sta radio, govorio. Knjiga je dugo bila zabranjena jer su akteri po kojima na neki nacin i pljuje jos bili zivi ( ne Tito, njega valjda i ne pominje, ali recimo
Stevo Zigon, a i neki silni CK likovi)
Ipak je on vise reziser, a manje knjizevnik. Meni su se dopali njegovi romani, ali verovatno samo zato sto se radnja dogadja u selima oko Zajecara,
ali i u Zajecaru i zato sto su mi neke likinje i likovi poznati, a koji su glavni junaci u tim romanima.

Moja ti je preproruka da je ne citas ako si vec te Dnevnike citao, mada su ovoj knjizi Studentske demonstracije i 1968 sa sve politickim dogodovstinama ( zapravo
su najinteresantniji neki likovi iz tadasnje politike, a jos vise iz sveta visoke kulture i umetnosti;)) a on Pavlovic lepo crno na belo objasnjava kako je bilo i ko je
kada i sta radio, govorio. Knjiga je dugo bila zabranjena jer su akteri po kojima na neki nacin i pljuje jos bili zivi ( ne Tito, njega valjda i ne pominje, ali recimo
Stevo Zigon, a i neki silni CK likovi)
Ipak je on vise reziser, a manje knjizevnik. Meni su se dopali njegovi romani, ali verovatno samo zato sto se radnja dogadja u selima oko Zajecara,
ali i u Zajecaru i zato sto su mi neke likinje i likovi poznati, a koji su glavni junaci u tim romanima.

Čitaću i Ispljuvak pun krvi jednom, kad sam već krenuo sa njegovim dnevnicima, mada me ta 68. i ne interesuje nešto pretjerano.
Zapravo, više me interesuju posljednje tri knjige, koje kreću od kraja osamdestih pa, mislim, do 93, pošto se tih vremena i sam sjećam.

Evo jedne akcije. Ovlas sam pregledao spisak, i ima sta da se probere, nije los izbor, kako inace ume da bude.
http://www.laguna.rs/laguna-bukmark...rugu-knjigu-u-knjizarama-delfi-unos-7304.html

Zavrsio sam Zatvoreno preko zime, Norvezanina Jerna Lira Horsta
Vodi se kao triler, a u stvari taj epitet moze da vazi samo za prvu trecinu knjige, jer se vrlo brzo menja u klasicnu krimi-akciju. Mogao bi da se uradi odlican scenario za dobar film, prema knjizi.
Pisana je bez standardnih klisea za ovakav zanr, napokon, za promenu glavni lik nije alkos, ne radi sve sam i na svoju ruku, nije fizicki jak kao konj, sposoban da prebije koga god hoce, nekom borilackom vestinom; nema porusene porodicne odnose, deca mu nisu narkomani... cak nije nesto ni ultra inteligentan, nego i beleske vodi, ne pamti nista :D
Sve u svemu moze da prodje, nemam nekih velikih zamerki. Porede ga sa Nesbeom, ali ne bih se bas sa tim slozio, jer sem sto su Norvezani obojica, tesko da imaju drugih slicnosti.

Znači, niko nema Johann's 501 Mirjane Novaković, ili možda niste primijetili moj apel, jer je poruka ostala na prethodnoj strani? Ponoviću.
Dakle, Bodrijar je pomenuo navedenu knjigu, a ja sam odgovorio:

Hvala!

Obozavam Mirjanu, ali taj roman jos nisam procitala.
To je moja nocna mora, uvek se plasim da ce biti neodstampanih stranica kad uzimam iz biblioteke ili kupujem novu knjigu.
Neki put se desi da ispreturaju strane, ili stampaju dva puta istu stranu...

Ne moze se vise izdrzati to maltretiranje ljudi.
Danas je bilo posebno napeto u saobracaju zbog tog Turcina.
Samo ne znam kako zaposleni dolaze na posao, u kakvom psihickom stanju i da li kasne i kako na to gledaju sefovi?
Ovo je tortura sta nam rade sa tim iskopavanjima.
Zar je sve to moralo da pocne bas u isto vreme?
A koliko sam primetila, radovi bas i ne odmicu...
Kao da grade, a mole Boga da to rastegnu sto duze.
I ja sam besna.
I nisam jedina.
Citam Italijanske cipele, da zahvalim Bodrijaru sto me je tako obradovao time sto mi je poslao roman mejlom i bas uzivam.
Kod nas nema te knjige.

Opet biranje.Tako se penzionerima mazu oci kako nadlezni "rade i grade" plus trinaesta penzija.Glasacko telo sa umom u Jugoslaviji i senilne stare ljude gledaju hipnotisane da drze do biranja.
Plus nagli porast broja stanovnika u opstinama o cemu su pisale neke novine.

Nema potrebe da se ljudima prave problemi kad neko dolazi.Zasto taj ne prodje bez pravljenja problema gradjanima zemlje u koju stize?Gazda na poslu smanji platu,da opomenu/upozorenje kad se kasni i to uopste nije naivna stvar.Briga njega i da su venzemaljci sleteli,svako mora na vreme biti na radnom mestu.

Teri Pracet Kosac.Savrsena knjiga :D .Smrt ce umreti,dobio je svoj sat - razvio licnost i nije vise besmrtna antropomorfna personifikacija :D .Silazi na zemlju,postaje Bil Prag,radi kod stare gospodje na imanju.Pokusava da shvati ljude :D .Ne uspeva mu ali shvata,sto je veca smotana seprtlja to ga vise vole :D .U Ank-Morporku se okuplja zivotna sila jer Smrt recimo to tako strajkuje :D .Nece da radi,dobio svoj merac vremena "zivota".Bojkotuje svoje nadredjene tri crne figure koje lebde u vazduhu zvane nadzornici i vrhovno bice koje odlucuje. :D :D :D .Ta zivotna sila postaje grad koji zeli da pobije ljude.Vindl Puns je carobnjak.Ostari,umire ali Smrt je u strajku :D :D te mu duh ode preko,na naidje na Smrt i vrati se u telo.On je sad zapravo mrtav ali isto tako ziv.Carobnjaci pokusavaju propisno da ga ubiju a ne uspevaju.Ni ziv ni mrtav on je zaista ljut na Smrt jer carobnjaci vide Smrt i ocekuju da ih Smrt licno pokupi.Po prvu Smrt koja je razvila licnost dolazi nova druga,pozerska Smrt.Pozira sa kosom dok iza njega seva munja sto prvu Smrt razbesni. :D Prva Smrt ne voli dramu,samo efikasnost. :D Kad je druga Smrt pokazao da ima krunu,prva Smrt se razbesnela najvise moguce. :D
Borili su se.Itd.Isl.

Fantasticna knjiga :D :D :D uvek joj se vracam.

P.S.Koliko puta pevusimo i slusajuci himnu Ank-Morporka ili samo taj ritam pevusimo :D .Sjajno je uradjena :D .

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back