Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jedna od retkih knjiga koju sam ostavila na pola, ubio me je u pojam sa teskim temama, blatom, siromastvom i kulturnom revolucijom :)

Pozdrav svima!

- - - - - - - - - -

Jel citas Confessions? Ja sam upravo uzela njenu drugu knjigu (Penance), i meni je ova prva bila dobra, ali ni blizu kao Kirino.

Da, upravo sam procitala Ispovesti. I dopala mi se.
Slazem se sa tobom, niko kao Kirino.

Pocni. Ti su drugi svetovi. :-)

Jedna od interesantnijih knjiga koje sam procitala je "Krov od trave" Koreanca Janghila Kanga. Davno je stampana kod nas, mozda i vise od pola veka, bila je dedina. Moze na Lumundu da se nadje. Elem, sa svojih 19 godina, kada sam je i procitala, ostadoh odusevljena. Tema je zapravo posledica pretenzija Japana prema Koreji nakon rusko-japanskog rata pocetkom XX veka. Odrastanje, skolovanje, sudar kultura, emigracija. Stil je takodje odlican, umetnicki na nivou, skolski ugladjen ali ne i dosadan, suvoparan.

)

Meni je to zaista strano ili bolje receno nemam vremena da se bavim svetskom politikom od 19.veka do danas.
Ipak smo mi u Evropi, nase ( evropske) istorijske i politicke zavrzlame, nasi Gordijeve cvorovi koje ziv covek ne moze da razmrsi
meni su dovoljni i za istoriju, kulturu, filozofiju pa i svakidasnjicu. Sada, tu je i Amerika ( cak i Srednja i Juzna) jer su oni na neki
nacin i mi i ja ne mogu da se udubljujem u Istocne filozofije i nacin razmisljanja.

Slucajno mi je dopala do ruku ( ostavljena knjiga u hodniku moje zgrade) knjiga sa nazivom Pobuna masa, kultna knjiga ( Hainrich Böll je tako naziva)
autora Hose Ortega i Gaset , pisana 1930, tema je Spanija iz tog vremena, ali i cela Evropa, a kao da je skoro i 100 godina ista meta isto rastojanje.
Koga zanima neka izvoli:

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1157803

Slucajno mi je dopala do ruku ( ostavljena knjiga u hodniku moje zgrade) knjiga sa nazivom Pobuna masa, kultna knjiga ( Hainrich Böll je tako naziva)
autora Hose Ortega i Gaset , pisana 1930, tema je Spanija iz tog vremena, ali i cela Evropa, a kao da je skoro i 100 godina ista meta isto rastojanje.
Koga zanima neka izvoli:

To je dobra knjiga, Ortega i Gaset mi je jedan od omiljenih mislilaca, evo linka gde se može skinuti njegova knjiga Posmatrač.
A ovde može da se skine njegovo delo Studije o ljubavi.
Ako neko želi i Pobunu masa, neka mi se obrati, pa ću je upload-ovati negde da može da se preuzme.

Krasuljak, mislim da je Zauz mislila da bacis pogled na godinu stampanja, a ne da bacis knjigu. :-))))

:zcepanje:
Biće da si u pravu...
Opšte je poznato da ja retko čitam postove duže od tri reda, a ovde se iznervirah posle prvog... Izvini, Zauz, nesporazum. :cmok:

- - - - - - - - - -

Apropo Azijata, Zlatni paviljon je super knjiga, kao i Lepota i tuga. Nije loš ni ovaj najnoviji Nobelovac, ali, brate, imena su im tako zahebana, da ih ja uglavnom preskačem.

Biće da si u pravu...
Opšte je poznato da ja retko čitam postove duže od tri reda, a ovde se iznervirah posle prvog... Izvini, Zauz, nesporazum. :cmok:

- - - - - - - - - -

Apropo Azijata, Zlatni paviljon je super knjiga, kao i Lepota i tuga. Nije loš ni ovaj najnoviji Nobelovac, ali, brate, imena su im tako zahebana, da ih ja uglavnom preskačem.
Aj ignorisehmo Quentina dok ne procita ovu knjigu?
Ovu drugu ne znam ni ja, pa ne mora ni on da je cita:D

Sebe ne ogranicavam. Zelim sve, i Evropu i Aziju, Afriku i Ameriku. Da citam, saznajem i uporedjujem. Porazno mi je koliko se, na primer, zaobilazi skoro sve van evropskog kontinenta na studijama istorije i istorije umetnosti. Cenim raznolikost i nje mi nikad dosta. ;-)

Nisam citala "Zlatni paviljon".

Sebe ne ogranicavam. Zelim sve, i Evropu i Aziju, Afriku i Ameriku. Da citam, saznajem i uporedjujem. Porazno mi je koliko se, na primer, zaobilazi skoro sve van evropskog kontinenta na studijama istorije i istorije umetnosti. Cenim raznolikost i nje mi nikad dosta. ;-)

Nisam citala "Zlatni paviljon".
Da ga citas cim stignes;)
Neke stvari, pojave, misli, ali i gledanje na " zivot i svet oko sebe" jednostavno ne mogu da se porede, razliciti svetovi, razliciti pogledi i shvatanja,
a ja uvek polazim od toga da ipak imam samo jedan zivot i da jednostavno nije moguce da volim i razumemo ceo ovaj veliki i komplikovan svet.;)

Ma ta knjiga nije triler, vise je akcija... trebalo je da joj mozda daš šansu još bar 40-50 strana.
Berkut je mbogo bolji i slojevitiji roman, na kraju krajeva i zanimljiviji za čitanje.

Ja sam u gužvi narednih 10ak dana, tako da neću ni slova pročitati!
Nije mi se dalo da idem dalje sa ovom knjigom.
A Berkut je oho-ho bolji u svakom smislu.

- - - - - - - - - -

Sada čitam Islanđanina Olafsona. Daleki sever Evrope :)

Samo da kažem da se pridružujem opštem uisku da je Uve super. Pitka, topla priča sa beskrajno mnogo šarma o jednom džangrizavom čoveku. Zasad, još je nisam završila, ali cenim da mi se utisak neće mnogo menjati.

Ma svojevremeno sam pisala da mi se njegova ( Kinez= Nobelovac) knjiga sa nazivom Crveno klasje ( jecam) mnogo dopala,
a onda sam kao pomahnitala kupila jos dve njegove knjige, ali ovu o kojoj ti pises nekako bas i nisam mogla da citam.
Imam i neku sa Zabama ( bez Baba) , ali ne verujem da cu je ikada i citati.

Недавно сам прочитао његове Жабе (једино од њега и што сам прочитао). Онако, и немам неке повољне утиске. Књига обрађује тему политике једног детета, кроз причу о тетки главног јунака (писца), која је бабица и (приучени) гинеколог и која је порађала бројне жене у својој области, али је током времена постала заговорник партијске политике и спроводила абортусе како би "допринела просперитету кинеске нације" итд. Има занимљивих делова, али све у свему нисам одушевљен.
Да не причам колико ми се није допало што су презимена свих ликова посрбљена; јер, сви на кинеском имају презиме према некој личној карактеристици, уосталом, као и код нас. Али је то испало јако рогобатно - нпр. Доњоустан, Горњоустан, Обрвка, Чеонка...

- - - - - - - - - -

To je dobra knjiga, Ortega i Gaset mi je jedan od omiljenih mislilaca, evo linka gde se može skinuti njegova knjiga Posmatrač.
A ovde može da se skine njegovo delo Studije o ljubavi.
Ako neko želi i Pobunu masa, neka mi se obrati, pa ću je upload-ovati negde da može da se preuzme.

Наравно да желимо :).
EDIT: Сад претражих и видим да имам Побуну маса у пдф-у. Толико књига сам поскидао у разним форматима у последње време, никако да направим себи листу шта све имам на компу. А тек листа за читање, то се само продужава у недоглед... :neutral:...

Poslednja izmena:
Ja sam Žabe ostavla napola pročitanu. Promenu sam pročitala i dopala mi se kao nešto sasvim drugačije od lterature koju poznajemo. Ruku na srce, sigurana sam da sam je pročitala pre svega zbog skromnog broja strana (125).

Ljudi, a ja baš volim Moa Jena.
Smatram ga odličnim piscem - ne samo što obrađuje odlične teme, već koliko autoironični pristupa svojoj ulozi pisca, iliti svedoka priča koje ispisuje.

Da, obimom i katalogom likova mogućno da odbija i otežava praćenje priče, međutim, piše jasno, nepretenciozno, komično neretko, i pričama daje pravu atmosferu Kine koja nam je neznana - osobito u pogledu narodne tradicije, pa i teskobne kulturne revolucije.

“Umoran od života i smrti” je za mene vrhunsko delo!

Samo da kažem da se pridružujem opštem uisku da je Uve[/B] super. Pitka, topla priča sa beskrajno mnogo šarma o jednom džangrizavom čoveku. Zasad, još je nisam završila, ali cenim da mi se utisak neće mnogo menjati.

Ja sam je tek počela i već mi se dopada. I knjiga i Uve. I ja sam u suštini takva kao on, samo se uzdržavam. Doduše ne bih znala da parkiram u rikverc kola s prikolicom. Ne znam ni samo kola :zcepanje: Ne vežbam.

Zlatni paviljon bih možda i trebalo da pročitam, mada mi nekako Mišima nije legao. Čitala sam Mornar koji je izneverio more i Mišima (tako se zove knjiga). Nekako je više muški, ratnički pisac. Ali zato mi je Lepota i tuga Jasunarija Kavabate jedna od najdražih knjia. Ona je nekako ženska. Tako sam je ja doživela.

I volim da čitam azijske i afričke pisce jer donose nešto novo. Ovi evropski i američki sve manje-više na isti kalup.

Ja se tako teško odlučujem na čitanje azijskih i afričkih pisaca. Ne znam da sam ikoga malo ozbiljnije čitao osim Murakamija.
E baš si našao! Ne znam da li se on i računa. Mnogi smatraju da piše tako da se svidi Evropljanima, pa i nije baš autentična japanska književnost. Mada, šta je danas autentično.

To je dobra knjiga, Ortega i Gaset mi je jedan od omiljenih mislilaca, evo linka gde se može skinuti njegova knjiga .
Ta dvojica su jedan čovek?! ;)

- - - - - - - - - -

Izgleda da smo svi manje ili više kao Uve, verovatno je zato toliko popularan. Ja sam sebe prepoznala u n situacija, a znam da je to reklo još par ovdašnjih u svojim komentarima.

Malo mi je bezveze da pričam jer sam tek počela, ali vidim da je Uve čovek koji poštuje red, koji zna svašta da uradi, koji voli da je sve na svom mestu i da se sve odvija onako kako treba....Zamisli, kad u onako uređenoj Švedskoj (jel se tamo odvija radnja? plaćaju u krunama,a znam da nije Češka), ima toliko stvari koje ga sekiraju, pa on u Srbiji ne bi izdržao ni dva sata.

E baš si našao! Ne znam da li se on i računa. Mnogi smatraju da piše tako da se svidi Evropljanima, pa i nije baš autentična japanska književnost. Mada, šta je danas autentično.

Ma znam da on i nije "pravi" Japanac, a ni Japan o kom piše nije baš pravi Japan.
Ima ona priča o tome kako Murakami kad je počeo da piše svoju prvu knjigu nikako nije bio zadovoljan kako to izgleda. Onda je napisao prvu stranu na engleskom jeziku, pa preveo na japanski, i shvatio da je našao svoj glas.

Nemam pojma zašto mi se ne čitaju pisci izvan zapadnog kruga. Vjerovatno sam kulturni snob na neki način, bar nesvjesno (ako je tako nešto moguće). Eto, malo kasne noćne autoanalize. Laka vam noć...

Biće da si u pravu...
Prihvaceno izvinjenje. :zag:
Rekoh kuckas fazone dok trazis ali :D dokle da cekam tvoj odgovor :lol: .
Citam trece izdanje,stampano 2008.godine.Koje godine je stampano to koje ti citas,koje je tvoj otac citao,mozes li da pogledas?

P.S.Kako pratis temu kad ne citas dalje od treceg reda napisanog?

Poslednja izmena:
Наравно да желимо :).
EDIT: Сад претражих и видим да имам Побуну маса у пдф-у. Толико књига сам поскидао у разним форматима у последње време, никако да направим себи листу шта све имам на компу. А тек листа за читање, то се само продужава у недоглед... :neutral:...

Evo link možda će još neko želeti knjigu.:)

Greh je stvarno ne čitati postove duze od 3,4 reda, a ima tako mnogo dobrog da se procita. Rado, menjaj tu lošu naviku :)

Lamar, ko je taj Olafson, sta pise? Mrzi me da guglam preko moba...

Kventine, zamisli tek kako je kad radiš svake subote?! :)

Bi, u Svedskoj je smeštena radnja knjige, u drugoj polovini u 2, 3 navrata spominje Švedsku.

Ma znam da on i nije "pravi" Japanac, a ni Japan o kom piše nije baš pravi Japan.
Ima ona priča o tome kako Murakami kad je počeo da piše svoju prvu knjigu nikako nije bio zadovoljan kako to izgleda. Onda je napisao prvu stranu na engleskom jeziku, pa preveo na japanski, i shvatio da je našao svoj glas.

Nemam pojma zašto mi se ne čitaju pisci izvan zapadnog kruga. Vjerovatno sam kulturni snob na neki način, bar nesvjesno (ako je tako nešto moguće). Eto, malo kasne noćne autoanalize. Laka vam noć...

Imam i ja ovaj problem , nije ni da mi se ne citaju ali mi retko kada legnu....
Ne znam sta je uzrok .

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back