Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A Malamud, Filip Rot? Ja jako volim americke Jevreje.

Malamuda nisam čitao. Filipa Rota jesam. On je devedestih figurirao kao najbolji američki pisac, mada kod mene ne bi bio baš broj jedan. Američka pastorala mi se najviše dopala.
A Jevreji u američkoj književnosti su priča za sebe. Nedavno sam čitao jednog mlađeg (Majkl Čabon) i jednako je opterećen identitetskim pitanjima kao i Rot ili Heler ili Majler i većina ostalih koje sam čitao. Slična stvar je i sa crncima. U svakom slučaju, među američkim Jevrejima je nevjerovatno velik broj dobrih pisaca, s obzirom na to da čine svega oko 3% stanovništva.

Najpol - Pola zivota
Sudar kultura, trazenje mesta pod suncem...bla bla bla na vecem broju strana. Iako nije klizio u patetiku, bio je suvoparan, dosadan, prosecnog stila. A jos je imao herca da svojevremeno izjavi da mu ni jedna zena nije ni do kolena u pisanju. Pre ce biti da on nije dorastao jednoj Djampi Lahiri koja je slicnu temu meastralno obradila u "Imenjaku" i to na duplo manje strana.
Precenjen pisac sve u svemu.

Nikako od Najpola nešto da pročitam. Mada me i ne interesuju mnogo te postkolonijalne teme. Valjda sam ispucao kvotu uglavnom na Hanifa Kurejšija.

- - - - - - - - - -

A dela Jare Ribnikar kako ti se cine? Ja sam procitala samo "Jana Nepomuckog", dobra je knjiga. Imam jos i "Zivot i pricu" pa je i ona u planu.

Nisam od Jare ništa čitao.

Majler mi se ne dopada, njegov "Americki san" je ekstremno dosadan. Citala sam u autobiografiji Dika Kaveta, onog americkog voditelja iz sedamdesetih, da se u jednoj emisiji umalo nije potukao sa Vidalom. A kao i uvek preteruje se, pregledala sam tada youtube i nasla snimak. Sem agresivnog verbalnog sukoba nista drugo nije bilo u najavi.

Kurejsi ima interesantnu knjigu "Telo" koju sam procitala pre neku godinu.

Majler mi se ne dopada, njegov "Americki san" je ekstremno dosadan. Citala sam u autobiografiji Dika Kaveta, onog americkog voditelja iz sedamdesetih, da se u jednoj emisiji umalo nije potukao sa Vidalom. A kao i uvek preteruje se, pregledala sam tada youtube i nasla snimak. Sem agresivnog verbalnog sukoba nista drugo nije bilo u najavi.

Američki san je i mene smorio. Zašto smo u Vijetnamu je hermetična i nejasna knjiga, ali Goli i mrtvi je za mene odličan ratni roman. Ima tu još knjige koje bih rado pročitao.

Kurejši mi je najbolji u knjizi priča Midnight All Day, gdje se uglavnom bavi muško-ženskim odnosima i seksualnošću.

Dakle, kazes svidja ti se Belou. :-) A Malamud, Filip Rot? Ja jako volim americke Jevreje.

Dobar je Malamud, a Rot mi je jedan od omiljenih pisaca koga smatram za jednog od najvećih američkih pisaca. Čak je mislim
prvi živi pisac koji je ušao u čuvenu ediciju Library of America sa najvećim američkim klasicima.
Zanimljivo je da je u toj ediciji i Lavkraft pisac horora koji je za života svoja dela jedino mogao da objavljuje u jeftinim pulp
časopisima, da je živ ne bi mogao da veruje da se našao rame uz rame sa najvećima i da se o njemu pišu doktorske disertacije.
Jel je čitao neko Lavkrafta? Šta mislite o njemu?

Jel ste citali Sola Beloa? Sta mislite o njemu? Meni se jako dopada. Nedavno sam procitala njegovu neveliku novelu "Stvarna" i svidja mi se. Tzv. knjiga bez fabule, sto uopste nije ni presudno za dobru knjigu.

A jel volite Basaru? Pre Uvea sam procitala "Srce zemlje" u kojoj je na sebi svojstven nacin izvrnuo istoriju i "secirao" Nicea i L.A. Salome. Dobar postmodernisticki roman.

Poželiš nekom dobrodošlicu, daš mu kompliment, a on se odmah osili i postroji nas i zaspe pitanjima! Šalim se, Mlada :zag: Jel i tebi književnost (ili jezik) struka?

Sol Belou nikako da mi dodje na red, a imam Hercoga u kompletu Američki roman. Pa kad stalno izlaze neke nove i nove knige i postaju popularne i o njima se toliko priča i piše, da onda moram njih da čitam, a vremena malo...

Basarine ranije radove sam volela, a onda me je toliko smorio sa Usponom i padom Parkinsonove bolesti da sad više ništa njegovo ne čitam.

Filipa Rota nisam čitala, ali imam nameru, čak sam i skinula neke romane, sa sajta koji je Bodrijard svojevremeno velikodušno podelio sa nama, pa sam sa njega več pročitala Beton, Tomasa Bernharda, a sad (na telefonu) čitam Šišmiša, Jo Nesbea. Iako nisi za njega pitala.

Nisam citala Lavkrafta, posto ne citam horore. Mozda bi trebalo, hvale ga i istinski ljubitelji pisane reci.

Mišel Uelbek ima odličan esej o Lavkraftu, "Protiv sveta, protiv života" objavljen u tematu časopisa Gradac koji je posvećen Lavkraftu.
Mislim da je taj esej jedan od boljih posvećenih njemu, Uelbek je dobro razumeo Lavkrafta i njegov svetonazor.
Nego pošto sam već pominjao Tomasa Bernharda, nisam te pitao da li si ga čitala i šta misliš o njemu? Ja mnogo volim njegova dela, Najviše Brisanje, Vitgenštajnov nećak i Gubitnik.

Opusteno, ima nas vise, sa mnogo vecim propustima :D

Citam Kišni psi od Stojiljkovica, 4 price sam pročitao. Prlicno su zanimljive, naročito jer se kroz njih provlace dogodovstine autora iz Niša, i ima opisa anegdota i delova grada meni dosta poznatih.

Nisam citao ništa drugo od njega, ali imam utisak da mu svaka priča predstavlja vezu sa nekom njegovom knjigom, npr. Konstatinovo raskrsce i Kainov oziljak.

Btw, vredi li cemu ova prva ili je samo medijski pogurana vise nego sto je realno kvalitetna?

Krasuljak je danas prepešačila najmanje 10 km. Ponovo sam šetala pse po planini i brala drenjine. Evo me, pijem pivo i kradem net od komšije... :)
Kakvo zadovoljstvo čitati o sebi u superlativima... :lol::hvala:

Ja prosto obožavam da čitam Jevreje, i "naše" i "strane". Singer mi je omiljen, a onda Tišma.
Hercog je predivan roman, hvala Rayeli na preporuci. Podseća na Uelbekovo Pokoravanje, valjda zbog profesorske profesije...

Nemam snage ovde ( u Palanci) da čitam, mada mi je Gogolj i dalje u tašni...
Da, juče sam kupila novog Dekija Stojiljkovića. ;)

- - - - - - - - - -

Del Piero, svaka Dekijeva knjiga je vezana za Niš i vampire... :zcepanje: Ja ga volim jer je naš. :lol:

Telo sam i ja procitala. Fantasticna.

Ja tek skoro ukopcala sta su te reputacije. :-D Moon mi je lepo objasnila pa sam ih podelila nekoliko. Preko telefona ne mogu.
Super za setnju, najlepsi je san posle nje. Jos pivo i ukradeni net, kud ces lepse. :-)

A Singera takodje volim. :-) Mada, nekad mi je sjajan, a nekad prosecan, moram da priznam.

Ja sam uspavala cedo, pa se i sama spremam. Malo cu da citam Vonegata. Laku noc svima. :-*

Pitanje za quentina pošto voli američku književnost da li je čitao afro-američke pisce kao što su: Ralf Elison, Ričard Rajt, Lengston Hjuz, Maja Anđelou... i ako jeste kako mu se čine njihova dela?

Ako su mu vampiri glavni likovi, onda cu da ga odlozim do daljeg (daljnjeg?)... :)
Citacu uskoro Ja sam legenda, pa mi ne treba da se predoziram avetinjama :D

Ovde piše da si primećen član :D
Ja sam veoma poznata.
Izgleda da su to promenili, pre su bile zanimljivije.

Što se Dekija tiče, neka se neki ne uvrede, ali mislim da nećeš ništa propustiti ni da ga ne pročitaš. Kao što sam već rekla mene ta tematika ne zanima. Ali mi Konstantinovo raskršće nije bilo nepodnošljivo kao npr. Djavo i mala gospođa, Đorđa Milosavljevića, koje mi se toliko nije svidelo, da sam odustala.

Ja čitam i dalje Semper idem. Sporo ide zbog nedostatka vremena ali i sama knjiga zahteva nekako sporije čitanje, što mi trenutno odgovara.

Smišljam šta ću da nosim sa sobom na put da čitam (iako imam još mesec dana)... Neku koja nije previše obimna i da nije opterećujuća. Doduše, zaista ću maksimalno gledarti da iskoristim svaki minut kad budem tamo tako danću možda čitati samo dok traje let. A i ako ništa ne ponesem, za vreme leta gledaću u oblake i uživati. Jedva čekam odmor.

Prošla nedelja mi je prošla u druženju sa ljudima koje sto godina nisam videla i baš je lepo kad evociraš uspomene ali i kad se raduješ tuđim uspesima i planovima. Baš baš lepa nedelja je iza mene. :)

Pahuljice, radujemo se s tobom, tvom divnom putovanju. Mislim da nećeš ni primetiti ako ne poneseš nešto za čitanje, jer neće biti vremena.
Super ja kad ti se tako namesti pa provedeš vreme sa dragim ljudima.

Nadam se da će i meni uskoro da se namesti :zper: Znaju one na koje se odnosi :cmok:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back