Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa to za BL je jer je drzava banana, nesposobna da se izbori sa divljim prevozom koji krsi bar 2, 3 zakona radeci na takav nacin.

Zauz svi pre ili kasnije od tih tajkuna, dobiju to sto zele, tako da svejedno da li se ja i ti nervirali oko toga.
Govorim sa cisto tehnicke strane a i prakticne... nekad je to bila mozda periferija grada, odavno vec nije, izmestanjem ce mi biti lakse da prodjem kroz taj deo grada i nece mi trebati koliko sada, i nece biti potrebe za doradjivanjem asfalta u svim okolnim ulicama, koje se inace retko radi pa je zaustavljanje na semaforu poput surfovanja, zbog onoliko talasa na kolovozu.

Drugo, kroz tu stanice dnevno prodje 70ak hiljada ljudi, ona je odavno prerasla trenutnu sredinu, treba joj prostora i za same perone, i za pratece objekte, kao i za veci broj putnika

Poslednja izmena:
Pa to za BL je jer je drzava banana, nesposobna da se izbori sa divljim prevozom koji krsi bar 2, 3 zakona radeci na takav nacin.

Zauz svi pre ili kasnije od tih tajkuna, dobiju to sto zele, tako da svejedno da li se ja i ti nervirali oko toga.
Govorim sa cisto tehnicke strane a i prakticne... nekad je to bila mozda periferija grada, odavno vec nije, izmestanjem ce mi biti lakse da prodjem kroz taj deo grada i nece mi trebati koliko sada, i nece biti potrebe za doradjivanjem asfalta u svim okolnim ulicama, koje se inace retko radi pa je zaustavljanje na semaforu poput surfovanja, zbog onoliko talasa na kolovozu.

Drugo, kroz tu stanice dnevno prodje 70ak hiljada ljudi, ona je odavno prerasla trenutnu sredinu, treba joj prostora i za same perone, i za pratece objekte, kao i za veci broj putnika

Autobuske i zeleznicke stanice uvek su u centru grada, saobracaj ( znaci automobili) zabranjuju se, nikako autobusi, tramvaji, vozovi.

To je baš lepo kad ti je sve potaman. A što se Irvina Jaloma tiče, ni meni Kad je Niče plakao nije bilo ništa naročito. Najviše su mi ostale u sećanju neke čorbe koje je, ne znam sad više čija, valjda Brojerova, žena pravila.

Ja čitam Beton na telefonu. I dopada mi se za sada. A sve mi nešto čudno, tamo mi pokazuje 97 strana. Vidim u papiru je 117. Pa to je to, nije veća.
Jeste, super je kad se sve složi.:) U planu je bio neki kratak put ali ispalo je da je ovog vikenda bila aktuelna ta proslava. I dobro je sve ispalo...
Imam još nešto od Jaloma, ali ne čita mi je se to sad.Tamo aledeće godine ću, dosta je Jaloma za ovu godinu:lol:

Nego, da vam ispričam nešto povodom filma Apokalipsa danas... Možda sam imala 11,12 godina, i sad nekoliko nas dece u familiji igralo je sa starijim čalanovima familije (tetke, ujne i ne znam ko još beše) pantomimu. I tetka šapne sestri da pokaže film Apokalipsa danas. A kako mi nismo gledali te filmove (nismo ni znali šta znači apokalipsa), sestra pita tiho tetke da li je dobro čula naziv filma. I kreće smeh... Jer je pitala da li je film Je l' daboga lipsao danas? Slatko smo se smejali, evo još palmtim a prošlo je više od 20 godina...:lol:

Slepilo je odličan roman, težak ali najbolje što sam dosad pročitala od Saramaga. Meni se dopada njegov čvrknut stil. Uskoro ću da čitam nešto njegovo... Živote, šta me sve uskoro čeka...:lol:

Nego, da vam ispričam nešto povodom filma Apokalipsa danas... Možda sam imala 11,12 godina, i sad nekoliko nas dece u familiji igralo je sa starijim čalanovima familije (tetke, ujne i ne znam ko još beše) pantomimu. I tetka šapne sestri da pokaže film Apokalipsa danas. A kako mi nismo gledali te filmove (nismo ni znali šta znači apokalipsa), sestra pita tiho tetke da li je dobro čula naziv filma. I kreće smeh... Jer je pitala da li je film Je l' daboga lipsao danas? Slatko smo se smejali, evo još palmtim a prošlo je više od 20 godina...:lol:

ANA-VUCKOVIC-EPOHA-LIPSA-JUCE_slika_O_47505297.jpg

Prilozi

• 98801620.jpg
    98801620.jpg
    24,1 KB · Pregleda: 6
Odbijam od Per Petešuna je odličan roman, sećam se da sam ga čitao pre neku godinu i da mi se baš dopao.
Objavljene su kod nas još i njegove knjige "Idemo da krademo konje" i "Kleta reko vremena" nažalost kod mene
u biblioteci ih nema, a čini mi se da ih nema ni u elektronskom izdanju.

Има их у електронском облику на оном сајту где се обично скидају електронске књиге (не знам да ли смем линкове да ставим :D).

I glavni junak Betona je u nekoj "palanci" i sve vreme pokusava da pocne da pise knjigu ( biograiju Mendelsona),
al ni do kraja ne ume da sastavi privu recenicu. Bernhard je zaista genije:)

Диван је Бернхард! Ја сам га открио пре пар година пратећи ову тему (или ону другу неку, сличну, где се дискутовало о књигама) и од тад ми је на листи омиљених писаца.

Ја да пријавим да читам Ходочашће Арсенија Његована од Борислава Пекића. И, иако сам мало развукао (што због обавеза, што због врућине, што због тога што књига захева огромну концентрацију), могу рећи да је за мене ово једна од најбоље написаних књига на нашем језику. Пекићев стил је маестралан заиста.
Штета што још увек није довољно препознат као један од наших најбољих књижевника.

Upravo sam dobila( kupila) obe knjige (Per Peterson), Konje cu poceti sutra da citam, a Pekica cu uvek u novembru,
ali cu ove godine poceti vec u septembru, a mozda i ranije.
Nego sam nasla nesto mnogo smesno ( nema veze s knjigama, al je stvarno unikum)

U Turskoj postoji neko jelo/specijalitet majka-cerka djuvec ( bio bi nas prevod), majka se zove anali a neko je preveo
i ta na sva tri jezika ( engleski, nemacki, ruski) Ovako:

29744539fh.jpg

- - - - - - - - - -

Meni je nekako na ruskom bas genijalno:D
Analni gulas od devuske:D

Ја да пријавим да читам Ходочашће Арсенија Његована од Борислава Пекића. И, иако сам мало развукао (што због обавеза, што због врућине, што због тога што књига захева огромну концентрацију), могу рећи да је за мене ово једна од најбоље написаних књига на нашем језику. Пекићев стил је маестралан заиста.
Штета што још увек није довољно препознат као један од наших најбољих књижевника.

Od ovih nekoliko knjiga Pekićevih koje sam čitao Hodočašće vjerovatno jeste najbolja, ali Pekić možda ipak nije moja šolja čaja. Za mene, on je više erudita nego stilista - izuzetno pametan i obrazovan čovjek, pravi intelektualac s potkovanim mišljenjem o svemu, ali ipak prvenstveno čovjek ideje koji u umjetnosti samo gostuje (tako nešto je jednom sam za sebe napisao).
Ipak, nastaviću da ga čitam. Možda promijenim mišljenje.

I ja sam skoro pročitao Hodočašće A. Njegovana, zaista mislim da je Pekić jedan od najvećih srpskih pisaca, pre svega jer je njegov opus toliko raznovrstan, nije mu bio problem ni da piše žanr romane, na koje se pogotovo tada gladalo sa prezirom. A i autor je verovatno najvećeg romana u srpskoj književnosti Zlatno runo, koje je nažalost tako malo čitano, nisam ga ni ja još pročitao celog.

Nekako, ne mogu da vjerujem da ovo nije neka zaebancija.

Inače, nagrada za najnespretniju upotrebu engleskog jezika ide neimenovanom izraelskom generalu koji je u knjizi žalbi nekog londnonskog restorana napisao "I fingered your waitress for ten minutes, but she wouldn't come!".

:rotf: Ovo je genijalno.:)

Ja sam svojevremeno batalila Njegovana, valjda zbog "krize prvih 50 stranica", ali sve drugo Pekićevo što sam čitala mi se dopalo. Ipak, morala bih valjda da preguram Njegovana pre nego krenem da čitam Zlatno runo... :think:

Nekako, ne mogu da vjerujem da ovo nije neka zaebancija.

Inače, nagrada za najnespretniju upotrebu engleskog jezika ide neimenovanom izraelskom generalu koji je u knjizi žalbi nekog londnonskog restorana napisao "I fingered your waitress for ten minutes, but she wouldn't come!".

Genijalano stvarno :) :)
Bodrijar, ko da cita zlatno runo, da bi ga posedovao moras da prodas 5 ari placa :D

E, sad. Ja se skoro nikada ne zalim na prevod jer nisam nikakav poznavalac materije.
Ali, bi li mi neko objasnio o cemu se ovde radi.
Citam Bernhardovog Gubitnika i dodje mi da zafrljacim knjigu koliko me nervira.
Izdavac je zagrebacki Meandar a prevodilac izvesni Boris Perić.

Citat:
"Svi bjeze u Svicarsku kad vise ne znaju kamo bi, govorio je, pomislio sam.
Svicarska ce je ubiti, govorio je, pomislio sam.
I kud bas u Zizers, u tu perverznu jezicnu tvorevinu, govorio je, pomislio sam."

Iza ovog "govorio je" cesto dolazi ovo besmisleno iritirajuce "pomislio sam".
Ali ne i uvek.
Recimo: "Roditelji naprave koncepciju, ali ta koncepcija po prirodi stvari nema smisla, govorio je."

I tako, ja sve vreme sada samo lovim to pomislio sam, :mmmm: umesto da se normalno posvetim knjizi.
A kada recenicu zavrsi normalno ja odahnem.

- - - - - - - - - -

E za to ces Rajka malo da popricekas :lol:

- - - - - - - - - -

Pa dobro, 50-70 evra je cini mi se razumna cena.

E, sad. Ja se skoro nikada ne zalim na prevod jer nisam nikakav poznavalac materije.

Citat:
I kud bas u Zizers, u tu perverznu jezicnu tvorevinu, govorio je, pomislio sam."

Ali ne i uvek.
Recimo: "Roditelji naprave koncepciju, ali ta koncepcija po prirodi stvari nema smisla, govorio je."

I tako, ja sve vreme sada samo lovim to pomislio sam, :mmmm: umesto da se normalno posvetim knjizi.

Nema to veze sa prevodom. I na srpskom tako nekako ide.
Bernhard refrenskim ponavljanjem fraza gradi ritam.
Zapravo oponaša strukturu muzičke kompozicije.
Tako nekako sam zapisao kad sam pročitao knjigu, a sad ne mogu precizno sam sebe da citiram. :p

Poslednja izmena:

Citat:

Ali ne i uvek.

Slično sam se i ja osećala kad sam se prvi put srela s Bernhardom. Mislila sam da piše za retarde, a onda mi neko reče da mu je to stil...

Aha...
Sad mi je lakse. Znaci covek tako pise.
Mozda sad prestane da me nervira... A mozda i ne.
Videcemo.

Nece te nervirati, ne brini:)
Taj njegov stil pisanja ( ali samo da znas da kod njega nema radnje, samo monolozi) je kao neki virus, i Kurta i Murta
( tu je i Basara) nisu umeli da odole pa su ga kopirali, a ako nisu preterivali onda to i nije neprijatno.
Cak se u knjizevnosti ustalio i izraz bernardovski ( kao na primer kafkijanski), a to je bas zbog takvog stila pisanja.

Gubitnika je Bernhard pisao početkom osamdesetih godina, u doba kada su ispod njegovog pera izašli i romani Vitgenštajnov sinovac, Beton, kao i ciklus romana o detinjstvu. I svugde opsesija malograđanskom Austrijom, nemogućnost da se izađe iz sopstvene, individualne nemoći i stvori umetničko delo, bes prema roditeljima i lekarima, i taj čudesni, hipnotički stil prepun ponavljanja, ironije, humora, brutalnosti. Gubitnik je jedan od onih velikih romana evropske književnosti dvadesetog veka, koji bi, u svakom izboru, morao da se nađe na samome vrhu.

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1026322

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back