Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma, kakvi lud. Glumi ludilo u marketinške svrhe. Filozof ko filozof... (Kakva li će tek moja snjkica :heart: da bude, ima još dva ispita :D). Knjige prodaje njegova žena, kaže nije lud da daje 50% lopovima, pri tom ide pocepan, sa štapom, glumi Boga. Inače, on veruje u Boga Vida. Imanje mu se zove Vidovo. Informisan je strašno, kao novinar, imao je pristup raznim dokumentima, a ima i bujnu maštu. Ima specifičan humor, rekla bih sarkastičan... Jedno je istinito, ne ostavlja nikog ravnodušnim. Ili ga vole, ili mrze, sredina ne postoji. Ja sam nekako stalno oko te sredine...

Citam ja tako vec par dana Tišina u oktobru - Jens Kristijan Grendal, i sve mi nesto poznato.
Ali nikako da proverim u svom spisku procitanih.

I sad proverim, kad ja to procitala krajem 2014 :eek:
I da zlo bude vece, knjiga mi se jako dopala.
Pa ja sam stvarno odlepila :dash:
Ne, nisi odlepila:D Ja citam Sinovi i ljubavnici ( D H Lorenc), a knjigu sam citala i jos tada ( pre pet-sest godina) mnogo mi se dopala,
al sada jos vise:)
A i nace je moj stav da bi dobre knjige trebalo da se citaju dva puta, al opet ne ovako "slucajno".
Meni se desava da i kupim knjigu koju vec ima, a i koju sam vec citala pa ih tako imam dve.
Moram Goluba ( javljao se par puta ovde i zivi i on u Nemackoj) da nadjem pa da ga obradujem sa jednim paketom knjiga,
al on da plati transport:)

- - - - - - - - - -

Ja sam juče opet zaspao sa knjigom na grudima. Prethodno veče sam skuvao kafu (a nikad ne pijem kafu), pa sam uspio pročitati četrdesetak strana. A nije da knjiga nije dobra, sve je OK, ali stvarno ima ekstremno spor tempo, uspavljujući baš.
To je jedna od knjiga koju sam citala dva puta i oba puta me je odsuevljavala.
Mozda nije letnja knjiga;) Vise Pekicevska, novembarska.

Citam ja tako vec par dana Tišina u oktobru - Jens Kristijan Grendal, i sve mi nesto poznato.
Ali nikako da proverim u svom spisku procitanih.

I sad proverim, kad ja to procitala krajem 2014 :eek:
I da zlo bude vece, knjiga mi se jako dopala.
Pa ja sam stvarno odlepila :dash:

Tu knjigu sam poklonila koleginici, za koju se na kraju ispostavilo da ne cita, samo ponekad folira.
Znate da se ja povedem za koricama....ove su mi bile tako nekako deprimirajuce...
Znaci, knjiga valja

Citam od juce ovog Palahnjuka, Zagrcnut. I bas mi nije lehla u ovom trenutku (mada mi se cini da ne bi ni u jednom drugom), stil mi je bas bezvezan i rastrzan, ne mogu da pohvatam sta ovaj covek radi i sto vezuje prijatelja za stub srama :) (ovo ne otkriva nista buducim čitaocima) Bodtijar, ti si vrlo skoro citao, pomazi :)

Pročitao sam trećinu ali cu je najverovatnije bataliti, da ne gubim vreme jer već vidim da mi se nece dopasti...

Meni se knjiga dopala, ona jeste donekle fragmentarna. Što se tiče stuba srama glavni junak Viktor i njegov
prijatelj rade u kolonijalnom spomen-parku iz 18.veka, tako da je to predstava za posetioce.
Sada sam uzeo da čitam Tomasa Bernharda - Stari majstori.

Meni se knjiga dopala, ona jeste donekle fragmentarna. Što se tiče stuba srama glavni junak Viktor i njegov
prijatelj rade u kolonijalnom spomen-parku iz 18.veka, tako da je to predstava za posetioce.
Sada sam uzeo da čitam Tomasa Bernharda - Stari majstori.

Provalio sam da je neki muzej ali nisam skroz do kraja, jer spominje da po kazni ovaj ide na stub srama.

Provalio sam da je neki muzej ali nisam skroz do kraja, jer spominje da po kazni ovaj ide na stub srama.
Ako ti citanje te knjige ne ide, batali pa uzmi ove Bernhardove Stare majstore, i tu je centralna tema muzej, ali na bernhardovski nacin.
Ako me memorija pamcenja ne vara, a mislim da me jos drzi, Quentin je svojevremeno opsirnije pisao bas o ovoj Bernhardovoj knjizi
pa ako ga ne mrzi neka turi to svoje pisanije u spojler.

Ako ti citanje te knjige ne ide, batali pa uzmi ove Bernhardove Stare majstore, i tu je centralna tema muzej, ali na bernhardovski nacin.
Ako me memorija pamcenja ne vara, a mislim da me jos drzi, Quentin je svojevremeno opsirnije pisao bas o ovoj Bernhardovoj knjizi
pa ako ga ne mrzi neka turi to svoje pisanije u spojler.
Tomas Bernhard: Stari majstori

Brutalno konzistentnim stilom, refrenski repetitivnim ritmom, jezikom sličnim onom iz Gubitnika, Bernhard pripovijeda o starom muzikologu Regeru koji preko trideset godina svakog drugog dana dolazi u bečki Muzej starih majstora i sjeda na klupu ispred Tintoretovog Čovjeka sa sijedom bradom. Reger svom sagovorniku Acbaheru, filozofu i takođe redovnom posjetiocu Muzeja, govori o svom krajnjem preziru za austrijsku državu (moralna kaljuga bez dna), o velikoj i najuzvišenijoj umjetnosti koja je samo predmet vjerovanja i traganja i realno postojećoj umjetnosti koja se nalazi u muzejima, knjigama i koncertnim salama, a koja se uz dovoljno propitivanja uvijek pokazuje odvratnom, smiješnom i uzaludnom.
Reger je pesimista i mizantrop (Hvalimo roditelje umesto da ih celog svog života optužujemo za zločin stvaranja ljudi), ali intimniji Bernhardov pristup ogleda se u Regerovom opisu agonije poslije smrti supruge. Kada Reger kaže kako sve uranjenje u umjetnost ne može zamijeniti bliskost i razumijevanje sa jednom posebnom osobom, teško je ne sjetiti se da je godinu dana prije objavljivanja ovog kratkog romana Bernhard ostao bez svoje životne saputnice. Ne možemo da znamo koliko je Bernharda u Regeru. Da li je i on, kao Reger, zloupotrebio Šopenhauera, da bi pronašao snagu da nastavi da živi, ili je možda zloupotrijebio čitaoce, odnosno napisao ovu knjigu, da bi prevladao samoću i tugu. Uostalom, da biste bili fascinirani ovom mračnom kompozicijom, to je sasvim nevažno.

Modovi ne navracaju u ovaj nas sokak :mrgreen:
A za film, nemam pojma.
Ali ovo bi bio dobar slagvort da svako od nas da predloge filmova radjenih po knjigama.

Evo recimo da pocnem ja sa, za sada jednim predlogom. Meni jedan od omiljenih: Dervis i smrt.
Usvajaju se predlozi i starih i novih filmova. Uslov je samo da su radjeni prema knjizi.

Evo ja ću da podsetim na film O miševima i ljudima koji je Rayela nedavno preporučila kad sam ja čitala knjigu, jer i sama imam nameru da ga pronadjem i pogledam.

I ne znam zašto mi je prvo pao na pamet film Jedi, moli, voli. A baš je omanuo. Mislim, ni knjiga nije neka književnost, samo je dobro izreklamirana i bila popularna. Ali film sa Džulijom Roberts, koja uopšte ne odgovara junakinji kako je opisana u knjizi.
Pošto nas je Lamar pozvala da damo predloge, valjda je mislila za filmove koje treba pogledati, ovaj slobodno preskočite.

Prohujalo sa vihorom ( zameo ih vjetar;) prva mi pade na pamet.:D
Ubiti pticu rugalicu ( al ja knjigu nisam mogla da citam, zato je film odlican)
Berlin, Aleksandarplac ( Golub moze i original da gleda, cenim da zna nemacki).
Nego gde vi nalazite te filmove?

Kad je Niče plakao, Irvin Jalom.
Pročitah i ja ovo konačno. I moram da priznam da sam više oćekivala. Likovi jesu jaki, ali na momente delovali su mi isforsirano. Nisam skoro čitala ovakvo nešto i što se toga tiče knjiga dobija plus, ali nije knjiga koja me je bacila u nesvest. Kad pročitam i ostale dve (Lečenje Šopenhauerom i Problem Spinoza moći ću da uporedim pa ću da vidim kako ja stojim sa Jalomom).
U poslednje vreme razlvalčim ono što čitam, tako da sigurno ima i to uticaja što nikako da ubodem pravu knjigu, da me obori s nogu. No, nema ni veze, sad je tako a valjda će biti bolje.

Što se filmovanih knjiga tiče, malopre sam videla da je na nekom kanalu na programu Čokolada. Meni je taj film divan. Uvek mogu da ga gledam. Ne znam da li postoji knjiga (mislim da da, ali nisam sigurna) ali film koji je na mene ostavio veliki uticaj je Pijanista (o Špilmanu). Težak je ali fenomenalan. Ja volim da pogledam film koji je radjen po knjizi. Ipak, često se knjige pokažu kao bolje od filma. Ali, jedan film koji je po mom mišljenju bolji od same knjige je Doručak kod Tifanija.

Sledeća je Memoari nevidljivog čoveka. (Treba li da kažem da ću razvući čitanje?:lol:)

Ja stoti put da kažem da ne čitam ništa.
Ćerku sam jutros ispratila za Sofiju, bus se pokvario već u Pirotu pa su čekali drugi da dođe iz Niša... 'Bem te Srbijo. :dash: Hvala bogu, avion za Bristol je tek po podne. Javila se, stigla je u Sofiju, pa mi je malo lakše. Neki ljudi su, kaže, hvatali taksi iz Pirota da bi stigli na vreme na aerodrom. :(
Oči nisam sklopila noćas, gledala sam Pinkove zvezdice do 3:15, baš kad mi je zvonio alarm za ustajanje. Jutros, legoh u pola 6, ona me zove u pola sedam iz Pirota da se "pohvali". Ne verujem da je ovako ni u Africi... Niš ekspres je puk'o skroz. Od nervoze ne znam šta ću sa sobom... Ni vesti ne mogu da čitam. :sad2:

Stici ce ona bezbedno Rajkic, bez sekiracije :)

- - - - - - - - - -

Da Pijanista je odlican film a ima i knjiga, citala sam je.
Sada zurim, ali Kuca cudnih dusa po Aljendeovoj knjizi Portret u sepiji.

Stici ce ona bezbedno Rajkic, bez sekiracije :)

- - - - - - - - - -

Da Pijanista je odlican film a ima i knjiga, citala sam je.
Sada zurim, ali Kuca cudnih dusa po Aljendeovoj knjizi Portret u sepiji.
Ma najbolji je film ( klavirski)

Професорка клавира“ (франц. La Pianiste) је француски филм из 2001. режисера Михаела Ханекеа. Главне улоге играју Изабел Ипер и Беноа Мажимел. Снимљен је по роману „Пијанисткиња“ (Die Klavierspielerin) Елфриде Јелинек, аустријске књижевнице, добитнице Нобелове награде за књижевност 2004. Поред бројних награда, филм је освојио и гран при филмског фестивала у Кану 2001. године, а Изабел Ипер и Беноа Межмел за ове улоге освојили су награду за најбољег глумца, односно најбољу глумицу фестивала.

Ova Izabel za mene je najglumica danasnjice. Knjigu od Jelinek nisam citala, ona mnogo komplikovano i zayebano pise, nije moj tip nekako,
preteruje u svemu ( al ne tako kao Bernhard, verovatno kao Handke, to je njima genetski kod jednu sam njenu knjigu procitala i to mi je dovoljno))

Pahuljo, utisak bi mozda bio bolji da nisi toliko dugo citala.
Lecenje Sopenhaurom mozes da preskocis, Spinoza je vec odlican.

Ja sam batalio Zagrcnut i poceo sam juce triler, od autorke Hirurga, Tes Geritsen, Mesto za ubijanje. Vrlo dobar je iako ima tako glup naziv. Cak cu ga i zavrsiti vrlo brzo.

Slažem se, sigurno dužina čitanja utiče na utisak. Videću kakvu ću sreću imati sa ovom sledećom.. Ali, kad nemaš vremena da lepo čitaš, čitaš kad možeš i to je tako...:)

Čitaću ovu Pijanistkinju uskoro, u planu mi je.

Bila sam na nekoj proslavi, i sve mi je bilo taman. Baš mi je bilo lepo. Sad mi se i ne spava, a ipak je red odmoriti:)

Ja stoti put da kažem da ne čitam ništa.
Ćerku sam jutros ispratila za Sofiju, bus se pokvario već u Pirotu pa su čekali drugi da dođe iz Niša... 'Bem te Srbijo. :dash: Hvala bogu, avion za Bristol je tek po podne. Javila se, stigla je u Sofiju, pa mi je malo lakše. Neki ljudi su, kaže, hvatali taksi iz Pirota da bi stigli na vreme na aerodrom. :(
Oči nisam sklopila noćas, gledala sam Pinkove zvezdice do 3:15, baš kad mi je zvonio alarm za ustajanje. Jutros, legoh u pola 6, ona me zove u pola sedam iz Pirota da se "pohvali". Ne verujem da je ovako ni u Africi... Niš ekspres je puk'o skroz. Od nervoze ne znam šta ću sa sobom... Ni vesti ne mogu da čitam. :sad2:

Oraspolozi se :vatromet: :zag: .Vidi kako je prelepo svitanje,divno nebo,sveze jutro.(Dobro,ne mozes bas da vidis ali zamisli :D .)

Jel' menjano nesto u Nisu na autobuskoj?Prokuplje ima istu kao nekada,Kursumlija takodje,Leskovacka znam da je nekada davno bila uglancana.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back