Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo im prostijeg načina, kad nemaju tvoju tablicu...
100%=1,
90%= 0,9,
30%= 0,3,
17%=0,17...
Kad 1000 dinara umanji za 30%, ostaje 70%, dakle, 70%*1000=0,7*1000=700.

Kad 700 dinara umanji za 10%, ostaje 90%, pa je 0,9*700=630,

Kad 630 dinara umanji za 17%,, ostaje 83%, tj 0,83*630=522,90dinara.

To se uči u sedmom osnovne, ovi matoriji su već zaboravili. :lol:

- - - - - - - - - -
Рецимо овако:

Рада, Дел Пјеро и Снешка су радили нешто код мене (ја сам газда, наравно) и укупна остварена вредност је 1000 дин.
Претходно смо се договорили да Рада добије 30 %, Дел Пјеро 10 %, Снешка 17% а мени, као газди, остаје 43%.

И ја почнем да рачунам по Радином и Снешкином поступку:

За Раду: 1000 x 0, 3 = 300 дин. Остало ми је 700 дин.
За Дел Пјера: 700 дин. x 0,1 = 70 дин. Остало ми је 630 дин.
За Снешку: 630 дин. x 0,17 = 107,1
А мени би остало: 630 – 107,1 = 522,9 дин. тј. 52,29 %
:rotf:

Рада не би била оштећена, за Дел Пјера не знам да ли би приметио да је преварен, а Снешка би ме оклагијом по глави. :azdaja:

Како исто?!
Прави рачун је:

1000 дин. пуна цена књиге.
Умањење од 30% - 1000 x 0,3 = 300 дин.
Умањење од 10% - 1000 x 0,1 = 100 дин
Умањење од 17% - 1000 x 0,17 = 170 дин
Укупно умањење: 300 + 100 + 170 = 570 дин
Па је:
1000 дин. – 570 дин. = 430 дин.

Hahahhhhhahaahha:zcepanje: Meni je ovo beskrajno zabavno :zcepanje:
Molim te kad otvoriš radnju bilo čega, ovako računaj procente na cene, biću kupac :hahaha: I da objasniš knjigovođi kako se računaju procenti pravilno po tvom mišljenju da zna kad sređuje knjige, a on da ide da se žali kako ga profesori matematike nisu naučili. :hahaha:
Ajde više, da se završi priča. Znaš da izračunaš kako treba, lepo si pokazao, a to ubeđivanje u neke teorije kako se nešto podvaljuje može da prođe kod nekog ko ne zna. ;)
Kome treba da izračuna popust za knjige, treba da radi kako smo Krasuljak i ja rekle :)

I da se vratim na temu. Nisam stigla danas slovo da pročitam, a neću stići ni do kraja dana. :whistling:

- - - - - - - - - -

Рецимо овако:

Рада, Дел Пјеро и Снешка су радили нешто код мене (ја сам газда, наравно) и укупна остварена вредност је 1000 дин.
Претходно смо се договорили да Рада добије 30 %, Дел Пјеро 10 %, Снешка 17% а мени, као газди, остаје 43%.

И ја почнем да рачунам по Радином и Снешкином поступку:

За Раду: 1000 x 0, 3 = 300 дин. Остало ми је 700 дин.
За Дел Пјера: 700 дин. x 0,1 = 70 дин. Остало ми је 630 дин.
За Снешку: 630 дин. x 0,17 = 107,1
А мени би остало: 630 – 107,1 = 522,9 дин. тј. 52,29 %
:rotf:

Рада не би била оштећена, за Дел Пјера не знам да ли би приметио да је преварен, а Снешка би ме оклагијом по глави. :azdaja:

Nautiluse to su udeli u dobiti (ovo što kažeš za radnike i gazdu). Ali računanje procenata na cenu se radi kako smo Rada i ja rekle. :)
I ne bih te oklagijom. Ja volim da pravim kolače pa bi mi bilo nezgodno da nosim na posao:mrgreen: Pokazala bih ti da tebe ne oštete, ali da posluješ kako treba i da ti knjige budu kako treba ;)

Poslednja izmena:
Pročitala "Nortengerska opatija" Džejn Ostin. Što volim te Engleskinje, čudo jedno :heart:... sve znam unapred, tim pre što su to sve ponovljena čitanja, ali mi ništa ne smeta. Samo je ovaj put knjiga moja, kupila na sajmu u DS za 200 din, u apsolutno odličnom stanju. Joj, radosti...

(Tako nekad nekima pokušam da objasnim da ako se nešto uveća za npr 10% pa smanji za 10% neće se dobiti početni iznos od koga smo krenuli. I to se radi u osnovnoj školi.) Ne bih više širila priču.
То је тачно, и подсети ме на поскупљење струје.
Објаве на сав глас: нисмо дозволили поскупљење, кажимо 60 %, биће само 30 %, ми (влада) мислимо о народу, бринемо за свој народ. Кад оно, после неколико месеци струја поскупи још 30 % - али то сад није укупно 30 + 30 = 60 %, како је првобитно намеравано, већ више:
1 x 1, 3 x 1,3 = 1,69 (69 %)
Значи, уместо 60 % (рецимо), после два поскупљења од 30% буде 69 %.
Слично је и са рачунањем ових попуста.

П.С.
Извини, Каменита, за ово скретање са теме. И много ми се свиђа овај твој став:

''Baška što me nervira ova šarada, februar - mesec ljubavi. Zvučaću kao neki naši drugari koji se povremeno pojavljuju na temi, ali mrzim tu glupijadu sa marketinškim i tuđinskim praznikom. Kod nas su u februaru neki drugi praznici, npr. Sveti Trifun i Sretenje.''

Не могу да ти доделим репутацију, програм не дозвољава.

Poslednja izmena:
Dopler, Erlend Lu, Geopoetika, 142 str. Ljudi, meni je ova knjiga baš legla. Nekako mi je izmedju bajke i filozofije. Poptuno razumem Doplera što je otišao u šumu, što su mu dosadili ljudi, nazovi prijatelji sa kojima se redovno vidja, muke oko izbora pločica za renoviranje kupatila.... mnogo smo iskomplikovali svoje živote i suština se negde izgubila u nastojanjima da se zadovolje razne forme.
I dopada mi se što su mu sve knjige kratke, 100 i nešto strana. I sve kaže šta ima. A ne ko oni što misle da svaka knjiga treba da bude Rat i mir. E pa ne treba.

Sad idem u potragu za Volvo kamionima.

Dopler, Erlend Lu, Geopoetika, 142 str. Ljudi, meni je ova knjiga baš legla. Nekako mi je izmedju bajke i filozofije. Poptuno razumem Doplera što je otišao u šumu, što su mu dosadili ljudi, nazovi prijatelji sa kojima se redovno vidja, muke oko izbora pločica za renoviranje kupatila.... mnogo smo iskomplikovali svoje živote i suština se negde izgubila u nastojanjima da se zadovolje razne forme.
I dopada mi se što su mu sve knjige kratke, 100 i nešto strana. I sve kaže šta ima. A ne ko oni što misle da svaka knjiga treba da bude Rat i mir. E pa ne treba.

Sad idem u potragu za Volvo kamionima.

Molim da se ovaj dan unese u kalendar crvenim slovima

Cekaj snezna pahuljice, znaci 50 od 100 nije 50 nego 50, nesto...? Ta tvoja nauka je kao kad mi pravnik ispira mozak o pravdi i pravosudju a vodi se logikom: 2+2= koliko gazda kaze!

Mojoj nauci ništa ne fali. Postoje pravila i ona se poštuju. To što neki smatraju da je ekonomija samo puko mastiljanje po principu plus i minus pa jednako, to je druga stvar. Ovo vezano za procente, u ovom slučaju oduzimanje, jeste bazična matematika, koju su neki možda zaboravili i to nije ništa strašno. Kad nisi siguran ili ne znaš, onda pitaš, da ne pogrešiš. To je valjda logično. Pokušala sam da kažem u čemu je greška da se neko ne bi našao u situaciji da tvrdi nešto a nije u pravu. Nisam mislila da ću čitav dan morati da pišem poruke vezane za računanje. Ja sam napisala šta se sa čime množi ako koristite na ovoj akciji sva tri popusta. Ko želi neka to primeni, ko ne, opet dobro. Ja ovim završavam priču na ovu temu i vraćam se onome čemu je ovde mesto, a to je diskusija o knjigama :)

Šta ti čitaš?:)

Pošto čitav dan ništa nisam čitala, sada ću. Moram makar par stranica da pročitam. :)

Mojoj nauci ništa ne fali. Postoje pravila i ona se poštuju. To što neki smatraju da je ekonomija samo puko mastiljanje po principu plus i minus pa jednako, to je druga stvar. Ovo vezano za procente, u ovom slučaju oduzimanje, jeste bazična matematika, koju su neki možda zaboravili i to nije ništa strašno. Kad nisi siguran ili ne znaš, onda pitaš, da ne pogrešiš. To je valjda logično. Pokušala sam da kažem u čemu je greška da se neko ne bi našao u situaciji da tvrdi nešto a nije u pravu. Nisam mislila da ću čitav dan morati da pišem poruke vezane za računanje. Ja sam napisala šta se sa čime množi ako koristite na ovoj akciji sva tri popusta. Ko želi neka to primeni, ko ne, opet dobro. Ja ovim završavam priču na ovu temu i vraćam se onome čemu je ovde mesto, a to je diskusija o knjigama :)

Šta ti čitaš?:)

Pošto čitav dan ništa nisam čitala, sada ću. Moram makar par stranica da pročitam. :)

deal ;)
ja nista ne citam. od nove godine razvlacim Opsadu i procitao sam 150 str. ubijaju me sluzbeni putevi od 500+ km na 2,3 dana kao i prekovremeni rad od 08-19h! :(

Ne Water. U zavisnosti od iznosa popusta na kartici zavisiće i krajnja cena, naravno (količinski i ovaj od 30% su fiksni). Sve sam izračunala i samo one iznose koje sam dala pomnoži sa punom cenom (ako ti je popust npr. 17% punu cenu pomnoži sa 0,5229).

Nije strašno ne znati i tada je bolje pitati nego druge ubeđivati u pogrešno. Ispravno je ono što sam ja napisala.

Slabo ja kapiram te njihove popuste odn. kako oni to obracunavaju pa vise volim da pitam (a nemam njihovu karticu).

Meni se ta tog Lag.spiska dopada (na osnovu kratkog opisa) Luminovi na mesecini, Davni sati i Noci jasmina ali nista necu kupovati.

Inace, slabo stojim sa matematikom a rekla bih da oni to malo zakomplikuju, bar za mene :rumenka:

Danas sam kupila hr.izdanje ''Jedne zimske noci'' 300 din.(u radnji sa casopisima, kao trafika) Simona Montefjorea. Uzimala sam je jednom i iz biblioteke
ali nisam stigla da je procitam. Ima jos par knjiga, ne znam kakve su, Simona sam vec citala (Sasenjku) pa rekoh - ne mogu mnogo da promasim.

http://znanje.hr/proizvod/jedne-zimske-noci/

Poslednja izmena:
Nista ne citam... Pocela 'Zaboravljeni vrt' od Kejt Morton za citalacki klub, i evo me na 80 strani a da pojma nemam o cemu se radi, plus rok istice veceras.
Dosla da malo pretrazim vasa misljenja o knjizi i uglavnom je pomenuta kao nesto sto ste kupili ali ne i citali. Tako da odustajem. Ne mogu da citam o 3-4 vremenska perioda, isto toliko zemalja i glavnih junakinja a da pri tome imam vremena za citanje 10 strana na dan. Nemoguce je uhvatiti nit. Meni sad treba nesto da se odvija u jednoj vremenskoj i prostornoj dimenziji. Mozdas bas Lu i njegov Dopler :)
Ni Zahira nisam zavrsila. A nisam ni pocela ove dve uzete iz biblioteke a koje treba da vratim u ponedeljak.
Sa akcija nista necu da kupujem ovaj put. Eto tako :)

Nista ne citam... Pocela 'Zaboravljeni vrt' od Kejt Morton za citalacki klub, i evo me na 80 strani a da pojma nemam o cemu se radi, plus rok istice veceras.
Dosla da malo pretrazim vasa misljenja o knjizi i uglavnom je pomenuta kao nesto sto ste kupili ali ne i citali. Tako da odustajem. Ne mogu da citam o 3-4 vremenska perioda, isto toliko zemalja i glavnih junakinja a da pri tome imam vremena za citanje 10 strana na dan. Nemoguce je uhvatiti nit. Meni sad treba nesto da se odvija u jednoj vremenskoj i prostornoj dimenziji. Mozdas bas Lu i njegov Dopler :)
Ni Zahira nisam zavrsila. A nisam ni pocela ove dve uzete iz biblioteke a koje treba da vratim u ponedeljak.
Sa akcija nista necu da kupujem ovaj put. Eto tako :)

Dopler, to! Uzela sam i Volvo kamioni. Nije bilo u Gradskoj, pa sam otišla u "Djordje Jovanović" u Zmaj Jovinoj, gde je nekad bila Gradska i Čitalište...
I tamo ima, ali.... pošto nisam nikad uzimala tu, morala je da me upiše... e to je trajalo, brat-bratu 10-15 minuta. Šta je sa onog kartončića imala toliko da upisuje? Umrla sam od vrućine. I dok sam čekala, pronjuškala sam malo, pa uzela i Ovo liči na kraj Džulijana Barnsa. Nije mi se taj Barns naročito svideo, ali ajde.

Nego, Kanela, vaši (grčki) novi političari izazivaju veliko interesovanje ovde, što zbog novih vetrova koje donose, što zbog svog lepog izgleda. Danas je ženski deo redakcije glasao ko nam se više svidja Cipras ili Varufakis. I pobedio je Varufakis sa 6:2 !

- - - - - - - - - -

Bi, videces polaganje za C ce biti jos bolje :D

Čitam i mislim šta ovo znači?

Pokidala sam se kad sam shvatila.:zcepanje:

Pa to ja nisam znala šta je to kad je rekla da čita Volvo kamione. Mislila sam da polaže da vozi kamion.

A sad ću i ja :lol:

Bi, za koga si glasala? :)
Ja bih za Ciprasa, volim crne muskarce kakav je i moj Grk.

Pocela sam sad da citam onu iz biblioteke koju sam uzela zbog lepih korica. Svidja mi se vec, na prvoj strani junakinja sedi u cekaonici i pokusava da se natera da procita Prusta kog joj je muz predlozio...A usput virka u torbu u kojoj su joj knjige od Hemingveja u Selindzera...

Zaboravljeni vrt ostavljam za neki slobodniji period.

I ja bih za Ciprasa :rumenka: Nadam se i bas bih volela da uradi nesto za (voljenu) Grcku.

- - - - - - - - - -

Dosla da malo pretrazim vasa misljenja o knjizi i uglavnom je pomenuta kao nesto sto ste kupili ali ne i citali. Tako da odustajem. Ne mogu da citam o 3-4 vremenska perioda, isto toliko zemalja i glavnih junakinja a da pri tome imam vremena za citanje 10 strana na dan. Nemoguce je uhvatiti nit.

Ja inace nisam ljubitelj kad u jednoj knjizi obuhvataju vise vrem. perioda, pogubim se malo..mada me privlaci Freyin opis :)

Ma kakvi bre Grci.
Svet još nije vidIo političare kalibra kakvi su Toma
krsti.gif
i Vučko
dosada.gif

- - - - - - - - - -

Strasno malo citam :(

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back