Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sada si me podsetila na jedan tekst od pre 10-15 godina. Tako nešto.
Pročitam ja negde da su u (valjda nekim) engleskim školama uveli istoriju kao izborni predmet.
Bila sam zapanjena. Istorija kao izborni predmet?
I onda su posle toga sproveli tako neke razne ankete i ispostavilo se da mnoga deca ne znaju mnogo toga.
Recimo ne znaju ko je Hitler :eek: ovo mi je ostalo u sećanju.
Pa uvedeš jedan od glavnih predmeta kao izborni i iznenadiš se kada deca ne znaju neke osnovne stvari.
Ali već sam rekla da ja mnogo toga odavno ne razumem te tako... odoh ja da :strika:
Mi, malo matoriji, navikli smo da skola mora da bude takva
kakva je nasa bila.Zapravo je i sada manje vise ista.
Tako se i ja krstim i cudim kada se u zadnjem razredu
gimnazije( Nemacka) bira fiskultura kao glavni predmet
za polaganje mature. Ja sam batalila da se cdim bilo cemu,
kome, shvatila sam ( ne bas potpuno) da je sve moguce,
da su mozda basovi u pravu, a ne ja i tako(c).

Šta biste mi preporučili za čitanje od Borhesa.
Ništa do sada njegovo nisam pročitala.
Dakle, Borhes za početnike :D
Можеш било коју збирку, све су то кратке приче. Мада, ја волим да читам писца хронолошки, по редоследу како је писао. Дакле, Универзална историја бешчашћа, например. :)

Можеш било коју збирку, све су то кратке приче. Мада, ја волим да читам писца хронолошки, по редоследу како је писао. Дакле, Универзална историја бешчашћа, например. :)

Znaci da za mene njegovo pisanje otpada, ja ne citam kratke price,
ne citam ni poeziju, ne citam ni putopise ( a trebalo bi), eseje
jako retko i uglavnom sasvim slucajno. например ;)

Borhes u pričama, bar ovim koje sam ja čitao, ima uvijek jedan set vrlo univerzalnih tema (vrijeme, vječnost, znanje, san, bog, smrt...) i njih obrađuje upotrebom uglavnom istih simbola (ogledala, biblioteke, kraljevi, dvorci, lavirinti...). On je toliko nezainteresovan za svakodnevno i prizemno da mu većina priča izgleda kao da su mogle biti napisane prije 300 godina, ili čak u srednjem vijeku, znači sasvim su apstraktne, sasvim univerzalne. I kad se bavi stvarnošću, to je uglavnom komplikovana i krvava argentinska istorija, o kojoj ja ništa ne znam. Naravno, stil mu je odličan, erudita je, pa kome se čita o tim svevremenim temama sigurno će uživati. A ima on i jednu zbirku koja je valjda više u krimi fazonu (Brodijev izvještaj), ali ja je nisam čitao. Ako neko jeste, može da kaže neku riječ.
Inače, Borhesova poezija je manje apstraktna od proze.

Ja napisah neki " izvestaj" i kao dadoh svoje misljenje, ali
se to nkako izgubilo.
Rezimacija bi bila da Borhes nije za mene jer pise suvise
pametno za moj skromni um, novele su kratke, pise o shahu,
lavirintima, sve to nije za mene.

A ima on i jednu zbirku koja je valjda više u krimi fazonu (Brodijev izvještaj), ali ja je nisam čitao. Ako neko jeste, može da kaže neku riječ.
Читао сам али давно, тако да се сећам само понешто и магловито. Ту је изнето све оно мрачно у суровој и сировој природи јужноамеричког човека: борба ножевима (мегдан) и слично, није за женски свет.

[...] руци навикнутој да коље стоку није било тешко да убије човека. Недостатак маште лишио их је страха и сажаљења.
Борхес

Onda i nije za nashu Lamar.
Ja ga necu citati, ne mogu sve da procitam sta sam naumila
tako da ce neke knjige ostati neprocitane.
Imali smo ovde jednog forumasa sa nikom Boza zvani pub
i on je jednom prilikom rekao da mu ostaje 20-30 knjiga za citanje.
Mene je to nekako bas bilo pogodilo, a njega nema vec bas mnogo
dugo.:(

https://www.b92.net/kultura/vesti.p...y=2020&mm=10&dd=24&nav_id=1752507&version=amp

Screenshot_2020-10-26-05-36-30-1.png

Da li je neko svratio za vikend da se utesi sto nema Sajma knjiga kao svake godine do sada?

Poslednja izmena:
Kupio sam nedavno Of Time and the River. Možda pokušam da je čitam uskoro, mada svuda kažu da je slabije od ove dvije koje sam ranije čitao.

Ti sto kazu da je slabije delo nisu ga ni procitali ( barem ne
sve i do kraja):D
Ja sam sad dobila pravu knjigu ( Amazon mi je poklonio za reader
neki uzasno stari prevod i ta knjiga u el, izdanju ima 750 strana.
Ova sada stampana sa tvrdim koricama ima 1200 strana i kilo i po
zive vage. Uporedila sam prevode, zaista je ovaj kao normalan,
savremen.
Nego koliko stranica ima tvoja kjiga?

Zatvoreno preko zime, Jern Lir Horst, Laguna, 355 str. Ovo je meni super leglo. Našla sam da su neki od vas čitali i da su ocene osrednje (3,4). Da ne bih ja sad pisala ponovo, citiram del piera

Pisana je bez standardnih klisea za ovakav zanr, napokon, za promenu glavni lik nije alkos, ne radi sve sam i na svoju ruku, nije fizicki jak kao konj, sposoban da prebije koga god hoce, nekom borilackom vestinom; nema porusene porodicne odnose, deca mu nisu narkomani... cak nije nesto ni ultra inteligentan, nego i beleske vodi, ne pamti nista :D
Slično je primetila i Kamenita

a jedino je nešto drugačiji glavni lik, nije polupijanica, koji samuje i kome nije stalo ni do porodice, niti bilo koga drugog i sav bude kul na poglup način. Ovaj je uredan član društva, sve po ps-u.

pa i ja. Baš prija za promenu da inspektor nije neki "Rambo" ili "Umri muški" tip.
A ja se opet patim sa skandinavskim imenima, pa iako nisam knjigu razvlačila po svom običaju, pročitala sam je za 3 dana, uspela sam da ih pomešam i da ne budem sigurna ko je ko. A tu se još umešali i neki Litvanci sa svojim karakterističnim imenima. Meni je dobar zaplet, ubistvo i pljačke se ukrstili, jedva su raščivijali šta se i kako dogodilo i gde su pare. Ima još njegovih knjiga u mojoj biblioteci, pa ću neki put uzeti.

Прочитао и ја једног Скандинавца: Седерберг: Доктор Глас.
Није роман од кога се пада у несвест, али може да се каже солидан, па га овом приликом прпоручујем.

А гледао сам и једну плаву звездицу која је светлуцала изнад Русенбада и слушао разговор са суседног стола. Причали су о женама и љубави, а тема је била, који је најважнији предуслов да ти са женом буде заиста забавно.
Ћелави господин рече: да има шеснаест година, црну косу и буде мршава, и да има врелу крв.
Маркел, сањивог израза: да је дебела и дундаста.
Бирк: да ме воли.
(Седерберг: Доктор Глас)

Али зашто непрекидно срећем пастора Грегоријуса? Кад га видим, не могу а да не помислим на анегдоту коју сам негде чуо о Шопенхауеру. Преки филозоф је једне вечери седео у ћошку свог кафеа, сам, као и обично; врата се отворе и у кафе уђе један човек несимпатичног изгледа. Шопенхауер га посматра лица искривљеног од гађења и ужасавања, приђе му и почне да га удара штапом по глави. Само због његовог изгледа. (Доктор Глас, Седерберг)
:hahaha: Шопенхауер!

@Nautilus
Umoljavas se da barem u zagradi napises ime autora u nekom
originalu.
Ja sam se ovih skandinavskih autora nacitala ( trileri) tako
da cu ih barem godinu dana preskakati ( i ne samo njih).
Sada sam ozbiljno uzela u postupak ovu knjiu od Tomasa Volfe
i odusevljena sam. Zasto, kako, ne znam, a mislim ili tako osecam
da je razlog za moje odusevljenje taj sto se ja ( Rayela) identifikujem
sa njim i cini mi se da sam i ja bila tako puna zivota, odusevljenja,
kada sam imala 18 godina i dosla na studije.
I nema sada tu razlike sto je on otisao na Harvard pa je odusevljen
Bostnom, a ja jel na BU i Beogradom.
Pisacu ja jos o njemu, tek sam cetvrt knjige " savladala".;)

Можда најчитанији у Шведској у оно време, сад није, а ретко ко је и чуо за њега, барем не код нас. Па ипак, треба га читати јер подстиче на размишљање (независно од чисто књижевних квалитета).

Закон ми даје право да убијем другога у самоодбрани, а под самоодбраном закон мисли на одбрану у крајњој опасности по живот. Закон ми не дозвољава да убијем некога како бих спасао оца или сина или најбољег пријатеља, а ни како бих заштитио драгану од злостављања и силовања. Укратко речено закон је бесмислен, а ниједан пристојан човек не дозвољава закону да му утиче на делање.
(Доктор Глас)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back