I šta da kažem, od posljednja tri romana nagrađena ovom nagradom ovo je drugi u kome se radnja dobrim dijelom odvija u ludnici. Slučajnost? Ne bih rekao.
Šalu na stranu, mislim da Saša Ilić ne koristi dovoljno književni potencijal ludnice kao mjesta radnje. Ako su piscu likovi mentalni bolesnici onda s njima svašta može da uradi, i niko ne može da kaže da je pretjerao. Nažalost, Ilićevi ludaci uglavnom su sasvim normalni ljudi, tek povremeno imaju napade zbog trauma koje su navukli boreći se devedesetih godina u nekom od jugoslovenskih ratova. Te veterane (plus jednog političkog zatvorenika) liječi doktorka školovana u Holandiji, gdje su holandske vojnike koji su 95. bili u Bosni učili kako da zaborave gadne stvari kojima su tamo bili svjedoci.
Dakle, u ovu ustanovu smještenu u Kovinu stiže Filip, ratni veteran i džez kontrabasista koji više ne može da svira svoj instrument, ali od koga ne može ni da se rastane. Pripovjedajući životne priče Filipa i ostalih pacijenata Ilić uredno ispunjava sva očekivanja čitaoca koji je zna makar nešto o njegovim stavovima i javnom angažmanu. Sve je na broju: ratni zločini, postratne traume, tranzicijsko siromaštvo, moralna korumpiranost državnog sistema, jugostalgija, licemjerje Zapada, pa uz to, kao nešto noviji momenat, i migrantske sudbine. Budući da je glavni lik romana muzičar, prirodno je da u romanu ima mnogo muzike. Nekim dijelom to rastereti mračnu priču, ali Ilić, kao i mnogi pisci njegove generacije, uglavnom se samo razmeće pretencioznim muzičkim ukusom.
Da se razumijemo, nemam ja ništa protiv da se piše o teškim temama, o ratovima, zločinima, do srži iskvarenoj državi i sličnim stvarima, ali ako želiš da često eksploatisana priča ima efekta onda moraš da budeš izuzetno dobar književni zanatlija. Međutim, stilski, jezički, strukturalno, Ilić je tek korektan pisac. Sve je na mjestu, ali nema tu nikakve eksplozije talenta, ničega istinski originalnog, samo gomila opštih mjesta i klišea.
Ako iduće godine ponovo kažem da ću čitati aktuelnog Ninovca, molim da me neko sa teme podsjeti na ovaj tekst, i da mi kaže da je život prekratak da se pročitaju i sve dobre knjige.