Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samo da prijavim da sam uzela iz biblioteka prvi tom Moje borbe. Nisam baš planirala, ali stajala je tamo na pultu, kao da je mene čekala. I ja, šta ću, neću da razočaram Karla Uvea, Rayelu, Quentina, Handkea i ostale koji ga hvale. A ne, ovaj poslednji je hvaljen od pomenutog. Svejedno.
U biblioteci gužva, ljudi plaćaju članarinu (upola cene zbog Sajma knjiga), bibliotekarka nema da vrati kusur, idemo na pijacu da razmenjujemo pare. Baš interesantno i živopisno.
E sad, samo da mi je vremena da se pravo uhvatim ukoštac s Knausgordom, a ne da cedim po 1-2 strane dnevno.

To htedoh kazati ;)
Ja cu kupiti ovu jednu knjizicu ( ima 100 strana) pa cu je i procitati. ali ne verujem da ce me i neka
druga njegova dela zanimati.

Baš sam htio predložiti- neka netko pročita ozbiljnije Handkea, pa da čujemo što je i kako je, umjesto što nas napadaju s političkim gnjavažama razni polupismenjaci da se od njih ne da disati.....

Ajooooj, pola druge knjige !? Neću stići ni do pola prve ako me ne "uhvati" u prvih 30-50 strana. Sad sam se zabrinula. Ali nikad se ne zna, kad će i kako nešto uticati na nas.
Nemoj se plašiti. Mene je "uhvatio" od prvog pasusa. I tako ostalo zaključno sa 4.tomom. Peti imam ali pošto znam da je takva situacija, kad počnem da ga čitam ništa mi se drugo ne radi, ostavljam ga za onaj 11. novembar kad je praznik pa ne idemo na posao :)

Stalno nailazim na neke tekstove o Handkeu. Čini mi se da njegova nagrada izaziva više reakcija nego kad je dodeljena Dilanu. Ili se kod nas više prenosi jer smo mi (po običaju) "glavni krivci" za reagovanja.

Dana me je podsetila da zelim vec godinama da citam Trumana Kapote(ta) pa sam i knjigu kupila
i od sutra ( prekosutra) cu poceti i da je citam. Malo sam prelistala, prilicno komplikovano deluje,
ocigledno nije triler ili krimi roman kakve znamo nego neka duboka , ne bas i Frojdovska) analiza
i presek drustva. Ali je "slucaj" ( 40 dolara za cetri ubistva) bio inicijalna kapisla.

Ja shizim od nemackih medija ( kulturni dodatak), Sashe Stanishica i njegovog negodovanja zbog
Handkea, ovde je sada sajam knjiga, svi su tu ( Atwood, Olga drzi pikslu i objasnjava kako je Poljska
mnogo katolicka, norveski kraljevski par i jos silni drugi vazni koje ja i ne citam jer je SF knjizevnost po sredi).

Ovo sa Handkeom se pretvorilo u veliki cirkus pa je jedan clan Nobelovog komiteta napisao 4stranice
sitnog teksta zasto i kako Handke, ali je odmah rekao da on govori u svoje ime jer se Komitet ne izjasnjava
zasto se i kome dodeljuje nagrada.

Nemci su zaista jako cudni ljudi, taj neki fatalizam i nedostatak indivudualnosti je nekako
genetski kod. Jako se lako pale na neke vesti pa izlaze na ulice, svi su mediji onda u tom modusu
cak i ako se radi o nekoj devojcici iz Svedsdke koja prodaje mooda za bubrege u vezi klimatskih promena.

Citam ja i pratim i austrijske i svajcarske medije, ali oni to sve savrseno nonshalantno i prihvataju
i pisu o tome.

BIla sam dugo u Francuskoj, stalno nesto kupujem ( idem u grad, al samo za leba i kod zubara,
ili veterinara)i onda sve pazarim preko neta, a to ne volim, dodjem sama sebi kao neki zombi,
ali to mi je najjednostavnije i tako kupujem jednu ozbiljnu knjigu ( recimo ovog Kapote-ta)
i dvadesetak nekih bzvze trilera pri cemu su neki odnjih bas OK, neke i bacam posle tri
stranice citanja. Ljudi prodaju knjige za neku simboliku ( verovatno im je gadno i odvratno
da knjige bacaju u kontejnere za otpad) pa sam tako za 20 evra ( slanje incl, a to vec kosta
6 evra) kupila 25 knjiga. Uopste ne idem u biblioteke.

Knausgora sam citala u pravoj knjizi, jeste bila i teska za drzanje u ruci, ali sam zelela
da imam stampanu knjigu jer u el. izdanju ne umem da nadjem neke detalje koje bih
inace zelela da nadjem. zelela sam vec kod prvog citanja da nadjem jedan pasus za nasu Waterfall
koja je mrtva ladna izjavila da je zaboravila da cita ❤ , ali ga nisam nekako obelezila i
sada ne mogu da ga nadjem, a Kanusgor bas tu opisuje nasu zelju za citanjem jer citamo
iz raznoraznih razloga, neki zbog utehe, neki iz dugog vremena, opet neki u nadi da
ce saznati nesto novo, ali je taj pasus jako dug i lep, a ja ne umem da ga ponovim.

Stalno nailazim na neke tekstove o Handkeu. Čini mi se da njegova nagrada izaziva više reakcija nego kad je dodeljena Dilanu. Ili se kod nas više prenosi jer smo mi (po običaju) "glavni krivci" za reagovanja.
Srbi ga vole,slave a ljudi koji ne vole Srbe ga ne podnose - velika je to stvar da osoba poput njega dobije Nobela jer otvara put drugim ljudima koji se zalazu za pravdu da dobijaju priznanja koja svojim delima zasluzuju a zbog zalaganja za pravdu ih nisu dobili.

Srbi ga vole,slave a ljudi koji ne vole Srbe ga ne podnose - velika je to stvar da osoba poput njega dobije Nobela jer otvara put drugim ljudima koji se zalazu za pravdu da dobijaju priznanja koja svojim delima zasluzuju a zbog zalaganja za pravdu ih nisu dobili.

Srbi vole i Andrica, a retko ga je koji covek citao. Handkea ce citati ili ga je citao promil ljudi u Srbiji,
ali ga vole jer on voli Srbe. Ja ga nit volim nit mrzim samo mi smeta da ziv covek ne pominje njegov knjizevni
opus nego mlate praznu slamu oko Milosevica. I Srbi, ali i ovi sto ga kao ne vole zbog Srba.

Samo da prijavim da sam uzela iz biblioteka prvi tom Moje borbe. Nisam baš planirala, ali stajala je tamo na pultu, kao da je mene čekala. I ja, šta ću, neću da razočaram Karla Uvea, Rayelu, Quentina, Handkea i ostale koji ga hvale. A ne, ovaj poslednji je hvaljen od pomenutog. Svejedno.
U biblioteci gužva, ljudi plaćaju članarinu (upola cene zbog Sajma knjiga), bibliotekarka nema da vrati kusur, idemo na pijacu da razmenjujemo pare. Baš interesantno i živopisno.
E sad, samo da mi je vremena da se pravo uhvatim ukoštac s Knausgordom, a ne da cedim po 1-2 strane dnevno.
Moj ti je savet da ne citas samo nekoliko stranica dnevno, ako nemas sada vremena za po barem 30-40
stranica onda ga lepo vrati pa ga uzmi drugi put. Mislim da ce ti se prva knjiga dopasti, meni se dopala vec od prve stranice
mada sam se malo cudila, bila sam zbunjena jer nisam mogla da zamislim da neko opisuje svoju (decju) svakodnevnicu
i da ja kao to citam, Ali je drugi deo knjige zapravo i njegov motiv za ceo ovaj projekat ( Autor sam naziva ove svoje knjige "projekat")

.. zelela sam vec kod prvog citanja da nadjem jedan pasus za nasu Waterfall
koja je mrtva ladna izjavila da je zaboravila da cita ❤ , ali ga nisam nekako obelezila i
sada ne mogu da ga nadjem, a Kanusgor bas tu opisuje nasu zelju za citanjem jer citamo
iz raznoraznih razloga, neki zbog utehe, neki iz dugog vremena, opet neki u nadi da
ce saznati nesto novo, ali je taj pasus jako dug i lep, a ja ne umem da ga ponovim.

Tek sad me interesuje taj citat...Volim da citam o knjigama i citanju knjiga..
Doduse, nisam bas mrtva 'ladna izjavila iako je moguce tako delovalo..:confused: :rumenka:

Moj ti je savet da ne citas samo nekoliko stranica dnevno, ako nemas sada vremena za po barem 30-40
stranica onda ga lepo vrati pa ga uzmi drugi put. Mislim da ce ti se prva knjiga dopasti, meni se dopala vec od prve stranice
mada sam se malo cudila, bila sam zbunjena jer nisam mogla da zamislim da neko opisuje svoju (decju) svakodnevnicu
i da ja kao to citam, Ali je drugi deo knjige zapravo i njegov motiv za ceo ovaj projekat ( Autor sam naziva ove svoje knjige "projekat")
Eh, moja ti! Savet ti je sasvim na mestu, a znam ja i sama da je bolje čitati veće komade knjige odjednom nego ih seckati na sitno, i svesna sam da mi se neke knjge nisu svidele jer nisam imala kontinuitet, ali kod mene je ili tako, ili nikako. Neće biti drugog puta kad ću ja imati više vremena, a da to znam unapred. Evo npr. , do pre 15 minuta sam mislila da imam slobodan vikend, a onda je stigao mail od agencije "Molili bismo za prevod, po mogućstvo za sutra do 15-16 h". Ni izvinite što vam se obraćamo u nedelju, kao da je to sasvim normalno i kao da tako treba. Ja sam iz socijalizma, i ostaću tamo, nikad se neću navići na ovo. Ali neću da se odričem čitanja knjiga zbog nedostatka vremena. Dve strane - dve. Pa ću u nekom momentu stići do kraja.

Knausgorda sam uspela da doteram do neke 80. strane i sasvim mi je ok. Već mi se neka zapažanja jako sviđaju
"To je borba, i mada nije herojska, ipak je protiv nadmoćne sile, jer koliko god da radim po kući, sobe su u neredu i prljave......"

Eh, moja ti! Savet ti je sasvim na mestu, a znam ja i sama da je bolje čitati veće komade knjige odjednom nego ih seckati na sitno, i svesna sam da mi se neke knjge nisu svidele jer nisam imala kontinuitet, ali kod mene je ili tako, ili nikako. Neće biti drugog puta kad ću ja imati više vremena, a da to znam unapred. Evo npr. , do pre 15 minuta sam mislila da imam slobodan vikend, a onda je stigao mail od agencije "Molili bismo za prevod, po mogućstvo za sutra do 15-16 h". Ni izvinite što vam se obraćamo u nedelju, kao da je to sasvim normalno i kao da tako treba. Ja sam iz socijalizma, i ostaću tamo, nikad se neću navići na ovo. Ali neću da se odričem čitanja knjiga zbog nedostatka vremena. Dve strane - dve. Pa ću u nekom momentu stići do kraja.

Knausgorda sam uspela da doteram do neke 80. strane i sasvim mi je ok. Već mi se neka zapažanja jako sviđaju
"To je borba, i mada nije herojska, ipak je protiv nadmoćne sile, jer koliko god da radim po kući, sobe su u neredu i prljave......"
Тако сам ја у војсци стално држао књигу из библиотеке за појасом (увучену већим делом у панталоне), а одозго војничка блуза или лети само кошуља, да се не би видела, и користио сваки слободни тренутак да је извадим и читам. :)

Tako je to sa nama slobodnim i naivnim umetnicima na zici :)

Narode, ja bila na Sajmu danas (tj.to je sad već juče, dakle utorak). Negde su lepi popusti, negde mrka kapa, a kupih između 10 i 15 knjiga. Na Sajmu uglavnom kupujem klasike i ponešto novo iz radoznalosti. Uzela sam "Za i protiv Vuka" i "Krug" Meše Selimovića, Evgeniju Grande, Riznicu Roalda Dala, Lazu Kostića... Od novih sam uzela "Istoriju pčela" (Odiseja). Dereta malko dere s cenama, ali sam na onoj akciji 3za999 uzela dva Andrića i Beograd za ponavljače. Ostalo se ne isplati, sačekaću novogodišnji popust, nadam se da će biti i ove godine. Otvorena knjiga se nije baš otvorila s popustima, bolje uzeti na sajtu, kao i Čarobna knjiga. Neki izdavači ove nedelje nude popust i na sajtu, poput Publik Praktikuma, pa se više isplati tako naručiti nego tegliti knjige sa Sajma. Kro ima decu, može svašta da nađe jer na mnogim štandovima imaju raznih knjižica na sniženju. Handkea nisam uzela, ali idem ponovo u četvrtak, pa mi se možda omakne. Evrobook ima standardno dobre popuste, Štrik je takođe solidan. Beli put ima mnogo lepih ilustr.knjiga i nije skupo za to što dobiješ. Ne sećam se šta sam još kupila, nisu mi knjige pred očima, a mrzi me da ustajem sad u 3 ujutru. E, da, kod Loma sam uzela Čehovljeve priče i Puškinova brda (Dovlatov); obožavam Lom, uvek nađem nešto za sebe, lepa su im izdanja i pristojne cene. Galeriju hale 1 i hale 4 ne stigoh da obiđem, žurila sam kući zbog bebe. Geopoetika me nije oduševila.

Narode, ja bila na Sajmu danas (tj.to je sad već juče, dakle utorak). Negde su lepi popusti, negde mrka kapa, a kupih između 10 i 15 knjiga. Na Sajmu uglavnom kupujem klasike i ponešto novo iz radoznalosti. Uzela sam "Za i protiv Vuka" i "Krug" Meše Selimovića, Evgeniju Grande, Riznicu Roalda Dala, Lazu Kostića... Od novih sam uzela "Istoriju pčela" (Odiseja). Dereta malko dere s cenama, ali sam na onoj akciji 3za999 uzela dva Andrića i Beograd za ponavljače. Ostalo se ne isplati, sačekaću novogodišnji popust, nadam se da će biti i ove godine. Otvorena knjiga se nije baš otvorila s popustima, bolje uzeti na sajtu, kao i Čarobna knjiga. Neki izdavači ove nedelje nude popust i na sajtu, poput Publik Praktikuma, pa se više isplati tako naručiti nego tegliti knjige sa Sajma. Kro ima decu, može svašta da nađe jer na mnogim štandovima imaju raznih knjižica na sniženju. Handkea nisam uzela, ali idem ponovo u četvrtak, pa mi se možda omakne. Evrobook ima standardno dobre popuste, Štrik je takođe solidan. Beli put ima mnogo lepih ilustr.knjiga i nije skupo za to što dobiješ. Ne sećam se šta sam još kupila, nisu mi knjige pred očima, a mrzi me da ustajem sad u 3 ujutru. E, da, kod Loma sam uzela Čehovljeve priče i Puškinova brda (Dovlatov); obožavam Lom, uvek nađem nešto za sebe, lepa su im izdanja i pristojne cene. Galeriju hale 1 i hale 4 ne stigoh da obiđem, žurila sam kući zbog bebe. Geopoetika me nije oduševila.
Za i protiv Vuka meni je neka enciklopedija srpskog jezika, reformatora, rasprava i intriga oko Vuka,
tako je mogao samo ovan divan covek da rezonuje, misli i pise ❤

Od juce u avionima kompanije Air Canada nema vise Ladies and Gentlmen:

Air Canada announces it will no longer be greeting passengers as 'ladies and gentlemen'
Oct. 19, 2019 - 6:12 - The airline says the move is an attempt to modernize and will refer to passengers as 'everybody.'

Sad, u srpskom je lepo Ej narode, ali u engleskom to ne postoji, ne postoji u tom smislu ni u nemackom
nego ej svi:D

Puškinova brda (Dovlatov)
To je dobra knjiga, skoro sam je čitao, evo šta sam napisao:
Sergej Dovlatov - Puškinova brda
U ovom romanu Dovlatov piše o svojim poslednjim mesecima u Rusiji, gde radi kao vodič u Puškinovom memorijalnom kompleksu, pre nego
što je morao da emigrira u Ameriku. Dovlatov je jedan od najduhovitijih ruskih pisaca, ali iza te duhovitosti je melanholija i egzistencijalna strava.
Što je kod ruskih pisaca gotovo neizbežno.

Dovlatov je meni od prošle godine kad sam isto tako kod Loma kupila "Puškinska brda" omiljeno otkriće :) E sad, što je meni on otkriće a toliki znaju za njega sto godina, moj propust. Ali me oduševljava! Bila sam i ja na Sajmu i to sa oba deteta, što je samo po sebi uspeh posebno što smo uspeli svi da se vratimo zadovoljni i srećni posle skoro tri sata tamo. Kompletirala sam Dovlatova kupivši "Filijalu" - samo mi je još to pored "Naši" ostalo da pročitam. Zapravo, još i "Zonu" ali to neću zbog teme, pa neka je i Dovlatov obrađuje na svoj način.
Kupila sam još:
"Istoriju pčela" Maje Lunde (Odiseja) - mnogo volim ovu izdavačku kuću i svašta su mi lepo otkrili, pa je ovo na poverenje, na saznanje koliko je knjiga cenjena, na moju ljubav prema Skandinaviji i kvalitet prevoda Radoša Kosovića;
Hamsunove "Plodove zemlje" (Lom) - gore izrečeni razlozi za izdavača, a trenutno mi se mnogo čitaju knjige o Skandinaviji na razne načine;
"Glasom pisana istorija" (Clio) - transkripti višedecenijske emisije na Radio Beogradu "Govori da bih te video" koju volim da slušam. To su često vrhunski radijski dokumentarci koji su mi otkrivali nove svetove, uvide, saznanja;
"Okorelost" Lori Mur, "Ples srećnih senki" i "Mržnja, prijateljstvo, udvaranje, ljubav, brak" Alis Manro (Agora). Alis Manro obožavam, Lori Mur sam uzela "na bum" - čitale mi se kvalitetne priče, jer nemam mnogo vremena za romane;
"Retrovizor, rame, žmigavac" Dorte Nors (Štrik). Hoću da podržim rad ove male i entuzijastične izdavačke kuće, veoma su mi simpatični, ali mi je većina izdanja po tematici toliko teška da nemam trenutno snage. Ovo bih rekla da će mi prijati. A i autorka je Dankinja - nisam čitala mnogo Danaca.
Pored ovoga tonu knjiga koje su dečaci birali (7,5 i 4,5 god) ali ne bih vas time zamarala.

Trenutno čitam Zebalda "Saturnove prstenove" (hvala Quentine!) - doslovce jedna od onih knjiga koje želiš da rastegneš da ti što duže traju. Divota jedna! Čitam je ili kasno uveče ili rano ujutru, kad mogu da stvorim iluziju da samo knjiga postoji.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back