Dovlatov je meni od prošle godine kad sam isto tako kod Loma kupila "Puškinska brda" omiljeno otkriće

E sad, što je meni on otkriće a toliki znaju za njega sto godina, moj propust. Ali me oduševljava! Bila sam i ja na Sajmu i to sa oba deteta, što je samo po sebi uspeh posebno što smo uspeli svi da se vratimo zadovoljni i srećni posle skoro tri sata tamo. Kompletirala sam Dovlatova kupivši "Filijalu" - samo mi je još to pored "Naši" ostalo da pročitam. Zapravo, još i "Zonu" ali to neću zbog teme, pa neka je i Dovlatov obrađuje na svoj način.
Kupila sam još:
"Istoriju pčela" Maje Lunde (Odiseja) - mnogo volim ovu izdavačku kuću i svašta su mi lepo otkrili, pa je ovo na poverenje, na saznanje koliko je knjiga cenjena, na moju ljubav prema Skandinaviji i kvalitet prevoda Radoša Kosovića;
Hamsunove "Plodove zemlje" (Lom) - gore izrečeni razlozi za izdavača, a trenutno mi se mnogo čitaju knjige o Skandinaviji na razne načine;
"Glasom pisana istorija" (Clio) - transkripti višedecenijske emisije na Radio Beogradu "Govori da bih te video" koju volim da slušam. To su često vrhunski radijski dokumentarci koji su mi otkrivali nove svetove, uvide, saznanja;
"Okorelost" Lori Mur, "Ples srećnih senki" i "Mržnja, prijateljstvo, udvaranje, ljubav, brak" Alis Manro (Agora). Alis Manro obožavam, Lori Mur sam uzela "na bum" - čitale mi se kvalitetne priče, jer nemam mnogo vremena za romane;
"Retrovizor, rame, žmigavac" Dorte Nors (Štrik). Hoću da podržim rad ove male i entuzijastične izdavačke kuće, veoma su mi simpatični, ali mi je većina izdanja po tematici toliko teška da nemam trenutno snage. Ovo bih rekla da će mi prijati. A i autorka je Dankinja - nisam čitala mnogo Danaca.
Pored ovoga tonu knjiga koje su dečaci birali (7,5 i 4,5 god) ali ne bih vas time zamarala.
Trenutno čitam Zebalda "Saturnove prstenove" (hvala
Quentine!) - doslovce jedna od onih knjiga koje želiš da rastegneš da ti što duže traju. Divota jedna! Čitam je ili kasno uveče ili rano ujutru, kad mogu da stvorim iluziju da samo knjiga postoji.