Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam sinoc citajuci tekst ove Jasmine i sama shvatila da ni ona ni Teofil njemu uopste ne zameraju neki
nacionalizam ( a mislila sam da je tako, ali nema veze) jer ona i sama za sebe kaze da je srpski nacionalista,
niko nikada Pavicu nije podmetao neki nacionalizam i valjda je to ono sto je njega bolelo.

Jasmina kaze da je njoj cudno da neki pedofil mrtav ladan moze da pise, stampa roman, a recimo
srpski nacionalista ne moze i tu sam se ja sa Jasminom razisla:lol:

Druge stvari oni njemu zameraju , a to je i sustina koja je njega zabolela.
Paviću se zamera nacionalna orijentisanost, nasuprot u određenim krugovima prihvatljivijoj nadnacionalnoj. To možeš i sama videti ako otvoriš link prema Antonićevom tekstu. Sa druge strane, bojim se da mi izmiče tvoje viđenje suštine Ahmetagićeve i Pančićeve kritike Hazarskog rečnika

i zar nije ovo kljiževnost O.o šta će tema o kljigama VAN potforuma kljiževnos :dash: moderatori neradu svoj poso :rtfm:
Paviću se zamera nacionalna orijentisanost, nasuprot u određenim krugovima prihvatljivijoj nadnacionalnoj. To možeš i sama videti ako otvoriš link prema Antonićevom tekstu. Sa druge strane, bojim se da mi izmiče tvoje viđenje suštine Ahmetagićeve i Pančićeve kritike Hazarskog rečnika

Pancic je meni uvek jasan, on je nadnacionalan, ali ovu genijalnu zenu nisam razumela, zato nisi ni ti mene.
Ona je jako kriticna prema Pavicu, ali iskljucivo iz nekih "knjizevnih" pobuda, s druge je strane ona "nacionalna"
ili kako to vec da nazovem, Pekic je za nju najveci , mogla bih da se slozim, pisala je i neku knjigu u kojoj
"prekonosira" Kovacu ( Mirko Kovac) da podyebava Pekica kao nacionalistu tako da i meni samoj vise nista nije jasno
kod te zene. Mirko Kovac se druzio sa Pekicem, o tome i pise u svojoj knjizi Vrijeme koje se udaljava, ali
on tu Pekica prikazuje kao nekog kukakvicu koji jedva ceka da napusti Jugoslaviju.

Ja nemam svoje razloge zasto nisam citala knjigu, vidis i sama da ih trazim kod nekih pametnijih od mene. ;)

Pancic je meni uvek jasan, on je nadnacionalan, ali ovu genijalnu zenu nisam razumela, zato nisi ni ti mene.
Ona je jako kriticna prema Pavicu, ali iskljucivo iz nekih "knjizevnih" pobuda, s druge je strane ona "nacionalna"
ili kako to vec da nazovem, Pekic je za nju najveci , mogla bih da se slozim, pisala je i neku knjigu u kojoj
"prekonosira" Kovacu ( Mirko Kovac) da podyebava Pekica kao nacionalistu tako da i meni samoj vise nista nije jasno
kod te zene. Mirko Kovac se druzio sa Pekicem, o tome i pise u svojoj knjizi Vrijeme koje se udaljava, ali
on tu Pekica prikazuje kao nekog kukakvicu koji jedva ceka da napusti Jugoslaviju.

Ja nemam svoje razloge zasto nisam citala knjigu, vidis i sama da ih trazim kod nekih pametnijih od mene. ;)
Ok. Idemo dalje

Nije ni oaza, niti smo mi ovde mnogo pametni ( barem ja nisam), ali je zaista ne razumem motive ovih ljudi
da mrtvi ladni dodju, lupetaju od nemila do nedraga, tema ih i ne zanima, ali uzivaju da drze pikslu.

Nemoj te skromne fore Realno ste pametni. :D mi kojo citamo i gledamo sa strane nismo. Ne treba Suzukeu zamerati, on samo radi svoj posao - troluje.

E]
Za pamet valjda kao ni za vreme nema ni definicije ni formule.
Nije do sada bilo trolera na ovoj casnoj temi, pojma nemam od kud on ovde.
Zar on nije devojcica? Vidim da mu ljudi tepaju sa Lastavice, gde si, Lastavice dodji :zcepanje:
Oskar Vajld ima finu pricicu za decu ili za one koji uce engleski.
The happy prince
'Shall I love you said the Swallow', who liked to come to the point at once, and the Reed made him a low bow. So he flew round and round her, touching the water with his wings, and making silver ripples. This was his courtship, and it lasted all through the summer.

netroluj ove ljude momo bitango, veći si trol deset puta od mene :dash:

E]
Za pamet valjda kao ni za vreme nema ni definicije ni formule.
Nije do sada bilo trolera na ovoj casnoj temi, pojma nemam od kud on ovde.
Zar on nije devojcica? Vidim da mu ljudi tepaju sa Lastavice, gde si, Lastavice dodji :zcepanje:
Oskar Vajld ima finu pricicu za decu ili za one koji uce engleski.
The happy prince
'Shall I love you said the Swallow', who liked to come to the point at once, and the Reed made him a low bow. So he flew round and round her, touching the water with his wings, and making silver ripples. This was his courtship, and it lasted all through the summer.
nerazumem francuskoga, dali bih mogla da prevedeš hvala unapred

Ja sam sinoc citajuci tekst ove Jasmine i sama shvatila da ni ona ni Teofil njemu uopste ne zameraju neki
nacionalizam ( a mislila sam da je tako, ali nema veze) jer ona i sama za sebe kaze da je srpski nacionalista,
niko nikada Pavicu nije podmetao neki nacionalizam i valjda je to ono sto je njega bolelo.

Pavićeve knjige, bar ove dvije koje sam pročitao, mogu da se tumače i sa aspekta odnosa prema naciji, odnosno bave se i nacionalnim pitanjima na neki način. I to samo po sebi nije ni dobro ni loše, a rekao bih da svakako nije ni ključno u Pavićevom tekstu.

Slažem se da mu Teofil ne zamjera nacionalizam, a koliko posredno vidim, ni Ahmetagić to ne čini. Oni, prosto rečeno, kažu da je Pavić u nekom trenutku prestao da piše dobre knjige (dešava se to piscu, presušilo vrelo), ali kritika ga i dalje glorifikuje na ime starih zasluga bez ozbiljne analize novijih knjiga. To onda dovodi do određeneog statusa u kulturi i društvu, pa razni snobovi i pokondirene tikve jedni drugima poklanjaju Pavićeve knjige (koje će ostati neotvorene), jer je Pavić postao legitimacija pameti i kulture.

Kako biva u takvim situacijama, žalosnu cijenu plaćaju one ranije, dobre Pavićeve knjige, koje će neki unaprijed odbaciti u svjetlu kasnijeg statusa brenda Pavić™.

Meni je dobra analiza statusa Pavića u srpskoj književnosti tekst Slobodana Antonića "Imperija protiv pisca- Milorad Pavić". I zašto ga neki vole i zašto ga neki mrze. S druge strane, Pavić je bio daleko od nacionalističkog bloka u SANU koji su gurali Medaković, Ćosić i Krestić. Na izborima za predsednika SANU je podržao Hajdina, tako da prigovaranje o tobožnjem srpskom nacionalizmu nema osnova. Ali to je valjda tako. Ko nije potpuno sa nama taj je potpuno protiv nas.

http://www.khazars.com/sr-YU/503-slobodan-antonic-imperija-protv-pisca-lat

Radi se prije o analizi statusa Pavića u srpskom društvu i kulturi, jer Antonić je ipak sociolog, a ne književni kritičar.
Kako god, tih nakaradnih tumačenja Pavićevih knjiga u kontekstu jugoslovenskih ratova devedesetih svakako ima, iako većina kritičara ne pada u tu zamku, a nisu ni Pančić i Ahmetagić o kojima pričasmo.

Ako su bolje Pavićeve knjige i izgubile na statusu koji su kod ozbiljne kritike imale krajem osamdesetih, mislim da je razlog za to više činjenica da hard-core postmodernizam nije više u nekoj modi, nego ovo moronsko naknadno prepoznavanje ne znam kakvog velikosrpstva.

Eeeh Kventine, bas mi zao za Stonera. Meni se svojevremeno bas svidela.

Moje ovogodisnje su fejl do fejla, posebno domaci autori. Ako se ovako nastavi, komotno ce Semper Idem ostati favorit godine
I meni se bas mnogo svidela, citala sam je mozda pre dve godine, ali je pamtim i sa setom i
ljubavlju ;)
Mozda bi trebalo da ocenjujemo knjige tek 2-3 godine posle citanja.:D
Ja se nekad odusevim knjigom, a onda, recimo posle godinu dana, i zaboravim da sam je uopste i citala.

Semper idem je recimo knjiga koja mi se mnogo dopala, ali ja danas ( a nije proslo ni dva meseca od citanja)
ne znam da li sam pomesala neke detalje koje su Kish i Tishma u svojim knjigama opisivali, a i Imre
Kertez ima neke svoje price i romane.

Eeeh Kventine, bas mi zao za Stonera. Meni se svojevremeno bas svidela.

I meni se bas mnogo svidela, citala sam je mozda pre dve godine, ali je pamtim i sa setom i
ljubavlju ;)

Eto, ne znam, do mene je valjda. Nije da je Stoner loša knjiga, ali ničim me nije osvojila.

Nego, je li čitao neko Itala Kalvina? Gledam da li da uzmem njegovu trilogiju Naši preci ili da se bacim na neko čudo od onog Volmana opet (The Ice-Shirt).
Pročitao sam drugu knjigu Gombrovičevog Dnevnika, pa bih malo da čitam fikciju opet. Obično tačno zam šta ću sljedeće čitati, ali sad se dvoumim.

Eto, ne znam, do mene je valjda. Nije da je Stoner loša knjiga, ali ničim me nije osvojila.

Nego, je li čitao neko Itala Kalvina? Gledam da li da uzmem njegovu trilogiju Naši preci ili da se bacim na neko čudo od onog Volmana opet (The Ice-Shirt).
Pročitao sam drugu knjigu Gombrovičevog Dnevnika, pa bih malo da čitam fikciju opet. Obično tačno zam šta ću sljedeće čitati, ali sad se dvoumim.

Ne verujem da ga je neko od nas ovde citao. I ja tu i tamo pozelim da citam nesto od njega, onda malo prelistam kritike,
uevk mi se javise dopadne Putnik u zimskoj noci ( tako je prevod na nemacki), ali mi onda naleti neki Stoner :D
Cudno je da se jako malo citaju recimo Italijani, Bugari, Rumuni, Grci, zapravo o njima nista i ne znamo.
Ovaj je Kalvino italijansko nacionalno dobro, obavezna je lektira u skolama, ali ja ne poznajem nikoga ko ga je i citao.

Vegetarijanka, Han Kang, Dereta, 152 str.
Moram priznati da me knjiga ostavila prilično ravnodušnom. Ne delim oduševljenje nekih prethodnih čitalaca. Priča je zanimljivo napisana, u smislu da nije dosadna, lako se čita. U suštini je o raspadu porodice usled duševne bolesti i ljudskih slabosti, što baš i nije nešto originalno. Ni u literaturi ni u životu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back