Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam sinoc citala njenu " recenziju" na Pavica, pridruzio se tu i Teofil Pancic, onda sam se "zanela"
pa sam pola sata citala zamlatu od njegove zene ( Paviceve ;) ) koja kaze da je Pavic dobio infarkt
posle ove knjige Jasmine Ahmetagic, ali je uglavnom pricala kako su imali do njegove smrti mnogo dobar seks:D

Svojevremeno smo pisali o knjizi Orhana Pamuka Zovem se crveno, nekolicina nas je rekla da knjigu ne razume
tako da bih ja u tu kategoriju svrstala i Pavica. Kod Pamuka je za mene tako da ja samo tu knjigu nisam razumela,
ali zato ostale obozavam sto kod Pavica ( za moj ukus) nikako nije slucaj jer sam batalila i pomisao da bilo
sta vise citam od njega.
Nema Nautilusa da nam sada sve po spisku, i za Pavica i za Zovem se crveno :D
Neverovatno da kaže da je dobio infarkt zbog negativne kritike, pa nije valjda bio toliki narcis.
Mada pisci to uglavnom jesu.

Zovem se crveno sam počeo da čitam, ali sam odustao. Druge knjige od Pamuka koje čitao su sasvim
dobre, ali ovu nisam mogao.

Neverovatno da kaže da je dobio infarkt zbog negativne kritike, pa nije valjda bio toliki narcis.

Zovem se crveno sam počeo da čitam, ali sam odustao. Druge knjige od Pamuka koje čitao su sasvim
T. Pancic je kao i uvek genijalan:
https://www.vreme.com/cms/view.php?id=431704

Jasno mi je da je vrlo teško, ako ne i nemoguće "empirijski" dokazati tvrdnju koja sledi – pošto ne špijuniram po kućama – ali se izlažem tek teorijskom riziku da se bitno ogrešim o istinu ako kažem da se novije knjige Milorada Pavića mnogo, mnogo više kupuju nego čitaju. To jest, da je brend "Pavić" postao neka vrsta simboličkog, autolegitimizacijskog markera za u savremenu literaturu poluupućene ili (češće) neupućene pripadnike srednjeg i višeg društvenog sloja koji ipak odnekud žele da se o njima misli kao o sofisticiranim knjigoljupcima. Otuda je knjiga s brendom "Pavić" u poslednjih petnaestak godina postala univerzalno upotrebljiv poklon za rođendane, maturske i diplomske svečanosti i slične prigode (kao što samoosvešćeni balkanski tezgaroš opšte praxe Goran Bregović kompilira i reciklira zvučnu pratnju "za svadbe i sahrane"), što će reći sveupotrebljivi znak prepoznavanja za one koji nekako ipak znaju da nije baš košer poklanjati knjige estradnih paraspisateljica poput Tetkane ili Klot Pasulja, jerbo žele da pošalju poruku o sebi kao o Ljudima Od Ukusa. Nema veze što ni davalac ni primalac poklona nikada neće (do)čitati poklonjeno sočinjenije: Pavić je simbolička moneta, a retko ko je tako dokon da pažljivo proučava novčanice.

Pisci su verovatno najsujetniji ljudi na svetu. Vecina njih ima taj kompleks inferironosti, valjda nekog osecaja da nisu dovoljno toga uradili, da je sve sto su radili beznacajno i duboko u njima to ih muci. Jos kada neko uputi kritiku uopste nije cudo ako se desi ovo sto se Pavicu desilo.

Koliko znam, Pavić jeste bio narcis, mada je infarkt stvarno ekstremna stvar.

Svi smo ovdje valjda čitali Zovem se crveno. Meni je to bila jedna od dosadnijih knjiga koje sam u životu čitao.

Pisci su verovatno najsujetniji ljudi na svetu. Vecina njih ima taj kompleks inferironosti, valjda nekog osecaja da nisu dovoljno toga uradili, da je sve sto su radili beznacajno i duboko u njima to ih muci. Jos kada neko uputi kritiku uopste nije cudo ako se desi ovo sto se Pavicu desilo.
I ja sam sujetna, a eto ne pishem :D
Ljudi jesu sujetni, nema to veze sa njihovim likom i delom.

Ja nikada nisam iskljuciva, a i nikada ne bih rekla da recimo Pavic koga ja ne razumem, ne shvatam,
nije odlican pisac. Moje su intelektualne mogucnosti skromne ili prosto, ne volim takvo pisanje.
Pavic je kako je Quentin lepo primetio poslednji Mohikanac iz Srbije koji je prevodjen, citan ( sad
kako ,od koga, nema veze), o kome na svim jezicima mozes da nadjes podatke pa i kritike, recenzije
njegovih knjiga. Ove je godine preveden i na tamilski jezi, a to je trijedeveti jezik na koji je preveden.
nema to veze sa isključivošću no sa logikom, ako ne voliš takvo pisanje i ne dopada ti se pavić ili neko drugi-znači da je on po tvom mišljenju-loš pisac.i obrnuto,onaj ko ti se dopada i koga ''razumeš'' ti je dobar pisac,sve je to subjektivno, oksimoron je reći ''hehe on je dobar pisac ali se meni ne dopada'', pa kako ti se onda ne dopada ako smatraš da je dobar pisac?!
i baš i ima nešto da se razume ili ne razume u njegovom opusu, dubokoumno u pm -.-

nema to veze sa isključivošću no sa logikom, ako ne voliš takvo pisanje i ne dopada ti se pavić ili neko drugi-znači da je on po tvom mišljenju-loš pisac.i obrnuto,onaj ko ti se dopada i koga ''razumeš'' ti je dobar pisac,sve je to subjektivno, oksimoron je reći ''hehe on je dobar pisac ali se meni ne dopada'', pa kako ti se onda ne dopada ako smatraš da je dobar pisac?!
i baš i ima nešto da se razume ili ne razume u njegovom opusu, dubokoumno u pm -.-
Ne slazem se nikako s tobom. Ja svoje intelektualne mogucnosti poznajem tako da postoje stvari
i pojave koje ne razumem, a tu su i dela nekih slavnih knjizevnika mada to sada sa prirodnim naukama nema nikakve veze,
ali ih ne razumem jer mi je valjda moj skromni um nekako skucen, ali nikako ne njihov.
Primer: Marsel Prust = U potrazi za izgubljenim vremenom = ca 4000 strana.
Genijalno delo, citam ga vec deset godina, ali onako s merakom, citam stranicu sasvim slucajno,
naporan je za citanje, obozavam ga, mnogo je dobar pisac, ali meni komplikovan.

vi se žene stvarno baš baaš ložite da ste inferiorne i glupavije od muškaraca :think: msm znao sam to oduvek al ne u ovolkoj meri, ti si mu matora hebala kevu :cepanje: na skroz drugi nivo to odnosiš :worth:
Ti nisi nikada ni cuo za knjige o kojima ovde diskutujemo , a javljas, onako, tek tako? Ufatio te opet
neki Pavlovljev refleks, Ti nisi ni jednu knjigu procitao, ali se ovde javljas kao citalac cega, koga?

Vidi, ti nisi procitao ni Momu Kapora, ali si ovde iz dosade svrnuo da nama objasnjavas kako se prave deca.
Sta je meni dobro, sta i kako koga volim, razumem, ne volim, to je iskljucivo i samo moj problem , tvoj nikako
s obzirom da ne citas, ovaj svoj problem sa (ne)razumevanjem delim iskljucivo sa ljudima koji citajju jer
samo sa njima i imam pricu, a i mozemo i da se razumemo sta i koga, kako voli,cak ako je
samo i citanje po sredi.
Ti si ovde iz neke svoje licne dosade zalutao, vidim da si miljenik publike koja ne cita, ali voli tvoj duh
pa te uzdizu u nebesa, ali ponavljam, promasio si barem ovde temu i uopste ciljnu grupu. Idi na PDF
Knjizevnost, tamo si persona grata, ovde nikako.

Meni je dobra analiza statusa Pavića u srpskoj književnosti tekst Slobodana Antonića "Imperija protiv pisca- Milorad Pavić". I zašto ga neki vole i zašto ga neki mrze. S druge strane, Pavić je bio daleko od nacionalističkog bloka u SANU koji su gurali Medaković, Ćosić i Krestić. Na izborima za predsednika SANU je podržao Hajdina, tako da prigovaranje o tobožnjem srpskom nacionalizmu nema osnova. Ali to je valjda tako. Ko nije potpuno sa nama taj je potpuno protiv nas.

http://www.khazars.com/sr-YU/503-slobodan-antonic-imperija-protv-pisca-lat

Meni je dobra analiza statusa Pavića u srpskoj književnosti tekst Slobodana Antonića "Imperija protiv pisca- Milorad Pavić". I zašto ga neki vole i zašto ga neki mrze. S druge strane, Pavić je bio daleko od nacionalističkog bloka u SANU koji su gurali Medaković, Ćosić i Krestić. Na izborima za predsednika SANU je podržao Hajdina, tako da prigovaranje o tobožnjem srpskom nacionalizmu nema osnova. Ali to je valjda tako. Ko nije potpuno sa nama taj je potpuno protiv nas.

http://www.khazars.com/sr-YU/503-slobodan-antonic-imperija-protv-pisca-lat

Ja sam sinoc citajuci tekst ove Jasmine i sama shvatila da ni ona ni Teofil njemu uopste ne zameraju neki
nacionalizam ( a mislila sam da je tako, ali nema veze) jer ona i sama za sebe kaze da je srpski nacionalista,
niko nikada Pavicu nije podmetao neki nacionalizam i valjda je to ono sto je njega bolelo.

Jasmina kaze da je njoj cudno da neki pedofil mrtav ladan moze da pise, stampa roman, a recimo
srpski nacionalista ne moze i tu sam se ja sa Jasminom razisla:lol:

Druge stvari oni njemu zameraju , a to je i sustina koja je njega zabolela.

zašto me vredjaš,šta sam ti ja skrivio?! O.o samo pitam,prvi put čujem da je optuživan za tako nešto..
naravno da sam pročitao i to mnoogo više od jedne knjige,odakle ti te gluposti lol
Ti bre srpski ne razumes ili te mrzi da citas. zena je rekla da su drustveno prihvatljivi ljudi koji pisu o
pedofiliji, a nisu srpski nacionalisti bez da je ikoga ( a ponajmanje Pavica) imala na umu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back