Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Мало ведрине:

[…] Овај чланак значајан је не само као књижевна реткост већ и као занимљива слика живота и обичаја који су владали код нас пре четрдасет година. Кнегиња Халдина говори Сорванцову ти, он њој такође. Она грди служавку што није пустила госта у купатило. ''Зар не знаш да волим да се облачим пред мушкарцима?'' – ''Па то је срамота, ваша светлости'', одговара служавка. – ''Глупачо, то је дивота'', одговара кнегиња. Све је то, вероватно, узето из стварности. Ми и ту препознајемо подражавање париских обичаја.
:per:
(Из Пушкинових огледа и записа о књижевности)

Што се стидиш зато што не знаш енглески, ниси ваљда постала зомби?! :think: Па сви ми сад говоримо четири призната језика. Зар је то мало?
Ne stidim se mnogo, samo malo... Učila sam ja engleski 8 godina, do fakulteta, ali je to bilo davno i nedovoljno da bih čitala roman na engleskom. Na faksu sam morala 4 semestra da učim ruski, sad ne znam nijedan.

Čitam Staklenu kupolu. Da mi je neko podmetnuo, ne bih nikad pogodila da je Saramago pisao. Ali, dopada mi se. Potpuno drugačije, stil sasvim solidan, da ne kažem normalan, što je nenormalno za Saramaga. Najviše me podseća na Pećinu...

Ide li neko na Noć knjige? Vredi li šta kupiti? Tražila sam Zulejha otvara oči, nemaju, Medved i Slavuj, prvi put čuju za tu izdavačku kuću i pisca...

Gledala sam rusku predstavu Malogradjani, malo je reći da sam oduševljena. Čehov kao i Šekspir, nažalost ništa se ne menja...
Što se tiče knjiga volim teške drame, trilere, pa ako ima neko neki predlog, neka napiše.
Amos Oza nisam do sad čitala, Bakmana takođe,po komentarima izgleda samo Uve vredi...
Čitaj Oza slobodno. Uve je laganica...
Ne idem ovoga puta na Noć knjige, juče mi je stigla Istorija umetnosti od Jansona, doduše polovna, tako da sam se istrošila. Osim nje, kupila sam još desetak knjiga, ali, prestala sam više da prijavljujem ovde. Mrzi me da pišem, a i sramota me je malo, opasno sam zaglibila u zavisnost... :(

Anarhija je moguća!
568206

Čitaj Oza slobodno. Uve je laganica...
Ne idem ovoga puta na Noć knjige, juče mi je stigla Istorija umetnosti od Jansona, doduše polovna, tako da sam se istrošila. Osim nje, kupila sam još desetak knjiga, ali, prestala sam više da prijavljujem ovde. Mrzi me da pišem, a i sramota me je malo, opasno sam zaglibila u zavisnost... :(
Planirala sam da kupim Ozovu Priču o ljubavi i tami, Samaragovo Putovanje kroz Portugal. Nisam do sad čitala ništa od njih, ove dve knjige su na preporuku.
Pošalji mi preko FB sliku, da vidim šta si kupila. Baš sam radoznala...:D

Bila sam juče u Skoplju. Ljudi moji, koji kič... :eek: Sve bi bilo lepo da nisu onoliko izmešali stilove, epohe, replicirali sve živo svetsko, užas... Svaki spomenik ponaosob je lep, ali onoliku koncentraciju na malom prostoru je teško podneti... :( Sreća je pa su Makedonci ljubazni. Čak i Albanci, koji su nas vozili brodićem po Matki...

Nedajbože da ovakav bude Beograd sa svim svojim fontanama, ako stvarno naprave... :bljak:

Ljudi piju vodu sa cisterni a prave se fontane,raskopavaju ulice centra a raskopane nisu zavrsene itd.isl.
Nadam se isto kako nece ruzno,odbojno da izgleda sve na kraju - hteli su da naplacuju ulaz na Kalemegdan,negirali to,hoce da centar pretvore u pesacku zonu te izjave hoce,nece,najava pravljenja mnostva stadiona...
Nadam se nece nas unakaziti a ti si to videla licno - na slikama deluje lose a lose je jos blaga rec.

Poslednja izmena:
Дуњино писмо
Које није доспело у Виљемове руке
15. марта 1928.

Драги мој пријатељу,
Ви сте вазда са мном. Што год ми се десило, где год била, увек мислим на вас. Верујте, растанак ми не пада тако тешко, зато што сам сигурна да у тренутку кад ја мислим на вас – и ви мислите на мене. И довољно ми је што знам да сте живи, негде, макар и на неком пустом острву, да бих била весела. Каква срећа, Виљеме, што сте остали у животу. Чекам крај вашег тамновања, који ће ипак доћи. Обоје смо још увек довољно млади. Љубим вам очи, пријатељу мој.
(Тињанов: Кјухља)

Giovanna, ja se sećam da se Dani nije dopalo Putovanje kroz Portugaliju tj.mene je svojim utiscima odvratila od kupovine, a Oz joj se baš dopao. Ako imate sličan ukus, to je to.
Ja kupih sebi samo 5 knjiga, a Ogiju dve. Jurila sam da se vratim bebi.
Čitam Varufakisa, Moji razgovori s kćerkom o ekonomiji. Reče da knjiga nikada neće biti prevedena na engleski, to mi neobično :)

Poštar- Antonio Skarmeta, Nova knjiga, BGD-Podgorica 100 str. 8/10
https://www.delfi.rs/knjige/106291_postar_knjiga_delfi_knjizare.html

Interesantna priča. Ovi Latinoamerikanci najčešće imaju zanimljive priče.
(Mada ovaj latino potiče sa ovih naših prostora koliko sam izguglala).
Po ovoj knjizi su Italijani 90-ih snimili film.

Izmišljena priča o jednom poštaru u Čileu i Pablu Nerudi, o njihovom poznanstvu i o jednom delu njihovih života.
I političkim prilikama tog doba, doba Aljendea i dolaska diktature.
Slatko sam je pročitala. Kratka, interesantna, sa povremenim karakterističnim latinoameričkim humorom.

Ne znam kakvo je stanje na drugim temama, na onih nekoliko koje posećujem je slična situacija. Možda smo se zasitili, pa nam onda promena izgleda došla kao neka mala prepreka koju nas mrzi da pređemo.

Откако је промењен изглед форума ова тема је замрла: очито је бојкот. Бојкот форума.
Priznajem, ne dopada mi se novi izgled, ali ne bojkotujem. Jednostavno, nemam vremena.
Ipak sam išla u Lagunu u petak na Noć knjige, kupila tri komada. Dobila Nedeljnik, limenku Pepsija i ove male napolitanke.
Bakmana sam odmah u petak pročitala, u vozu do Palanke. Kratka priča o dementnom dedi i unuku. Nisam oduševljena, osim što je sav prihod u humanitarne svrhe.

64516666_361265941247497_160609232587063296_n.jpg
Danas sam završila i Voleo sam je Ane Gavalde. E, to mi se baš dopalo. Večita dilema, da li slušati srce ili razum. Što reče pokojni Stevo Žigon, čovek ne može da bira kad će da se zaljubi, niti da utiče na svoja osećanja.

Sad se vraćam Saramagu.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back