Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Прелиставаш ли Историју уметности? То је књига из које уче студенти ликовне уметности! Имам је и читао сам је, али то је било тако давно када сам је купио па ме сад интересује колико је у новом издању допуњена. Јеси ли купила ново, допуњено издање?

Ma, kakvi novo... Polovno, VI izdanje iz 1982.god. Ali, zadovoljna sam. Kupila sam je za 2811 dinara. Odmah mi se javio neko s pitanjem hoću li da mu preprodam. Godinama sam je čekala... :) Previše je crno-belih reprodukcija. Cenim da je u novijem izdanju više obojenih. Zato je 15000.

Poslednja izmena:
Моја је из 1986, пише допуњено издање. Слике су углавном црно-беле, верујем и у најновијем издању. Узео ја да погледам издање, кад, попадаше неки исечци из новина:
Под сенком дудова: Сећање на Саву Шумановића, Скупа ''распродаја'' Пикаса, Лекција сликарског шегрта: Пол Гоген. Тако смо некад радили, није било интернета.
Историју уметности сам читао (давно) сасвим површно – да не помисли неко да сам студирао ликовну уметност.
Такође и Уметност кроз векове (Хелен Гарднер), Историју сликарства на којој је суделовало једанаест француских аутора (Нолитово издање) и Уметност и њена историја Гомбриха. Али, кажем, све сам ја то читао површно!
Ипак сам понешто и прибележавао:

''Рађање Венере'' (Ботичели) – плитко моделовање, наглашене линеарне контуре, утисак ниског рељефа а не тродимензионалности, иако лака и етерична тела изражавају чулност и слободу покрета.

Сматрао (Пол Гоген) да обнова цивилизације треба доћи од примитивног света и Персије, Средњег истока, Египта а не Грчке.

Израз ''апстрактан''треба избегавати јер је употребљаван за означавање рашчлањивања и упрошћавања облика стварности.

I ja volim te istorije umetnosti, ali nemam tu knjigu, kupovala sam neke pojedinacno, neke
maznjavala na sajmovima knjiga, najdraza mi je Enciklopedija kitcha.
Ne bojkotujem ni ja ( a i zasto bih bojkotovala drage ljude:heart:) nego po ovoj vrucini citam
nesto bzvze. Juce sam kupila tri knjige ( zbog Nedeljnika, pepsi mi nisu dali:D).
Semper idem ( jedva cekam da pocnem da je citam)
Adresa (Velikic) od koje ne ocekujem nista, ali ja njega volim pa tako(c)
i
Uska staza na dalekom severu (Richard Flanagan, Australijanac). Za knjigu je dobio
Bukerovu nagradu 2014. Slucajno mi je zapala za oko, coveka ne poznajem, ali sam
na omotu videla da ceo svet silno hvali knjigu.
Prijatno sam iznnenadjena sa asortimanom knjiga

Ниси ме разумела (ја сам крив): када сам казао 'тако смо некад радили' нисам мислио на студенте и студирање или на професионално занимање, већ на нас људе старије генерације, љубитеље књижевности или каквог другог хобија.
Моје занимање нема везе са филологијом.

Giovanna, ja se sećam da se Dani nije dopalo Putovanje kroz Portugaliju tj.mene je svojim utiscima odvratila od kupovine, a Oz joj se baš dopao. Ako imate sličan ukus, to je to.
Ja kupih sebi samo 5 knjiga, a Ogiju dve. Jurila sam da se vratim bebi.
Čitam Varufakisa, Moji razgovori s kćerkom o ekonomiji. Reče da knjiga nikada neće biti prevedena na engleski, to mi neobično :)
Hvala na sugestiji. Nisam kupila ništa, bila sam bolesna, imala temperaturu, i baš se razočarala. Inače spisak je kilometarski, ne znam koju pre da kupim, i uglavnom umesto 5 kupim jednu...Šta si ti kupila? (Videla sam bebu, malac je presladak :))...

65021072_472177099992511_413709001050554368_n.jpg

Evo, nadam se da će ti pomoći. Zbunila sam se, ne sećam se da sam čitala takvu knjigu. :)

Rada isključivo poklanja knjige, bilo da su bebe, predškolci, osnovci, tinejdžeri, adolescenti, penzioneri, intelektualci, radnici, seljaci... Uvek sam spremna, imam za svakoga po nešto, ništa me ne može iznenaditi.
Samo lud čovek može poverovati da će cundoku za života da pročita sve što kupi.
Nautiluse, džavolčiču, nisi mi odgovorio na pitanje...

Moja preporuka za babe, dede, tinejdzere, Beogradjane i Leskovcane, one koji mnogo, ali i malo citaju
bila bi Velikiceva Adresa.
Mene je knjiga i odusevila ( ali mene je lako oduseviti;)), ali i mnogo rastuzila, sve vreme citanja
citalac oseca uzasno teskobu na srcu i u dusi. Glavni junak je bezlican covek, covek bez osobina,
bez strasti, bez nekog talenta, citalac ne zna ni da li je "izgledan" jer on sam i ne zeli nista licno
da kaze, a i nema nikakvu specijalnu " licnost": Knjiga je o Beogradu, pocinje od keltskih vremena,
ali je glavno vreme dogadjaja 2018 godina kada junak ima i 53 godina zivota.
Ima mnogo podataka iz arhiva, ticu se uglavnom vremena oko 1945, pobednici i gubitnici,
ali je najvecu paznju posvetio danasnjim pobednicima, a to su lopine, mafijasi koji i vladaju i
ne samo Beogradom.

Na taj vrh koji o našim životima odlučuje, politički i ekonomski, mogu da se popnu samo ljudi sa prljavim biografijama, ono što se u narodu kaže - sa puterom na glavi. Što veća mrlja u biografiji, to garantuje veću moć, jer time je i potencijal za ucenjivanje veći, pa je takav čovek rado viđen u svakom biznisu, odnosno “biznisu”. Čovek bez mrlje je neupotrebljiv, on je disonanca, pucanj na koncertu, dok je čovek sa mrljom lak za manipulisanje, jednostavan da se kupi, da bude ucenjen, ali i da ucenjuje druge. Svako svakog u džepu ima. Bratstvo se širi, a mrlja je preporuka. Sumnjiva prošlost je kapital bez kojeg u Srbiji nema napredovanja u politici. A rekao bih - i ne samo u Srbiji.

Meni se licno u knjizi najvise dopala recenica u kojoj autor kaze da su imena beogradskih
ulica menjali isti ljudi i 1945 i 2000-te.
Jedna zanimljivost u vezi imena delova Beograda.

Vracar:Ciganima Turci nisu dozvoljavali ulazak u grad ( a danasnji Tasmajdan nije bio grad)
i tu su se oni skupljali, igrali, svirali, a Ciganke su vracarile i otuda Vracar.

Palilula: posto su kuce imale krovove od slame Turci su zabranili da se lule pale u gradu,
a danasnja Palilula nije bila grad. Tamo se islo na pusenje:D

Draganu Velikiću prestižna nagrada "Vilenica"
Evropska nagrada za književnost „Vilenica“, koju od 1986. godine dodeljuje Društvo slovenačkih pisaca, ove godine je, kako je saopšteno, dodeljena srpskom piscu Draganu Velikiću. Međunarodni žiri od jedanaest članova većinom glasova je nagradio Velikića za životno delo. Nagrada će mu biti dodeljena 11. septembra u Vilenici.

U obrazloženju žiri navodi da nas „proza Dragana Velikića vodi u najdublje tajne ambisa istorijske stvarnosti i kolektivnog sećanja. Velikić je pisac gorkog humora, koji razotkriva neljudski oblik jednoumlja. Njegovi protagonisti žive među neraspakovanim koferima, jednom nogom uvek na odlasku, neprekidno u potrazi za čvrstom tačkom, gde bi mogli da odahnu, i da se tako obnovljeni upute u pravom smeru. Romani Dragana Velikića čitaocu nude izuzetan estetski doživljaj, prefinjenu virtuoznost jezika i vrhunsku umetničku artikulaciju“.

https://www.blic.rs/kultura/vesti/draganu-velikicu-prestizna-nagrada-vilenica/10jtk7k

Pitaš i za ovu ispod? Zanesenosti

Pogledajte prilog 571744
To je bila akcija Čarobne knjige, 3 za 499, pa sam kupila dve Zanesenosti (jednu za poklon) i Moću.
Sjajno.Lepo od tebe sto si izdvojila nesto vremena da to slikas :vzagrljaj::ortakinje:.

Sto se tice avatara - ne ide on uz tebe,ne ide uz tvoj duh - iako si postala baba (to si napisala,ispravi ako masim) imas takvu vatru energije u sebi uz koju ide neki seksipilni,eroticni avatar.
Nisi dosadna osoba,nisi negativna osoba,nisi namcor matori - sijas energijom koja oplemenjuje te uopste ne mogu da te dozivim kroz tako smiren nepokretan avatar.

I ja trenutno čitam Semper Idem, baš polako i sa velikim uživanjem. Divna je. Prosto me strah da nastavim jer slutim velike nesreće ...
Ja nista ne umem polako, zato tu knjigu nekako odlazem, Pisala sam vec nekada da mi je najzalije
kada vidim da knjigu koju citam, a mnogo je volim, brzo citam i onda procitanu knjigu ostavljam za ponovno citanje,
a to se nikada i ne dogodi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back