Padre, Padrone ( Gavino Leda)
Pre mnogo godina sam film gledala koji nikako ne mogu da zaboravim,
potresem se i dan danas kad ga se setim.
Film je 1977 dobio Zlatnu palmu, usput i sve druge moguce filmske nagrade.
Reziseri su Braca Tavijani.
Slucajno sam nabasala na knjigu ( nisam ni znala da je imam), a knjiga me je jos vise
dirnula. Autor, Gavino Leda u knjizi opisuje svoj zivot, 100% autobiografski roman.
On je sa Sardinije, sa sest godina polazi u skolu, tamo bude samo cetiri nedelje,
otac ga salje u planinu da cuva ovce., usput ga vaspitava batinama barem jedno nedeljno.
Otac je jedan surov covek, pravi decu samo da bi imao robove i radnu snagu. Dete tako
i odrasta samo u planini sa ovcama bez da zna da cita i pise. Tek sa svojih dvadeset godina
odlazi u vojsku ( recimo da je godina 1958), ismejavaju ga jer ne zna ni italijanski, jedva
zna da se potpise.On uci da pise, uci italijanski ( slusa kako drugi govore) i greskom
u vojnoj birokratiji odlazi u neku vojnu skolu ( da postane potporucnik) u kojoj bi trebalo
da se obucava za radio vezistu, a tu se uci elektrotehnika

Uzeo ga je neki prepametan
vezista "pod svoje", ucio ga je matematici, fizici, usput je ucio i gramatiku, ucio da govori
i naucio je. Vraca se u svoje selo, otac nece da ga vidi u kuci i ovaj odlazi ponovo, radi,
uci vecernju gimnaziju i kasnije studira lingvistiku
Radnja podseca na "Genijalnu prijateljicu" s tim sto on ne pise kao Ferante, ali je
klima i atmosfera slicna.
Ovaj je njegov roman objavljen 1975, samo je u Italiji imao tiraz od dva miliona,
preveden je na cetrdesetak jezika, a braca Tavijani su ga ovekovecili svojim
filmom. Preporucujem barem film posto ne verujem da knjige vise i ima.
Mislim da je kod nas film bio sa naslovom
Ja sam Bog otac
Autor je i doktorirao, postao je profesor za italijanski, na kraju se vratio
na Sardiniju, veliki je aktivista u partiji Zelenih.