Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da ću se pozabaviti ovim piscem i ovom knjigom :)

- - - - - - - - - -

Marića ne mogu da slušam pa makar mu i Jergović bio gost :lol:

Meni je drugi deo ovog posta promakao. Mnogo je iritantan.(Ne post, nego Marić). Ali izgleda da je pametan i načitan. A i narazgovarao se mnogim poznatim ljudima. U onoj emisiji ih pominje kao da su svi oni postojali samo da bi njemu nešto ispričali: i Crnjanski i Dedijer i jo mnogi.

A zbog Jergovića bi ovog mogla da ignorišeš i samo njega da slušaš.

Junački sam odslušala Marića i Lompara. Sat i po je bilo o Crnjanskom, ostatak srbovanje.

Odslušao sam i ja emisiju, to jest prvih sat i po koji se odnose na Crnjanskog. Kad je Marić krenuo da raspreda svoje patetične geopolitičke teorije, morao sam da prekinem. Nepodnošljiva je njegova potreba da, i pored toga što je upućen i obrazovan, maksimalno banalizuje svaku temu da bi je učinio prijemčivijom za svoju tabloidnu polupismenu publiku. Koliko sam pratio, Lompar mu se svaki put pristojno usprotivio.

O Crnjanskom mislim da je Lompar govorio korektno i odmjereno, iako je i on, vjerovatno nenamjerno, propustio da pomene nekoliko stvari.

Recimo, kada se Marić začudio da je C u Beogradu radio samo kao gimnazijski, a ne univerzitetski profesor, nije rečeno da je C aplicirao za asistenta na fakultetu, ali je bio odbijen jer se nekome u Ministarstvu nije dopadalo što je ovaj bio austrijski oficir u ratu.
Takođe, razlog za dvoboj sa Sondermajerom bilo je to što je Crnjanski u Nacionalnom avio-klubu jedini smatrao da država avione treba da kupuje od Njemačke, a ne od Francuske, što je u izrazito frankofilnoj Srbiji smatrano nacionalnom izdajom.

Uglavnom, zanimljiva emisija, bar zbog toga što je konstatovano koliko je Crnjanski podcijenjen kao pisac, čak i danas.

Ja od njega osim Seoba (i I i II deo moliću lepo :flert: ), ništa više koliko mi se čini a dobro mi se čini, nisam pročitala.
Ajd šta je to što ne bih smela propustiti? Par knjiga.

Meni su se neki delovi Seoba dopali a neki nisu (one erotizovane epizode sa hopa-cupa između Isakovićevih brata i žene; ne kažem ja bezveze da žene upropaste svaku priču, koliko bi bolja bila Ana Karenjina bez Ane Karenjine), Roman o Lonsonu previše melanholičan, dok su mi Embehade bile taman. No to je moj senzibilitet, ne znam koliko bi se dopale drugima. U Večernjim novostima je svojevremeno išao feljton sa delovima iz Embehada pa možeš da pročitaš nešto i odlučiš koliko ti se dopada

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:292658-Kraljev-covek-u-Berlinu

Evo i jedne solidne kritike iz lista Danas

http://fenomeni.me/embahade-zajedljiva-i-bijesna-istina-milosa-crnjanskog/

Ja od njega osim Seoba (i I i II deo moliću lepo :flert: ), ništa više koliko mi se čini a dobro mi se čini, nisam pročitala.
Ajd šta je to što ne bih smela propustiti? Par knjiga.

Meni je Kod Hiperborejaca omiljeno njegovo delo. Nikako ne bi trebala da propustiš njegove pripovetke,
on ih nema mnogo, ali sve su odlične.
Možda i Kap španske krvi roman koji se razlikuje od svega što je napisao.
Takođe putopise, pre svega Ljubav u Toskani.

Strašno mi se dopada kako Boža lepo obrazloži to da žene upropaste svaki roman. Naročito je zanimljiv slučaj Ane Karenjine. Mada mi je teško da ga zamislim bez Ane.

Ja sam rešila da prvom prilikom potražim Ljubav u Toskani, jer su je baš nahvalili u onom razgovoru. A i svideli su mi se putopisi koje sam čitala, tj, jedan putopis: Iris Berlina. Tad sam čitala i Dnevnik o Čarnojeviću, kog se baš nešto i ne sećam iako nije bilo davno.
A nekad sam napamet znala dobar deo poeme Stražilovo. Al to je ono kad si mlad i romantičan, sad me mrzi i da je pročitam celu.

Imam i Kap španske krvi. Bila jeftina na nekom davnom sajmu dok sam ja to još posećivala i kupovala knjige, a ne sad što odem da se vidim s drugaricama Radom i Lamar i odslušam mini koncert Amire Medunjanin.

Meni su se neki delovi Seoba dopali a neki nisu (one erotizovane epizode sa hopa-cupa između Isakovićevih brata i žene; ne kažem ja bezveze da žene upropaste svaku priču, koliko bi bolja bila Ana Karenjina bez Ane Karenjine), Roman o Lonsonu previše melanholičan, dok su mi Embehade bile taman. No to je moj senzibilitet, ne znam koliko bi se dopale drugima. U Večernjim novostima je svojevremeno išao feljton sa delovima iz Embehada pa možeš da pročitaš nešto i odlučiš koliko ti se dopada

http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:292658-Kraljev-covek-u-Berlinu

Evo i jedne solidne kritike iz lista Danas

http://fenomeni.me/embahade-zajedljiva-i-bijesna-istina-milosa-crnjanskog/[/B]

Meni su Embahade njegovo mnogo dobro delo, steta sto se Lompar i Maric nisu malo osvrnuli na njegovo vidjenje
nekadasnje Jugoslavije, tu bi im svako Srbovanje preselo.

Kap spanske krvi je sviranje uz bubanj, prosto da covek ne poveruje da ga je uopste i ta qrva Lola Montez zanimala
jer je ona bila ljubavnica bavarskog kralja ( blizu mene je i manji dvorac koji joj je bavarski kralj sagradio),
knjiga nije za citanje, na mene je ostavila utisak nekog petparackog romana.
Embahade su mene odusevile, ali ne bas zbog knjizevnosti nego raznoraznih pikantnih detalja srpske diplomatije i aristokracije.

- - - - - - - - - -

Ko ne namerava da cita Embahade neka otvori ovaj Bozin link, tu je u pedestak recenica sve recenoz:)

Mora da se pospem sa barem tonom pepela jer sam ovu genijanu knjigu oznacila sa "onako", Nije " onako" nego je " ovako"

Привиђење '38. Ћела Вестеа

Glavni lik sve vreme slusa Bolero, meni je to OK jer i ja bas volim i tu muziku i balet, ali tek mi je sinoc nakon procitane knjige i
kraja koji ne samo da je za citaoca neocekivan nego prosto i neverovatan, shvatila sam da je cela radnja u knjizi slicna
ovom creshcendu iz muzike, a to citalac oseca i predoseca vec recimo posle stote stranice. Vidis i znas da ide sve u neku katastrofu,
pri cemu nije katastrofa neka univerzalna ( tipa rat, zemljotres, cunami, revolucija) nego katastrofa unutar jedne male grupe
prijatelja i skolskih drugova. Sve to razumes , shvatas, ocekujes tragediju, a tragedije i bude, ali malo drugacijez;)
Svima preprucujem ovu knjigu. Usput citalac sazna o Finskoj kojesta,kao sto ja sam vec napisala da svi sve znamo, ali smo tu
zemlju koja je uvek bila izmedju dve, pa i tri velike vatre, nekako propustili.

Ooo, ima je moja biblioteka. Mislim to Priviđenje :)

- - - - - - - - - -

Božo, oćeš ti da ja izvadim moje tašnice, hm
smilie_girl_093.gif

On tu meni za ženske likove i Anu Karenjinu bez Ane Karenjine :evil:

- - - - - - - - - -

Odluka je pala na Ljubav u Toskani, naročito zbog toga jer tu sigurno ima neki ženski lik :zelenko2:

Strašno mi se dopada kako Boža lepo obrazloži to da žene upropaste svaki roman. Naročito je zanimljiv slučaj Ane Karenjine. Mada mi je teško da ga zamislim bez Ane.

Ja sam rešila da prvom prilikom potražim Ljubav u Toskani, jer su je baš nahvalili u onom razgovoru. A i svideli su mi se putopisi koje sam čitala, tj, jedan putopis: Iris Berlina. Tad sam čitala i Dnevnik o Čarnojeviću, kog se baš nešto i ne sećam iako nije bilo davno.
A nekad sam napamet znala dobar deo poeme Stražilovo. Al to je ono kad si mlad i romantičan, sad me mrzi i da je pročitam celu.

Imam i Kap španske krvi. Bila jeftina na nekom davnom sajmu dok sam ja to još posećivala i kupovala knjige, a ne sad što odem da se vidim s drugaricama Radom i Lamar i odslušam mini koncert Amire Medunjanin.

Bilo bi to lako, samo bi trebalo koncentrisati pažnju na Vronskog, Anu spomenuti svake dve tri strane po jednu rečenicu ili pola pasusa, a koncentrisati se na priču o junaštvu, Rusiji, imperijalnoj vojci, carskoj oficirskoj časti, pravoslavlju, bratstvu i solidarnosti Srba i Rusa. Sve je to i danas aktuelno, za razliku od priče o prevrtljivoj ženi i seoskom ogovaranju što dana čovek može pročitati u svakom tabloidu. Onda ubaciti epizode "Vronski u teretani", "Vronski u streljani" da bi se potakle pozitivne proene u muškoj populaciji da postane fizički aktivnija i sprema se za rat koji na ovim prostorima često i lako počne pa da nas ne uhvati nepripremljene kao po običaju

Za one koji vole pripovetke Crnjanskog, jedan prilog sa Jutjuba (na kom ima dosta radova posvećenih Crnjanskom) "Sveta Vojvodina" čita Branislav Lečić. Doduše, postoje manja odstupanja između pripovetke i teksta kog izgovara Lečić (npr u drugom pasusu, rečenici "Beše to u jednom gradiću..." Lečić dodaje "...u Banatu" čega nema u orginalnom tekstu ali to su samo manje zamerke), ali nema mnogo stvari koje možete odvrnuti i slušati dok spremate ručak. A i ako imate šta da radite iovo vas spreči u tome i to je dobro. Samo pokazuje da je trebalo više čitati romane u kojima junaci imaju veću snagu volje od Ane Karenjine:zelenko2:

- - - - - - - - - -

Ooo, ima je moja biblioteka. Mislim to Priviđenje :)

- - - - - - - - - -

Božo, oćeš ti da ja izvadim moje tašnice, hm
smilie_girl_093.gif

On tu meni za ženske likove i Anu Karenjinu bez Ane Karenjine :evil:

- - - - - - - - - -

Odluka je pala na Ljubav u Toskani, naročito zbog toga jer tu sigurno ima neki ženski lik :zelenko2:

:sanke::zblesav:

Danas divan dan, prvo sto je bila plata, drugo sto je bila i 13. plata, trece sto se vlastodrzac odlucio da nam da voljno do 3. januara :)
Resio sam da stavim spisak, iako me sad ova informacija o neplaniranim slobodnim danima iznenadila, pa do 1. mozda procitam i 3 knjige, sto bi rekla Mrs. Bi :D
Džastin Kronin - Prolaz ..... 2+
Tarjej Vesas – Ptice ….. 5
Branimir Šćepanović – Usta puna zemlje ….. 5
David Albahari – Neobične priče ….. 1
Alnaldur Indridason – Glas anđela …. 4
Aldžernon Blekvud – Vrbe ….. 3
Džon Krakauer – Put u divljinu ….. 3-
Džaret Kobek – Ja mrzim internet ….. 3-
Imre Kertes – Dosije K ….. bez ocene
Kazuo Išiguro - Nikad me ne ostavljaj ….. 5
Harlan Koben - Šuma ….. 5
Svetlana Aleksijevic – Četnobiljska molitva ..... bez ocene
Žoze Saramago – Smrt i njeni hirovi ..... 5
Robert Lou – Stazom kitova ….. 5
Teri Pračet – Neverovatni Moris i njegovi školovani glodari ….. 3-
Pola Hokins – U tihoj vodi ….. 3-
Živojin Pavlović – Lapot ….. 4+
Luka d’Andrea – Srž zla ….. 3-
Den Simons – Gnusno ….. 5
Dostojevski – Zapisi iz podzemlja ….. 5
Tolstoj – Krojcerova sonata ….. 5
Donato Karizi – Vladar iz senke ….. 4+
Edgar Alan Po – Pad kuće Ušera, Gavran ..... 5
Sajmon Skerou – Centurion ….. 5
Šeril Strejd – Divljina ….. 5-
Bil Brajson – Ni ovde, ni tamo ….. 4-
Ragnar Jonason – Snežno slepilo ..... 4
Filip Ker – Stepski konji ….. 2
Sjón – Plava Lisica ….. 3+
Natsuo Kirino – Van ….. 4
Džejms Dzojs – Dablinci ….. 5
Karin Sloter – Triptih ….. 5
Džon Čiver – Ovo stvarno liči na raj ….. 4
Danilo Kiš – Mansarda ….. 5
Džo Hil – Kutija u obliku srca ….. 3-
Danilo Kiš – Enciklopedija mrtvih ….. 5
Kejleb Kar – Alijenista ….. 3+
Edgar Alan Po – Ubistva u ulici Morg ..... 4
Jón Kalman Stefánsson – Nebo i pakao ….. bez ocene
Artur Konan Dojl – Beskervilski pas ….. 5
Gart Stajn – Umetnost vožnje po kiši ….. 4+
Ajad Aktar – Američki derviš ….. 4
Mark Tven – Tajanstveni stranac ….. 5
Evi Vajld – Sve ptice pevaju ….. 3
Piter Mej – Otok povratka ….. 4-

Poslednja izmena:
Da dodam jos da sledece godine planiram da broj knjiga drasticno smanjin, ne zato sto cu manje citati vec zato sto sam resio da iscitam neke obimnije i zahtevnije knjige poput Brisanje, raspad od Bernharda, Ozovu Pricu o ljubavi i tami, Bolanja-2666, Srpsku trilogiju od Jakovljevica, Ruzdijeve Satanske stihove, Selenica i Ocevi i oci, Manov Carobni breg, Agonija i ekstaza od Stouna, Probnu fazu od Pincona...

Da dodam jos da sledece godine planiram da broj knjiga drasticno smanjin, ne zato sto cu manje citati vec zato sto sam resio da iscitam neke obimnije i zahtevnije knjige poput Brisanje, raspad od Bernharda, Ozovu Pricu o ljubavi i tami, Bolanja-2666, Srpsku trilogiju od Jakovljevica, Ruzdijeve Satanske stihove, Selenica i Ocevi i oci, Manov Carobni breg, Agonija i ekstaza od Stouna, Probnu fazu od Pincona...
I ja sam tako slicno odlucila, mnogo sam se ove godine nacitala raznoraznoih Nezbe-a, a i ne znam vise sta sam citala.
Za Ruzdija i Pinchona nisam sigurna da ce ti se dopasti.

2666 je ok, meni se dopala.
Ova Jakovljevićeva Srpska trilogija nije baš mnogo cijenjena. Narečenom Crnjanskom se recimo nije dopadala.
I ja bih da pročitam Satanske stihove, ali Djeca ponoći su me svojevremeno bila baš iscrpla, pa mi se još ne počinje.

Pažnja! Pažnja!
Umoljavaju se postavljači spiskova da naslove stave pod redne brojeve, jer se ja vazda zbunim kad krenem da brojim. :snesko5: A eto volim da znam koliko je knjiga, iako je neko lepo rekao da je važnije da pročitamo neke dobre knjige nego da ih bude 56 ili 156. Ali kad hoću da komentarišem, mogu lepo da kažem, knjiga pod rednim brojem tim i tim.

Del piero, čestitam za platu i za 13. platu (ja to nikad nisam dobila, najčešće ni 12.) i čak 5 slobodnih dana i za planove šta ćeš da čitaš sledeće godine. Moram da priznam da mi je to malo strano.
Izgleda da ja nikakve planove nemam. Možda bih mogla nešto da isplaniram. Bar koje ću kolače da napravim za NG.

Meni je upravo stigao posao koji su najavljivali cele nedelje. I do sutra mora da bude gotov. Lepote freelancerskog rada. Tako da ću spisak da čitam i eventualno da komentarišem posle,

Bilo bi to lako, samo bi trebalo koncentrisati pažnju na Vronskog, Anu spomenuti svake dve tri strane po jednu rečenicu ili pola pasusa, a koncentrisati se na priču o junaštvu, Rusiji, imperijalnoj vojci, carskoj oficirskoj časti, pravoslavlju, bratstvu i solidarnosti Srba i Rusa. Sve je to i danas aktuelno, za razliku od priče o prevrtljivoj ženi i seoskom ogovaranju što dana čovek može pročitati u svakom tabloidu. Onda ubaciti epizode "Vronski u teretani", "Vronski u streljani" da bi se potakle pozitivne proene u muškoj populaciji da postane fizički aktivnija i sprema se za rat koji na ovim prostorima često i lako počne pa da nas ne uhvati nepripremljene kao po običaju

Samo pokazuje da je trebalo više čitati romane u kojima junaci imaju veću snagu volje od Ane Karenjine:zelenko2:

Zar misliš da nije dovoljno velika snaga volje da se skoči pod voz!!? Nećemo sad da širimo temu na za i protiv samoubistva, samo mislim da je Ana i te kako bila hrabra da krene za ljubavlju i odupre se svim društvenim normama, i svesno bude izopštena iz društva.

A što se muških likova tiče, Ljevina nisi ni pomenuo. Njega, koji junački kosi livadu zajedno sa svojim koscima (ta mi je kosidba baš ostala u sećanju).... Ili priznaješ samo vojnike..
Mada, dobre su ti ideje: Vronski u teretani i slično...

Poslednja izmena:

Ko se rano sprema, kasno polazi... :D Mada, ne mora da znači. Ja se tako godinama spremam da pročitam Zlatno runo i U traganju za izgubljenim vremenom. Onda dođe i Moja borba, pa ne mogu da se odlučim. Zato najbolje ništa... Moja borba 2 stoji mi nad glavom nezavršena mesecima, a tako bih želela da sam stigla do pete. Kažu, šesta ima 1200 strana. Ma, teško da će Rada toliko da poživi... :aha:

- - - - - - - - - -

Amos Oz je danas preminuo ( 79 godina), a nadala sam se da ce dobiti Nobela.

:(
RIP

Evo i mog spiska za 2018. Od jedne sam odustala od one 3 tako da sam stala na 53.
Ako ima nekih gresaka u kuckanju, ebiga.

Ja cu to ovako podeliti lepo

Apsolutni favoriti ( ocena 5*)
Filip Klodel - Brodekov izvestaj
Dzon Vilijams - Stoner
Joanna Bator - Mracno da skoro je noc
Enriko Janelo - Cudesan zivot Izidora Zvizduka
Han Kang - Vegetarijanka
Vjeslav Mislivski - Traktat o ciscenju pasulja

Odlicne ( ocena 5)
Robert Luis Stivenson - Dr.Dzekil i Mr.Hajd
Julian Barns - Floberov papagaj
Raj Kuder - Price iz L.A

Vrlo dobre ( ocena 4)
Robert Luis Stivenson - Kidnapovani
Meri Sheli - Frankenstajn
Tomas Olde Hevelt - Hex
Cersti Anesdater Skomsvol - Sto brze idem sve sam manja
Sherman Alexi - Skroz istinit dnevnik jednog povremenog indijanca
Lejf Peshon - Istinita prica o Pinokiovom nosu
Sigizmund Krzizanovski - Autobiografija lesha
Maria Semple - Gde si nestala, Bernadeta
Antonio Lobo Antunes - Prirucnik za inkvizitore
Nikolo Amaniti - Poslednja Nova Godina
Donato Karizi - Gospodar senki
Donato Karizi - Vladar iz senke
Dzon Fante - Zapitaj prah
Aldzernon Blekvud - Drevna svetla
Vladimir Lorcenkov - Med i mleko
Mirjana Novakovic - Tajne price
F.Skot Ficdzerald - Veliki Getsbi
Bram Stoker - Drakula

Nit smrde nit mirisu ( ocene 3 , 3-)
Lona Herslev - Tuga i kampovanje
Dzon Fante - Moj pas Glupi
Fedra Patrik - Zagonetna narukvica Artura Pepera
Takashi Hiraide - Gosca
Junas Junason - Ubica Andes i njegovi prijatelji ( i poneki neprijatelj)
Junas JUnason - Devojka koja je spasila kralja Svedske
Marketa Hejkalova - Rujni zraci severnog sunca
Cesare Paveze - Lepo leto
Ante Tomic - Ljubav, struja, voda& telefon
Grupa autora - Zensko vece u Finbar hotelu
Sasa Stanisic - Klopkari
Las Sabje Kristensen - Herman
Andreas Neuman - Razgovori sa sobom

Gubljenje vremena ( sedi 1 eventualno 2-)
Marina Levicka - Svi smo mi od istog lepka
Mjuriel Barberi - Poslastica
Mic Elbom - Utorci s Morijem
Val Mekdermid - Nortangerska opatija

Neocenjena - Karlo Ginzburg : Sir i crvi: kozmos jednog mlinara iz 16.stoljeca

Agata Kristi kao kategorija za sebe
-Igra ogledalima
Gospodja Makginti jemrtva
Ubistvo u Vikariji
Tuzni cempres
Uoci Svih Svetih
Smrt u oblacima