Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Platila Rada još u četvrtak, Bevc rekao da očekujem danas, al' jadac. :sad2:

Nema ni danas. Intervenisala sam, rekao je da je poslao još u petak, i ako ne stigne sutra, poslaće ponovo. Koje sam ti ja sreće... Ne nosim knjigu već dva dana, očekujem ovu. :(
Ali, danas mi je stigla nova igračka, laptop i projektor od Ministarstva prosvete, deo projekta "2000 digitalnih učionica"...

Ti očigledno imaš neki problem, osim što si me pomešao s nekim.
Ja uopšte ne radim u selu. Moja škola je na periferiji grada, sa dosta Roma i siromašnih ljudi. Štaviše, ovi zaostali nisu uopšte siromašni, čak većina nisu ni Romi... Jednostavno su poprimili neke njihove manire.
Сама си једном рекла да си у школи Јован Јовановић Змај, а школа са тим именом не постоји у Нишу. Школа са претежно ромском децом је Вук Караџић.

Del Pjero, ne znam kako da ti se zahvalim za ovu pokloncinu od Sneznog slepila!
Ti i Bodrijar ste sjajni sto nam omogucavate da procitamo
nesto sto se retko ili nikako ne pronalazi.
Hvala do neba i dalje!

Sto puta je rečeno da postoji
Kod:
www.balkandownload.org/forum/35-domaće-knjige/
Tamo možete naći knjige i bez cimanja ljudi na forumu.

Inače, da se pohvalim da čitam šestu knjigu Knausgorove Moje borbe. Friško prevedena na engleski, preko hiljadu strana.

Pročitao sam u posljednje vrijeme:

Tedžu Kol: Open City (Otvoreni grad) - Identitetski roman. Već viđeno i pomalo zamorno.

Miodrag Bulatović: Crveni petao leti prema nebu - Zanimljiva kritika racionalnog. Roman apsurda koji me podsjeća na Vijanovo Vadisrce.

Džonatan Letem: The Fortress of Solitude (Tvrđava samoće) - Ne toliko dobra kao Motherless Brooklyn , ali još uvijek vrlo dobra. Bila bi odlična da nema drugi dio, nepotreban produženi epilog od nekih 200 strana.

Fernando Sorentino: 7 razgovora s Horheom Luisom Borhesom - Borhes zavaljen u aristokratsku nedodirljivost književnog monarha bez dlake na jeziku priča o drugim piscima, istoriji i politici, ali uglavnom na ekskluzivno argentinske teme, nama malo poznate.

H. Dž. Vels: The Invisible Man (Nevidljivi čovjek) - Viktorijanski SF/horor danas djeluje komično. Interesantan samo u književno-istorijskom smislu, inače besmislen.

Kod:

Inače, da se pohvalim da čitam šestu knjigu Knausgorove Moje borbe. Friško prevedena na engleski, preko hiljadu strana.

Tedžu Kol: Open City (Otvoreni grad) - Identitetski roman. Već viđeno i pomalo zamorno.

Miodrag Bulatović: Crveni petao leti prema nebu - Zanimljiva kritika racionalnog. Roman apsurda koji me podsjeća na Vijanovo Vadisrce.

Džonatan Letem: The Fortress of Solitude (Tvrđava samoće) - Ne toliko dobra kao Motherless Brooklyn , ali još uvijek vrlo dobra. Bila bi odlična da nema drugi dio, nepotreban produženi epilog od nekih 200 strana.

Fernando Sorentino: 7 razgovora s Horheom Luisom Borhesom - Borhes zavaljen u aristokratsku nedodirljivost književnog monarha bez dlake na jeziku priča o drugim piscima, istoriji i politici, ali uglavnom na ekskluzivno argentinske teme, nama malo poznate.

H. Dž. Vels: The Invisible Man (Nevidljivi čovjek) - Viktorijanski SF/horor danas djeluje komično. Interesantan samo u književno-istorijskom smislu, inače besmislen.

Ja i dalje razmisljam o kupovini, a citala bih barem prvih 600 strana:D
Sacekacu da je ti procitas.

Kod:

.

Meni, iskreno, nije problem, niti mi je tesko, nije da bas oduzima mnogo vremena. Razumem da neko ne ume, ne snalazi se, ili jednostavno nema naviku i rutinu u nalazenju i skidanju.
Samo da napomenem (ukoliko ova Kventinova opaska ipak nekog pogodi u zivac pa resi da skida sam :D ) da se ne vrsi pretraga preko search vec da se ide na topics list i tu nadje autor. Jer, hrvati stavljaju originalna imena autora, i ako se pretrazuje po srpskom, onako kako citam, onda ce rezultat pretrage biti 0!

Quentine da li si čitao Čivera, kakvo je tvoje mišljenje o njemu? Pitam jer sam uzeo njegovu knjigu,
Odabrane priče pa da znam da li da je stavim na vrh liste za čitanje.

Čitao sam mu samo prvi roman The Wapshot Chronicle koji me nije nešto bio impresionirao.
Istina, on je mnogo poznatiji po pričama, zvali su ga američki Čehov (jedan od desetak pisaca koji su imali tu titulu :mrgreen:).

Stici ce, ne brini, salju kao tiskovinu i to nepreporucenu, preko poste, pa malo duze traje. Imaj srca, ne trazi im ponovo, jer nemaju pojma da li ti stvarno nije stiglo, posto se ne nepreporuceno ne moze pratiti.

Stigla konačno, danas. :D Poslata još 7. 9. Izgleda da si u pravu, ne videh da je preporučenao, mada mi je pomoćni radnik doneo. Možda je on potpisao. Važno da je stigla. Jaooo, što je drečava. Bilo me stid da je držim u autobusu... :sad2:

Сама си једном рекла да си у школи Јован Јовановић Змај, а школа са тим именом не постоји у Нишу. Школа са претежно ромском децом је Вук Караџић.

Poaro, rekla sam i da putujem busom svaki dan, gde uglavnom imam vremena da čitam. Niš nije Beograd pa da putujem sat vremena kroz grad. Moji prijatelji s Krste znaju i ko sam, i gde radim, i kako izgledam, i družimo se... Samo se ti skrivaš kao da si najmanje Pink Panter. Ne sumnjam u tvoju inteligenciju da ćeš uskoro otkriti gde sve postoji škola s tim nazivom... Hajde da se vidimo, i ja ću ti ispričati sve o sebi, pošto vidim, interesuje te.

Stigla konačno, danas. :D Poslata još 7. 9. Izgleda da si u pravu, ne videh da je preporučenao, mada mi je pomoćni radnik doneo. Možda je on potpisao. Važno da je stigla. Jaooo, što je drečava. Bilo me stid da je držim u autobusu... :sad2:

Bogami, mene nije. S ponosom sam je usred autobusa izvukla iz cegera, jer sa svih svojih 486 strana ne može ni sa stane u damsku tašnu i otvorila one njene ljubičasto-ciklama korice.
I prešla sam polovinu.

Ne znam da li je neko imao prilike da cita romane Simona Lelica. To je britnski pisac, mada po prezimenu bih rekla da je nekog naseg ili bar slovenskog porekla. Procitala sam prvo A Thousand Cuts , to je prica o nasilju u skoli i pucnjavi gde nekoliko ucenika i profesora ginu. Svako poglavlje je prica nekog od ucesnika koju oni pricaju detektivki koja vodi slucaj pa se razlozi i istorija slucaja postepeno otkrivaju.
Druga knjiga je The Facility. Ljudi nestaju sa ulica Britanije bez objasnjenja. Jedan od nestalih je Artur, zubar, otac malog deteta i rastavljen (ne i razveden) od zene, koja pocinje da ga trazi posle saznanja da ga je uhapsila policija (slucajno susetka snimila kamerom). Pomoc trazi od novinara koji je vec pisao nesto o slicnim slucajevima. Naizmenicno se prate price novinara, artura i upravnika te ustanove u koju se nestali ljudi odvode. (inace oni su skoro svi zarazeni navodno nekom tajanstvenom bolescu, pa da ne bi sirili virus dalje vlada ih je smestila u tu ustanovu gde niko od familija ne zna gde su niti su u ikakvom kontaktu sa bliznjima ili bilo kim osim zaposlenim u toj ustanovi). Cela prica je poprilicno tmurna ali dosta realno napisana, posebno mi se dopada sto kraj nije filmski ruzicast.

Uzela sam sad i trecu knjigu, The new neighbors, ali tek sam procitala par stranica pa je rano za utiske. Ali ove dve prethodne su za preporuku svakako.

Ma nije preporucena 100%, da jeste oni bi kogli da je prate i rekli bi ti gde se nalazi ili bi ti cak dali broj broj da i sama pratis.
Meni jednom bilo tako isto, pa mi poslali drugu... posle par nedelja sam našao prvu knjigu u kolicima ispred vrata stana, postar doneo i ubacio unutra jer nije nikog bilo kod kuće.

Poaro, rekla sam i da putujem busom svaki dan, gde uglavnom imam vremena da čitam. Niš nije Beograd pa da putujem sat vremena kroz grad. Moji prijatelji s Krste znaju i ko sam, i gde radim, i kako izgledam, i družimo se... Samo se ti skrivaš kao da si najmanje Pink Panter. Ne sumnjam u tvoju inteligenciju da ćeš uskoro otkriti gde sve postoji škola s tim nazivom... Hajde da se vidimo, i ja ću ti ispričati sve o sebi, pošto vidim, interesuje te.
То путовање ме је једино и бунило јер је село М. близо да би се читала књига.
Али сад знам где си.
180x101-images-VESTI_2018-40684797_321556695317966_5902462379664343040_n.jpg

Ne znam da li je neko imao prilike da cita romane Simona Lelica. To je britnski pisac, mada po prezimenu bih rekla da je nekog naseg ili bar slovenskog porekla. Procitala sam prvo A Thousand Cuts , to je prica o nasilju u skoli i pucnjavi gde nekoliko ucenika i profesora ginu. Svako poglavlje je prica nekog od ucesnika koju oni pricaju detektivki koja vodi slucaj pa se razlozi i istorija slucaja postepeno otkrivaju.
Druga knjiga je The Facility. Ljudi nestaju sa ulica Britanije bez objasnjenja. Jedan od nestalih je Artur, zubar, otac malog deteta i rastavljen (ne i razveden) od zene, koja pocinje da ga trazi posle saznanja da ga je uhapsila policija (slucajno susetka snimila kamerom). Pomoc trazi od novinara koji je vec pisao nesto o slicnim slucajevima. Naizmenicno se prate price novinara, artura i upravnika te ustanove u koju se nestali ljudi odvode. (inace oni su skoro svi zarazeni navodno nekom tajanstvenom bolescu, pa da ne bi sirili virus dalje vlada ih je smestila u tu ustanovu gde niko od familija ne zna gde su niti su u ikakvom kontaktu sa bliznjima ili bilo kim osim zaposlenim u toj ustanovi). Cela prica je poprilicno tmurna ali dosta realno napisana, posebno mi se dopada sto kraj nije filmski ruzicast.

Uzela sam sad i trecu knjigu, The new neighbors, ali tek sam procitala par stranica pa je rano za utiske. Ali ove dve prethodne su za preporuku svakako.

Hvala na ovoj preporuci, baš si me zainteresovala. Možda je slovenskog/jugo porekla ali bar druga generacija, rođen je u Britaniji. Ta A Thousand Cuts je mislim naslov američkog izdanja, britansko je The Rupture. Čini mi se na osnovu sadržaja da je to to. Nema nažalost ebook za dž, a još se nisam navikla da kupujem kindle knjige zvanično. Svakako sam pribeležila, pirati se pojavljuju i nestaju, pa će možda i ove. Ima on jedno 5-6 knjiga koliko sam videla i čini mi se da uglavnom obrađuju neke zanimljive teme.

- - - - - - - - - -

Quentine da li si čitao Čivera, kakvo je tvoje mišljenje o njemu? Pitam jer sam uzeo njegovu knjigu,
Odabrane priče pa da znam da li da je stavim na vrh liste za čitanje.

Ja sam čitala "Ovo stvarno liči na raj", zbirku priča koju je svojevremeno objavila Mono i Manjana. Nešto mi je bio mlak utisak. Neke priče su mi bile odlične, možda 2-3, a neke potpuno zaboravljive. Možda je i do izbora, on je dosta pisao. "POlitikin Zabavnik" je neke od njih objavio i dopale su mi se.

- - - - - - - - - -

Kod:

Nije balkandownload toliko komplikovan, a odličan je izvor. Ja 80% e-knjiga skidam odande (hvala dobrim ljudima:worth: )
Imam "Otvoreni grad" i to sam kupila jer sam čitala neke wow prikaze "zapadanjeunesvest", sad sam se smorila. Više verujem tvom utisku.
Knausgora imam četvrti deo i odlažem čitanje za trenutak kad budem mogla da ga progutam, moram da imam vremena za to. Stvarno sam oduševljena Mojom borbom. Jedva čekam tvoje utiske za šesti deo.

Nije balkandownload toliko komplikovan, a odličan je izvor. Ja 80% e-knjiga skidam odande (hvala dobrim ljudima:worth: )
Imam "Otvoreni grad" i to sam kupila jer sam čitala neke wow prikaze "zapadanjeunesvest", sad sam se smorila. Više verujem tvom utisku.
Knausgora imam četvrti deo i odlažem čitanje za trenutak kad budem mogla da ga progutam, moram da imam vremena za to. Stvarno sam oduševljena Mojom borbom. Jedva čekam tvoje utiske za šesti deo.

Evo malo opširnijih utisaka o Otvorenom gradu. Nije loša knjiga, samo je tema već prežvakana.
Lična i porodična priča pripovjedača dobro je povezana sa opštom temom nasilja kao konstante u međuljudskim odnosima, a slijed asocijacija u kojima nas slučajno otkriće ili susret tokom šetnje Njujorkom uvode u istorijsku epizodu koja ilustruje neku tezu pisca zaista podsjeća na Zebaldove knjige. Ipak, „Otvoreni grad“ nije mi se posebno dopao.

Kao prvo, tema nesporazuma i konflikta po rasnim ili vjerskim osnovama toliko je prisutna u novoj književnosti da meni termin identitetski roman počinje da zvuči kao ružna psovka. Tedžu Kol, mora mu se priznati, ne moralizira koliko se u takvim knjigama obično čini, ali opterećenje mračnim, a dobro poznatim temama i dalje je tu. To je donekle relaksirano prikazom urbanih pejzaža Njujorka – ništa novo, ali na mene uvijek djeluje – i načinom na koji pisac koristi elemente prirode, posebno ptice selice čiji simbolički potencijal je dobro prepoznat.

Sve ovo, međutim, nije dovoljno originalno da knjigu odbrani od ocjene da se radi o kombinaciji zamornog i već viđenog. Ako i liči na Zebalda, jedan Zebald je sasvim dovoljan, od njega smo već naučili šta je imalo da se nauči o nasilju i rezignaciji.

Nemoguće da ovog Lelica nema nigdje u elektronskom formatu. Potražiću popodne kad dođem kući. Ne mogu sa službenog računara da surfujem piratskim sajtovima. :mrgreen:

Prvi utisci o šestoj knjizi Moje borbe su vrlo pozitivni, ali tek sam krenuo sa čitanjem.

То путовање ме је једино и бунило јер је село М. близо да би се читала књига.
Али сад знам где си.

Uopšte nisam sumnjala u tvoju inteligenciju...
Da, to sam ja, u mojoj "seljačkoj "školi. To što vidiš iza, deo je projekta "Škola budućnosti", pametna tabla koju ima samo poneka škola, a i ako je ima, slabo je koristi, projektno platno na 2/3 zida, na svakoj klupi notebook za učenike.
Imaš joj neko pitanje?

Sad, kad si izneo moju privatnost mimo pravila Krstarice, red bi bio da se, kao pravi džentlmen, i ti meni predstaviš. Naravno, ako imaš onu stvar...

PS Sigurna sam da je selo M, u kome si mislio da radim, blizu Niša...
I, kakve sve to ima veze sa betoniranjem Jadrana?

- - - - - - - - - -

Danas sam sa tri Pepsi čepa i 25% popusta kupila u Laguni Moja baka vam se izvinjava.
Neka ide život... ;)

I Pikasovu sam izložbu posetila. :D

Uopšte nisam sumnjala u tvoju inteligenciju...
Da, to sam ja, u mojoj "seljačkoj "školi. To što vidiš iza, deo je projekta "Škola budućnosti", pametna tabla koju ima samo poneka škola, a i ako je ima, slabo je koristi, projektno platno na 2/3 zida, na svakoj klupi notebook za učenike.
Imaš joj neko pitanje?

Sad, kad si izneo moju privatnost mimo pravila Krstarice, red bi bio da se, kao pravi džentlmen, i ti meni predstaviš. Naravno, ako imaš onu stvar...

PS Sigurna sam da je selo M, u kome si mislio da radim, blizu Niša...
I, kakve sve to ima veze sa betoniranjem Jadrana?
Нема никакве везе. А нема ни са побуном бува на Хималајима, као је то умео да каже један наш професор у средњој школи. (Управо ћемо се за неки дан окупити да прославимо толико и толико година од дипломирања, а позвани су и сви који су у некој години током школовања били у одељењу.)
Какву сам твоју приватност изнео тј. одао, када си ти овде поставила на десетине својих фотографија. На једној је чак и писало твоје име (од којег је скраћено - Рада).
Чему ова вређања (да ја имам неки проблем, немам оно), ја сам само изнео сумњу у твоју квалификацију те деце а и њихових родитеља мислећи да радиш у тој и тој школи, која једина у Нишу и околини носи назив који си раније открила (Ј.Ј.З.). А што је школа у селу, то није никаква срамота за професоре који ту раде, многи би били срећни да раде у месту које је тако близу града.

Evo vam tog Simona Lelica (ne engleskom)

A Thousand Cuts
http://download.library1.org/main/6...imon Lelic-A Thousand Cuts-Viking (2010).epub

The Facility
http://cloudyfiles.me/czlpvpufvopu

I još neke njegove:

The New Neighbors
https://dailyuploads.net/e3zo6b97nwyw

The House
http://www101.zippyshare.com/v/z0XGgvfN/file.html

The Child Who
https://filescdn.net/gidfkgfyy4od

Sad hoću i meni da se žene zahvaljuju. :hahaha:

E odlicno sto si ovo nasao!
The New neighbors i The House je ista knjiga, a takodje kao sto danas rece gore, The rupture je ista knjiga kao i The thousand cuts.
Ne znam zasto stvaljaju razlicite naslove, videla sam i ranije jednu knjigu sto je Ms. Bi pominjala da je ja znam po drugom naslovu (Strange weather in Tokyo = The briefcase).

Zanimljiva je i ova sto citam, Nove komsije (the new neighbors), jedva sam je ostavila danas, pocelo je da se zahuktava :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back