Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pazi, pored toliko jezika koje je govorio ili poznavao, znao je da čita na srpskom :eek:

Interesantan čovek u svakom slučaju. Kritikovao je u ono doba neke stvari za koje je sigurno trebalo makar izvesne hrabrosti.
A nisam znala ni da danas ima živih potomaka. To mi se baš nekako sviđa :D

- - - - - - - - - -

Ma nije moguće da si preduhitrila Radu! :lol:

O, pa sigurno nisi :D
Ali nastavak je nastavak...

- - - - - - - - - -

Poseta kraljevog lekara- Per Ulov Enkvist, NK, 400 str. 9/10
http://www.narodnaknjiga.rs/index.p...mart_product_id=227&virtuemart_category_id=15

Roman sa istorijskom podlogom. Odavno tako nešto nisam čitala i baš mi je prijalo.
Rondala sam i guglala o likovima non-stop. Sve vreme me je vuklo da vidim ko su bili prethodnici ovog nesretnog vladara, a naročito njegovi naslednici.
I šta se uopšte dešavalo sa svima njima. Sam kralj Kristijan VII je opisan sa dosta takta i jako me je dirnula njegova sudbina.
Kao i sudbina povezanih likova.

Knjiga je jako, jako čitljiva, pitka, ima dobru radnju, odlično isprofilisane likove koji su uzgred zaista i postojali, a i stil je odličan.
Meni se baš dopalo što sam bacila jedan pogled na danski dvor tog doba.

I još da dodam da volim knjige iz ove edicije, krupna slova, veliki prored, ma milina jedna. Ovih 400 strana se realno pročita za 3-4 dana.
Imam utisak da bi se ova knjiga skoro svima sa teme dopala. Nekome malo manje, nekome malo više, ali sve u svemu ne bi bila nikome promašaj.

Његова жена (Толстојева) изродила тринаесторо деце! Свака јој част, ја бих јој доделио орден и племићку титулу. Не знам коју, највишу.
Иначе ја на свака три детета признајем жени по једну факултетску диплому. За мене жена која има шесторо деце као да има два факултета.
:worth:

Poslednja izmena:

Poznato mi ovo ime, pa sve tražim šta sam čitala. Pomislila sam da je Pusti pravog da uđe, ali to je Jon Ajvide Linkvist.... Enkvist-Linkvist. Posle nađem, čitala sam Knjiga o Blanš i Mariji. Neobična knjiga, ali nije mi se svidela. Ova deluje mnogo zanimljivije.

A kad sam kod imena, moram da se požalim da sam se prilično namučila sa norveškim imenima u Crvendaću, Joa Nesbea. Pročitala sam je i skoro do pred kraj me baš držala i vukla i bila zanimljiva, a i ja sam nekako držala konce u rukama. Onda jedno 20-ak finalnih strana mi se odjednom sve pomešalo, nekako se pojavila još gomila likova, sve s tim neobičinim imenima i posebno prezimenima. Priča je kao paralelno pratila neke događaje u Drugom svetskom ratu i savremene. I bila je sestra Helen i onda pred kraj još jedna Helen. A inače se sve iskomplikovalo zbog promene identiteta.
U svakom slučaju svidela mi se i vidim već da ću nastaviti da se družim s inspektorom Harijem Holeom.

Ali sad se već uveliko družim sa Elenom u Mojoj genijalnoj prijateljici, 4. deo, Priča o izgubljenoj devojčici.

Naređale su mi se knjige o Jevrejima. Prvo sam sa zadovoljstvom pročitala Amosa Oza, onda Filipa Rota, Pisac iz senke, koji fura neke frustracije Jevreja "intelektuaca" tipa Vudija Alena. A onda počnem Crvendaća, kad ono dolaze u Oslo, američki, izraelski i palestinski predsednici da pričaju o miru. O, ne opet! Ali dobro, nije više bilo o tome.

Његова жена (Толстојева) изродила тринаесторо деце! Свака јој част, ја бих јој доделио орден и племићку титулу. Не знам коју, највишу.
Иначе ја на свака три детета признајем жени по једну факултетску диплому. За мене жена која има шесторо деце као да има два факултета.

baš kako se i očekuje od tebe.
Šta će ženi pamet kad može muškarcima-mužjacima da služi za priplodnju.

http://www.narodnaknjiga.rs/index.p...mart_product_id=227&virtuemart_category_id=15

Roman sa istorijskom podlogom. Odavno tako nešto nisam čitala i baš mi je prijalo.
Rondala sam i guglala o likovima non-stop. Sve vreme me je vuklo da vidim ko su bili prethodnici ovog nesretnog vladara, a naročito njegovi naslednici.
I šta se uopšte dešavalo sa svima njima. Sam kralj Kristijan VII je opisan sa dosta takta i jako me je dirnula njegova sudbina.
Kao i sudbina povezanih likova.

Knjiga je jako, jako čitljiva, pitka, ima dobru radnju, odlično isprofilisane likove koji su uzgred zaista i postojali, a i stil je odličan.
Meni se baš dopalo što sam bacila jedan pogled na danski dvor tog doba.

I još da dodam da volim knjige iz ove edicije, krupna slova, veliki prored, ma milina jedna. Ovih 400 strana se realno pročita za 3-4 dana.
Imam utisak da bi se ova knjiga skoro svima sa teme dopala. Nekome malo manje, nekome malo više, ali sve u svemu ne bi bila nikome promašaj.

Ovu knjigu imam poodavno, ali je uspešno zaobilazim. Kad vidim 400 strana, zaobilazim je još bolje. Mada si u pravu, knjige iz te edicije imaju krupna slova i velike prorede, a i većina je zanimljiva, barem one koja sam ja čitala. To je Narodna knjiga, je li tako?

Poznato mi ovo ime, pa sve tražim šta sam čitala. Pomislila sam da je Pusti pravog da uđe, ali to je Jon Ajvide Linkvist.... Enkvist-Linkvist. Posle nađem, čitala sam Knjiga o Blanš i Mariji. Neobična knjiga, ali nije mi se svidela. Ova deluje mnogo zanimljivije.

A kad sam kod imena, moram da se požalim da sam se prilično namučila sa norveškim imenima u Crvendaću, Joa Nesbea. Pročitala sam je i skoro do pred kr nekako držala konce u rukama. Onda se pojavila još gomila likova, sve s tim neobičinim imenima i posebno prezimenima..

Čitam trenutno Snežno slepilo, Ragnara Johasona. Kako ti islandjani imaju slična imena, neverovatno... Hrolfur, Hlunur, Ulfur, Leifur, ima ih jos par, koja su varijacije na ova ali ih ne znam napamet :)

- - - - - - - - - -

Pretrazivao sam danas Olafa Olafsona i nekoliko vas je citalo Restauraciju i jos jednu, zaboravih... da li je neko čitao Povratak kući? Dobio sam preporuku za nju, deluje mi zanimljivo i primamljivo.

Od Olafsona sam pročitala: Dan zaljubljenih, Restauracija i Odlazak u noć.
Sve su mi se dopale, a najviše Dan zaljubljenih (pripovetke).

- - - - - - - - - -

Kamenita, jeste Narodna knjiga - Antologija svetske književnosti.
Na kraju knjige je spisak od 100-tinak knjiga koje pripadaju toj ediciji.
Taj spisak mi je bio posebno zanimljiv za čitanje :D
I zaista se brzo čita nemaš razloga da je zaobilaziš.
Čak mislim da bi ti se tebi dopala.

Baš me zanima kol'ko dece ti imaš, ako nije tajna? Slažem se da su deca najveće bogatstvo, u slučaju da im se pruže adekvatni uslovi. Rađati sirotinju je zločin. Imam mnogo učenika iz višečlanih porodica, ali malo njih je postiglo neki uspeh. Uglavnom su to inkluzivci a njihovi roditelji su se opismenili kod nas tek u "drugoj šansi"...

Ragnar Jonason - Snezno slepilo
Izadjoh na kraj sa raznim Hrolfurima, Hlunirima, Ulfurima i Leifurima i ostalim islandjanima :)
U pocetku mi je bila spora i mlaka, ali u jednom trenutku pocinje da bude slozenija i zanimljiva. Iako je po vokaciji triler, nema puno primesa tog zanra niti akcije, nema krvi, nasilja, serijskih ubica itd. vec samo jedan bezazlen "zlocin". Vise moze da se okarakterise kao drama i svojevrsni vodic o malom gradicu na severu malo poznate zemlje, Islanda.
Autor je, poput sunarodnika Alnardura Indridasona, koncizan, nema nepotrebnih informaicja, razglabanja i razvlacanje zarad veceg broja strana.
Podsecala me je tokom citanja na Nevestu iz Mumbaja, valjda zbog atmosfere i zagonetnosti malog mesta i njegovih mestana, gde svi sve znaju i niko nista ne zna.
Dakle, kome se dopadaju knjige Indridasona i Karin Fosum, pretpostavljam da bi mu se dopalo i ovo delo.

Ta Nevesta iz Mumbaja me jos drzi.
Cudo od romana.
Skoro sam ponovo gledala ekranizaciju romana Moramo da razgovaramo o Kevinu.
I o toj knjizi cesto razmisljam.

Hvala Del Pjero na preporuci!
Zamalo da Te nazovem Del Potro :) ;)!
Ide i meni na spisak.

Poslednja izmena:
Baš me zanima kol'ko dece ti imaš, ako nije tajna? Slažem se da su deca najveće bogatstvo, u slučaju da im se pruže adekvatni uslovi. Rađati sirotinju je zločin. Imam mnogo učenika iz višečlanih porodica, ali malo njih je postiglo neki uspeh. Uglavnom su to inkluzivci a njihovi roditelji su se opismenili kod nas tek u "drugoj šansi"...
Да ми је била ова памет!
Злочин је убити нерођено дете а не, како кажеш, рађати сиротињу.
У том селу у коме радиш, у М., нису баш толико сиромашни и заостали људи.

Да ми је била ова памет!
Злочин је убити нерођено дете а не, како кажеш, рађати сиротињу.
У том селу у коме радиш, у М., нису баш толико сиромашни и заостали људи.

Ti očigledno imaš neki problem, osim što si me pomešao s nekim.
Ja uopšte ne radim u selu. Moja škola je na periferiji grada, sa dosta Roma i siromašnih ljudi. Štaviše, ovi zaostali nisu uopšte siromašni, čak većina nisu ni Romi... Jednostavno su poprimili neke njihove manire.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back