Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mozda o jedinom Zoranu Zivkovicu koga ja poznajem ( Radin sugradjanin):)

Ma, kakav moj sugrađanin... Taj samo zna da vređa, ko i većina političara. Ništa pametno od njega nisam čula.

Ja pisca Zorana Živkovića baš gotivim, iako ne volim sf... Posldnja knjiga mi je bila prva njegova i dopala mi se, posle sam još nekoliko kraćih čitala, Pisac, Pisac u najam, Čitateljka... Imam još neke, ne sećam se koje, nisam u Nišu...

Gledala sam šta znači tvoj nik... Lele... :D Pukla bi mi glava za 3 minuta. :sad2:

- - - - - - - - - -

Nemoj pogrešno da me shvatiš... problem je u mojim godinama. :lol:
Therion je izvrstan bend, ali nisam po njima označio svoj nik. Oni su (kao i ja) preuzeli to ime od magijske titule kojom se ''kitio'' i predstavljao Alister Krouli (pored Mega Theriona, što znači Velika Zver, umeo je da u svojim radovima se potpisuje i da se pred ljudima proglašava pod ezoterijskim imenom Master Therion).

Ono što je zanimljivo u vezi Kroulija i Makena (kog sam spomenuo ranijom prilikom) je da su obojica pripadala mističnom redu Zlatne zore. Maken nije dogurao daleko u toj ezoteričkoj avanturi, dok je Krouli stigao do nivoa ipsisimusa. Krouli se divio Makenovim radovima, ako se ne varam u svojoj knjizi: ''Magika'' ga je naveo na spisku ljudi koji su izvršili uticaj na njega, a svojim sledbenicima je Makenove novele stavio na listu ''must read'' radova.

Therion, jao mladost:heart:

Pozdrav i od mene za novog clana, valja i knjizevni ukus i nick i Twin Peaks avatar :ok:

Mene je Vegetarijanka odusevila. Vec par dana pokusavam da vam napisem ovde neku recenziju ali sve mi deluje glupo sta god da sastavim.
Hvala. :heart:

Kad smo kod Tvin Piksa, jesi li gledala novi ciklus, ako jesi, kakvi su ti utisci?

@quentin - Moje saučešće.

Trenutno čitam Ruždija - Dve godine osam meseci i dvadeset osam noći, što je zapravo 1001 dan, dakle aluzija na priče iz hiljadu i jedne noći.
Tako da je ovo vrlo bajkovito delo. Nije loše, ali je na momente predvidljivo i dosadno.
Nažalost Ruždi već odavno nije onaj pisac iz osamdesetih koji je napisao Decu ponoći, Satanske stihove i Sramotu. Nakon tog perioda, znatno mu
je opao kvalitet, istrošio se.

Kad smo kod Tvin Piksa, jesi li gledala novi ciklus, ako jesi, kakvi su ti utisci?

Jes da nisi mene pitao, ali pitam ja tebe, kakvi su tvoji utisci?
Prvi ciklus sam baš volela i sa pažnjom i zadovoljstvom pratila. Vec smo ranije pricali o tome ovde, bio je nesto potpuno novo za to vreme kad je prikazivan.
Mada su ga malo us.ali na kraju.
Ovaj novi nisam gledala, nekako mi je promaklo. Ali sad bar moze da se nadje (valjda) i skine, ili vrati... a onda sam morala da propustim epizodu da odem da se porodim.

Jes da nisi mene pitao, ali pitam ja tebe, kakvi su tvoji utisci?
Utisci su pozitivni. Zadovoljan sam ishodom i finalnim rezultatom. Dakle, meni se (za razliku od mnogih) dopada kraj, s druge strane, svidja mi se kako je izgradjen (i može se reći - uglavnom objašnjen) koncept koji je načet u prethodna dva ciklusa i filmu: ''Fire Walk with Me'' - koncept dva realma: Crne i Bele lože, istorija BOB-a, priča o doppelganger-ima i slučaju: ''Plava ruža'', itd...

Dakle, sve te stvari koje su nabrojane, a koje su egzistirale u ranijoj verziji Tvin Piksa (a koje se smatraju središtem priče) su sada dobile upotpunjenje, zaokruženost, satisfakciono razjašnjenje, jaču formu, i smatram da dalje usložnjavanje/razvodnjavanje priče i ulaženje u sitna crevca bi samo napravilo bespotrebno komplikovanje. Sve što je trebalo da se sazna, se saznalo, a ono što je ostalo ''neobjašnjeno'' ili misteriozno neka se svede kao tipično Linčovo trolovanje publike. :mrgreen:

Ranije sam pomenuo da sam kupio nekoliko knjiga u posljednje vrijeme, pa da o njima napišem koju riječ.

Mislim da mi se nikad nije desilo da se sa obilaska sarajevskog sajma knjiga vratim sa samo tri nove knjige. Ponuda je bila slabija (ziheraška i srednjestrujaška, skoro isključivo knjige koje kupuje najšira publika), a ni ja nisam bio mnogo raspoložen da kopam i zavlačim se ispod tezgi, gdje se nešto zanimljivije možda i moglo pronaći.
Uglavnom, kupio sam roman Kristiana Novaka Ciganin ali najljepši o kome se dosta priča, ali osim toga o knjizi ne znam mnogo. Ubijedio me prodavac koji je ranije imao dobre preporuke. Poslije toga, uzeo sam Doba mjedi Slobodana Šnajdera, koga znam kao poznatog dramatičara, pa me zanima kakav je kao romanopisac i na kraju polovno Reč i misao izdanje priča Živojina Pavlovića Cigansko groblje.

Desetak dana i jednu sahranu kasnije, neočekivano sam, u proputovanju, naišao na knjižaru kakvu volim: mala, s nevelikim brojem, ali pažljivo biranih naslova u ponudi i bez ikakve namjere da se ide niz dlaku bestselersko-lektiraškoj klijenteli. Vlasnica kaže da uglavnom naručuje knjige koje i sama voli da čita, tako da joj se poslovanje često svodi na to da, kad podmiri troškove, ispadne da je njen rad volonterski. Kupio sam prvu knjigu Hamvaševe Scientie Sacre, da se čita jednog dana, Zebaldov Austerlic i, po preporuci vlasnice, Mađarsku rečenicu Andreja Nikolaidisa. Mislio sam da dotičnog više neću čitati, ali posvećenost knjižara zaslužuje da se predomislim. Zapravo, raspitivao sam se o romanu Calypso Ognjena Spahića, a pošto, kako kaže, nikako ne može da ga nabavi, preporučila mi je Nikolaidisa.

Uglavnom, ako vas put nanese u Bosansku Gradišku, potražite knjižaru Leda.

Poslednja izmena:
Super za kupovinu! :ok:
Iskreno, nijednu nisam citala. O Novakovoj knjizi sam I ja cula dda je dobra, ali nesto imam predrasude. Mozda gresim. Sta ces sledece citati?

Vidjeću kako ću se osjećati kad završim ovu koju sad čitam. Nisam se još vratio u pravu čitalačku formu.
Možda i uzmem tog Novaka.

- - - - - - - - - -

Divni entuzijasti u malim gradovima.

Da, upravo tako. Stvar dostojna divljenja.

Pozz svima.

Procitah negde da od 17 maja pocinje prikazivanje filma ''Udruzenje ljubitelja knjige i pite ljuskuse''. Naslov nije identican ali je slican (mada se meni ne dopada,
valjda sam navikla i zavolela ovaj)

Jeste, biće taj film, a valjda je već počeo da se prikazuje neki kako je jedna žena otvorila knjižaru u starom zamku (ili kući) a neka druga je jako protiv toga.... A glumi onaj matori, suvi glumac čije ime ne znam, kao što ne znam ni nazive ni jednog ni drugog filma, ali bih ih rado gledala. Ovaj drugi se baš reklamira i na tv-u i na fejsu mi iskače

Jeste, biće taj film, a valjda je već počeo da se prikazuje neki kako je jedna žena otvorila knjižaru u starom zamku (ili kući) a neka druga je jako protiv toga.... A glumi onaj matori, suvi glumac čije ime ne znam, kao što ne znam ni nazive ni jednog ni drugog filma, ali bih ih rado gledala. Ovaj drugi se baš reklamira i na tv-u i na fejsu mi iskače

Bi, da nije taj drugi onaj sto sam nedavno ostavljala trailer The Bookshop? :think:
Ja uopste reklamu nisam videla..

A videh sad da je mlada napisala. Ja nisam reklamu uopste videla..Jel to po nekoj knjizi?

Film Udruženje ljubitelja knjiga i pite ljuskuše bih bez sumnje volela da pogledam. A knjigu sam naravno čitala.
Ali bih rado gledala i ovaj novi film Florensina knjižara
https://www.danas.rs/kultura/film-florensina-knjizara-u-bioskopima/

Ranije sam pomenuo da sam kupio nekoliko knjiga u posljednje vrijeme, pa da o njima napišem koju riječ.

Mislim da mi se nikad nije desilo da se sa obilaska sarajevskog sajma knjiga vratim sa samo tri nove knjige. Ponuda je bila slabija (ziheraška i srednjestrujaška, skoro isključivo knjige koje kupuje najšira publika), a ni ja nisam bio mnogo raspoložen da kopam i zavlačim se ispod tezgi, gdje se nešto zanimljivije možda i moglo pronaći.
Uglavnom, kupio sam roman Kristiana Novaka Ciganin ali najljepši o kome se dosta priča, ali osim toga o knjizi ne znam mnogo. Ubijedio me prodavac koji je ranije imao dobre preporuke. Poslije toga, uzeo sam Doba mjedi Slobodana Šnajdera, koga znam kao poznatog dramatičara, pa me zanima kakav je kao romanopisac i na kraju polovno Reč i misao izdanje priča Živojina Pavlovića Cigansko groblje.

Desetak dana i jednu sahranu kasnije, neočekivano sam, u proputovanju, naišao na knjižaru kakvu volim: mala, s nevelikim brojem, ali pažljivo biranih naslova u ponudi i bez ikakve namjere da se ide niz dlaku bestselersko-lektiraškoj klijenteli. Vlasnica kaže da uglavnom naručuje knjige koje i sama voli da čita, tako da joj se poslovanje često svodi na to da, kad podmiri troškove, ispadne da je njen rad volonterski. Kupio sam prvu knjigu Hamvaševe Scientie Sacre, da se čita jednog dana, Zebaldov Austerlic i, po preporuci vlasnice, Mađarsku rečenicu Andreja Nikolaidisa. Mislio sam da dotičnog više neću čitati, ali posvećenost knjižara zaslužuje da se predomislim. Zapravo, raspitivao sam se o romanu Calypso Ognjena Spahića, a pošto, kako kaže, nikako ne može da ga nabavi, preporučila mi je Nikolaidisa.

Uglavnom, ako vas put nanese u Bosansku Gradišku, potražite knjižaru Leda.
Auuu, kakav entuzijazam. Ovo bi teško uspelo i u nekom većem gradu.
Nadam se da će ova vlasnica ipak uspeti da održi svoje malo carstvo :heart:

Film Udruženje ljubitelja knjiga i pite ljuskuše bih bez sumnje volela da pogledam. A knjigu sam naravno čitala.
Ali bih rado gledala i ovaj novi film Florensina knjižara
Deluje da je ok film mada bih ja volela da procitam i knjigu.

A sto se ULJKPLJ tice - da nije bilo vas na temi ne verujem da bih je ikad procitala..Nesto me nije privlacila a naslov me je odbijao zbog pite ljuskuse (bez veze sam i ja :roll:). Da nije bilo ove teme stvarno bih propustila jednu lepu knjigu..:) o knjigama i ljubiteljima knjiga..
Posle sam, zahvaljujuci Radi, uspela da nabavim i svoj primerak. (ona me uputila da je ima na vockicama)

- - - - - - - - - -

Auuu, kakav entuzijazam. Ovo bi teško uspelo i u nekom većem gradu.
Nadam se da će ova vlasnica ipak uspeti da održi svoje malo carstvo :heart:

I ja se isto nadam, a prica mi deluje poput neke knjige..:) pa cak i malo nestvarno u danasnje vreme..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back