Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Steta. :-( Mnogo dobar pisac.
Covek nije umro mlad, a i prestao je pre pet godina da pise.

Ja sam pre neki dan procitala jos jednu njegovu knjigu ( kao da sam znala da ce da umre:))) i svima je preporucujem.
Ogorcenost

Radnja se dogadja ne u Njujorku nego u Vinesburgu, Ohajo, iz nekih razloga glavni junak odlazi tamo da studira.
Verovatno je i sam Rot voleo knjigu Vinesburg, Ohajo.:)
Rot je bio stvarno opsesivno opsednut ( jel ovo pleonazam?) seksom, ali ne smeta;)

Covek nije umro mlad, a i prestao je pre pet godina da pise.

Ja sam pre neki dan procitala jos jednu njegovu knjigu ( kao da sam znala da ce da umre:))) i svima je preporucujem.
Ogorcenost

Radnja se dogadja ne u Njujorku nego u Vinesburgu, Ohajo, iz nekih razloga glavni junak odlazi tamo da studira.
Verovatno je i sam Rot voleo knjigu Vinesburg, Ohajo.:)

He, nisam znao za ovo. Vajnsburg, Ohajo Šervuda Andersona je jedna od mojih omiljenih knjiga.

Rot je bio stvarno opsesivno opsednut ( jel ovo pleonazam?) seksom, ali ne smeta;)

On se, kao i Apdajk, javio u doba seksualne revolucije. Onda, ako nisi pisao o seksu, kao da nisi ni pisao.
Meni je žao što niko iz te generacije američkih pisaca, kako se čini, neće dobiti Nobela. Apdajk i Rot su umrli, Don Delilo, Kormak Makarti, Pinčon nisu više u fokusu. Zapravo, dobila je Toni Morison, ali ona mi se nekako ne uklapa među njih (to kažem, a nisam je ni čitao).

Žao mi Rota.
Ma koliko svesna toga da su bili slabe šanse da dobije Nobelovu nagradu, ipak je smrt ugasila i najmanju mogućnost da se dogodi preokret, i da dobije Nobela.

Inače, jučerašnji vetrovit dan odveo me je u Novi Sad, grad koji volim, često posećujem, i koji za mene znači toliko toga.
Razlog je bio sledeći: naša Sokolica, koju znamo, iako se već duže vreme ne pojavljuje na forumu, govorila je u čitaonici Gradske biblioteke.
O Njegošu, koji je za nju neiscrpna tema, večita inspiracija, duboki zanos.
Bilo je vrlo lepo. Slušali smo je kako nadahnuta kazuje slobodno se krećući kroz prostor kao i asocijacije.
Zaista prijatno veče.

(Srela sam i Mladu, sa devojčicom i mužem. Iskoristili su lepo i toplo poslepodne da se prepuste šetnji i dobroj kafi u centru.:))

Potom smo drugarica i ja šetale.
Dugo. Mnogo.
Raspričano.
Uvukla se u nas gužva Novog Sada, prepunog ljudi.
Govorim to, jer je u našem gradu neuporedivo mirnije i praznije.
Obilazile neke meni drage kutkove centra grada.
Prostore u koje sam se zavlačila loveći zanimljiva mestašca.
I na koncu, premorene celodnevnim tempom, prolećnim dubokim nemirom koji tera na akciju, vratile smo se kući.
Raspričane u automobilu, raspoložene u bivstvovanju. :)

Žao mi Rota.
Ma koliko svesna toga da su bili slabe šanse da dobije Nobelovu nagradu, ipak je smrt ugasila i najmanju mogućnost da se dogodi preokret, i da dobije Nobela.

Inače, jučerašnji vetrovit dan odveo me je u Novi Sad, grad koji volim, često posećujem, i koji za mene znači toliko toga.
Razlog je bio sledeći: naša Sokolica, koju znamo, iako se već duže vreme ne pojavljuje na forumu, govorila je u čitaonici Gradske biblioteke.
O Njegošu, koji je za nju neiscrpna tema, večita inspiracija, duboki zanos.
Bilo je vrlo lepo. Slušali smo je kako nadahnuta kazuje slobodno se krećući kroz prostor kao i asocijacije.
Zaista prijatno veče.

(Srela sam i Mladu, sa devojčicom i mužem. Iskoristili su lepo i toplo poslepodne da se prepuste šetnji i dobroj kafi u centru.:))

Potom smo drugarica i ja šetale.
Dugo. Mnogo.
Raspričano.
Uvukla se u nas gužva Novog Sada, prepunog ljudi.
Govorim to, jer je u našem gradu neuporedivo mirnije i praznije.
Obilazile neke meni drage kutkove centra grada.
Prostore u koje sam se zavlačila loveći zanimljiva mestašca.
I na koncu, premorene celodnevnim tempom, prolećnim dubokim nemirom koji tera na akciju, vratile smo se kući.
Raspričane u automobilu, raspoložene u bivstvovanju. :)

Laku noć.

Gde ste svi?

Završila sam za vikend Čudesan život Izidora Zvižduka, konačno, tako da mogu da izađem Snežnoj na oči, jer mi ju je draga moja poklonila još zimus, kad smo se ono srele u Beogradu. :lol: Slatka knjižica o dečaku koji se rodio s čudnom moći. Naime, prvo je umeo da zviždi, pa tek onda da govori. Izidor opisuje svoj život. Do desete je srećno živeo sa svojim roditeljima, družio se s pticama, a onda, kada je u zemljotresu izgubio roditeleje i dom, izgubio je i moć govora. Teško se sporazumevao s ljudima koji nisu razumeli njegov zviždački jezik, pa je komunicirao preko kosa koji je umeo da govori. Družio se s lažnim slepcem koji ga je usvojio i ostavio mu u nasleđe sve svoje imanje. Oženio se na kraju s devojkom koju je u detinjstvu voleo, ali su im se putevi razišli zbog njene bolesti - epilepsije. U pitanju je svojevrsna naučna fantastika, čini mi se više za tinejdžere nego za odrasle, s poukom da ljude treba prihvatiti onakve kakvi jesu, bili oni zdravi ili bolesni.
.

Ovo sam bas danas uzela.
Slabo stizem da vas citam ali povremeno preletim i danas u biblioteci vidim knjigu i znam da je neko spominjao...reko hajde...

Dan zvani Nasmešeno čudo

Najpre, naspavano jutro.
Ustajanje bez alarma, snažno sunce osvetlilo je sobu. Sasvim je žuta, sama boja omamljuje raspoloženje. Kreira ga.
Lagana šetnja sa psićem do parka. Usput da svratimo u prodavnicu.
Kratka stanka na klupi u parku, maženje, igranje, trčkaranje i bliskost.
Važno je negovati ljubav prema životinjama.
Maleni jazavičar ceo je ljubavni svemir u mojim očima.
Razigrana radost.
Zagrljaj u pogledu.
Ljubav ljubav čarobna.

Popodne je donelo nevreme.
Jak grad podsetio je na čudan tok života, na previranja, preispitivanja, nemire u ljudima, nemire u mislima.
Smirilo se.
Razgranala se naizgledna vedrina na nebu, veče je nastavilo da teče, sparina je ugušila strahove.

Povratak kući susreo me je sa sledećim prizorom:
Moj psić je pred ulazna vrata dogurao džačič i raširio ga kako bi mu predstavljao ugodnu postelju na kojoj će mirno spavati čuvajući i naš san.
Odanost, ta reč pred kojom se skrivamo neretko, mada svi tvrdimo da je cenimo, da nam je značajna.
Melje nas život katkad, smetnemo s uma da vrednosti postoje samo ako su nam pred očima, odnosno, na umu.

U ovom času, muzika, dovršavanje knjige o kojoj ću pričati sutra-prekosutra i kao odjavni prilog, današnja fotografija mene i psetanceta.

rori.jpg

Ne javljam se jer renoviram stan, uglavnom živim na terasi i držim svog psa koji je zbunjen svime što se dešava i što remetil njegov mir. Čitam koliko imam koncentraciju što baš i nije mnogo.

Ajd kad se već javljam: Svi moji putevi vode ka Srbiji, Arno Gujon, izdanje Agape, 190 strana sa puno fotografija. Ovo, naravno, nije neka književnost nego svedočanstvo kako se jedan mladi čovek, stranac, zainteresovao za tešku sudbinu Srba na Kosovu i rešio da pomogne. Meni je bilo dirljivo, opirala sam se, nisam htela da čitam, ali u svoj ovoj gunguli ta knjiga mi se našla pri ruci.

Ево, нека вам Наутилус поремети мир. Управо је прошло годину дана како сам неписањем казнио Крстарицу због онога што су ми модератори/администратори урадили.

Da bi neko bio književni kritičar, pa i član nekakvog žirija, zaista mora da vlada književno-teorijskom terminologijom i sistematičnim znanjem o književnim epohama i uticajima, pa je institucionalno obrazovanje tu poželjno.
S druge strane, sav taj instrumentarijum nije potreban za razvoj individualnog ukusa. Mislim da su tu dovoljni neka vrsta intelektualne širine i bistra glava. Mislim da time svi na ovom podforumu raspolažemo (dobro, možda ne baš svi :mrgreen:).

DakleM, Kventi, reci sad, odmah, ovde, ovog trenutka :D :tongue2:
:D

Ma, zna se kome ja nisam ostajao dužan na ovom forumu. A i ne viđam ih više u posljednje vrijeme.

Море, научи ти прво како се цифрама пише једна половина, рачун из основне школе.

Dragan Velikić: Astragan
Vilijam Golding: Gospodar muva
Svetislav Basara: Fama o biciklistima
Džon Stajnbek: Zima našeg nezadovoljstva
Danilo Kiš: Bašta, pepeo
V. Fokner: Medvjed
Živojin Pavlović: Zid smrti
Džon Apdajk: Brazil - 2
Salman Ruždi: Mavrov poslednji uzdah - 4
Živojin Pavlović: Lapot - 3
Sol Belou: Ne propusti dan - 2
Sinkler Luis: Čovek koji je poznavao Kulidža - 4
Živojin Pavlović: Neprijatelj - 2
Vladimir Arsenijević: U potpalublju - 4
Meša Selimović: Tvrđava - 4
Oldos Haksli: Slijepi u Gazi - 3
Pol Oster: Njujorška trilogija - 5
Mihajlo Pantić: Novobeogradske priče - 4
Zoran Živković: Vremenski darovi - 3
Zoran Živković: Pisac - 2
Pol Oster: Izum samoće - 4
Virdžinija Vulf: Talasi - 4
Milan Oklopdžić: Video - 3
Dragan Velikić: Hamsin 51 - 3
Pol Anderson: Hodnici vremena - 3
Svetislav Basara: Mongolski Bedeker - 4
Svetislav Basara: Kinesko pismo - 3
Salman Ruždi: Istok, zapad - 4
Ernest Hemingvej: Proljetne bujice - 4
Ričard Bah: Galeb Džonatan Livingston - 2
F. Dostojevski: Zapisi iz mrtvog doma
V. Fokner: Avesalome, Avesalome
Meša Selimović: Sjećanja
Džozef Konrad: Srce tame
Tomas Vulf: Pogledaj dom svoj anđele
Pol Oster: Mesečeva palata
Džulijan Barns: Istorija sveta u 10 1/5 poglavlja

Ovo je negdje od septembra 1998. g. do januara ili februara 2000. g.

Десет и по = 10 1/5 :rotf: :rotf: :rotf:

Само да додам да је Наутилус у исто време (од 8. 9. 1998. до 8. 2. 2000) читао ове књиге:

Хамваш: Невидљиво дешавање
Џубран: Пророк
Хамваш: Хиперионски есеји
Џубран: Исус, син човечји
Хесе: Петер Каменцид – п (поново)
Хамваш: Патам
Јансен: Градива
Дарвин: Постанак врста
Хесе: Јозеф Кнехт и друге приче - п
Ивана Косанић: Жена из црквеног дворишта
Хамваш: Наиме
Хамваш: Маја
Превер: Сена је срела Париз
Хесе: Уметност беспослице
*** Добротољубље I
Ивашкјевич: Ивана, мајка анђеоска
А. Грин: Пацоловац
Вајнингер: О крајњим животним сврхама
Т. Аквински: Изабрано дјело (Сума теологије, избор и др.)
Сервантес: Узорне новеле
Гревс: Грчки митови
Мамлејев: Одраз
Иван Фохт: Увод у естетику – п
Марковић: Филиозофија Хераклита Мрачног
.....................................................................................

Хесе: Магија књиге – п
Бернхард: Витгенштајнов синовац
Хамваш: Брига о животу
Доментијан: Живот св. Саве и св. Симеона
Сологуб: Сеновите приче
Гете: Фауст I - п
Шулц: Манекени
Русо: Емил
Гарднер: Уметност кроз векове
Бодлер: Романтична уметност
Музил: Кос
Хамваш: Ода XX веку
Солжењицин: Један дан Ивана Денисовича
Драшковић: Нож
Берђајев: Нова религиозна свест и друштвена реалност
Макијавели: Владалац
Балзак: Једна мрачна афера
*** Буна против дахија – народне јуначке песме
Сиоран: Сузе и свеци
Сиоран: Признања и анатеме
Сиоран: Кратак преглед распадања
Јеротић: Психолошко и религиозно биће човека
Музил: Човек без својстава
Хесе: Под точком – п
Кастанеда: Учење дон Хуана – п
Бубер: Ја и Ти
Гете: Бајка о лепој Љиљани и зеленој змији
Јустин Поповић: Достојевски о Европи и словенству
Пушкин: Бронзани коњаник
Пушкин: Стихови и проза
Пушкин: Мале трагедије
Дучић: Градови и химере – п
Анри Пјер Роше: Жил и Џим (нисам до краја)
Гончаров: Понор
Дучић: Гроф Сава Владиславић
Гончаров: Обломов
Савинио: Наша душа / Господин Минстер
Дучић: Моји сапутници
*** Модерна светска мини прича
Гете: Фауст II – п
Флоренски: Стуб и тврђава Истине
Хесе: Нирнбершко путовање – п
Превер: Песме
..................................................................................

Ремизов: Сестре по крсту
Хамваш: Scientia sacra
Хамваш: Хришћанство

Ево, нека вам Наутилус поремети мир. Управо је прошло годину дана како сам неписањем казнио Крстарицу због онога што су ми модератори/администратори урадили.

Jeste da boli strahovito, ali mislim da smo zaslužili da nas još koju godinu kažnjavaš svojim nepisanjem.

Šta su ti uradili? "Verniče" što hitro istupaš da podržiš promoterku samoubistva.

Ali sad si me podsetio na mnogo bitan momenat na ovoj temi...
Samo da proverim...

Nautiluse, pa tebe što ne ubije, ojača... Vidim, nisi ispao iz forme. A zašto si se odlučio baš za spisak iz 1998-2000. godine? :think:

- - - - - - - - - -

Samo da svima +45 čestitam Dan mladosti. :) Ili je granica +40, nebitno...

Baš malopre pričam ćerki, da je Tito živ, bio bi večeras slet. Ona me pita šta je to... :lol:

- - - - - - - - - -

Mesečino, divni ste ti i tvoja kuca. :heart:

Bi, ja ti zavidim... Već drugi put renoviraš stan, dok ja nisam ni krečila. Kad pomislim na knjige, muka mi je...

Moon, mila, prirodna, normalna... :heart:
Ja još ne mogu da zaboravim tu neku sličku što si daaaavno postavila na nekoj temi tipa"da vas vidim danas", gde si imala grilonke u nekoj šašavoj boji i neku preslatku haljinicu.
I takve iste šiške :D

- - - - - - - - - -

Psihijatri psiholozi i drugi bolesnici - Rodrigo Munjos Avia, Samizdat, 170 str. 10/10
http://www.delfi.rs/knjige/39317_psihijatri_psiholozi_i_drugi_bolesnici_knjiga_delfi_knjizare.html

Nisam skoro pročitala bolju recenziju za neku knjigu. I zato evo je da se ja ne mučim:

"Ovo je prvo delo Rodriga Munjos Avie koje je prevedeno na srpski jezik. Reč je o inteligentnoj komediji koja, iza priče o neobičnom junaku koji se bori sa tragikomičnim problemima, prvenstveno na polju svog psihičkog zdravlja, zapravo predstavlja zanimljivu kontemplaciju na temu čoveka u savremenom svetu i, iznad svega, potragu za smislom života. Radnja je smeštena u poznatu četvrt Madrida, a roman je prepun urnebesno smešnih likova, situacija i događaja. Autor izuzetno duhovito i neuvijeno karikira akademsku analizu, psihijatre i psihologe, ostavljajući otvoreno pitanje u kojoj meri se može uspešno analizirati nešto tako apstraktno kao što je ljudski um. Ovaj roman je blagonakloni podsetnik na delikatnost ovih profesija, a u isto vreme uzdiže vrednosti porodičnog života, ljubavi, podrške zajedništva. On šalje poruku da, uz sve komplikovane prepreke koje u životu moramo svladati, treba ići napred s verom u sebe i smehom kao najboljom terapijom."

Nemam šta posebno da dodam ni oduzmem osim da je pisac najpre potpuno obesmislio praksu psihologa i psihijatara, a onda joj je delom udahnuo smisao.
I da me j već prvim recenicama kupio.

Moon :heart:, baš ste slatki.

Lamar, iako je ova tvoja knjiga mnogo puta bila pomenuta na forumu, moram priznati da sam preko tog naslova, baš samog imena knjige prelazila ne razmišljajući. Tek sad sam stvarno pogledala naslov i skroz mi je bio simpatičan. Ali, sumnjam da ću je ikada uzeti u ruke, to nije moja sfera interesovanja, sve to pokušavanje da se šablonizuju ponašanja i sl., ubace u klišee, dijagnoze i ostale trte mrte meni je prilično odbojno.

Krasuljak, defiintivno slet... :) To je bre bio nekad dogadjaj nad dogadjajima. Kako sada sve to izgleda kao da je bilo u prošloj eri, a ne u prošloj mladosti.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back