Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uživaj Mala Moon:)

Ja sam pred 1 maj ponovo obišla biblioteku,
pokupila sledeće

Han Kang - Vegetarijanka
Agata Kristi - Igra ogledalima
Georgi Gospodinov - Fizika tuge
Džonatan Safran For - Izuzetno glasno & neverovatno blizu
Laš Sobi Kristensen - Herman

Rada me je bacila u nedoumicu pominjuci postmoderan pravac u knjizevnmosti i ja sam se bacila u istrazivanja
( ali sam ja kratkog daha, nista ozbiljno i strpljivo ne radim) i stvarno sam tek sada u nedoumici sta je moderno, a sta postmoderno.
Moji neki izvori ( nemacka Wiki) kaze da je na primer Pol Oster, Bernhard, Umberto Eko, Peljeivin, Pinchon ( i jos neki za koje nisam ni cula) postmoderna
a moderna je knjizevnost recimo Kafka, Man, Celane, Dzojs, Prust, Hesse W.Wulf itd.
Za moj bi ukus to sve bilo dijametralno suprotno ( izuzimam Pinchona koga ne razumem i Peljevina koga necu citati).

Mene moja ćerka baca u nedoumicu. Ja je tako gnjavim povremeno dok uči i čita lektiru, ona se oduševljava tim postmodernistima... Ono što ona čita za faks, retko ko ovde spominje, npr. Jare u mleku-Poljakov, Puškinski dom- Bitov, Škola za ludake-Sokolov, Medeja i njena deca-Ulicka, Kis- Tatjana Tolstoj... Jedino Peljevina uglavnom pominjete i volite, ja ni njega. :( Za mene je postmodernizam uglavnom sinonim za ono što mi se ne sviđa. Doduše, Nabokova volim, a i on je postmodernista... Ustvari, postmodernizam je sve ovo savremeno, zato ja preferiram stare vrednosti. Malo sam staromodna... :lol:

- - - - - - - - - -

Muž ti je pravi umetnik.
Divan mu je ovaj rad kao i oni koje smo ranije imali prilike da vidimo :D

Hvala na komplimentima u njegovo ime. Ceo dan se pravi važan, još od sinoć... :lol:

Ne bih se slozila za Nabokova. Tipicni modernista. Mada, jeste "klizio" u postmodernizam, narocito vidljivo u jezickim igrarijama u "Adi" i strukturi romana u "Bledoj vatri".
Postmodernizam nije kao pravac jos jasno definisan. Ima tu mnogo precica i slepih ulica. :-)

Ne znam detalje. Nije ni trenutak za to... Saznaćemo, sigurna sam, kad dođe vreme.
Ovo je njena ćerka napisala: :(

Posle Grofa Vronskog i Modesti, shvatam koliko je život prolazan. Ali, ne i sećanje. Modesti je bila ekstra lik, kao i Vronski, uostalom. Ali, zašto tako počnemo da razmišljamo tek kad ih više nema... Kao da je teško reći nekome za života da je dobar čovek.

Poslednja izmena:
Srecan rodjendan Moonlight. Da si ziva i zdrava... Drage moje drugarice forumasice, nedostajete da znate, cesto mislim na vas...Uzivajte u zivotu, jer je kao staklo, krhak i lomljiv... zavrsih Celicno srce - Nesbea, odlicna, preporuka. Modesty B pocivaj u miru....

Nesto ne mogu da citam u poslednje vreme, jedva 2 knjige u dva meseca. Jedva se izborih sa Tvenovim Tajanstvenim strancem. Vidi se da nije dovrseno delo, jos sam ja ambiciozno htela da procitam sve tri verzije (od kojih je ova najduza) posto su ih sve i stavili u istu knjigu, ali sam brzo odustala od te ideje.

Sad sam uzela knjigu "Gentle Julia" tj Nezna Julija, americkog pisca Booth Tarkington-a. Naidjoh slucajno u biblioteci na ovo, tj malo sam lutala medju rafovima i ciljano trazila bas stare knjige, nesto mi se nista novo nije citalo... Kazu na viki da je bio jako popularan 20-tih i 30-tih proslog veka, a mene po stilu pisanja vise ova knjiga podseca na Mark Tvena nego vec pomenuti Tajanstveni stranac.

Planiram posle i Alice Adams od istog autora, a ima i film istoimeni, igra Ketrin Hepbern,

Videla sam za Modesti pre neki dan, jako mi je zao, retko fina osoba.

Poslednja izmena:
Moon srecan rodjendan:heart:
Pozdrav za moje citalice :cmok:
Citam , kad mogu i koliko mogu . Trenutno Taniosovu stenu, Amin Maluf

Verujem da se mnogo toga dogodilo do mog danasnjeg dolaska. Sve sto je bilo lepo od srca vam cestitam... ako je bilo nesto lose, necu se vracati na to, proslo je...
Voli vas Night

Ćao, ćao, društvo:D

Nisam još uvek kupila laptop, ali je delimično osposobljen neki prastari računar koji ima malo svrhe, ali ću moći povremeno da se javim:)

Moon, srećan rođendan, samo nek je sve dobro:D

Znam da sam u prethodnom postu napravila propust (izvinjavam se), i nisam prokomentarisala to što se Lamar dopala knjiga Visoke planine Portugalije:) Nadam se da će se i Radi dopasti Zvižduk:)

Čitala sam uredno i evo ukratko o tome:
1. Vašar taštine, Vilijam Tekeri (Baš mi se dopala knjiga; čitaću još nekad)
2. Legenda o Uspavanoj dolini, Vošington Irving (Horor priče iako za ovo vreme to uopšte nije horor kakvih grozota ima danas po knjigama. Dopala mi se ali ima i boljih)
3. Kuća na ivici noći, Ketrin Baner (Fina priča koja podseća po atmosferi a donekle i radnji na Mandolinu kapetano Korelija, s tim što je Mandolina slojevitija. Ovo je jedna opuštajuća knjiga, za neko popodne, kad nećete da se zamarate. Mislim da bi se većini žena na ovo temi dopala, tako da možete da čitate)
4. Moja francuska porodica, Samanta Veran (Priča o ženi koja počinje nov život u Francuskoj, sa mužem koji je udovac s dvoje dece, prilagođavanju jednih drugima i kuvanju. Knjiga sadrži i recepte i meni se to dopalo:) Laganica jedna, ništa pretenciozno ali je meni sasvim prijalo.
5. Kraljevska krv, Harold Robins (Triler; priča govori o Dajani i Čarlsu, zaključuje se da su oni likovi a ne znam da li su neke stvari koje su istaknute istinite (možda ima elemenata istinitog ali ne interesuju me njihovi životi u toj meri da bih se bavila time da li je istinito ili ne)U svakom slučaju, baš ništa posebno i ništa nećete propustiti ako ovo preskočite)
6. Čovek koji je brojao, Malba Tahan ( E ovo je super knjiga o ovčaru koji sreće različite ljude i njihove probleme rešava uz pomoć matematike. Vrlo simpatična priča. Nema je u prodaji ali ako se ikad pojavi, kupujem bez razmišljanja. Slobodno čitajte)
7. Sve ptice pevaju, Ivi Vajld (Triler koji mi se nije svideo. Radnja ide unazad..mozda je ideja za tako nešto dobra ali meni je bilo konfuzno i dosadno.Promašaj)
8. Niko i ništa i Parizu i Londonu, Džordž Orvel (Odlična knjiga koja opisuje čoveka koji živi stihijski, opisuje odlično sirotinjski svet oko sebe ali nema neke akcije da se nešto promeni. Baš mi se dopala.)
9. Svila, Alesandro Bariko ( Nisam oduševljena. Negde sam prolčitala da je ovo jedna od lepših ljubavnih priča ali meni je bila sasvim prosečna.

Trenutno čitam Grčko blago, Irvinga Stouna i u prevozu Talas vreline, Megi O'Farel.

Ovo je samo ukratko... Nastavljam da čitam. Pozajmila sam i neke knjige mimo svoje nepročitane hrpe, tako da štiva ne manjka. :lol:
Trudiću se da sad pišem redovnije nego pre. Sad kad je konačno stiglo lepo vreme, više ću biti napolju, kao i, verujem, svi ostali. A čitaću u pauzama skitanja. Mislim da je to sasvim u redu.:D

Hvala draga Bi. Nego ja sam tu, pratim temu nego nista ne citam vec neko vreme pa nemam sta ni da kazem.

Sad sam trazila bas oko ovog tajanstvarnog stranca, svima se vidim svidela knjiga. Ne znam sta nije u redu sa mnom, na mene nije ostavila neki utisak. A nisam ni shvatila ko je taj No 44. Paglu.
(jedino me tesi da ni on sam nije to objavio pa je verovatno smatrao da tu jos ima sta da se radi i popravlja).

Drugari,

Hvala vam na divnim željama i svim ovim znacima pažnje.
Juče je dan protekao u grlenim osmesima, svoj pažnji koja se spustila na moja ramena.
Toliko lepih misli, toliko sitnih pažljivih detalja koji su upotpunili moj dan.

Veče sam provela u gradu, đuskajući i deleći svoj trenutak i svoj dan sa dragim bićima.
Ne naročito buran dan, ali meni poseban.
Meni svečan jer dan je tokom kog su tuđe misli letele ka meni.
I najsitnija pomisao na mene u danu mog rođenja daje mi krila.
Daje mi snagu.
Razbuktava maštu.

I evo me, danas pomalo umorna u svom sobičku razmatram opcije za ostatak večeri.
Želim odmor. Uživanciju.
Možda uz knjigu. Možda uz seriju, a možda ću samo lenčariti zadubljena u neke planove za naredne dane.
Na stolu čaša kole sa ledom. Moj najveći porok.
Ne uspevam uvek da odolim tom napitku, mada najvećma gledam da ispijam vodu, međutim, nekada me preplavi sama pomisao na srkutanje i već sam na putu da kupim limenku.
:)

Svima vam želim mirno veče, a narednih dana pisaću o knjigama. :)
Bracala, ti si jedan rijedak primjerak izuzetne žene...
Čitam ovo i zamisljam kako pričaš tim novosadskim naglaskom, i nije mi dobro...oo ne neeeee..
Nećeš vjerovati, ali jedan potpuni stranac i neznanac je mislio na tebe i prije tvog rođendana...
Ovoj nevinoj djevojčici je najveći porok čaša kole, a tek ono "najvećma"....šta reći, danas kad se svi furaju na engleski, ova devojcica priča kao Đura Daničić, nekad davno, bez ikakvih kompleksa...
Zaboravi na Mitra, izbombardovaću te vrhunskom muzikom drugi put, ošamutićeš se uz tu tvoju koka kolu, i cjeđenu naranču...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back