Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pročitao sam knjigu Aboridžinski mitovi, B .Vongara, inače njegovo pravo ime je Sreten Božić, takođe piše i romane,
ali je njegov život i ono kroz šta je sve prošao zanimljivije od svakog romana. Ako nekoga zanima može
poslušati
radio emisiju o njemu i o užasu kroz koji su prošli Aboridžini, nuklearne probe na njihovoj zemlji, nasilna asimilacija...

Terali su ih da sade krompir, kako sam pre neki dan saznala od Nesbea. Naravno, to je sitnica, šta je sve bilo. Ja se uvek iznerviram kad čitam ili gledam o tome. A i kod nas upravo imamo proces pretvaranja radnika u roblje, i ko zna šta će sve biti....

Nego nešto drugo sam htela da se konsultujem s vama. Verovatno nije tema baš za to, ali itekako ima veze. Već 2-3-4 godine imam naočare za čitanje (ono redovno, kad vid popusti usled godina). Za rad na kompjuteri ih nisam koristila, nisu mi bile potrebne, a i optičar mi je rekao da nisu za to. E poslednjih dana sam radila nešto jako sitno, a nenormalno puno, po ceo dan, pa sam počela da ih stavljam povremeno, a sada više ne mogu bez njih. I sad se pitam, pošto trenutno radim nešto gde mogu da podesim veličinu slova i na drugi način da prilagodim, ima li šanse da se ja malo potrudim, pa da opet radim bez naočara Ili ću napraviti gore?
Nije mi bilo baš lako ni da se naviknem na njih. Trebalo mi je par dana. Ali nezgodno mi je i sa njima, jer svako pomeranje glave i skretanje pogleda na drugi dokument na kompu ili papir na stolu, a posebno na tastaturu, što je svaki čas, me usporava jer zahteva nekakvo prilagođavanje, koje verovatno traje delić sekunde, ali mi izgleda kao još jedna dodatna radnja koja mi troši vreme.
Verovatno će nekome izgledati da preterujem, ali kad se puno radi, sve nepotrebno moram da svedem na minimum. Jel neko imam neka iskustva i znanja o tome?

Poslednja izmena:
Devojka.
Dosadna ti i svi citalacki snobovi koji ne shvataju da na pdf-u knjizevnost imaju temu iskljucivo o knjigama koje se citaju.Evo proverila sam,otvoren je nov nastavak.Cisto o knjigama prica,otvorila Borac za prava zivotinja.
Umisljajte strahovladu kuci,ovde zaboravite na takvo ponasanje i obracanje.
Idite na drugi pdf i ne smarajte.
Procitaj prvi post,vidi da si na pdf-u koji nije iskljucivo knjizevni.Ako zelis cisto knjizevni idi na taj.
Citanje,caskanje,druzenje - opustena tema a ne da ti istresas tvoje frustracije na meni.
.............
Trenutno Dejvi Kroket i Vata od Toma Hila.Na cirilici,Beograd,stampano pre mnogo decenija.Podsecam se.Volim ovakve knjige,opise i slike nekih davno proslih vremena,druzenja,emocija u ovom stilu.Lepo je.

Ma sta ti sve meni naprica.
Da nije tebe ko zna da li bih to ikad saznala.
To sto ti je na cirilici, samo mi kazi jel jos i pravoslavno?
I nadam se osvestano pa da mi lakne.
Ma idi bre nemam ja vise zivaca za ove likove.
Ignooor od sad i gotovo.

Pocela sam "Svirka na mnogo bubnjeva", Olga Tokarcuk.
Ovu je knjigu izdao Nolit jos 2004. godine, a ja sam za autorku skoro cula (i citala je) kad sam dosla do pdf izdanja u hrvatskom prevodu.
Junakinja prve price je strastveni citalac. Citat:
"Citala je sve, barem je ona ostajala lojalna. Nije joj se desilo da pocne i ostavi. Citanje prve recenice shvatala je kao potpisivanje ugovora ili zavetovanje da ce izdrzati do kraja."
E ovako sam i ja nekada a sad znam da odustanem i posle 100+ strana.

Bi, nikakvo iskustvo nemam po tom pitanju. Ali bas nikakvo, ni svoje ni tudje. Nadam se da ce se javiti neko od vece pomoci.

Mislim da bi ti trebale naočare sa multifokalnim staklima koje služe i za čitanje, rad na kompu, ali i za daljinu, što je vrlo dobro
jer se ne mora imati po tri para naočara i stalno menjati, pogledaj nešto više ovde.
A to da li bi mogla da probaš da radiš bez naočara, mislim da ne, odnosno bilo bi to preveliko naprezanje očiju.
Nažalost imam dosta iskustva sa naočarima, nosim ih već nekih deset godina, i to cilindrična stakla plus različita dioptrija na levom i desnom oku.
Trebao bih da nosim sočiva da bih postigao bolju oštrinu vida, ali ne mogu da ih nosim, smetaju mi, nikako ne mogu da se naviknem

Terali su ih da sade krompir, kako sam pre neki dan saznala od Nesbea. Naravno, to je sitnica, šta je sve bilo. Ja se uvek iznerviram kad čitam ili gledam o tome. A i kod nas upravo imamo proces pretvaranja radnika u roblje, i ko zna šta će sve biti....

Nego nešto drugo sam htela da se konsultujem s vama. Verovatno nije tema baš za to, ali itekako ima veze. Već 2-3-4 godine imam naočare za čitanje (ono redovno, kad vid popusti usled godina). Za rad na kompjuteri ih nisam koristila, nisu mi bile potrebne, a i optičar mi je rekao da nisu za to. E poslednjih dana sam radila nešto jako sitno, a nenormalno puno, po ceo dan, pa sam počela da ih stavljam povremeno, a sada više ne mogu bez njih. I sad se pitam, pošto trenutno radim nešto gde mogu da podesim veličinu slova i na drugi način da prilagodim, ima li šanse da se ja malo potrudim, pa da opet radim bez naočara Ili ću napraviti gore?
Nije mi bilo baš lako ni da se naviknem na njih. Trebalo mi je par dana. Ali nezgodno mi je i sa njima, jer svako pomeranje glave i skretanje pogleda na drugi dokument na kompu ili papir na stolu, a posebno na tastaturu, što je svaki čas, me usporava jer zahteva nekakvo prilagođavanje, koje verovatno traje delić sekunde, ali mi izgleda kao još jedna dodatna radnja koja mi troši vreme.
Verovatno će nekome izgledati da preterujem, ali kad se puno radi, sve nepotrebno moram da svedem na minimum. Jel neko imam neka iskustva i znanja o tome?

Bi, potrebno je nekoliko dana (nekad dan-dva, nekad sedam, sve zavisi) da se oči naviknu na promenu dioprije. To kaže moje dvadesetogodišnje iskustvo. Ja sam kratkovida i za mene je neophodno nošenje naočara stalno. Svaka promena dioptrije (njeno povećanje) slovila je da moram i da se naviknem na to da oko sad dobro vidi. Kod nekih većih skokova dioptrije (recimo za celih 1) dešavalo mi se da kad stavim nova stakla sa tom novom dioptrijom, recimo, silazim niz stepenice i ne ocenim dobro visinu stepenika pa ili previše podignem koleno da zakoračim pa izgleda kao da marširam ili imam osećaj kao da postoji neka dubina, pa kao da propadam. Ili, dešavalo se da kako okrećem glavu, tako i soba ide za mnom.:lol: Ali navikne se oko posle par dana i bude dobro. Ali, ako osetiš da ti posle nekoliko dana (recimo 7-10) i dalje sve smeta, da te boli glava i sl..idi kod lekara opet, jer dioptrija možda nije odgovarajuća (i to može da se desi) ili optičari nisu dobro namestili sve.
Lično mislim da ovo povećavanje slova nije rešenje, jer to treba da bude samo pomoć ako baš nešto ne možeš da pročitaš, jer u stvari moraš da se navikneš na normalnu veličinu slova i da ti to bude uobičajeno.

Ovde je beše neko lekar (Jersinija?) pa ako čita, možda može da pomogne sa stručne strane. :) Ja samo ovo iskustveno mogu da kažem.

Mislim da bi ti trebale naočare sa multifokalnim staklima koje služe i za čitanje, rad na kompu, ali i za daljinu, što je vrlo dobro
jer se ne mora imati po tri para naočara i stalno menjati, pogledaj nešto više ovde.
A to da li bi mogla da probaš da radiš bez naočara, mislim da ne, odnosno bilo bi to preveliko naprezanje očiju.
Nažalost imam dosta iskustva sa naočarima, nosim ih već nekih deset godina, i to cilindrična stakla plus različita dioptrija na levom i desnom oku.
Trebao bih da nosim sočiva da bih postigao bolju oštrinu vida, ali ne mogu da ih nosim, smetaju mi, nikako ne mogu da se naviknem

Mene sočiva spašavaju, bolje vidim s njima nego s naočarima. Isto različite dioptrije i cilindri.

A iskreno moram da priznam da ja Lensoptikom nisam previše zadovoljna. Ni moja sestra nije (grešili su u dioptrijama i meni i njoj).

Mene sočiva spašavaju, bolje vidim s njima nego s naočarima. Isto različite dioptrije i cilindri.

A iskreno moram da priznam da ja Lensoptikom nisam previše zadovoljna. Mi moja sestra nije (grešili su u dioptrijama i meni i njoj).

Da sa sočivima se postiže bolja oštrina, pogotovo kod cilindara, sa naočarima to nije moguće ma koliko da su kvalitetno urađene.
Ali ja nikako ne mogu sočiva da nosim, smetaju mi, imam jako osteljive oči. Za sada su mi naočare sasvim ok.

Razumem te, sve znam kako je.. Meni su naočare već teške, tj stakla . (dioptrija 6,5 i 5,5). Nosim ih u kući, da mi se oči odmore od sočiva. Sočiva me spašavaju baš zbog cilindara ( nemam ih na naočarima jer nisu velili cilindri i doktori mi ih nikad nisu davali da stoje na staklima, a meni smeta... razumeš sve)

Hvala vam, ljudi. Ma trebalo mi je baš nečije lično iskustvo. Čini mi se da su mi naočare za rad na kompjuteru bile iznuđene zbog povećanog obima posla i smanjenih slova. To su bili fontovi 7-9 što baš nije normalno. A nisam mogla ni ekran da povećam. Radi se o programu za prevodjenje Trados, možda neko zna.
Mislim da je font 12 normalan, za mene 14. Veći ni ja ne stavljam, mislim da to nije preveliko poećanje slova. A sve mislim kad bih se vratila na normalnu količinu posla i normalan font da bih opet mogla da se naviknem bez naočara. Ali ne bih baš ni da previše opterećujem oči pa da napravim još gore.
Sve mi se čini da ni lekari nisu tu složni. Ako nosiš naočare (ili veću dioptriju), oko ti se ulenji, ako ne nosiš, može još da oslabi. Doduše, ja mislim da i tu ima malo individualnosti, kao i svuda. Ne reaguje svako isto. Inače nemam veliku dioptriju, 1,5 na oba oka. Možda se i ona malo povećala. Svakako ću otići kod oftamologa, samo da preživim sledeću nedelju.

Poslednja izmena:
Na daleko još uvek dobro vidim. Znam jer kad idem sa ćerkom i pokažem joj psa na prozoru preko puta, ona ga ne vidi. A ni njena dioptrija nije prevelika, valjda -1 i -0,7. Sad mi ona kaže kad bih mogla jedan dan da ne gledam u komjuter, pa onda sledećeg ispočetka, bez naočara. Kao da se restartujem, da oko, mozak ili šta već zaboravi da mu trebaju naočare. Samo što sad nemam taj jedan dan. I da li je baš tako jednostavno!?

Sociva sam nosila preko 25 godina. Vise ih oko ne trpi :( Sada nosim naocare u minusu, ali pocinje da mi treba i plus. Tako da smo Bi u istom sosu.

Pocela sam knjigu Gubiliste - Cingiz Ajtamatov. Zbijen, gusto kucan tekst, pocetak neuobicajena tema. Par vukova u stepi...
Videcemo.

Што је досадна ова "Девојка из воза", све сам унутрашњи монолог који би требало да буде тајанствен, шта ли. Додуше, нисам много одмакла, можда се поправи. Боље да сам узела филм да гледам, волим Емили Блант.
Прочитала сам "Упозорење о садржају" Нила Гејмена. Нил је један од писаца чије књиге купујем не распитавши се претходно о утисцима (мада немам све његове књиге). Ово је збирка прича (има и понека песма) с примесама фантастике, наравно.Неке су ми се допале, неке нису; у целини, није жао што сам узела ову књигу.

Moskva-Petuški, Venedikt Jerofejev
Knjiga je dobra ali nije za mene.

Može li malo detaljnijih utisaka o knjizi?
Sad sam krenuo da pišem da sam čitao nešto od tog pisca i onda shvatim da sam čitao Viktora Jerofejeva.

- - - - - - - - - -

Kod nas je još uvek osmogodišnja, ali se pričalo nešto o prelasku na devetogodišnju, nego je to bilo još kod Gaša Kneževića, ako se ne varam... Ne mogu da se dogovore ko bi predavao IX razredu...

Kod nas je devetogodišnja, ali to je potpuno besmisleno. Taj prvi razred je više neka pripremna nastava, od drugog kreće normalna škola.
Poslije devet godina djeca izlaze sa istim nivoom znanja kao i poslije normalnih osam, a suština valjda trebalo da bude da djeca nauče kroz obavezno školovanje više nego do sad. Šta da se radi...

Lamar, bas si me zainteresovala.
Nikad cula za pisca, a Goodreads kaze da taj serijal ima 75 romana i jos je napisao 28 kratkih prica u kojima je glavni lik Megre.
Ta tvoja je 34. u serijalu. Procitacu nesto od njega bas, ima 5-6 naslova u mojoj biblioteci.

Taj Simenon je kod nas nekad davno bio vrlo popularan, skoro kao Agata Kristi.
Onda je u nekom trenutku na nekom partijskom forumu o kulturi proglašen za težak šund i prestali su ga objavljivati. Ne znam šta im se zamjerio, je li negdje potkačio komunizam, šta li, ali dugo ga nije bilo. Jednom sam kupio neki komplet njegovih knjiga, koje ću, možda, pročitati jednog dana.

Hvala vam, ljudi. Ma trebalo mi je baš nečije lično iskustvo. Čini mi se da su mi naočare za rad na kompjuteru bile iznuđene zbog povećanog obima posla i smanjenih slova. To su bili fontovi 7-9 što baš nije normalno. A nisam mogla ni ekran da povećam. Radi se o programu za prevodjenje Trados, možda neko zna.
Mislim da je font 12 normalan, za mene 14. Veći ni ja ne stavljam, mislim da to nije preveliko poećanje slova. A sve mislim kad bih se vratila na normalnu količinu posla i normalan font da bih opet mogla da se naviknem bez naočara. Ali ne bih baš ni da previše opterećujem oči pa da napravim još gore.
Sve mi se čini da ni lekari nisu tu složni. Ako nosiš naočare (ili veću dioptriju), oko ti se ulenji, ako ne nosiš, može još da oslabi. Doduše, ja mislim da i tu ima malo individualnosti, kao i svuda. Ne reaguje svako isto. Inače nemam veliku dioptriju, 1,5 na oba oka. Možda se i ona malo povećala. Svakako ću otići kod oftamologa, samo da preživim sledeću nedelju.

I kako se tebi čini taj Trados? Kod nas na poslu pokušali su to da uvedu nekad davno, ali nije zaživjelo.

Što se naočala tiče, nemam šta da ti kažem. Meni trebaju samo za daljinu, kad čitam skidam ih.
Prilično sam kratkovid (oko -2.5 do -3) pa često skinem naočale kad malo hoću da se izolujem. Ne vidim šta se oko mene dešava i super. :D

- - - - - - - - - -

Odličan je pisac Ajtmatov, pročito sam od njega pored Gubilišta, Kasandrin beleg i Kada padaju gore, Gubilište mi je bila najbolja.

Još neko mi je hvalio tog Ajmatova, ali nikako nešto da pročitam. Moraću ga sad uzeti u obzir.

Nautilus je pominjao Ajtmatova, najviše je hvalio knjigu Prvi učitelj.

Trados meni izgleda jako zgodno i korisno. Nisam se još izveštila, tek sam pre dve nedelje prvi put radila, ali imam nameru da se potrudim oko njega. Prvi posao su mi poslali već u tradosu i održali kratku obuku šta i kako. I to je išlo prilično dobro.
Onda sam ih gnjavila da mi pokažu kako da ja neki svoj dokument u wordu ubacim u trados. I uspela sam.
E onda sam htela da dokument na kome sada radim od nekih 70 strana ubacim, pa sam ga malo izdelila da budu manji dokumenti i ubacila 3 fajla, uradila pola jednog, redovno snimala... i ne znam šta se dešavalo kad sam htela da isključim kompjuter, bilo je nekih problema oko zatvaranja dokumenta. Uglavnom jutros nijednog od ta 3 falja nije bilo :pljus::rida:

Bogznašta sam uradila. Uglavnom, frka mi je, kratak rok, nemam vremena da se zezam s tim, tako da sam nastavila "peške" u wordu, a ovo ću da učim kad budem imala više vremena. Ali bi mi puno značilo baš zato što je veliki dokument neke stvari, reči, fraze se ponavljaju, a trados ih zapamti pa ih sam ponudi ili napiše.

Jesi ga ti koristio?

Poslednja izmena:
Nautilus je pominjao Ajtmatova, najviše je hvalio knjigu Prvi učitelj.

Trados meni izgleda jako zgodno i korisno. Nisam se još izveštila, tek sam pre dve nedelje prvi put radila, ali imam nameru da se potrudim oko njega. Prvi posao su mi poslali već u tradosu i održali kratku obuku šta i kako. I to je išlo prilično dobro.
Onda sam ih gnjavila da mi pokažu kako da ja neki svoj dokument u wordu ubacim u trados. I uspela sam.
E onda sam htela da dokument na kome sada radim od nekih 70 strana ubacim, pa sam ga malo izdelila da budu manji dokumenti i ubacila 3 fajla, uradila pola jednog, redovno snimala... i ne znam šta se dešavalo kad sam htela da isključim kompjuter, bilo je nekih problema oko zatvaranja dokumenta. Uglavnom jutros nijednog od ta 3 falja nije bilo :pljus::rida:

Bogznašta sam uradila. Uglavnom, frka mi je, kratak rok, nemam vremena da se zezam s tim, tako da sam nastavila "peške" u wordu, a ovo ću da učim kad budem imala više vremena. Ali bi mi puno značilo baš zato što je veliki dokument neke stvari, reči, fraze se ponavljaju, a trados ih zapamti pa ih sam ponudi ili napiše.

Jesi ga ti koristio?

Prije nekih 12 ili 13 godina proveli su improvizovanu obuku i instalirali nam Trados na računare, ali nikad ga u praksi nisam koristio.
Organizacija u kojoj radim je takva da je svaki prevod u pravilu hitan, tako da je bilo teško organizovati rad sa Tradosom za koji u početku treba više vremena. Koliko se sjećam, u pitanju je prevodilačka baza podataka koja radi na principu rečenica - prepoznaje identične rečenice iz ranijih tekstova i nudi prevode koji si ranije upotrijebio. Naročito je efikasan kada ga koristi više uvezanih prevodilaca. Recimo, u nekoj agenciji desetak prevodilaca puni bazu podataka i potom svi koriste rješenja koja su drugi ponudili. Naravno, za tako nešto potrebno je dosta vremena, koordinacije i neka vrsta revizije. Kažem, kod nas se radi po principu bolje dobar prevod za dva sata, nego odličan prevod sutra ujutro, a postojala su i neka druga ograničenja, tako da nije zaživjelo, ali u teoriji, trebalo bi da je korisna stvar.

Jeste, upravo tako. Sam pravi svoju memoriju, dok se prevodi, ništa se tu posebno ne troši vreme samo za to. Kod vad očigledno nekom nije baš stalo da se to uvede.
Ali ja ću se potruditi. Može mnogo da pomogne i da ubrza rad.

Jeste, upravo tako. Sam pravi svoju memoriju, dok se prevodi, ništa se tu posebno ne troši vreme samo za to. Kod vad očigledno nekom nije baš stalo da se to uvede.
Ali ja ću se potruditi. Može mnogo da pomogne i da ubrza rad.

Vjerovatno je softver do sada dosta unaprijeđen. Prije x godina jeste bila neka gnjavaža sa unošenjem rečenica.
A istina je i da nije bilo nikoga da ozbiljnije pogura. Znaš kako je, firma nije prevodilačka, samo ima prevodioce, pored ostalog osoblja. A za većinu onih koji odlučuju, prevodioci su po važnosti negdje ispod vozača i kafe kuvarica.

Nisam ni znala da je trados postojao tako davno, a baš sam pomislila koliko mora da je to napredovalo. Sigurno je onda bila mnogo veća gnjavaža i mnogo više posla da se to pripremi da posle jednog dana u nekoj budućnosti bude od pomoći...
I u firmi gde sam ja radila su prevodioci bili niži sloj u odnosu na glavne baje - novinare, sa nižim platama. A u većini slučajeva su radili više.

Može li malo detaljnijih utisaka o knjizi?
Sad sam krenuo da pišem da sam čitao nešto od tog pisca i onda shvatim da sam čitao Viktora Jerofejeva.

Glavni lik putuje vozom, a vec pre polaska je mrtav pijan. Usput se doliva cime stigne, i to ti je ukratko cela prica. E sad kad se zagrebe, dotakao se on svega i svacega - ruske duse, ruskog drustva...
Knjigu smatraju klasikom. Ali meni nije legla.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back