Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mogu da se uzmu sve osnove knjige i emocija,moze sve lepo da bude spakovano i prikazano.
Ovako dodaju stvari kojih nema recimo i sve upropaste.Tu,tamo ima nekih dobrih scena a ukupan utisak unistili su stvar.

Treba da prestanu sa unistavanjem dobrih knjiga.Jos se secam komentara zabelezenog u novinama tipa odakle vilenjaku samurajski oklop?Vilenjaci to nemaju,nigde u knjizi nije spomenuto a spominje se odeca koju nose.

Dobra knjiga i los film = skrnavljenje.

A zašto bi film morao da ispoštuje bilo šta što piše u knjizi? Reditelj može literarnu osnovu da mijenja kako mu se prohtje.
Ako se publici to ne dopadne, znači da je snimio loš film. Ništa nije oskrnavio, jer knjiga stoji kakva je i bila.
Ne postoji nikakvo simbiotsko jedinstvo između knjige i filma, pa da jedno utiče na kvalitet drugog.

Moje mišljenje je da je sve to sasvim legitimno i redu. Uspeh jednog filma zavisi od mnogobrojnih faktora, to ne sme da se smetne s uma. (zvuči kao da branim film, ali zaista nije tako, naklonjenija sam knjizi). Svaki umetnik ima pravo da nam servira svoje viđenje knjige, mada, nažalost, u poslednje vreme se ide toliko daleko da se samo uzme osnovna predloška, a ostalo zanemari, i logično je da ljubitelj knjige bude razočaran.
Šta je uspela ekranizacija? Ona koja zadovoljava i proizvodi određeni dojam koji je umetnički visoko kotiran , ne ona koja je slepo pratila knjigu.
Opet, slažem se da ne mogu da se porede, ali ovde nije u tome stvar. Sasvim je logično da knjiga inspiriše za stvaranje drugih umetničkih dela.
Dobru knjigu ne može da 'uništi' loša ekranizacija. :)

Pisaću uskoro šta sam sve čitala. Zanimljiva vam je tema, volim ćaskanja. :) A primećujem ovde i jednu osobu koju lično poznajem. :D Prepoznala sam je po načinu pisanja.

Šta je uspela ekranizacija? Ona koja zadovoljava i proizvodi određeni dojam koji je umetnički visoko kotiran , ne ona koja je slepo pratila knjigu.

Dobru knjigu ne može da 'uništi' loša ekranizacija. :)

Pisaću uskoro šta sam sve čitala. Zanimljiva vam je tema, volim ćaskanja. :) A primećujem ovde i jednu osobu koju lično poznajem. :D Prepoznala sam je po načinu pisanja.

Svašta si interesantno rekla, ali ovo poslednje nas sad najviše zanima. Ko li je to :think:
Od članova ove biblioteke, najspecifičniji stil ima Moonlight

Ja stvarno kad gledam film po knjizi prvenstveno obraćam pažnju koliko je film veran knjizi, što je očigledno pogrešno. Ali šta ću, teško je odoleti upoređivanju.

I još nešto konkretno i prilično aktuelno na tu temu. Vi koji ste čitali Devojku iz voza i uglavnom se složili da nije ništa naročito, jeste li gledali film? Kakav je on?
Neko reče da voli Emili Blant. I ja, ali mi je uvek pred očima onako slinava u Đavo nosi Pradu, zbog čega ne može u Pariz...

- - - - - - - - - -

Ja bih danas trebalo da isplivam iz mora obaveza i poslova, pa ću, nadam se, bar uz jutarnju kafu, ako ne stignem više, da se posvetim Dževdet begu,tj njegovim sinovima

Jao citala sam Olgu nocas do 3. Jutros mi se veliko dete probudilo pre mene i odlucilo da me 'obraduje', polepio je masu nekih nalepnica na moju policu sa knjigama, i onda me budi "vidi mama moje divno iznenadjenje" :zcepanje:

Mogu da se uzmu sve osnove knjige i emocija,moze sve lepo da bude spakovano i prikazano.
Ovako dodaju stvari kojih nema recimo i sve upropaste.Tu,tamo ima nekih dobrih scena a ukupan utisak unistili su stvar.

Treba da prestanu sa unistavanjem dobrih knjiga.Jos se secam komentara zabelezenog u novinama tipa odakle vilenjaku samurajski oklop?Vilenjaci to nemaju,nigde u knjizi nije spomenuto a spominje se odeca koju nose.

Dobra knjiga i los film = skrnavljenje.

Sta je merilo loseg filma npr.?
Po tebi je film los ako se ne podudara sa knjigom i izmenjen je u manjoj ili vecoj meri... ali velika je verovatnoca da 95% ljudi koji ce neki film odgledati, niti je citalo knjigu koja je posluzila kao inspiracija za scenario, niti ima pojma da uopste postoji takva knjiga.
Ja nisam ni znao da postoji Usual suspects knjiga, ili LA confidential, Beautiful mind, Fight club (mada oni koji su citali , kazu da je film debelo prevazisao knjigu), Requiem for a dream, The sixth sense, Blood diamond.... a to su sve sami vrhunski filmovi, i sad ako je neko citao i knjige moze da kaze da mnogo odstupaju od knjiga i da nije to to, sto ne negira cinjenicu da su filmovi svejedno nesto najbolje sto je izaslo iz holivuda zadnjih 20 godina.
Nije nuzno posmatrati knjigu i film radjen po njoj, kao jednu nerazdvojivu celinu, i da film mora da kvalitetom i samom radnjom isprati temu knjige.

Znate ono kad pise na pocetku filma based on a true story... to po pravilu nije tacno, vec je scenarista dobio inspiraciju na osnovu neceg slicnog sto se desilo tamo negde. Najbolji primeri za to su trileri i horori, gde se najcesce na osnovu jednog ubistva koje se zaista dogodilo, razvije cela prica, pa se doda nesto drugo iz drugog slucaja, pa nesto iz petog, sedmog...i sklepa se prica. Naravno da nije po istinitoj prici ali to je ono nesto sto mami publiku i samim tim donosi profit.

Mnogi pisci vole ili su voleli film, i jako cenili ako bi bili ekranizovani. Cak ni moj voljeni Nabokov nije bio imun na cari pokretnih slika. "Smeh u tami" primer je knjige koju je pisao u nadi da ce se snimiti prica po njoj. Saradjivao je sa Kjubrikom na "Loliti"(jos je bio ziv tada), ali dosta njegovih zapazanja i delova i scenarija nije uzeto u obzir. Morao je majstoru da prepusti palicu. Sam Nabokov je menjao i likove i vreme u kome se desava; Kviltija je prilagodio glumcu. Interesantno je i na primer, da je Adrijan Lajn u "Loliti" iz '97. upotrebio jednu foru za scenu presvlacenja, gde se Nabokov zapravo poigrava sa citaocima i gledaocima, scenu kada se Hbert presvuce u trenu izmedju zatvaranja i potom otvaranja vrata. Meni je sve to divno. Umetnost je strasno fluidna.

Sta mislite o "Mirisu zene"? I to je knjiga. Izlazili su oni FEST romani sa slikama.

Kad je neko uradio dramatizaciju romana U potpalublju i postavio predstavu u JDP Arsenijević je otišao na premijeru i rekao da je shvatio da to više nema veze s njim i njegovom knjigom. Nije rekao da mu se ne dopada, ali shvatio je da je to sad nešto drugo.

Prije neku godinu Vladimir Kecmanović je sarađivao na filmu po njegovom romanu Top je bio vreo. U nekom trenutku se povukao i rekao da je film uništio i iznevjerio poentu njegovog romana. Sasvim je moguće da je tako, ali Kecmanović izgleda nije shvatio da se tamo ne snima njegova knjiga, nego nečiji film koji s njegovom knjigom ima neke veze, a kakve i kolike odlučuju filmadžije.

E da, bas taj film bmnogo odstupa od knjige, i gledajuci ga, sam stekao utisak da poenta knjige je potpuno promasena... ali mene npr. nervira kad promene neku banalnost, jer mi nije bas najjasniji razlog? Npr. u knjizi glavnom junaku pomaze zena, u filmu stave da mu pomaze muskarac... zasto, sta to menja?

Jeste Moonlight u pitanju, u pravu si.
Naša Bi detektiv Poaro :lol:

Mnogi pisci vole ili su voleli film, i jako cenili ako bi bili ekranizovani. Cak ni moj voljeni Nabokov nije bio imun na cari pokretnih slika. "Smeh u tami" primer je knjige koju je pisao u nadi da ce se snimiti prica po njoj. Saradjivao je sa Kjubrikom na "Loliti"(jos je bio ziv tada), ali dosta njegovih zapazanja i delova i scenarija nije uzeto u obzir. Morao je majstoru da prepusti palicu. Sam Nabokov je menjao i likove i vreme u kome se desava; Kviltija je prilagodio glumcu. Interesantno je i na primer, da je Adrijan Lajn u "Loliti" iz '97. upotrebio jednu foru za scenu presvlacenja, gde se Nabokov zapravo poigrava sa citaocima i gledaocima, scenu kada se Hbert presvuce u trenu izmedju zatvaranja i potom otvaranja vrata. Meni je sve to divno. Umetnost je strasno fluidna.

Sta mislite o "Mirisu zene"? I to je knjiga. Izlazili su oni FEST romani sa slikama.
Misliš ova
MIRIS-ZENE_slika_L_41410813.jpg
Imam je, baš tu, ali mi nikada ne bi palo na pemet da je čitam.
Film je valjda ostavio dovoljno snažan utisak i nekako mi se ne čita.

Osim nje iz te edicije imam još i Plavi vojnik i Serpiko.
I ni jednu nisam čitala. Čak mi nikada nije ni na pamet palo da bih mogla da ih čitam.
Čudno :think:

E da, bas taj film bmnogo odstupa od knjige, i gledajuci ga, sam stekao utisak da poenta knjige je potpuno promasena... ali mene npr. nervira kad promene neku banalnost, jer mi nije bas najjasniji razlog? Npr. u knjizi glavnom junaku pomaze zena, u filmu stave da mu pomaze muskarac... zasto, sta to menja?

Mi često nismo svjesni koliko je film skup i kompleksan sport. Možda ta promjena nema nikakve veze s nekom umjetničkom vizijom autora filma. Možda je glumica planirana za tu ulogu otkazala u posljednjem trenutku, pa su morali da improvizuju. Možda je producent morao da da neku ulogu kumu, prijatelju ili kolegi s pokera kome duguje kintu, ili je možda tjerao inat Kecmanoviću s kojim se posvađao, ko zna.
Mnogi naši noviji filmovi neuspješni su upravo zbog toga što naprosto odišu improvizacijama i siromaštvom produkcije.

A zašto bi film morao da ispoštuje bilo šta što piše u knjizi? Reditelj može literarnu osnovu da mijenja kako mu se prohtje.
Ako se publici to ne dopadne, znači da je snimio loš film. Ništa nije oskrnavio, jer knjiga stoji kakva je i bila.
Ne postoji nikakvo simbiotsko jedinstvo između knjige i filma, pa da jedno utiče na kvalitet drugog.

Daleka lepa kuca svima sa ovakvim stavovima jer odrazavaju nepostovanje pisca i citalaca dela.
Nemamo o cemu da diskutujemo na tu temu jer smatram da svakog pisca i njegovu publiku treba ispostovati.Koji god zanr da je u pitanju. Ti to ne smatras te nemamo o cemu da diskutujemo.

Retko gde ces na forumima o knjizevnosti, i raznim sajtovima koji se bave tom tematikom, naci nekog ko objektivnije i sa vise argumenata i vise posvecenosti pise o knjizevnicima i njihovim delima, od kventina.
Tako da nije ti na mestu konstatacija i rekao bih i malo drska. Ako vec imas takav stav ne bi bilo lose da ga malo i potkrepis nekim obrazloženjem...

Mozda mu na neki svoj nacin samo vraćaš nekakav imaginarni dug, zbog onih pravoslavnih imena?! :D

Povucen pricom na temi, o filmovima radjenim prema knjigama, uzeo sam da citam Put, Kormaka Makartija. Taj je film ostavio jak utisak na mene, iako je rec o zivotu u post apokalipticnom svetu, malo izlizanoj temi u poslednjih 15ak godina.

Ne mogu iz glave da izbacim sliku Viga Mortensena i onog klinca, dok citam :)

Juce sam poceo Stojiljkovića i Kisni psi, s obzirom da je rec o pričama, medjusobno nepovezanim, citacu na par dana po jednu.

Retko gde ces na forumima o knjizevnosti, i raznim sajtovima koji se bave tom tematikom, naci nekog ko objektivnije i sa vise argumenata i vise posvecenosti pise o knjizevnicima i njihovim delima, od kventina.
Tako da nije ti na mestu konstatacija i rekao bih i malo drska. Ako vec imas takav stav ne bi bilo lose da ga malo i potkrepis nekim obrazloženjem...

Mozda mu na neki svoj nacin samo vraćaš nekakav imaginarni dug, zbog onih pravoslavnih imena?! :D

Pusti je, del piero. Ja sam kriv što uopšte ulazim u komunikaciju sa osobom za koju unaprijed znam da nema ni inteligenciju ni pristojnost koji su potrebni za ovu diskusiju.

Sta je merilo loseg filma npr.?
Po tebi je film los ako se ne podudara sa knjigom i izmenjen je u manjoj ili vecoj meri... ali velika je verovatnoca da 95% ljudi koji ce neki film odgledati, niti je citalo knjigu koja je posluzila kao inspiracija za scenario, niti ima pojma da uopste postoji takva knjiga.
Ja nisam ni znao da postoji Usual suspects knjiga, ili LA confidential, Beautiful mind, Fight club (mada oni koji su citali , kazu da je film debelo prevazisao knjigu), Requiem for a dream, The sixth sense, Blood diamond.... a to su sve sami vrhunski filmovi, i sad ako je neko citao i knjige moze da kaze da mnogo odstupaju od knjiga i da nije to to, sto ne negira cinjenicu da su filmovi svejedno nesto najbolje sto je izaslo iz holivuda zadnjih 20 godina.
Nije nuzno posmatrati knjigu i film radjen po njoj, kao jednu nerazdvojivu celinu, i da film mora da kvalitetom i samom radnjom isprati temu knjige.

Znate ono kad pise na pocetku filma based on a true story... to po pravilu nije tacno, vec je scenarista dobio inspiraciju na osnovu neceg slicnog sto se desilo tamo negde. Najbolji primeri za to su trileri i horori, gde se najcesce na osnovu jednog ubistva koje se zaista dogodilo, razvije cela prica, pa se doda nesto drugo iz drugog slucaja, pa nesto iz petog, sedmog...i sklepa se prica. Naravno da nije po istinitoj prici ali to je ono nesto sto mami publiku i samim tim donosi profit.

Ljubitelji fantastike kao zanra su specificna vrsta citalaca i ljubitelja nacina ekranizacije dela.Sve je moguce ekranizovati danas tacno kako je opisano u knjizi - zato volimo tu mogucnost koja se pruzila razvitkom tehnologije.
Ljubitelji fantastike vecinski citaju.Da bi se uslo u taj zanr vidici moraju da budu siroki a shvatanja veoma drugacija.G.P. i I.P. su najpoznatije ekranizacije iz sveta.Ako pise I.P. i G.P. mora da se isprati tema knjige,kvalitet,radnja kompletna.Zato postoji razmatranje o peticiji za zabranu snimanja nekih jacih dela fantastike kako se ne bi upropastila.
Ljubitelji fantastike koji je samo gledaju dakle bez citanja knjiga su vanila.U manjinu spadaju a ovde je sve posveceno njima.To razbesni sve koji zaista prate radnju.
Ne moze se ubacivati dodatan lik kako se cefne kome,praviti radnja koja ne postoji,izbaciti najbitnija osoba i ocekivati zadovoljna publika.Mnogo besa,ogorcenosti,razocarenja je donela ekranizacija G.P. i I.P. kod ljubitelja zanra.

Recimo Sumrak Saga je nesto drugo.Nisam citala knjige ali nije bilo mnogo losih komentara medju ljubiteljima fantastike koji jesu.Zasto nisam u toku.Ne cita mi se knjiga kad imam filmove.
Ne smeju velika dela da upropaste filmski.To se zove skrnavljenje.Nikako da snimaju serijal Tocka vremena,ne zelim i to da uniste.

Povucen pricom na temi, o filmovima radjenim prema knjigama, uzeo sam da citam Put, Kormaka Makartija. Taj je film ostavio jak utisak na mene, iako je rec o zivotu u post apokalipticnom svetu, malo izlizanoj temi u poslednjih 15ak godina.

Ne mogu iz glave da izbacim sliku Viga Mortensena i onog klinca, dok citam :)

Juce sam poceo Stojiljkovića i Kisni psi, s obzirom da je rec o pričama, medjusobno nepovezanim, citacu na par dana po jednu.

Meni je to bila fenomenalna knjiga. Toliko da nisam mogla da gledam film, mada mi se sviđa izbor glumaca, a ni knjigu neću ponovo čitati. MIslim da je neću zaboraviti. Pritom, kad sam je čitala nisam ni imala decu, sad nema šanse da bih podnela. A smejala sam se drugarici koja je knjiholjubac kao ja, sa sličnim ukusom, koja kad bi mi tražila da joj preporučim knjigu uslov joj ej bio da nema dece. Sad je razumem ;)
Quentine hvala na kao i uvek mudrim uvidima, cenim veoma :worth: A za knjižare u Bgdu za koje si pitao onomad, ja bih ti zapravo preporučila baš Zepterovu u Knez Mihailovoj jer, mada deluje natrpano, nema šta nema, naročito od ne-bestselera i izdavačkih kuća iz regiona pored srpskih, onda Beopolis u Domu omladine i Zlatno runo u suterenu preko puta pozorišta Atelje 212 u Svetogorskoj ulici. U sve tri rade pravi znalci i moći ćeš svašta da iskopaš a rado će te pustiti i da dugo sam pregledaš bez da ih neko primorava da te smaraju "treba li vam pomoć". Što se tiče antikvarijata "Dveri" mslim da jeste najbolji koji znam, mada i rečeno "Zlatno runo" ima dosta toga.

Poslednje sam pročitala Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda Nenad Novak Stefanović (Laguna) i nisam nešto oduševljena ali ne mogu reći ni da je gubitak vremena. Ideja mu je bila da u kraćim tekstovma, dužine (i stila) reportaže da istorijat pojedinih zgrada u Beogradu, kroz priču o njihovim stanarima i/ili arhitektama, vlasnicima... U tom pogledu sam ponešto zanimljivo saznala i naučila i zato mi je drago što sam je pročitala. Međutim, ponekad daje paušalne zaključke o uzrocima sudbina nekih ljudi (na primer, Laza Lazarević maltene ne bi umro od tuberkuloze tako mlad da mu žena nije bila karakondžula, pritom ne dajuči ni ubedljivo svedočanstvo zašto je smatra karakondžulom i još takvom koja genijalnog muža otera u grob), ili tvrde odredbe o karakteru ljudi (ovaj dobar, ovaj loš, ovaj tvrdica) opet bez potkrepe, stil mu je toliko sentimentalno-populistički da sam povremeno sama sa sobom prevrtala očima (rečenica tipa "Hm... talasi istorije... pena sećanja" Šta b to pobogu trebalo da znači u sklopu bilo koje naracije?!). Sve u svemu, ok je kad se preskoče ti izlivi i kada se ne uzimaju zdravo za gotovo zaključci autora već samo ono što je navedeno prosto kao podaci,

Veliki pozdrav za dragu staru knjigoljubačku ekipu!:bye:

Cao, Dano, ti uvek u neko neobično doba dana.... ali sa nečim korisnim i zanimljivim.

Ja ni ne znam za to Zlatno runo preko puta Ateljea :rumenko:
Pričice o kućama i zgradama po Beogradu Nenada Novaka Stefanovića sam redovno čitala petkom u Politici, dok sam je kupovala. Bilo je zanimljivo

Poslednja izmena:
Evo za pocetak nesto sto sam poslednje procitala pa cu pisati unatraske.

"Covek po imenu Uve" Bakman
Za pocetak bih naglasila da me knjige ovakvog tipa odbijaju. Ne zato sto su prodate u stotinama hiljada primeraka i imaju etiketu bestselera, vec iz prostog razloga sto su pisane da se dopadnu vecini, ako ne i svima. I prodaju, naravno.
Rekoh sebi da probam i bila sam u pravu. Topla prica o jednom dzangrizavom coveku koja, kako radnja odmice, klizi u blagu patetiku. Interesantna i nova tema, kao i par efektnih dogadjaja i fraza i eto recepta za uspeh. :-D
Uspela je da me rasplace, pa sam se dodatno iznervirala, posto sam plakala samo jednom i to kad sam citala "Lagum" Svetlane Velmar-Jankovic. A i tada sam imala 18 godina.
Elem, knjiga je pitka, lako citljiva, na momente duhovita i to bi bilo to. :-)
Meni nista narocito.

Upravo je završavam, još nekih dvadesetak stranica. Umalo se ne rasplakah jutros u busu... Meni je Uve fantastičan. :ok:
Džangrizav jer ga je život šibao, često neshvaćen od onih koji ga ne poznaju, ali uvek pošten, skoro pa kao ja. :lol:

Kao i obično, samo Rada nije mogla da odoli izazovu... To se zove karakter (doduše, slab :)). Valjda je knjiga bolja od filma...[/QUOTE

Cestitam Rado!
I ja bih...

- - - - - - - - - -

Meni je to bila fenomenalna knjiga. Toliko da nisam mogla da gledam film, mada mi se sviđa izbor glumaca, a ni knjigu neću ponovo čitati. MIslim da je neću zaboraviti. Pritom, kad sam je čitala nisam ni imala decu, sad nema šanse da bih podnela. A smejala sam se drugarici koja je knjiholjubac kao ja, sa sličnim ukusom, koja kad bi mi tražila da joj preporučim knjigu uslov joj ej bio da nema dece. Sad je razumem ;)
Quentine hvala na kao i uvek mudrim uvidima, cenim veoma :worth: A za knjižare u Bgdu za koje si pitao onomad, ja bih ti zapravo preporučila baš Zepterovu u Knez Mihailovoj jer, mada deluje natrpano, nema šta nema, naročito od ne-bestselera i izdavačkih kuća iz regiona pored srpskih, onda Beopolis u Domu omladine i Zlatno runo u suterenu preko puta pozorišta Atelje 212 u Svetogorskoj ulici. U sve tri rade pravi znalci i moći ćeš svašta da iskopaš a rado će te pustiti i da dugo sam pregledaš bez da ih neko primorava da te smaraju "treba li vam pomoć". Što se tiče antikvarijata "Dveri" mslim da jeste najbolji koji znam, mada i rečeno "Zlatno runo" ima dosta toga.

Poslednje sam pročitala Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda Nenad Novak Stefanović (Laguna) i nisam nešto oduševljena ali ne mogu reći ni da je gubitak vremena. Ideja mu je bila da u kraćim tekstovma, dužine (i stila) reportaže da istorijat pojedinih zgrada u Beogradu, kroz priču o njihovim stanarima i/ili arhitektama, vlasnicima... U tom pogledu sam ponešto zanimljivo saznala i naučila i zato mi je drago što sam je pročitala. Međutim, ponekad daje paušalne zaključke o uzrocima sudbina nekih ljudi (na primer, Laza Lazarević maltene ne bi umro od tuberkuloze tako mlad da mu žena nije bila karakondžula, pritom ne dajuči ni ubedljivo svedočanstvo zašto je smatra karakondžulom i još takvom koja genijalnog muža otera u grob), ili tvrde odredbe o karakteru ljudi (ovaj dobar, ovaj loš, ovaj tvrdica) opet bez potkrepe, stil mu je toliko sentimentalno-populistički da sam povremeno sama sa sobom prevrtala očima (rečenica tipa "Hm... talasi istorije... pena sećanja" Šta b to pobogu trebalo da znači u sklopu bilo koje naracije?!). Sve u svemu, ok je kad se preskoče ti izlivi i kada se ne uzimaju zdravo za gotovo zaključci autora već samo ono što je navedeno prosto kao podaci,

Veliki pozdrav za dragu staru knjigoljubačku ekipu!:bye:

I meni je Put specijalan roman.
Film nisam gledala.
Valjda, nekad, jednom...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back