Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo interesantne knjige, ne sećam se da smo je pominjali. Videh je na stolu jednog forumaša (na fotografiji, tačnije) i on mi je sada javio koja je knjiga u pitanju. Meni deluje zanimljivo...:think:

Citala sam je ja, i prijavila na temi (morala sam sad da proverim ipak) :)
Simpaticna knjiga, nama svima sigurno i zanimljiva tema. Nije knjiga koja se pamti, evo ja se sad nicega ne secam, ali je lepo utrosenih par sati.

DEvojke, pravim i dalje spisak za more, upravo sam dodala na njega Iris Murdok i Stefana Cvajga kojeg bas dugo ocu da citam a ne znam apsolutno sta i kako pise. Moze preporuke i malo detalja o Cvajgu?
Za more glat mogu da ti preporučim njegovu zbirku pripovetki. Ne znam da li zbirka ima neki naziv, mislim da nema, ali znam da mora da sadrži pripovetke Pismo nepoznate žene i Novela o šahu.
Čitala sam ih pre ko zna koliko godina i još ih pamtim. Što i nije baš uobičajeno za mene.

Dobre su mu još biografije koje je pisao. To nije za more ali kad se vratiš.
Ja sam čitala Mariju Stjuart i Magelana. Obe jako davno i obe su jako dobre.
Čitala sam još par biopgrafija koje je pisao, o Tolstoju čini mi se i još neke, to mi nije ostalo u sećanju i mislim da i nije baš nešto naročito.

Читала сам Таниосову стену прошле године и одушевила се. Још увек се јасно сећам свега и осећаја док сам је читала. Свидела ми се и прича и начин на који је испричана. Волим кад неко тако једноставно, непретенциозно говори о важним стварима. Једина моја замерка била је та што је књига баш танушна, али само зато што је добра, не фали јој ама баш ништа.

Ne znam da li ste videle, Erlend Lu na vockama skoro pa 2.000,00 dinara.
Sto je mnogo - mnogo je. Pa knjiga nema ni 200 strana. Znaci svaka strana po stotinu dinara.
Da li je neka citala taj njegov ``Mulej``?
To je jedina knjiga gde mu je glavni lik - zensko.

Читала сам Таниосову стену прошле године и одушевила се. Још увек се јасно сећам свега и осећаја док сам је читала. Свидела ми се и прича и начин на који је испричана. Волим кад неко тако једноставно, непретенциозно говори о важним стварима. Једина моја замерка била је та што је књига баш танушна, али само зато што је добра, не фали јој ама баш ништа.
Imam...:zskace:
Ne znam da li ste videle, Erlend Lu na vockama skoro pa 2.000,00 dinara.
Sto je mnogo - mnogo je. Pa knjiga nema ni 200 strana. Znaci svaka strana po stotinu dinara.
Da li je neka citala taj njegov ``Mulej``?
To je jedina knjiga gde mu je glavni lik - zensko.
Dušo, tako ti je to s Geopoetikom. Pošto je rasprodat tiraž, ljudi se otimaju...

Pričala sam vam kad je Vita Brevis prodata na Limundu za preko 2800 dinara... :roll:

Kako Rada ne pazi na času, ccc :D Više nas je hvalilo Kraljevskog čitaoca ovde.

Pa i nije Taniosova stena tako tanušna (možda ako se uporedi sa Leonom Afrikancem ili Baldasarovim putešestvijem, ali ovako sama po sebi nije). Ostavlja utisak, svakako.

Juče sam dovršila Neobično putovanje gospodina Daldrija. Više mi se dopala Sve što smo prećutali (mislim da sam to već napisala, ai nisam htela da prenaglim dok ne završim i ovu). Glavna junakinja, Alis, stanuje u Londonu (period nakon Drugog svetskog rata) i živi običnim životom dok joj na izletu u Brajton gatara ne prorekne neke neobične stvari i ta poseta menja tok Alisinog dotadašnjeg života. Otprilike na polovini knjige čitalac već može da shvati u čemu je tajna
Alis je usvojena
, ali nije baš sve predvidivo. Ne umem da kažem šta fali ovoj knjizi, jednostavno me nije mamila da je čitam.

Počela sam Ljubav u doba kolere i u pravu su svi koji tvrde da je mnogo 'prijemčivija' od Sto godina samoće.

Ali, ne vidim njihovu logiku da ne doštampavaju tiraže kad su pojedine knjige već toliko tražene... :think:

Mislim da izdavači, posebno ovi veći, kao Geopoetika, imaju prilično tačnu sliku o potencijalnoj potražnji za određenim piscima kod nas. Štampaju onoliko koliko znaju da će da se proda. Ako poslije još ima potražnje, neće da rizikuju da im ostane neprodano možda 2/3 novog tiraža. Pretpostavljam da je tako, bar...

Ali, s nekim oprobanim piscima nema rizika, tako da mu svaku sledeću knjigu odmah mogu slobodno da štampaju u većem tiražu. A oni ponavljaju istu grešku godinama na svoju štetu. Osim toga, njihova su izdanja toliko skupa, da uvek mogu da spuste cenu na nabvnu a da ne izgube...

Ali, s nekim oprobanim piscima nema rizika, tako da mu svaku sledeću knjigu odmah mogu slobodno da štampaju u većem tiražu. A oni ponavljaju istu grešku godinama na svoju štetu. Osim toga, njihova su izdanja toliko skupa, da uvek mogu da spuste cenu na nabvnu a da ne izgube...

Pa postoje verovatno neke "kvake" ( ne i 22) jer to nije samo slucaj u Srbiji.
Ja sam recimo godinama pokusavala da nadjem Prusta ( ceo opus) po nekoj pristojnijoj ceni, ali no way.
80-100 evra pa koj voli nek izvoli. I ja sam izvolela. 80 evra tri debela knjige. Vidim i da je sa Selinom ista prica.
Igraju tu neka autorska prava veliku ulogu, ali u detalje se bas i ne razumem.

Ali, ne vidim njihovu logiku da ne doštampavaju tiraže kad su pojedine knjige već toliko tražene... :think:

Ni ja ne vidim Geopoetikinu logiku, tj. logiku njenih celnika.
Tako je i za roman Kci direktora cirkusa. Bolovala sam (citaj: trpela dusevne bolove) jer sam htela da je imam posto-poto, ali nigde nisam mogla da je kupim da bude samo moja. Trazila sam i po bibliotekama i pronasla je.
Ali ovo jutros kad sam videla da je toliko prodavac ceni, stvarno je preterao. Sto je mnogo, mnogo je.
Odmah sam otisla u biblioteku i naravno, nisu je imali. :(
Da li je iko sa teme procitao ovu famoznu knjigu Erlenda Lua?

Pa i nije Taniosova stena tako tanušna (možda ako se uporedi sa Leonom Afrikancem ili Baldasarovim putešestvijem, ali ovako sama po sebi nije). Ostavlja utisak, svakako.
Књига има око 260 страна, за мене је то танушно. Сад видим да Вртови светлости и Левантски ђердан имају још мање. Ових дана сам размишљала да ли да почнем да читам Јаднике, е то је права величина добре књиге. :D

Da li je iko sa teme procitao ovu famoznu knjigu Erlenda Lua?

Išla sam nekim poslom do grada, pa pošto je biblioteka usput, svratih. Uzela sam Kraljevskog čitaoca i htedoh da tražim policu s Luom jer sam zaboravila kako ti se zove knjiga, kad na pultu ugledah Mirne dane u Miksing Partu. Sećam se da ste spominjale, pa uzeh i to. Sledeći put ću da tražim Fvonka i Mulej,

Izludeste me s tim preporukama. Znate da ih sve imam i da ne znam šta ću pre, a koleginica mi danas preporučuje Okrivljene supruge koje namam...:dash:

Nemoj Rado, k'o boga te molim!
Ja sam se tako polakomila na Jedrenje i više nikada...
Limunada koja vredja inteligenciju...samo sam se iznervirala..Paterson tada i nikad više...

- - - - - - - - - -

Evo interesantne knjige, ne sećam se da smo je pominjali. Videh je na stolu jednog forumaša (na fotografiji, tačnije) i on mi je sada javio koja je knjiga u pitanju. Meni deluje zanimljivo...:think:

Pominjana je više puta..ako se ne varam, možda Dana ili čak Mirka..

Bila je na onoj prvoj akciji Čarobne knjige za 100 rsd...pre nekoliko godina kada je akcija bila samo na sajmu, pa je rečeno da je ok uzeti je...
Ako se ne varam ( nemam vremena da proveravam)...Nešto sa Marijom Terezijom...

Ma, ja i ne čitam Patersona. nego tako kad neko počne da me ubeđuje, a pročitao pet knjiga u životu...:roll: Zato sam vas i pitala. Ipak mi ovde već znamo međusobno ukuse, nismo od juče...:lol:

A što se obima tiče, ove dve zajedno imaju 300 strana. Lu 182 i Kraljevski čitalac 122... Plus krupna slova...:sad2: Neka, potrebno mi je to, za promenu. :lol:

Dragi prijatelji, moj vam je savet da se ne bakćete oko Šlema užasa, ništa nećete razumeti. To vam kaže iskusni mazohista, koji je pritom i zaludan, pa ga je pročitao do kraja. Možda je interesantan informatičarima. Ebo me Peljevin, kud ga kupih, ali nije bio skup, pa to olakšava okolnost. Ja ne znam ni običnu grčku mitologiju, a uhvatila sam se za savremenu obradu...:dash:

Dušo, tako ti je to s Geopoetikom. Pošto je rasprodat tiraž, ljudi se otimaju...

Pričala sam vam kad je Vita Brevis prodata na Limundu za preko 2800 dinara... :roll:

A pri tom je bezveze. Izvinjavam se onima kojima se dopada, ali na mene toliko nije ostavila nikakav utisak da sam u rekordnom roku zaboravila da sam je čitala, pa uzela ponovo. :dash:
Nego kad prateći taj link udjete na Geopoetiku, tamo sa desne strane preporučuju knjigu Lepota i tuga (ako ne promene vremenom). I tu se ja oduševim, ali kad sam obratila pažnju, vidim da je neki pogrešan pisac. Pravi pisac, prave knjige Lepota i tuga je Jasunari Kavabata. E to vam od srca preporučujem.

.

Dragi prijatelji, moj vam je savet da se ne bakćete oko Šlema užasa, ništa nećete razumeti. To vam kaže iskusni mazohista, koji je pritom i zaludan, pa ga je pročitao do kraja. Možda je interesantan informatičarima. Ebo me Peljevin, kud ga kupih, ali nije bio skup, pa to olakšava okolnost. Ja ne znam ni običnu grčku mitologiju, a uhvatila sam se za savremenu obradu...:dash:

Meni su Čapajev i Praznina, Omon Ra i Generacija P bili odlični, posebno ovaj prvi. Šlem užasa mi je najmanje zanimljiva njegova knjiga.

Nego, ja tu trućam, a završila sam O ljubavi i senci, Isabel Aljende, Evro djunti, 313 strana (iz Glorije :p).

Izabela, moja miljenica, ali moram da budem objektivna i da priznam da joj je ova knjiga slabija od one trilogije (Kći sreće, Portret u sepiji, Kuća duhova), Ostrva ispod mora, Eve Lune, Paule.... (ili sam se ja malo zasitila?)

Dogadja se u jednoj ne konkretno imenovanoj latinoameričkoj zemlji, a moglo je biti i kod nas. Detalji sa otkrivanjem leševa u napuštenom rudniku zaista podsećaju na isplivavanje kamiona s leševima za niskog vodostaja Dunava onomad i čega sve ne.... u stvari to s rudnikom je manje strašno. Ali dobro, nije to tema.
I u toj zemlji diktature, represalija i neizostavnog siromaštva, upoznaju se i zavole Irene i Fransisko. I otkrivaju rudnik, a onda postaju meta.
Pojednostavila sam, ali neću da vam prepricavam. Puno likova, dogadjaja, malo prošlosti, o njenoj i njegovoj porodici, o surovosti režima... Sve u svemu drži pažnju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back