Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ohrabrio se mali, baš je mica. Ja te male bele čupave pse zovem ovčice :heart: Možda je i bolje da ga malo upoznate pre nego što mu date ime. Ja sam svoju ''krstila'' još u kolima kad samo se vraćali od prvog vlasnika. Najpre mi je palo na pamet ime Alegra, jer je živahna i vesela, ali smo mm i ja shvatili da je bolje nešto kraće i prvo sam se setila Eme.
Od skoro moram da šetam svog psa svaki dan, oduzme mi dobrih sat-dva, ali ne žalim se, zdravo je to i za nju i za mene. Zato manje čitam. Danas sam počela ''I dalje Alis'' - to je jedna od onih knjiga koje sam uzela na onoj sajamskoj akciji Čarobne knjige i vrlo mi se dopada kako je napisana. Nije obimna, pa ću malko da je rastegnem da mi duže traje. A Ema se danas uplašila nekog psa koji je triput manji od nje (nešto veličine čivave, samo što ima debeljuškast trup), kakva kukavica. I stalno laje čim nam zazvoni telefon ili neko na vratima, ne znam šta da radim. Ponekad poštar pozvoni, a ona misli kako bog zna ko dolazi da se igra s njom i onda se čudi i cvili kad vidi da niko ne ulazi u stan, treba joj nekoliko minuta da se nakon toga smiri.

Planiram da pogledam film Kraj jedne ljubavne priče večeras u 22h.
http://www.tvprogram.rs/film/kraj-jedne-ljubavne-price-end-of-the-affair.a7857.html
To je po knjizi Grejama Grinaa koju nikako da pročitam, a malecna je, 200 str.

Ovo zvuči interesantno, mogla bih i ja. Taman sam videla na vreme. Deca se razišla, muž zaspao, ja čuvam psa z:lol:.. trenutno i on spava. Ode u svoju kutiju kad hoće da spava. Ali kad počnu petarde u ponoć možda će se uplašiti.
Ćerka hoće da se zove Igi... nama se baš ne dopada. Ma ne dopada nam se uopšte da imamo psa. Bolje da ga se oslobodimo dok ga ne zavolimo.

Hvala Rajkić i tebi isto :cmok:

Ovo zvuči interesantno, mogla bih i ja. Taman sam videla na vreme. Deca se razišla, muž zaspao, ja čuvam psa z:lol:.. trenutno i on spava. Ode u svoju kutiju kad hoće da spava. Ali kad počnu petarde u ponoć možda će se uplašiti.
Ćerka hoće da se zove Igi... nama se baš ne dopada. Ma ne dopada nam se uopšte da imamo psa. Bolje da ga se oslobodimo dok ga ne zavolimo.
:lol:

Čitam Taniosova stena i uživam :)

Nismo dobili NIN-ovu nagradu z:(

NIN-ova nagrada ide Goranu Gociću za "Tai"
Dobitnik jubilarne 60. NIN-ove književne nagrade za 2013. godinu je Goran Gocić za knjigu "Tai" koju je objavila "Geopoetika" odlučio je petočlani žiri.
Odluku je doneo žiri u sastavu Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov, Mića Vujičić i Vasa Pavković (predsednik), a od ogromne prošlogodišnje produkcije - pristigla su ukupno 182 naslova objavljena u 2013. godini - izabran je "Tai".

Čak petoro pisaca čiji su se romani takmičili i prošle godine bili su i ove godine u konkurenciji, a dvojica pisaca (Bojan Babić i Živojin Ivković) imali su po dva objavljena romana, koji su ispunjavali uslove takmičenja.

Svečano uručenje nagrade Goranu Gociću zakazano je za 17. januara u 17h u Skupštini grada. Pokrovitelj NIN-ove nagrade je Pošta Srbije.

O romanu "Tai" Vladislav Bajac je napisao: "Knjiga koju određuje njen topos: Tajland. Ljubav i Tajland. Žena, putenost, demistifikacija glavnog junaka. Analiza Dalekog istoka u odnosu na (Daleki) zapad.

Da nije roman, ovo bi bila „studija o izvodljivosti“ na temu kako bi jedan samosvestan muškarac mogao ili pre – želeo da (hrišćanski) zaštiti jednu ženu. Projekat koji je u datim uslovima osuđen na propast: ne zato što nije ostvariv već zato što nije potreban. Ta naizgled krhka žena samim svojim „pasivnim“ postojanjem, prisustvom, (budističkim) odbijanjem u prihvatanju, doprineće samourušavanju ovog s početka knjige prividno mačo muškarca, koji će se u zapanjujuće poštenoj samoanalizi pretvoriti u jedno ranjivo biće. Toliko ranjivo da će njemu biti neophodan Sveti Hristifor, zaštitnik putnika.

Struktura romana građena je i jednostavno i komplikovano. Rezultat je vrlo koristan po knjigu: težina preteže u razumljivost, kao što drugi lik knjige, junakova senka, nadopuna, kontrast ili čak alter ego, idealno nadopunjuje ovog gosta u drugoj kulturi. Tako i Beleške s kraja teksta nadograđuju beletristiku, to jest Lepu umetnost.

Tai je lekcija samoljubivom Zapadnjaku o tome kako da izleči svoj oholi ego podatnošću Istočnjaka. No, nema tu pobednika. Možda samo poraženog. Ali i tada – „zalečenog“ Carstvom Praznine. A ona je ženskog roda."

esi videla Bi
a i nagrada Politikinog Zabavnika nam je za mrvicu izmakla =)

Roman "Čarna i Nesvet" Uglješe Šajtinca u izdanju "Pčelice" iz Čačka 35. je po redu dobitnik nagrade "Politikinog Zabavnika" za najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2013. godini.

Žiri u sastavu: Ivana Vujić (predsednik), Velja Pavlović, Aleksandar Nikolić i Petar Milatović odluku je doneo većinom glasova.

U najužem izboru našle su se i knjige: "Zelenbabini darovi" Ivane Nešić (Kreativni centar), "Tajne veštine Marte Smart" Uroša Petrovića (Laguna), "Velike ljubavi malih životinja" Blagoja Rogača ( Efekt print), "Mesi i ja" Borivoja Petkovića ( Društvo za afirmaciju kulture Presing) i "Traže se pametni detektivi za otkrivanje istorije" Roberta Takariča ( Eduka).
Mi za obe držimo palčeve gde god da se pojave ili su u konkureniciji :ok:
Doživljavamo ih na neki način kao "naše" :D

Srećna svima!!! Da vam bude bolja i uspešnija od prethodne dve! z:poz:

Rajka kako si to napisala ispade film dosadan a knjiga još dosadnija.

Svašta čitam, večeras sam konačno završila jednu koja da je bila sažetija bila bi bolja, ovako ocena 3 a knjiga Kuća snova.

Ohrabrio se mali, baš je mica. Ja te male bele čupave pse zovem ovčice :heart: Možda je i bolje da ga malo upoznate pre nego što mu date ime. Ja sam svoju ''krstila'' još u kolima kad samo se vraćali od prvog vlasnika. Najpre mi je palo na pamet ime Alegra, jer je živahna i vesela, ali smo mm i ja shvatili da je bolje nešto kraće i prvo sam se setila Eme.
Od skoro moram da šetam svog psa svaki dan, oduzme mi dobrih sat-dva, ali ne žalim se, zdravo je to i za nju i za mene. Zato manje čitam. Danas sam počela ''I dalje Alis'' - to je jedna od onih knjiga koje sam uzela na onoj sajamskoj akciji Čarobne knjige i vrlo mi se dopada kako je napisana. Nije obimna, pa ću malko da je rastegnem da mi duže traje. A Ema se danas uplašila nekog psa koji je triput manji od nje (nešto veličine čivave, samo što ima debeljuškast trup), kakva kukavica. I stalno laje čim nam zazvoni telefon ili neko na vratima, ne znam šta da radim. Ponekad poštar pozvoni, a ona misli kako bog zna ko dolazi da se igra s njom i onda se čudi i cvili kad vidi da niko ne ulazi u stan, treba joj nekoliko minuta da se nakon toga smiri.

Tako i moja Milica, cim neko zakuca ili cuje komesanje u hodniku zgrade, ona pocne da laje.
Brane teritoriju.
Moram da pohvalim moju Milicu jer je pre tri godine ``namirisala`` pozar u zgradi gde sam tada zivela, probudila me, pa je moj prijatelj otisao da vidi sta se desava u komsiluku, kad ono komsinica ostavila ukljucen fen na krevetu i otisla iz sobe, kad ono krevet se zapalio...
Posle je ceo komsiluk morao da iznosi potpuno izgoreli krevet iz zgrade.
Moglo je svasta da bude.
Danas cu konacno u biblioteku, samo cekam da se zavrsi drugi dan Australien Opena.
Tamo cvrci beton, a ja sam se jutros smrzla. Kao da je negde pao sneg.
I da... cim sam videla Milicu kao stene, znala sam da ce biti Milica.
Tako je oslovljavaju i oni koji nemaju pojma da se ona zaista tako zove.
Citam Zverinjak, ali mislim da je Nikolo u ovoj knjizi prica zaista malo preterao... posebno sa psovkama, a o temama da i ne govorim...
Sada citam drugu pricu, prva je bila pa... jednostavno sam htela da povratim na jednom mestu kada sam je citala, a i da placem.
Ne znam sta mu je bilo dok je pisao ovu knjigu prica. Zaista ne znam... Mozda je hteo da sokira, zaista ne znam.
Videcu sta ce biti dalje...

Srećna svima!!! Da vam bude bolja i uspešnija od prethodne dve! z:poz:

Svašta čitam, večeras sam konačno završila jednu koja da je bila sažetija bila bi bolja, ovako ocena 3 a knjiga Kuća snova.

I od mene srećna svima i ova Nova godina. :zjelka2:
Ja sam sinoć uključila film ali nisam bila skoncentrisana, tako da mogu reći da ga nisam gledala. A jeste delovao malo spor i stalno je padala kiša. Ili bombe.
Rado, ti si nasa kraljica knjiga!
Nema knjige koju ti nemas.
Što nema nigde, ima kod Rade.

Bravo za Milicu i spašavanje od požara. Malo se osećam krivom što smo pretvorili Biblioteku temu o ljubimcima. I još mi je Rada rekla da sam mu sad ja baba. :deda2:
Ovo kuče sam ja za 4 dana čula da je 2 puta zalajalo i juče je malo zarežalo u borbi sa mojom papučom. Da li je mali ili je takav, ćutljiv. Zato ga i doživljavam kao igračku. A ćerka se vratila u pola 12 jer sam ja rekla da neću da čuvam kuče celu noć. Postaće asocijalna ako tako nastavi.

Ja generalno ne volim srceparajuce ``ljubavne price``.
Procitala sam knjigu dosta davno, nije me se dojmila. Sta da radim, takva sam...
Ja izgleda volim neke specificne ljubavne price.
Film nisam gledala.

esi videla Bi
a i nagrada Politikinog Zabavnika nam je za mrvicu izmakla =)

Roman "Čarna i Nesvet" Uglješe Šajtinca u izdanju "Pčelice" iz Čačka 35. je po redu dobitnik nagrade "Politikinog Zabavnika" za najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2013. godini.

Žiri u sastavu: Ivana Vujić (predsednik), Velja Pavlović, Aleksandar Nikolić i Petar Milatović odluku je doneo većinom glasova.

U najužem izboru našle su se i knjige: "Zelenbabini darovi" Ivane Nešić (Kreativni centar), "Tajne veštine Marte Smart" Uroša Petrovića (Laguna), "Velike ljubavi malih životinja" Blagoja Rogača ( Efekt print), "Mesi i ja" Borivoja Petkovića ( Društvo za afirmaciju kulture Presing) i "Traže se pametni detektivi za otkrivanje istorije" Roberta Takariča ( Eduka).

Tipovala sam na Uroša Petrovića pošto je baš omiljen među klincima ali eto...pogreših.
Kakav je roman "Čarna i Nesvest"? Čitala?

Izvunjavam se zbog skretanja na dečiju književnost ali njen sam veliki obožavatelj i pratim nova izdanja. Pisci za decu su u poslednjih nekoliko godina sa Urošem P. i Jasminkom Petrović dobili malo vise mesta na književnoj sceni.

Bi, koji je roman tvoje prijateljice koji je nominovan za NIN-ovu nagradu?
(I nemoj biti razočarana. NIN se retko dodeli najboljem romanu.)

Ne, ne, film mi nije bio dosadan, naprotiv, nego je Lamar rekla da joj je knjiga bila dosadna pa je batalila... Kad razmislim, radnja jeste malo usporena, moguće da je knjiga dosadna, ali, film nikako. Pogotovu lepa gooza Fajnsova...:lol:

- - - - - - - - - -

Tipovala sam na Uroša Petrovića ...

Uki je uvek moj favorit, kao najinteligentniji Srbin. ;)

Tipovala sam na Uroša Petrovića pošto je baš omiljen među klincima ali eto...pogreših.
Kakav je roman "Čarna i Nesvest"? Čitala?

Izvunjavam se zbog skretanja na dečiju književnost ali njen sam veliki obožavatelj i pratim nova izdanja. Pisci za decu su u poslednjih nekoliko godina sa Urošem P. i Jasminkom Petrović dobili malo vise mesta na književnoj sceni.

Bi, koji je roman tvoje prijateljice koji je nominovan za NIN-ovu nagradu?
(I nemoj biti razočarana. NIN se retko dodeli najboljem romanu.)
Vazdušni ljudi, Sonje Atanasijević. Čitala sam ga i pisala ovde o njemu.
Teško žene dobijaju tu nagradu. Za 60 godina, koliko se dodeljuje, samo su 4 žene dobile: Svetlana Velmar Janković, Dubravka Ugrešić, Grozdana Olujić i Gordana Ćirjanić. Ne daju muškarci da se probije u njihov svet.
Dva člana žirija su glasala za Gocića, dva za Miletu Prodanovića i jedan za Sonju. Onda je taj jedan morao da se prikloni nekom od ove dvojice. Znači, daleko od jednoglasnog.
Nisam razočarana. Ona ima mnogo poziva na intervjue i gostovanja. Važno da predstavi knjigu i da se prodaje i čita.

I što se izvinjavaš zbog skretanja na dečju književnost. I to je književnost i treba što više da se propagira.

Pogrešila si, film je čaroban.

Nisi se valjda uvredila?:sad2:
Ja iz ličnog iskustva... :lol: S ponosom sebe nazivam Azrinom babom....

Nisam se uvredila, naprotiv! Kad ti možeš da budeš baba, mogu i ja. Što sam ja gora od tebe:konfete:
A film, biće prilike..

Ne, ne, film mi nije bio dosadan, naprotiv, nego je Lamar rekla da joj je knjiga bila dosadna pa je batalila... Kad razmislim, radnja jeste malo usporena, moguće da je knjiga dosadna, ali, film nikako. Pogotovu lepa gooza Fajnsova...:lol:

- - - - - - - - - -

Uki je uvek moj favorit, kao najinteligentniji Srbin. ;)

Bogme ja sam se sa onim njegovim mozgalicama u vidu priča baš zabavila I nije ih bilo lako rešiti.

I od mene srećna svima i ova Nova godina. :zjelka2:
Ja sam sinoć uključila film ali nisam bila skoncentrisana, tako da mogu reći da ga nisam gledala. A jeste delovao malo spor i stalno je padala kiša. Ili bombe.

Što nema nigde, ima kod Rade.

Bravo za Milicu i spašavanje od požara. Malo se osećam krivom što smo pretvorili Biblioteku temu o ljubimcima. I još mi je Rada rekla da sam mu sad ja baba. :deda2:
Ovo kuče sam ja za 4 dana čula da je 2 puta zalajalo i juče je malo zarežalo u borbi sa mojom papučom. Da li je mali ili je takav, ćutljiv. Zato ga i doživljavam kao igračku. A ćerka se vratila u pola 12 jer sam ja rekla da neću da čuvam kuče celu noć. Postaće asocijalna ako tako nastavi.

Mene moja Tijana vec zove bakom, jer ima dva papagaja, jednu tigricu Kokija, to je musko (voli da se mazi), nimfu Paju (iako ima musko ime - zensko je - ona je opasna, sisti k`o zmija - ne da da se mazi) i kornjacu Tvrlija.
Izvinjavam se, ali sam morala da se pohvalim dok ne dodje pravi bebac...
E da, danas bila u drugoj biblioteci na 6 stanica od stana, revizija u mojoj biblioteci, pa sam krenula u drugu i od trazenih 9 i slovima: (devet) naslova - nisu imali ni jedan. :(
Rece mi bibliotekarka da idem kod opstine Zemun, da tamo ima jedna biblioteka koja je bolje ``snabdevena``, ali nisam mogla... razocarala sam se...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back