Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Što me naplaši, Rodo (trudim se da prihvatim tvoje nove nikove).... Olakšavajuća okolnost je što ne znamo kako je to u inotstranstvu. Ovde u komšiluku ima nekoliko takvih. Beli, nežni... uvek mi žao kad ih vidim na mokroj travi. Nisam nikada imala psa, znam da je obaveza, a još jedna mi ne treba. Ne znam kako će to sve ispasti. Stavljeni smo pred svršen čin. Nije uopšte razgovarala sa nama, jer se mi ne bismo složili. Kao dobila ga je od drugarica. A sad se i muž raspilavio. Pa ne može niko da ostane ravnodušan kad ga vidi tako slatkog.Nije bio baš voljan da pozira

Pogledajte prilog 317738

Ja u celoj ovoj gužvi oko rodjendana i kučeta zaboravila da prijavim da sam pročitala 26a. Već sam pisala da mi se nije naročito svidelo. Poslednjih 50 strana je malo izvadilo stvar.

Preslatko je :zaljubljena:

Obozavam zivotinje, pse narocito..ali smatram da covek treba da bude spreman za psa jer je to kao jos jedan clan porodice,
tako da sam protiv takvih iznenadjenja jer sam i sama imala isto iznenadjenje..Na zalost, kucu smo dali maminoj prijateljici koja ima kucu,
ali tek tada sam shvatila da je pas stvarno jos jedan clan, i da nije tek tako uzmes zivotinju i cao.

Inace, citam Knjizar iz Kabula, jako mi se svidja..Knjiga je zapravo dokumentarna, zasnovana na pricama porodice Kan sa kojima je autorka zivela jedno vreme u Kabulu..

Poslednja izmena:
Što me naplaši, Rodo (trudim se da prihvatim tvoje nove nikove).... Olakšavajuća okolnost je što ne znamo kako je to u inotstranstvu. Ovde u komšiluku ima nekoliko takvih. Beli, nežni... uvek mi žao kad ih vidim na mokroj travi. Nisam nikada imala psa, znam da je obaveza, a još jedna mi ne treba. Ne znam kako će to sve ispasti. Stavljeni smo pred svršen čin. Nije uopšte razgovarala sa nama, jer se mi ne bismo složili. Kao dobila ga je od drugarica. A sad se i muž raspilavio. Pa ne može niko da ostane ravnodušan kad ga vidi tako slatkog.Nije bio baš voljan da pozira

Ja u celoj ovoj gužvi oko rodjendana i kučeta zaboravila da prijavim da sam pročitala 26a. Već sam pisala da mi se nije naročito svidelo. Poslednjih 50 strana je malo izvadilo stvar.

i moj je bivšoj, ali je ona bila malo punačka pa joj je stajalo z:p

Kuca još nema ime. Svi imaju neki drugu ideju....
Krećemo muž i ja na pijacu i ja kažem, sad ne moramo da zaključavamo, imamo psa
A on će: Treba da napišemo PAZI PAS, da ga ne zgaziš.
Elefteria, tebe ću malo da gnjavim oko toga na PP, ali kad mi prodje gužva oko rodjendana. Danas je izašao na terasu, pa je čuo druge pse i načuljio uši z:lol:
Biću gora od Smokve i njenog Bobija.
Slika govori sama za sebe :zcepanje::hahaha::zcepanje:

Presladak je :zaljubljena: Složiću se da je imati psa i divno i vrlo, vrlo obavezujuće.

Poslednja izmena:
Dan zaljubljenih - Olaf Olafson, Samizdat 170 str. 10/10
http://www.knjizare-vulkan.rs/DAN-ZALJUBLJENIH-25031

Dvanaest relnih priča o ljubavi. Odlične su. Naročito prvih 6-7.
Posle ili malo pada... pa kako bih rekla kvalitet, ili je meni opala pažnja, ili sam se možda navikla na piščev stil koji mi je u početku bio svež, nov i lep.

Dakle po meni ovih 12 priči glat mogu da zamene 12 romana. Zaista treba biti majstor pa kroz priču od nekoliko strana izraziti sve ono za šta nekome trebaju stotine stranica.
Moja topla preporuka onima koji nisu čitali. Usudila bih se da je možda preporučim Night ako je nije čitala.

Juče sam se zaljubila. U jedne čizme. Sutra idem ili da ostvarim svoju ljubav, ili da konstatujem (pu,pu daleko bilo) da me je neko pretekao :sad2:
Možete misliti koliko sam se zaljubila kada ne mogu da izdržim nego moram to da vam kažem.

A sad šta sam čitala:
Vrt večernjih magli, Tan Tvan Eng (Laguna). Čitala sam njegov prvenac "Kiša na dar" koja mi se mnogo dopala i od ove sam dosta očekivala ali na kraju mi je drago što je samo iz biblioteke. Nije da ne valja ali je daleko od snage prve. Evo ovde sadržaj, mrzi me da pišem: http://www.laguna.rs/n2241_knjiga_vrt_vecernjih_magli_laguna.html
Ono što je dobro jesu tako živi opisi Malaje u kojoj se događa radnja i ove knjige kao i prve, da mi se često činilo da sam tamo. Strašno uverljivo i brzo ume da me prenese u taj svet. Kad sam čitala "Kišu na dar" još nisam bila uopšte u Aziji pa mi je ipak bilo sve vrlo živo, a u međuvremenu sam bila, čak i u Maleziji (mada ne konkretno na Malaji) i stvarno je sve tako kako piše. Činilo mi se dok čitam i da mogu i da omirišem i oslušnem i osetim. I to je ujedno najubedljiviji sloj knjige. Sama radnja i likovi su mi se činili isforsirani, ni za koga od njih nisam nešto marila, a jasno je prema konstrukciji romana da bi trebalo. Tako, neka 3/5 od mene. U "Kiši na dar" sam vrlo živo pratila glavnog junaka i posle još dugo razmišljala o njegovom životu i dilemama; ovde nije bilo toga.
Ime žrtve: Niko, Aleksandra Marinjina (Paideia). Ovu Marinjinu zovu ruskom Agatom Kristi. Naravno, to je nadimak koji se (o)lako daje. Zanimljivo je da joj je otac bio kriminalni ispektor a mama profesor prava i ona sama je radila 20 godina u policiji pre nego što je prešla u puno radno vreme pisanja krimića. Meni je legla knjiga. Pravi krimić, ne previše otegnut, bez krvi do kolena i nejasnim motivima ubice. A najlepši su mi bili likove dve glavne junakinje inspektorke, jedna iz Moskve, druga iz Sankt Petersburga, baš su simpatične. I uopšte, lepa je promena kad nije anglo-američki krimi ambijent a nisu ni neki tajkuni, lov u mutnom, depresivna tranzicija i sl, a ipak je vrlo ruski zaplet.
Preporučujem Lamar konkrektno :D
Za Arvenu nije, nema serijskih ubistava, jeze i mnogo krvi, ne vredi :lol: :cmok2:
Meni se Kiša na dar nije nešto posebno dopala (mada moram priznati da je još uvek prilično pamtim), te je tako Vrt večernjih magli odmah otpao sa moje liste.
Ali čim sam počela da čitam opis ove druge, već sam je u mislima ubacivala na spisak. Kad ono na kraju preporuka za mene :D

Završila sam Frenzenovu Slobodu, i sad mi žao. :(
Slobodno uzmite, nećete se pokajati. Moderan roman, čak poučan u neku ruku. Svaki lik je na kraju ostvario bar deo svoje slobode, lakše ili teže.

Sad gledam kako sam se nanizala i mislim se zašto nam nema Ester :think:
Esteeeeeeeeeeer!!!! :hej::hej::hej:

- - - - - - - - - -

Možda ovo upali :tease:
Ili ovo :pracka:
Ako ništa onda ovo
smilie_girl_224.gif

Nemoguće! Smokva je samo jedna...:lol:

:kiss: za Smoki.:)

Pogledajte prilog 317738

udjem da pogledam dal valja knjiga,snezana mora umreti,kad naidjem na ovo :heart:

Mrs. Bi mnogo je slatka kuca :) Moram da primetim da su vam svima kuce baš lepe:)

Lamar, pokušaj sa Vodenicom na Flosi:) Nije ništa senzacionalno ali je meni prijala. Lepa starinska knjiga, lep jezik, lepi su opisi. Jeste kao što sam napisala da je povremeno malo spora, ali ne mari. :)

Ana Edeš / Ševa, Deže Kostolanji. Kakve divne novele! Ana Edeš je priča o Ani, služavki koja dolazi kod jedne porodice da radi po preporuci svog rođaka. Gospođa Vizi nije zadovoljna služavkom Katicom koja trenutno radi za nju. A nije zadovoljna nijednom prethodnom. One ili kradu ili su drske i sl i jednostavno nije moguće naći dobru služavku... To bar gospođa Vizi misli dok Ana ne dođe kod nje. Ana je skromna, ne jede maltene ništa, ćuti, ne izlazi, ne krade...Ali Ana će pokazati i drugu stranu... Druga novela Ševa govori o devojci Ševi koja je živi sa roditeljima i ona ispunjava njihovo vreme. Kada Ševa otputuje na nekoliko dana, njeni roditelji ne mogu da se snađu u situaciji da Ševa nije u kući, da ne šeta sa njima, da ona nije pored njih.. Ali njeno odsustvo dovešće do toga da se Ševini roditelji izađu međ svet, što bi se reklo. Prvo na ručak, pa poziv za pozorište...
Lep je stil pisanja i baš sam uživala čitajući ove novele. Imam jednu zamerku koja se tiče prilagođavanja prevoda današnjem vremenu, odnosno žargonu. Npr u Ani Edeš pominje se smuvati ili kao komentar Jančijevog druga da je neka dobra riba . S obzirom na to da je novela pisana dvadesetih godina prošlog veka, nekako mi ovaj savremeni žargon nije prikladan. Meni je malo bolja Ana Edeš u odnosu na Ševu, malo je jača, ali generalno obe su baš dobre. Moja preporuka da ih pročitate. :) Ako bih koristila onu Lamarinu skalu za ocene, tu su između 9 i 10:) što će reći da su se meni baš dopale:)

Poslednja izmena:
Nismo dobili NIN-ovu nagradu z:(

NIN-ova nagrada ide Goranu Gociću za "Tai"
Dobitnik jubilarne 60. NIN-ove književne nagrade za 2013. godinu je Goran Gocić za knjigu "Tai" koju je objavila "Geopoetika" odlučio je petočlani žiri.
Odluku je doneo žiri u sastavu Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov, Mića Vujičić i Vasa Pavković (predsednik), a od ogromne prošlogodišnje produkcije - pristigla su ukupno 182 naslova objavljena u 2013. godini - izabran je "Tai".

Čak petoro pisaca čiji su se romani takmičili i prošle godine bili su i ove godine u konkurenciji, a dvojica pisaca (Bojan Babić i Živojin Ivković) imali su po dva objavljena romana, koji su ispunjavali uslove takmičenja.

Svečano uručenje nagrade Goranu Gociću zakazano je za 17. januara u 17h u Skupštini grada. Pokrovitelj NIN-ove nagrade je Pošta Srbije.

O romanu "Tai" Vladislav Bajac je napisao: "Knjiga koju određuje njen topos: Tajland. Ljubav i Tajland. Žena, putenost, demistifikacija glavnog junaka. Analiza Dalekog istoka u odnosu na (Daleki) zapad.

Da nije roman, ovo bi bila „studija o izvodljivosti“ na temu kako bi jedan samosvestan muškarac mogao ili pre – želeo da (hrišćanski) zaštiti jednu ženu. Projekat koji je u datim uslovima osuđen na propast: ne zato što nije ostvariv već zato što nije potreban. Ta naizgled krhka žena samim svojim „pasivnim“ postojanjem, prisustvom, (budističkim) odbijanjem u prihvatanju, doprineće samourušavanju ovog s početka knjige prividno mačo muškarca, koji će se u zapanjujuće poštenoj samoanalizi pretvoriti u jedno ranjivo biće. Toliko ranjivo da će njemu biti neophodan Sveti Hristifor, zaštitnik putnika.

Struktura romana građena je i jednostavno i komplikovano. Rezultat je vrlo koristan po knjigu: težina preteže u razumljivost, kao što drugi lik knjige, junakova senka, nadopuna, kontrast ili čak alter ego, idealno nadopunjuje ovog gosta u drugoj kulturi. Tako i Beleške s kraja teksta nadograđuju beletristiku, to jest Lepu umetnost.

Tai je lekcija samoljubivom Zapadnjaku o tome kako da izleči svoj oholi ego podatnošću Istočnjaka. No, nema tu pobednika. Možda samo poraženog. Ali i tada – „zalečenog“ Carstvom Praznine. A ona je ženskog roda."

esi videla Bi
a i nagrada Politikinog Zabavnika nam je za mrvicu izmakla =)

Roman "Čarna i Nesvet" Uglješe Šajtinca u izdanju "Pčelice" iz Čačka 35. je po redu dobitnik nagrade "Politikinog Zabavnika" za najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2013. godini.

Žiri u sastavu: Ivana Vujić (predsednik), Velja Pavlović, Aleksandar Nikolić i Petar Milatović odluku je doneo većinom glasova.

U najužem izboru našle su se i knjige: "Zelenbabini darovi" Ivane Nešić (Kreativni centar), "Tajne veštine Marte Smart" Uroša Petrovića (Laguna), "Velike ljubavi malih životinja" Blagoja Rogača ( Efekt print), "Mesi i ja" Borivoja Petkovića ( Društvo za afirmaciju kulture Presing) i "Traže se pametni detektivi za otkrivanje istorije" Roberta Takariča ( Eduka).

esi videla Bi
a i nagrada Politikinog Zabavnika nam je za mrvicu izmakla =)

Roman "Čarna i Nesvet" Uglješe Šajtinca u izdanju "Pčelice" iz Čačka 35. je po redu dobitnik nagrade "Politikinog Zabavnika" za najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2013. godini.

Žiri u sastavu: Ivana Vujić (predsednik), Velja Pavlović, Aleksandar Nikolić i Petar Milatović odluku je doneo većinom glasova.

U najužem izboru našle su se i knjige: "Zelenbabini darovi" Ivane Nešić (Kreativni centar), "Tajne veštine Marte Smart" Uroša Petrovića (Laguna), "Velike ljubavi malih životinja" Blagoja Rogača ( Efekt print), "Mesi i ja" Borivoja Petkovića ( Društvo za afirmaciju kulture Presing) i "Traže se pametni detektivi za otkrivanje istorije" Roberta Takariča ( Eduka).
Eto, ssteta... Ali uspeh je i najuži izbor. Ne treba biti neskroman. I najuži izbor zaslužuje čestitke. I to će se uvek navoditi u biografiji pisca kao značajan uspeh.

Evo sad je stigla, jedva je, kaže, preživela pre podne. Koliko god da se teši da je super i uži izbor, ljudski je očekivati vrh.
Pa priča kako ju je zvala Gordana Ćirjanić s kojom se dobro zna, a koja je dva puta bila u užem izboru, a treći put dobila, i kaže kako joj je bilo strašno to iščekivanje i neizvesnost i kako je treći put htela da otputuje negde dok se sve ne završi.

Mnogo je zanimljivo ovako iz prve ruke.

- - - - - - - - - -

A ja i čitam. Počela sam Fvonk, Erlenda Lua. Ali sam toliko umorna od dvodnevne proslave 18. rodjendana, da sam potpuno dekoncentrisana i morala sam jednu stranu da pročitam 3 puta. Biće bolje kad se naspavam.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back