Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
je l ovaj tobogan od one na m što uvek zaboravim kako se zove i preziva kad odem u biblioteku, a ni knjige se ne setim :think: :lol:
Steta sto tih knjiga nema u svim knjizarama, a u Beogradu ni u svim bibliotekama. Ima, kako su mi rekli, samo jedna, da li bese Tango Macabre, u Zelezniku. Nikako da procitam knjige, a bas su me neki odlomci zaintrigirali, na kraju cu da narucim preko Milkinog sajta, ako i tu ima jos zaliha. :aha:

Poslednja izmena:
Imam Kaja, Beograd i dobri Amerikanac od M.Đurđević.
Sad tražim neku laganu knjižicu da može tokom puta da se čita, nađoh nju. Više mi se svidio opis Igračice goa i Gojine utvare. Ponijeću Igračicu goa.

Murakami je meni ostao u sjećanju kao fin pisac. Čitala sam nekoliko njegovih knjiga, sjećam se da mi je malo teško kada opisuje japance, a ja likove uvijek, bili oni žuti, crni, crveni, zamislim kao bijelce: )
Tih nekoliko koje sam čitala mi se prepliću u sjećanju, ne mogu da razdvojim šta je kojoj pripadalo. Nije loš. Nije od onih koje ćeš da počneš i ostaviš. Zanimljiv, al meni nije upečatljiv.

Od tako tih pitkih knjiga čitanih poslednjih godina, ponajjači utisak je na mene ostavio Luka di Fulvio sa romanom Dionisovi stepenici.

Imam Kaja, Beograd i dobri Amerikanac od M.Đurđević.
Sad tražim neku laganu knjižicu da može tokom puta da se čita, nađoh nju. Više mi se svidio opis Igračice goa i Gojine utvare. Ponijeću Igračicu goa.

Murakami je meni ostao u sjećanju kao fin pisac. Čitala sam nekoliko njegovih knjiga, sjećam se da mi je malo teško kada opisuje japance, a ja likove uvijek, bili oni žuti, crni, crveni, zamislim kao bijelce: )
Tih nekoliko koje sam čitala mi se prepliću u sjećanju, ne mogu da razdvojim šta je kojoj pripadalo. Nije loš. Nije od onih koje ćeš da počneš i ostaviš. Zanimljiv, al meni nije upečatljiv.

Od tako tih pitkih knjiga čitanih poslednjih godina, ponajjači utisak je na mene ostavio Luka di Fulvio sa romanom Dionisovi stepenici.

:lol:
Uh, to kad pocne da se preplice, to obicno i znaci da nijedna nije ostavila neki narociti utisak. Hvala za preporuku!

Ja ga nisam hvalila. Nije moj tip, shvatila sam posle jedne pročitane knjige, Kad padne noć.
Inace sam podozriva kad se mnogo hvale neke knjige, narocito savremenih pisaca, a sad bar znam sta otprilike mogu da ocekujem.

Poslednja izmena:
Inace sam podozriva kad se mnogo hvale neke knjige, narocito savremenih pisaca, a sad bar znam sta otprilike mogu da ocekujem.

Znaš kako, mi stariji smo malo krući kad su novi stvaraoci u pitanju. Ja ni muziku ne slušam novu... Smatram da sve što je vredno, već je stvoreno. Naravno, čast izuzecima, ali to je već u domenu nauke, ne umetnosti. ;)

Problem savremene književnosti je što ti fale generacije da potvrde njegov kvalitet, pa među nekoliko genijalnih djela imaš metre nečeg šta će se brzo zaboraviti: )
Ne može sve da bude Tihi Don: )
Šolohov nikako da prestane da mi odzvanja negdje u grudima. Teški životi, divna knjiga.

Čitate li Mirjanu Đurđević?
Kakva je, šta piše?

Upravo sam procitala njen Jakuzzi u liftu.
Sto rece Rada, lako je za citanje, nasmejala me je toliko puta. A zna i da opsuje onako bas, bas... ima dobrih fora i fazona...
Neki romani su joj bolji od drugih, pa sta ga znam, meni su se Deda Rankove riblje teorije neobicno dopale, a i Cim prezivim ovaj roman, Treci sektor. Les u fundusu vec mi se nije svideo. A nije mi se dopao ni Prvi, drugi, treci covek.
Ovu novu cu procitati tek kad dodje u biblioteku.

Ja volim Murakamija.
Zaljubljena sam u knjigu Kad padne noc. To je prva njegova knjiga koju sam procitala i nju jos uvek pamtim.
Mnogima se ne svidja ova knjiga, ali eto, kod mene budi neke emocije i bilo mi je pravo zadovoljstvo da je citam.
Sve ostale mi se nisu nesto mnogo dopale... mislim na Igraj, igraj, igraj... pa ona ``geografska`` ;) Istocno... zapadno...
A Norvesku sumu nisam citala. Sve kao hocu, sestra moja je odusevljena njome, ali nesto mi se ne da.
Sve mi nesto prece.

Čitate li Mirjanu Đurđević?
Kakva je, šta piše?
Deda Ranka sam pročitala .. opuštajuća, cinična, zanimljiva ...
Drugu knjigu koju sam čitala, Prvi. drugi, treći čovek, nije ostavila neki jači utisak.
A kakav je Haruki Murakami? Nesto su ga bas hvalili na par mesta, kako pise?

Njega ili voliš ili ne ...
Meni ide ...sviđa mi se kako piše ali čitam dozirano .

Sviđa mi se način pisanja , spontanost uvođenja likova i opisi koji te nateraju da zamisliš stvari na isti način kao i on...malo ima mistike ali meni ne smeta.

Poslednja izmena:
Ja volim Murakamija.
Zaljubljena sam u knjigu Kad padne noc. To je prva njegova knjiga koju sam procitala i nju jos uvek pamtim.
Mnogima se ne svidja ova knjiga, ali eto, kod mene budi neke emocije i bilo mi je pravo zadovoljstvo da je citam.
Sve ostale mi se nisu nesto mnogo dopale... mislim na Igraj, igraj, igraj... pa ona ``geografska`` ;) Istocno... zapadno...
A Norvesku sumu nisam citala. Sve kao hocu, sestra moja je odusevljena njome, ali nesto mi se ne da.
Sve mi nesto prece.
Njega ili voliš ili ne ...
Meni ide ...sviđa mi se kako piše ali čitam dozirano .

Sviđa mi se način pisanja , spontanost uvođenja likova i opisi koji te nateraju da zamisliš stvari na isti način kao i on...malo ima mistike ali meni ne smeta.
Eto, koliko ljudi toliko misljenja. :) Svakako cu procitati Kad padne noc, da vidim o cemu se tu radi. Hvala na odgovorima!

Pročitala sam Ukus koštica jabuke. Na početku mi je bila dosadnjikava, dok sam pohvatala ko je kome sestra, a ko kćerka, posle mi je postalo zanimljivije. Dvadesetsedmogodišnja Iris nasleđuje kuću svoje pokojne, dementne bake. Korača sobama ispunjenim sećanjima na događaje iz prošlosti, odnose u porodici i smrt nekih njenih članova.
Evo i jednog odlomka koji se odnosi na čitanje (ne bih se baš složila al' 'ajde):
''Bila sam bibliotekarka u Univerzitetskoj biblioteci u Frajburgu, radila sa knjigama, kupovala knjige, ponekad ih i uzimala iz biblioteke. Ali da ih čitam? Nekada jesam, čitala sam neprekidno, u krevetu, za stolom, na biciklu. Ali sa time je bilo gotovo. Čitanje, to je isto što i sakupljanje, sakupljanje isto što i čuvanje, čuvanje je isto što i sećanje. Setiti se, to je značilo ne znati tačno, a ne znati tačno značilo je isto što i zaboraviti, zaboravljanje je bilo isto što i padanje, a padanje je moralo imati kraj. ''
Takođe se ne bih u potpunosti složila... Valjda posle pada ide ustajanje, što će reći ponovno čitanje u ovom slučaju;) Ili sam ja ovo krivo shvatila:confused:

Ni ja se ne bih složila....Više mi se sviđa odlomak (na poslu sam pa ne mogu da setim iz kog romana):
Ono što zaboravimo je isto kao da se nikad nije ni dogodilo...ali ako osećanja traju onda je kao da dva puta živiš-kad se dogodilo i kad se prisećaš
Seti se iz kog je romana ova rečenica, zanima me, baš je lepa:)

Kupila sam danas Crnjanskog uz Blic, uzela od drugarice knjige koje sam je zamolila da mi kupi naknadno na sajmu ( baš gore pomenutu Ukus koštica jabuke i Čuvare biblioteke). I gledala sam malopre spisak koliko sam knjiga pozajmila ljudima, 30 komada:eek:. Uskoro ću morati da im tražim da ih vrate, neke mi stoje kod ljudi već 2 godine. Što je mnogo, mnogo je.. Nije mi problem da pozajmim ljudima da čitaju, al' vratite brate mili posle nekog vremena.. A meni bude nekako neprijatno kad tražim da mi vrate, a ne bi trebalo da mi bude neugodno jer je to moja stvar ipak..

Čitam i dalje Kradljivicu knjiga i mnogo mi se dopada. Još imam malo da završim, ali već imam utisak da je ovo jedna od boljih knjiga koje sam pročitala u poslednje vreme:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back