Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja bila vredna prosetala do biblioteke i popunila karticu do zadnje dozovljene :lol:
kad je sunce bilo bog - kosidovski
viking 1. deo - tim severin....istoriski roman o naslov kaze cemu
kleopatra i faraon - karen eseks (po preporuci hvala) .....istoriski roman opet jasno je o cemu
oksfordska istorija islama - dzon espozito....istorija
darvinove nagrade 1. i 2. deo - vendi nortkat....genijalni primri ljudske gluposti, istiniti http://sr.wikipedia.org/wiki/Дарвинова_награда

Poslednja izmena:
Pročitala sam Velikog Getsbija
Knjiga koja se čita za jedan dan
Dodaću kasnije reč dve , odoh u rat sa prašinom i prozorima

ja moram da priznam da nisam nikad, nisam cak ni film, nije me privlacilo :rumenka:
al bih rado da cujem nesto o tome
aj....

Ja Velikog Getsbija nisam čitala, a film (stara verzija) mi je bio dosadan. Moja ćerka je gledala novu verziju i sva je oduševljena. Ali šta ona zna!? Ima 17 godina i jedino što je pročitala je Sumrak saga. Mada, izgleda da je Leonardo di Kaprio postao pravi glumac, sazreo. U Titaniku i Romeu i Juliji mi je izgledao kao devojčica.

Pa jeste u knjizi malo manje, ali je svejedno iritantna. :mrgreen:
Stigla sam do pola Đokonde, još uvek nemam formirano mišljenje.
I da vam javim da sam se danas prvi put ljudski okupala na plaži i da me je nešto gricnulo za nogu pa peče...

Mislim da nije meduza, od nje bi mi valjda ostala crta (to iz jedinog iskustva kad me je opržila pre 100 godina), kao neka 3 plika su mi iskočila na kolenu, grupisana. Možda i jeste meduza, mada moj suprug tvrdi da ih tu nema. Biće da je ta jedna jedina mene dokačila, dok su moj suprug i rođak prošli bez posledica (to valjda zato što imaju dlakave noge pa im morska stvorenja ne prilaze :mrgreen: )

Ovde ima kao neki sajam knjiga (kao i svakog leta), ali su skupe knjige (kad uporedim sa onim popustima kod nas u Srb.) pa nisam ništa uzela.

Daaaa. Znaci nije samo do filma, i u knjizi je toliki debil :lol: Ja sam se nadala da je u knjizi ipak malo manje iritantna :D
Moram priznati da su meni (u knjizi) i Getsbi i hanuma mu bili jednako dosadni z:hm:

Starog filma se kroz maglu sećam a novi nisam gledala.
A sudeći po knjizi, Di Kaprio je pravi glumac za tu ulogu. Možda bih i odgledala novu verziju.

Ja sam sad tek uzela da guglam adaptacije i vidim da postoje cak 4 filmske adaptacije Getsbija ne racunajuci ovu novu:eek: Bila sam ubedjena da je ovo tek druga :D
Mislim da cu pogledati ovu iz 1926, nemi film sa Baxterom i Willsonovom...njene filmove sam slabo gledala.
A Redforda ne mogu nikako da zamislim kao Getsbija, doduse tad je bio mlad...
A u verziji iz 1949 je trebala da glumi Gene Tierney ali su smatrali da je previse lepa da bi glumila Dejzi :D :D

Odlicna knjiga :ok: Citala sam je davno ali jos uvek mi je u secanju :)
jeste
citala delove.... imala fotokopije ranije neke.....
Takodje :-)

I Viking, Tim Severin je odlicna
jeste
citala sam prvi deo jos pre dve god ili manje, ali nije moglo da se dodje do druga dva stalno bili zauzeti...i tako vreme proslo, sad jos i nekako moze da se dodje do drugog i treceg, al reko mora obnovim gradivo iz prvog dela :lol:

kad pomenuste di kaprija mora se priznati da je iz filma u film sve bolji, vidi se da ima kvalitet...gledala pre neki dan django dobar film, i di kaprio u njemu je dobar...... film po meni ima jednu manu a to je sto ga svojom reziom malo pokvario tarantino, ko voli tarantina ok, ali ko ne voli, kao ja, oseti se da samo kad bi bio isti film u drugoj reziji :lol:

Poslednja izmena:
Uuu, kakava je veličina bio Getsbi...:ok:

Veličina Getsbija i veličina glavnog junaka su u svesnosti svog porekla.
Getsbi je lik koji shvata da ono što njemu treba ne može kupiti novcem .
U romanu je dotaknuto sve ono što čini stvaran život.
Ljubav , prevara , smrt, rat , posao , zabave i naravno čežnja i neostvareni snovi ...
Nije me oborila sa nogu ali lagana knjiga koja se čita za jedan dan.:)

p.s. metlice hvala za smajli ... ne želim da vidim čišćenje neko duže vreme
jedino što mogu da prihvatim u vezi čišćenja ovih dana je tvoj nick ...
ako nešto nisam dobro napisala ne zamerite ....umorna sam

Poslednja izmena:
Veličina Getsbija i veličina glavnog junaka su u svesnosti svog porekla.
Getsbi je lik koji shvata da ono što njemu treba ne može kupiti novcem .
U romanu je dotaknuto sve ono što čini stvaran život.
Ljubav , prevara , smrt, rat , posao , zabave i naravno čežnja i neostvareni snovi ...
Nije me oborila sa nogu ali lagana knjiga koja se čita za jedan dan.:)

p.s. metlice hvala za smajli ... ne želim da vidim čišćenje neko duže vreme
jedino što mogu da prihvatim u vezi čišćenja ovih dana je tvoj nick ...
ako nešto nisam dobro napisala ne zamerite ....umorna sam

klasicna prica koja se provlaci uvek i svuda....

ja ne znam de mi je pajalica, ko na smajliju, ma ne mogu uopste da je nadjem....sta bi bilo da zivim u nekoj vili kad u ovom stancicu gubim stvari :lol:
odmori od ciscenja uz neku dobru knjizicu :D

Ali, Getsbi je veliki, a ne Dejzi...;)

Pa da...to je za mene bila sustina...Dejzi, njen suprug, celo drustvo je zapravo povrsno. Radi se o ljudima bez emocija, morala, saosecanja...njima je svetiliste dolar a jedina emocija za koju su sposobni je strah od siromastva i fizickog bola. Oni nemaju empatiju cak ni za clanove svoje porodice. Trulo, osakaceno drustvo koje se ulaguje u lice bogatasima dok ih sa prvim okretanjem ledja covek cuje kako se podsmevaju dok piju njegov sampanjac i trose njegov novac. Getsbi je taj svet zeleo da bi dosao do ljubavi. Zbog emocije koju je imao on je veliki, iako fakat naivan i zaslepljen.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back