Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kerefeko, ako pričaš za Čajnu ružu, knjiga je zaokružena. Naslućuje se da je bilo nekih dešavanja ili ranijih slučajeva, ali nisu presudni za knjigu. U ovoj imaš dešavanja, tj. ubistva, istragu i otkrivanje ubice. Ispraviće me Elefteria ako grešim. Ali eto slaže se sa mnom da ne treba mnogo da se pročita. Nisam uopšte zapamtila da je obimna. Lako se čita.

:lol:
Ja nisam čitala Getsbija ali sam čula od ljudi koji su čitali da su se dosta držali knjige.
Meni je film očajan doduše, ali da ne davim ovde time ( osim mukice DiKapria koji je uvek divan i mnogo ga volem)ali poželela sam da pročitam i knjigu jer mislim da će mi se svideti...tako da mi je to negde u planu čim prođe ispt.

Knjiga nema ni 200 strana, ne znam kako su od toga dobili inspiraciju za čitav film.

grand.jpg

„Ponašaj se kao dama, razmišljaj kao muškarac“ Stiva Harvija i Denen Milner, „Đokonda“ Lusil Tarner, „Bekstvo iz harema“ Darije Haron, „Leon i Luiz“ Aleksa Kapija, „Kad duva severac“ Danijela Glatauera i „Odluka“ Nikolasa Sparksa.

ček ček...kako poklanja :manikir:

Kao prošle godine, uz 400g kafe, knjiga ide gratis, i to u kutiji. Divan poklon. Verujem da košta oko 400 dinara.
Ja već imam dve, Odluku i Ponašaj se kao dama, razmišljaj kao muškarac. Nisam naravno ni jednu pročitala...:zcepanje:

Uzela danas u biblioteci :
Mikloš Vamoš - Knjiga očeva
Kortasar - Tamo neki Luka
Jakobsen - Nils Line

No prvo me čeka Remon Keno - Cvetak nezaboravak i Zamenjene glave, Tomasa Mana koju završavam polako.

:a ja sam dovršila konačno Rajski vrt, Šeron Butala, kanadska..namjerno ne zacrnjujem, jer sam se baš razočarala...što sam se razočar'la, baš sam se razočar'la :zper: ne stvarno je bzv, sve nešto očekujem da se desi, a ništa..njoj umro muž, otišla da traži nećaku koja se zaglavila u Etiopiji, vraćaju se pravoj zemlji i sade travu..trućbuć

a onda, danas počnem u busu da čitam autobiografiju Meline Merkuri...Rođena kaao Grkinja i oduševim se, oduševim
ma, ne da je divna, tačno mi žao da je čitam jer ću je dovršiti..vež sam na polovini
duhovita, pametna, vrcava...divni i živopisni ljudi oko nje...DIVNA

knjiga je iz edicije Plavi jahač, biografije

- - - - - - - - - -

tako, ja se nanizah, a vi kako hoćete

- - - - - - - - - -

i sve vas volim, naravno

i sve čestitam što je u međuvremenu bilo, godišnjice, rođendani, novi počeci i ostalo

Kerefeko, ako pričaš za Čajnu ružu, knjiga je zaokružena. Naslućuje se da je bilo nekih dešavanja ili ranijih slučajeva, ali nisu presudni za knjigu. U ovoj imaš dešavanja, tj. ubistva, istragu i otkrivanje ubice. Ispraviće me Elefteria ako grešim. Ali eto slaže se sa mnom da ne treba mnogo da se pročita. Nisam uopšte zapamtila da je obimna. Lako se čita.

Ja volim obimne knjige,to je Rada pominjala da ne zna kada ce...
A sto se zaokruzenosti tice,ok,ali kad znam da ima nastavke,naravno da bih volela da ih pročitam...
Sta cu , volim te knjige iz delova i da su sto obimnije....ako moze istorijske ili neke porodične sage

Videla sam danas u Univeru te komplete kafe i knjiga.U pravu je Rada, oko 400 rsd su....376 tako nesto....Nista me nije privuklo,a i ne pijem kafu..:cool:

Nego,Sezambook ima akciju 3 za 999.Narucila sam danas Madonu sa Murana,sva tri dela.Sutra stizu.Izbor je skroman, svega desetak knjiga,ali mozda nadjete nesto za sebe.Kritikovala sam ih na sajmu zbog lekture i rekli da je promenjen kadar...mada, ovo su starija izdanja...

Poslednja izmena:

Slažem se, dovoljno je zaokružena, ne ostavlja utisak nedovršenosti. U krajnjem slučaju, može se naći na engleskom. Meni nije hitno da čitam ''nastavke'' - često ih se pribojavam jer bi mogli da budu razvodnjeni i pokvare opšti utisak.
Veliki Getsbi mi uopšte nije bio zanimljiv ni prvi put kad sam ga čitala. Mislila sam da će sada utisak biti drugačiji, ali nije. Izgleda da Ameri nisu imali toliko velikih dela kad im je ovo ''vrh''. A film ću svakako gledati jer volim kako DiKaprio glumi.

Esterita, moj tata obožava Melinu Merkuri. O njoj znam malo, samo to da je molila Engleze da vrate Grčkoj ono što je pokradeno sa Akropolja, ali ovi nisu hteli da čuju.

Poslednja izmena:
Zavrsila citanje Harmonikasevog sina, dobar je.
Vec sam pri kraju " Lekari" od Erika Segala, odlicna je , preporucujem.
Pocela citanje " Asam" od Zerara de Kortansa - ja inace jako volim da citam paralelno dve/tri knjige, tako se odmaram, jer nekako kad me vec bole oci od citanja ja uzmem drugu knjigu i kao da sve prodje :)

Inace Velikog Getsbija nisam citala jer mi je onaj prvi film bio bljak . Mada to ne mora da ima veze sa knjigom al eto nekako mi se nije citalo.
Sta inace mislite o filmovima snimljenim po knjizevnom delu? Meni se do sada jako retko nesto dopada ako sam prvo citala knjigu Jer dok citam " ja sam tamo" i onda kad to vidim pretoceno u slike - to nije to
Npr. Rebeka mi je divan roman ali film uzas jer nista nije kako sam ja zamislila. Isto Hari Poter...Ili Prohujalo sa vihorom...
Jedino moze da mi "prodje" Igra prestola

Elem:
E ovo me podsetilo, Agatu jako volim svaku njenu knjigu sam procitala sigurno nekoliko puta ( imam ih sve pa kad nemam nista pri ruci za citanje hajd opet nju )
Vise volim gospodjicu Marpl od Poaroa u knjigama ali ekranizovano Poaroa volim da gledam i dopada mi se glumac jako ( videla sam ga jednom u nekom filmu glumi pljackasa i bio mi je jako smesan, nekako mi " nije isao" kao bilo koji lik sem Poaroa )
A gospodjicu Marpl ne volim da gledam jer nisam je nikako zamislila kao plavu bucku u svetlim haljinama vec kao mrsavu crnku u tamnom

Inace Velikog Getsbija nisam citala jer mi je onaj prvi film bio bljak . Mada to ne mora da ima veze sa knjigom al eto nekako mi se nije citalo.
Sta inace mislite o filmovima snimljenim po knjizevnom delu? Meni se do sada jako retko nesto dopada ako sam prvo citala knjigu Jer dok citam " ja sam tamo" i onda kad to vidim pretoceno u slike - to nije to
Npr. Rebeka mi je divan roman ali film uzas jer nista nije kako sam ja zamislila. Isto Hari Poter...Ili Prohujalo sa vihorom...

Velikog Getsbija sam citala pre par meseci i meni se knjiga veoma dopala. Koncizna, emotivna, drhtava analiza sustine i forme i osvrt na licemerje drustvenih normi...podseca me na film Predmet lepote sa Endi Mekdauel i Malkovicem, neko cuva dragocenost zato sto ima novcanu vrednost a neko zato sto u njemu pronalazi i stiti sebe. Isto tako i u Getsbiju, glavni lik u iskrenoj ljubavi prema Dejzi procenjuje svoju vrednost nasuprot samoj Dejzi koja je za ljubav nesposobna jer vaspitana od strane puritanaca da bude egocentricni mediokritet. Getsbi je, po nekom mom osecaju, top pet americkih knjiga uz Americku tragediju i Lovca u zitu.

Prohujalo sa vihorom sam citala u sestom osnovne, mozda mi distanca magli rasudjivanje ali, koliko se secam, stalno sam ponavljala kako mi se film vise dopao jer ima vrcave likove. Margaret Micel je napisala ljubic a Holivud je od ljubica napravio antologiju. Da nije bilo filma, gotovo sam uverena da bi knjiga bila sasvim nepoznata.

Volim mnoge filmovane romane, Gospodar muva, Male zene, Doktor Zivago, Velika ocekivanja, Kuca cudnih dusa, Citac, Engleski pacijent, Kad jaganjci utihnu, Talentovani gospodin Ripli, Bilo jednom u Americi...masa ih je zbilja...

Zavrsila citanje Harmonikasevog sina, dobar je.
Vec sam pri kraju " Lekari" od Erika Segala, odlicna je , preporucujem.
Pocela citanje " Asam" od Zerara de Kortansa - ja inace jako volim da citam paralelno dve/tri knjige, tako se odmaram, jer nekako kad me vec bole oci od citanja ja uzmem drugu knjigu i kao da sve prodje :)

vecina knjiga su mi bolje nego filmovi, mada recimo gospodar prstenova mi je bolji film jer mi je knjiga jedna od najdosadnijih koje sam uzela u ruke. procitala sam ako se dobro secam dve, i nisam mogla dalje, bas sam na silu to odradila.

rebeku nisam gledala a romana se iskreno ni ne secam, cini m ise da je nesto morbidno u pitanju, hari poter su mi ok i filmovi i knjige jer film dosta verno prati knjigu i meni je pomogao da docaram neke stvari koje inace nisam mogla bas jasno da shvatim, a prohujalo sa vihorom film je totalna katastrofa koja prvo nerealno predstavlja knjigu, banalizuje celu njenu ideju, lose docarava likove i njihovu sustinu osim mozda one metiljave melani i sve u svemu pretvorena je u pravi film za americke domacice tog perioda koje valjda kroz film treba da dosanjaju svoje neostvarene ljubavi i ljubavne drame :neutral: u sustini, knjige mi uglavnom bolje leze nego filmska adaptacija istih.

Ni ja ne pijem kafu, a ovi ponuđeni naslovi me ne privlače mnogo. Eventualno ova Đokonda, je l' čitao neko? Samo da nije neki ljubić...
Volim da čitam o Leonardu, najviše su mi se svideli ''Vaskrsli bogovi'' Dimitrija Mereškovskog.

Dobar dan svima :)

Mina, javi kakve su Noci u Rodanteu..secam se da me je privukla spica za film ali ako je dobra - radije bih knjigu.

Elem, ja i dalje citam Dobrodosao u moj svet - Miranda Dikinson..simpaticna knjizica, spada u drame, mada bih rekla da je izmedju ciklita i drame..

Pre neki dan sam u bibliteci videla Damasko secivo, ali nisam je uzela, nesto nisam raspolozena da citam o ubistvima..itd..Uzeh nista pametno - Dzefri Arcera i Usamljena srca - Lusi Dilon.

Nisam nasla nista sa svog spiska..:roll:

Dobre su Noci, samo mi se cini da je za tebe rano da citas njih, mislim da ce kasnije imati vecu tezinu ...ako me razumes
Progutala sam ih, idu uz ovo kisno vreme....baS

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back