Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jeste ti dugačak post, ali rado sam ga citirala jer dok sam ga čitala osećala sam se kao da sam ušla u neku božićno-novogodišnju bajku. Sve je tako lepo, mirisno, slasno, ukrašeno i sličice....

Ja se mučim sa Enciklopedijom mrtvih, a mislila sam "To ću ja začas, nije velika, nemam nekih obaveza", ali ne da mi se popodne da sednem i čitam, samo nešto mlatim po kući, a u autobusu nemam dovoljno koncentracije, a i ne traje mi put dovoljno dugo.
Njeni postovi mi nikada nisu dugački.:lol:

Nije me skoro smorila neka knjiga kao Enciklopedija...:(

Dragon, i ja pravim obavezno aranzman za sto. Tvoj je bas bas lep :)
Jelku cemo da kitimo u subotu, a sutra da kupimo sve sto je potrebno. Grci slave Bozic 25-og, a i ja ne mogu da docekam da otvorimo poklone. Jovanu sam smislila praznicni stajling, da ga slikam tako ispod jelke.
I obavezno pravim melomakarona, Nemesis zna sta je, obozavam ih i mislim da cu ove godine da ih pravim u tri ture, tj. za oba Bozica i za NG :D

Citam i dalje Brajsona, 'Kod kuce', postaje malo preopsiran i pravi dosta digresija, nekako je skroz otisao od teme (ili onoga sto sam ja shvatila da je tema). Ali nije los, i dalje je zabavan.

Ja ću da pokušam pa nek me isprave
450 grama maslaca
oko 250 grama smeđeg šećera
Pola pavlake
Tsp je valjda teaspoon ...znači pola kašike sode
4 kašičice cimeta
pola kašike oraščića
pola kašike mlevenih karanfilića
E sad ovo za brašno me zbunjuje...1/2 c je oko 70 grama brašna znači 4 puta po 70 valjda?
i oko 70 grama mlevenih oraha

A možeš i ovako nešto ak ti je lakše :lol:
Prilično je slično
http://www.roditelji.hr/recepti/torte-i-kolaci/1359-domaci-speculatius-keksi.html

Dragon, i ja pravim obavezno aranzman za sto. Tvoj je bas bas lep :)
Jelku cemo da kitimo u subotu, a sutra da kupimo sve sto je potrebno. Grci slave Bozic 25-og, a i ja ne mogu da docekam da otvorimo poklone. Jovanu sam smislila praznicni stajling, da ga slikam tako ispod jelke.
I obavezno pravim melomakarona, Nemesis zna sta je, obozavam ih i mislim da cu ove godine da ih pravim u tri ture, tj. za oba Bozica i za NG :D

Citam i dalje Brajsona, 'Kod kuce', postaje malo preopsiran i pravi dosta digresija, nekako je skroz otisao od teme (ili onoga sto sam ja shvatila da je tema). Ali nije los, i dalje je zabavan.

jedva cekam slike :zskace:

Sta je melomakarona?

Ja ću da pokušam pa nek me isprave
450 grama maslaca
oko 250 grama smeđeg šećera
Pola pavlake
Tsp je valjda teaspoon ...znači pola kašike sode
4 kašičice cimeta
pola kašike oraščića
pola kašike mlevenih karanfilića
E sad ovo za brašno me zbunjuje...1/2 c je oko 70 grama brašna znači 4 puta po 70 valjda?
i oko 70 grama mlevenih oraha

A možeš i ovako nešto ak ti je lakše :lol:
Prilično je slično
http://www.roditelji.hr/recepti/torte-i-kolaci/1359-domaci-speculatius-keksi.html

Mogu, što da ne.:lol: :hvala:

• 3,5 φλυτζάνια τσαγιού καλαμποκέλαιο 3,5 solje za caj ulja (od kukuruza)
  • 1 φλυτζάνι του καφέ κονιάκ 1 soljica (za kafu) konjaka
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη 1 solja za caj secera u prahu
  • 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού 1/2 solje za caj soka od pomorandze
  • ξύσμα απο 1 πορτοκάλι nastrugana kora 1 pomorandze
  • 1 κουταλιά του γλυκού σόδα 1 kasicica sode
  • 2 κουταλιές του γλυκού αμμωνία 2 kasicice amonijaka?
  • 1 κουταλιά κοφτή της σούπας κανέλλα 1 ravna kasika cimeta
  • 1 κουταλιά κοφτή της σούπας γαρύφαλλο 1 ravna kasika karanfilica
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό 1 solja za caj griza sitnog
  • 8 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 8 solja za caj brasna za sve

Σιρόπι sirup

• 4 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη κρυσταλική 4 solje za caj kristal secera
  • 4 φλυτζάνια τσαγιού νερό 4 solje za caj vode
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού μέλι 2 solje za caj meda

Διακόσμηση

• Μπόλικο ψιλοκομμένο καρ seckanai orah za ukras

i tako..... :lol:

Ovo je recept po kom ja pravim:

Za testo:

2 solje suncokretovog ulja
3/4 solje secera
3/4 solje soka od pomorandze
2 kasicice praska za pecivo
1/3 solje konjaka
1 kasicica sode bikarbone
kora jedne pomorandze
prstohvat soli
7 i po solja brasna
1 solja mlevenih oraha
2 kasike cimeta

Za sirup:

1 solja meda
1 solja secera
1 i po solja vode
1 stapic cimeta
4-5 karanfilica
1 kasicica soka od limuna

Sastojci za testo se svi umute mikserom, osim brasna koje se proseje, dodaju mu se so i prasak za pecivo, i onda se to polako dodaje u ove izmesane sastojke. Kako dodajemo brasno tako nastavljamo da mutimo mikserom, samo polako. Onda se formiraju kolacici (kao mala jaja, kad se stave na pleh spljoste se i napravi se sara viljuskom). Pece se na 200 stepeni izmedju 25 i 30 minuta.

U jednu ciniju stavimo mlevene orahe i cimet, promesamo i ostavimo da stoje.

Dok se kolaci peku spremimo sirup (svi sastojci se stave u serpu, i da vri oko 15 min, pred kraj se izvadi cimet i karanfilic i stavi limunov sok).

Cim izvadimo melomakarone iz rerne, svaku sa obe strane umocimo u sirup, izvadimo na tanjir i pospemo onom smesom od oraha i cimeta.

melomakarona_01.jpg

Ja tako pravim svake godine i svima se svidjaju, mislim na Grke :) Ovde jos nisam pravila, sad cemo slaviti u Srbiji pa cu videti kakve ce biti reakcije. Ja ih bas volim, ovako od nama poznatih stvari najvise lici na urmasice, samo nema kokosa, ali to je taj fazon kolaca koji se peku pa prelivaju sirupom.

• 3,5 φλυτζάνια τσαγιού καλαμποκέλαιο 3,5 solje za caj ulja (od kukuruza)
  • 1 φλυτζάνι του καφέ κονιάκ 1 soljica (za kafu) konjaka
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη 1 solja za caj secera u prahu
  • 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού 1/2 solje za caj soka od pomorandze
  • ξύσμα απο 1 πορτοκάλι nastrugana kora 1 pomorandze
  • 1 κουταλιά του γλυκού σόδα 1 kasicica sode
  • 2 κουταλιές του γλυκού αμμωνία 2 kasicice amonijaka?
  • 1 κουταλιά κοφτή της σούπας κανέλλα 1 ravna kasika cimeta
  • 1 κουταλιά κοφτή της σούπας γαρύφαλλο 1 ravna kasika karanfilica
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό 1 solja za caj griza sitnog
  • 8 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 8 solja za caj brasna za sve

Σιρόπι sirup

• 4 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη κρυσταλική 4 solje za caj kristal secera
  • 4 φλυτζάνια τσαγιού νερό 4 solje za caj vode
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού μέλι 2 solje za caj meda

Διακόσμηση

• Μπόλικο ψιλοκομμένο καρ seckanai orah za ukras

i tako..... :lol:

:zcepanje:

Kanela, postoji i sirotinjska varijanta:
3 šolje ulja,
5 šolja piva,
9 šolja brašna,
pr. za pecivo.
Preliva se sirupom od 1l vode, 800g šećera i sokom od jednog limuna. Ko je bogatiji (ili je imao gde da ubere), pospe i mlevenim orasima.:lol:

E a zasto je problem da ove recepte postavite na Sta kuvamo danas? Cik probajte da stavite na pdf knjizevnost, da vidim koliko dugo bi to Rada tolerisala.

Ja stvarno ne delim vase odusevljenje i u stvari bih volela da moderatori obrisu spam povremeno.

E a zasto je problem da ove recepte postavite na Sta kuvamo danas? Cik probajte da stavite na pdf knjizevnost, da vidim koliko dugo bi to Rada tolerisala.

Ja stvarno ne delim vase odusevljenje i u stvari bih volela da moderatori obrisu spam povremeno.

Razumem te potpuno, ali mi "stalne" Biblioteku doživljavamo kao svojevrsnu kafanu, jer druge nema na Ženama.:lol:
Ako ti baš smeta, prijavi nas.;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back