Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dano, divno što ti se Pekić dopao. Veoma ga ljubim.
Veoma je britak, jasan, i divan pisac.

Sjajno što preporučuješ Strah i njegov sluga. Očekujem i sama uživanje u istom. Hvala ti.

Kad je reč o Ursuli, jesi li čitala Levu ruku tame? Omiljeni je romana Milana Mladenovića bio, zanima me?

Leva ruka tame je proslavila Ursulu.
Ozbiljan naucno-fantasticni roman. Fanovi NF se kunu u nju.
Nije ni cudo sto se Milanu dopadala.
Ja obozavam njene knjige, ne samo po tematici, vec su joj nazivi romana toliko puni poezije, ko bi se toga setio: Svet je suma, Leva ruka tame... itd.
Valja probati sto bi mladi rekli ``svasta nesto``...

Od Pekica sam citala samo Besnilo.
Ali kako vidim, zelim da citam i njegova ostala dela.
Sad sam se zainteresovala za Kako upokojiti vampira. A i za ostala dela.

Mislim da bi se tebi mogla dopasti "Kako upokojiti vampira".

Nego, mislila sam na tebe, procitala sam Kako preziveti svoju porodicu, Dzon Kliz i Robin Skiner (Odiseja). Za one koji neznaju, u pitanju je popularna psihologija (ne knjiga samopomoci, vec psihologija predstavljena na jednostavan nacin) kroz dijalog eminentnog psihijatra i psihoterapeuta (Skiner) i Dzona Kliza, Montipajtonovca, koji je nekad ranije bio kod Skinera na grupnoj terapiji pa sad oni zajedno kroz pricu razjasnjavaju kako biramo partnere, kako neke stvari uticu na odredjen nacin odgajanja dece, kako ide rani razvoj od bebe do tinejdzera i kako roditelji treba da odgovore na to i svasta nesto. Zanimljiva je i lako se cita i u sustini mi se mnogo dopala.
No, htedoh da proverim s tobom: cini mi se da su neki stavovi odatle, narocito po pitanju homoseksualizma, autizma kod dece i podele musko-zenskih uloga u odgoju dece, malo zastarele. Jesam li u pravu? Znam da si ti citala tu knjigu. MNislim, meni je tesko da prihvatim da je za autizam odgovorna hladna majka, ma kako ta hladnoca bila na nesvesnom nivou. A opet, kod mnogih stvari je zacudjujuce savremen, narocito za jednog tradicionalnog Britanca (to mislim na Skinera, Kliz je samo sagovornik i "ucenik").
E da, i ilustracije, kao stripici, koji prate tekst su fe-no-me-nal-ne! Iskidah se od smeha

Dano :heart:
Nastavi spisak da znam sta mi se svidja a sta ne.
Sa onog predjasnjeg izdvojila sam onu Koka kolu i to moram da procitam ja mnogo ljubim takve knjige.
I imam jedno pitanje-KC je izdao nesto tipa Kako da prevaspitas svoje roditelje i mojoj cerci ce mnogo dopao taj naslov prosto su joj oci zacaklile na sajmu kad je videla pa se ja sad pitam ima li u toj knjizi nesto kontraverzno :lol: nesto sto ce da je nauci nesto sto ja ne zelim da znam i da li da budem hrabra i odvazna majka pa da joj kupim?

Dano :heart:
Nastavi spisak da znam sta mi se svidja a sta ne.
Sa onog predjasnjeg izdvojila sam onu Koka kolu i to moram da procitam ja mnogo ljubim takve knjige.
I imam jedno pitanje-KC je izdao nesto tipa Kako da prevaspitas svoje roditelje i mojoj cerci ce mnogo dopao taj naslov prosto su joj oci zacaklile na sajmu kad je videla pa se ja sad pitam ima li u toj knjizi nesto kontraverzno :lol: nesto sto ce da je nauci nesto sto ja ne zelim da znam i da li da budem hrabra i odvazna majka pa da joj kupim?

Nastavljam spisak cim spakujem bepca na prvu popodnevnu dremku.
"Kako da vaspitas svoje roditelje" je super, prirucnik za decu ali u stvari se tice njih, a ne roditelja :) Kako da bolje razrese neke situacije u svojoj porodici, kako da se snadju sa odrastanjem, dozvolama i zabranama, kako da razumeju u stvari roditelje kad oni rastu a roditelji misle da su jos mali itd. Vrlo je lepo to spakovano, kratki opis situacije uz duhovit strip i neki moguci saveti. Mislim da je korisna knjiga. Evo imas ovde spisak "problema": http://www.kcknjizara.rs/?b=C223 pa vidi da li se ista od toga odnosi na tvoju Nanu, odnosno da li bi joj bilo od pomoci. Odmoci nece sigurno, a ne moras ni da iskusavas svoju "hrabrost" :)

Evo me jos:

Gusareva kci, Margaret Sezar Tompson (Mono I Manjana). Ima pravo Esterita (:cmok2: je ja), lepa knjiga, pitka I tecna, o novijoj istoriji Jamajke data kroz sudbinu majke I cerke, njihovih zivota I odnosa.
Slucaj nestale sluzavke, Tarkvin Hol (Mono I Manjana). Ova me je latko nasmejala. Detektivski roman smesten u Indiju. Glavni detektiv je “the most private private-eye” Indije, tj. Najprivatniji privatni detektiv koji istrazuje slucaj bogatasa koga su optuzili da je ubio sluzavku. Sluzavka jeste nestala, nadjeno je neko telo do neprepoznatljivosti razbijeno od batina, koje moze a ne mora biti ona, a on o njoj zna samo da se zvala/zove Meri. Ni prezimena, ni odakle, ni licnih stvari, nista. Dobar je krimic, mislim, stvarno rese slucaj I to je zanimljivo, ali meni je bilo odlicno prvo sto je tako pomalo duhovito, drugo sto daje jednu dobru sliku savremene Indije, prilicno nepostednu ali zato mi se cini I realnu, razlicitih slojeva I nacina zivota, I na kraju, poigrava se sa krimi zanrom a da s ene osecas uskracenim. Lepo sam se zabavila.
Beli gavran, Andzej Stasjuk (Clio). Nekako ja nikako da se slozim sa ovim Stasjukom, a sve hocu. On je najpopularniji savremeni pisac u Poljskoj, mnogi ga hvale, evo ovde se redovno prevodi (sad ga je objavila Booka, pre toga Dereta), kad citate prikaze na netu, svi su samo puni reci hvale I njegove originalnosti, ali janesto bas tesko. Procitala sam, I nije mi zao, ali to je nekako muska knjiga. Mada ne volim takve opise, u ovom slucaju ne mogu da se otmem utisku.
Prica je o grupi prijatelja iz kraja, znaju se sto godina, gluvare zajedno (to je I jedino sto rade) koji rese da odu u planine, u sred zime, ali u sustini ne znaju sta hoce. Tamo im se desi nesto nepredvidjeno I ispostavi se da se zapravo I nisu tako dobro poznavali pa za tih par dana, koje pokriva knjiga, otkrivaju mnogo sta o sebi I jedni drugima. I ima finale kao za film. Dobra je knjiga, ima I neosporan knjizevni kvalitet, ali ja sam je nesto otezala, nesto me je tu odbijalo, nemam pojma zasto, verovatno je u pitanju senzibilitet.
Galad, Merilin Robinson (Carobna knjiga). Ovo je isto jedna od tih. Knjiga je strasno hvaljena, ponovo sam ovih dana u Guardianu naisla na hvalospev kako je to knjiga kojoj se moze stalno vracati, dobila je Pulicerovu nagradu cini mi se, koja nije mala stvar ali... Mene je na trenutke smarala, a na trenutke mi se mnogo svidjala. Pisana je lepim jezikom, ima mnogo lepih misli, cak je I dobra prica ali mnogo razvucena, mnogo srednjeamericka u svojoj okrenutosti religiji I dobrim ljudima. Pise u prom licu jedan stari svestenik iz Ajove svom sedmogodisnjem sinu koga je dobio kad se nije ni nadao I sad zna da ga nece gledati kako odrasta. On zeli da mu ostavi to dugacko pismo sa poukama, sa komentarima njegovog odrastanja, zeli nekako da ga “sa one strane” isprati jos malo kroz zivot, a I da ovaj mali njega I njegov zivot, nacin gledanja na svet, stavove I neke moralne dileme bolje sagleda. I lepo je, mozda bi mi bolje legla u nekom drugom trenutku, ali sad sam je razvuuuuukla, uzas jedan. Nekako mi nije za ovo vreme.
Svet pre nje, Debora Vajzgal (Mono I Manjana). Esteriti se mnogo dopala, verujem da bi I vecini vas, mene je smorila I jedva je zavrsih. Opet mislim razlika u senzibilitetima I trenutku. Mojoj mami se takodje dopala.
Molim te, pazi na mamu, Kjung-Suk Sin (Carobna knjiga). Ova knjiga je najtoplija preporuka za sve. Dobila je azijskog Bukera, a to nije malo, ali nije ni vazno. Prelepa je, topla, zivotna, I azijska I univerzalna. Autorka je Koreanka, kazu jedna od najpopularnijih njihovih autorki, ali ja naravno dosad nisam citala nijednog pisca iz Koreje. Ukratko, mama porodice sa 5 odrasle dece, koji vec imaju svoje porodice I decu, izgubila se na stanici metroa u Seulu kad je trebalo da dodje u jednu od svojih poseta I otad joj se gubi svaki trag. Dok deca pokusavaju da oblepe grad posterima, raspituju se, prijavili naravno policiji itd, svako od njih prica po jedno poglavlje I zapravo upoznajemo tu mamu I tu porodicu I njihov nacin zivota I tako. Predivna prica o odnosu roditelja I dece I starim roditeljima, I odrasloj deci. Zaista divna prica.

Procitala sadrzaj, ne svidja mi se :(
Zapravo otvara mnoga pitanja koja moje dete nema i nece ni imati a ne zelim da je opteretim njima.
Hvala Dano.

Pokazala se korisnim "Kako da prezivis u skoli" i "Umem da kazem NE"
To drzi pored kreveta kao neku vrstu prve pomoci :)

Procitala sadrzaj, ne svidja mi se :(
Zapravo otvara mnoga pitanja koja moje dete nema i nece ni imati a ne zelim da je opteretim njima.
Hvala Dano.

Pokazala se korisnim "Kako da prezivis u skoli" i "Umem da kazem NE"
To drzi pored kreveta kao neku vrstu prve pomoci :)

Dobro, zato sam ti i dala sadrzaj da pogledas, svako dete je razlicito, a ti najbolje znas sta bi odgovaralo tvojoj devojcici. To je inace odlicna edicije, i te dve koje navodis su iz nje.

Cao devojke! :mah-mah:
Nema me sto godina znam, ali vas citam, nego ne stizem da pisem, sve kao hocu lepo i dugacko pa nikako... Bebac i ja smo nesto sad kijavicavi, ali inace dobri i veseli :) Nemamo temu za decje knjige inace mogu da referisem i sta beba cita, nego to kod njega ne ide u folder procitane knjige - svakog dana im se ponovo raduje :D Lepo je biti mali... Elem, ja se od poslednjeg javljanja nacitala svega i svacega pa cu sad koliko stignem, a posle jos koliko stignem :)

Puno poljubaca za jednog od naših najmadjih članova.
Kako je to slatko se beba raduje knjigama.
Dana vredna kao i uvek. Nema je dugo, ali kad navrati svi upotpunimo svoje spiskove.
Mene je najviše zainteresovala ona koreanka Molim te, pazi na mamu.

Ja polako čitam Tonio Kreger, Tomasa Mana, ali nije me još "uhvatila". Teško ide posle Kad duva severac.
Ali s obzirom da volim Tomasa Mana, očekujem dobre utiske. Strpljiva sam.

Zemljomorje, tetralogija, Ursula le Guin (Familet): Preporuka za Elefteriu I ko jos cita epsku fantastiku. Klasik tog zanra I ja sam mnogo uzivala. Imam I u digitalnom formatu na engleskom, ko hoce.
.

Uh, ja ne volim Ursulu. :confused:
Ali, hvala na ostalim preporukama, nisam ništa od navedenog čitala :)

Ja sam na polovini Ulice kamelija i još uvek ne znam da li mi se dopada. Mislim da ipak ne. Hmmm...Bolje da završim, onda ću tek znati.

Zaboravila sam da vam prijavim da sam nedavno pročitala Čarobnicu iz Firence. Divna.

Dano, belezim preporuku za ovu poslednju, a vec sam samo na pozitivne kritike nailazila. Napisi sta citate zajedno bebac i ti, mozda i meni bude od koristi :) Jovan voli kad mu citam, makar i moju literaturu, samo se smeska i gleda me i cuti.

Ulica Kamelija mi je bila nekako bez poente, sve vreme sam cekala da nesto pocne da se desava.

Zaboravila sam da se zahvalim Dani na odgovoru :rumenko:
Sigurno cu je uzeti ponovo iz biblioteke, sad mi je lakse kad znam da moze da se cita i na preskok, i da ima index (koji nisam primetila ili ga se ne secam).
Pasos cemo da radimo ovde kod mene, ali doci ce nam tata uskoro pa cemo mozda za BG i u tom slucaju ti se javljam :cvet:

Zaboravila sam da se zahvalim Dani na odgovoru :rumenko:
Sigurno cu je uzeti ponovo iz biblioteke, sad mi je lakse kad znam da moze da se cita i na preskok, i da ima index (koji nisam primetila ili ga se ne secam).
Pasos cemo da radimo ovde kod mene, ali doci ce nam tata uskoro pa cemo mozda za BG i u tom slucaju ti se javljam :cvet:

Bilo bi divno. Javi mi se obavezno na pp ako dolazite, pa da se upoznamo i mi i decaci.
Nikolicina omiljena knjiga je duuuugo bila ova: http://www.laguna.rs/n1615_knjiga_zuti_crv_je_umoran_laguna.html
pa su od oktobra prvo mesto ravnopravno delile ova:http://www.pcelica.rs/proizvod-Bucna-beba-(zvucna-knjiga)-4152 , stvarno je obozava i uvek se smeje na nju. Sad zna i da odara po knjizi kao ja kad sam imitirala dobos koji ta bucna beba ima i svasta nesto.
i ova:http://www.pcelica.rs/izdanje-Boje-1709 Tu se ne vidi, to je taktilna knjiga, na kojoj je svaka slika od drugoj materijala pa smo ucili kad kazemo "Pipni bebo" da on rukom pomazi mekanu macu, pernatu pticu, kvrgavu zabu i tako. MNogo lepo.
A od skora su mu hit ova: http://www.pcelica.rs/izdanje-Knjigracka-1704 i neprevazidjeni Zuca: http://www.kcknjizara.rs/edicija?b=A036 gde uci da otvara te prozorcice pa pogleda koja je slika ispod,
Inace je zivi zvrk, ne miruje uopste, ali kad su knjige u pitanju sedne k'o veliki, rasiri noge i tako pomno prati te slike i pipka, kao da je literatura za doktorat, mnogo je smesan.

Nema me sto godina znam, ali vas citam, nego ne stizem da pisem, sve kao hocu lepo i dugacko pa nikako... Bebac i ja smo nesto sad kijavicavi, ali inace dobri i veseli :) Nemamo temu za decje knjige inace mogu da referisem i sta beba cita, nego to kod njega ne ide u folder procitane knjige - svakog dana im se ponovo raduje :D Lepo je biti mali...
Elem, ja se od poslednjeg javljanja nacitala svega i svacega pa cu sad koliko stignem, a posle jos koliko stignem :)
LJuljaska daha, Herta Miler (Laguna). Dopala mi se ali sam je mnogo sporo i tesko citala. Taj njen prepoetican jezik, kratke recenice, ponavljanja, sve mi je to bilo zamorno ali i lepo. I naravno, tema - teska ali opet mi se dopalo sto ju je obradila na drugaciji nacin iako se cini da je o logorima sve receno. I sto rece Lamar kad ju je citala, korica je predivna u kontekstu knjige. Veoma sam zadovoljna sto sam je procitala, ali nemam nesto preteranu zelju da se vratim Herti Miler. Morala bi da me nesto zesce kupi tematikom ili d ami se poklopi raspolozenje.
Strah i njegov sluga, Mirjana Novakovic (Laguna, a pre toga Narodna knjiga). Ovo mi je jedna od najboljih knjiga ove godine i poslednjih godina. Potpuno sam njome odusevljena. Volim i Petrovicevu "Sitnicarnicu" ali i d aje ova knjiga dobila NIN-a te godine ne bi bilo nezasluzeno, naprotiv. Ima svega - puno puno puno zaista dobrog humora (ne povrsnog, ali sam se glasno smejala maltene na svakoj drugoj strani), inteligentnog komentara sadasnjosti u kontekstu proslosti, triler-fantasticni-ironicni size... ma svasta. Ukratko, dogadja u vreme kad je Beograd nakratko presao iz ruku Turaka u ruke Austrougarske, ali sve se prica da samo sto ih nece vratiti Turcima u zamenu za nesto drugo. Na pojavu glasina da su se u Srbiji javili vampiri, Djavo (jeste, bas taj) sa svojim slugom, Srbinom dabome, se upucuje da ispita stvar jerbo ako jesu vampiri mozda je to znak smaka sveta i Strasnog suda a to bi po njega imalo strahotne implikacije. Inace taj odnos Djavola i sluge vam je kao Crni Gruja i Bole, fenomenalno. Svaka Djavolova recenica, komentar, vidjenje Biblije, pravde i nepravde, Srbije izmedju Turske (proslosti) i Austrougarske, tj. Evrope (moguce, prizeljkivane, mada daleke buducnosti) je zlata vredna - i tacna i duhovita. NIkad ne bih mislila da bi se knjiga sa ovakvim sadrzajem kupila ali sam se od prve stranice zalepila i nisam se smirila dok je nisam procitala skoro u dahu. Ujedno, ovo je preporuka i za Moonlight, mislim da je ona pitala.
Keltov san, Mario Vargas Ljosa (Laguna). Isto knjiga koja me ne bi mozda sadrzajem zainteresovala, ali sam veoma zadovoljna sto sam je procitala. Nije tako univerzalna tema kao “Avanture nevaljale devojcice” ali je dobra, spada u one njegove “politicke” (“Jarcev san”, “Razgovor u Katedrali”...) a ne “nevaljale” romane (“Pantaleon”, “Pomajka”, “Don Rigoberto” I sl). Dogadja se s kraja 19. I pocetka 20.veka I govori o istorijskoj licnosti, Ircu koji je ceo zivot ulozio u jurenje ideala – u oslobodjenje robova u Africi I Amazoniji I ljudsko tretiranje radne snage, ispravljanje drustvenih nepravdi I na kraju, za samostalnost Irske od Britanije zbog cega je optuzen za izdaju I osudjen na smrt. Taj njegov zivotni put, nacin borbe, motivi, sve je to vrlo lepo opisano, cak I previse dokumentarno, na momente kao da se ne cita roman. Tema je teska, narocito kada govori o sakacenju ljudi u Africi I Amazoniji I svakojaka nedela koje su pocinili vlasnici, ali izrazito je informativna I puno sam razmisljala o njoj. NE znam da li bi se vama svidela ali meni jeste, mada sad moram opet da se malo odmorim od Ljose.
Koka-kola socijalizam, Radina Vucetic (Sluzbeni glasnik). Znam da nije beletristika ali ja sam je procitala kao da jeste. Mnogo je interesantna knjiga – o uticaju americke popularne kulture na kulturu Jugoslavije sezdesetih godina – film, pozoriste, popularna knjizevnost, stripovi, decje igre, mora... Veoma je dobro argumentovano, ozbiljnom istrazeno, nije sladunjavo nostalgicno, ali nije ni osudjujuce, pravo pogodjen ton I naravno zanimljiva tematika. Uzgred, jeste li znali (mozda sam to ovde vec pisala) da je ona cuvena decja razbrajalica em-a-esesa... zapravo iskrivljeno, decje, spelovanje reci Misisipi – to su klinci pogresno culi od americkih vojnika posle rata.
Timor mortis, Slobodan Selenic. Joj, volim Selenica ali me uvek ubije u pojam. Ova mi nije bila potrebna. Ostale su mi jos “Prijatelji” I “Pismo/glava” I zavrsavam njegov opus.
Kako upokojiti vampira, Borislav Pekic. E ovo mi je najbolja knjiga ove godine, definitivno I jedna od vrhunaca mojih citalackih iskustava uopste. Nije za svakoga ali ja sam uzivala u svakoj njegovoj recenici, u njegovoj cini se bezgranicnoj erudiciji, ironiji, umesnosti da vesto hoda po tankim zicama... ma u svemu. Malo je takvih knjiga koje mozes da citas na mnogo nivoa I uzivas u svakom a da opet nije mucno citanje. Ovo mi je prvi Pekicev roman, dosad sam citala I volela “Sentimentalnu povest Britanskog carstva” I “Pisma iz tudjine” (preporucujem Vanki) ali sa ovim sam se nepovratno odusevila Pekicem I odlucila da svake godine procitam bar jednu njegovu knjigu I nasladim se.
Zemljomorje, tetralogija, Ursula le Guin (Familet): Preporuka za Elefteriu I ko jos cita epsku fantastiku. Klasik tog zanra I ja sam mnogo uzivala. Imam I u digitalnom formatu na engleskom, ko hoce.

E ajde da vas ne smaram dalje, iscitajte ovo koga ne mrzi, pa cu sutra da nastavim.

Bebironac!

Bas je lepo biti mali :zaljubljena:
Dance, vec smo se po malo zabrinuli sto te nema :heart:

Procitala si puuuuuno divnih knjiga, sada ce moj spisak ponovo da zivne :D

Joj kakav savrsen smajli! I da znas, isti moj Nikolica :lol:
Godinama imam ovu pokretnu slicicu, i nisam znala da hoce da se pokrece kada je ovako ubacim.
I sada se slucajno setim, pokusam, kad... ona se prevrce :D

Trebalo bi da ima i zvuk, i da se smeje onako neodoljivo bebece.
Ali to sa zvukom pojma nemam gde mi je tacno, ni kako se postavlja.
Mozda i pronadjem :D

Inace ova beba pretstavlja Dunju, Nikolu i Jovana.
Mislim da su svi slicni :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back