Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hahaha, ma razmenite, žene tj. Lamar uzmi knjigu, ne putujem ja još. Načula sam da će Čola pevati u Budvi za Novu godinu pa bih išla tada.
Ili mi je možeš vratiti kad dođem. Znam ja da ste vi pouzdane i da nećete nauditi mojoj knjizi. Samo nemoj da je posle daješ nekoj koleginici itd. koju ne poznajem.

E, i napisala sam ovde da mi se Severac nije svideo jer me je smarala glavna junakinja (da ne tražim opet taj post).

Pravo da vam kažem, smrzla sam se ovde i zavidim Esteriti što je na moru. Mogla bih s njom da ugovorim neko viđanje kad dođem tamo, ako bude htela.
Hm, mogla bih da napravim spisak forumašica i ona štikliram kako koju sretnem uživo. :zcepanje:

E, i napisala sam ovde da mi se Severac nije svideo jer me je smarala glavna junakinja (da ne tražim opet taj post).

Pravo da vam kažem, smrzla sam se ovde i zavidim Esteriti što je na moru. Mogla bih s njom da ugovorim neko viđanje kad dođem tamo, ako bude htela.
Hm, mogla bih da napravim spisak forumašica i ona štikliram kako koju sretnem uživo. :zcepanje:

:lol:

:vatromet:

dsc01381resize.jpg

dsc01379resize.jpg
dsc01380resize.jpg

evo mog prvog štrikeraja ove sezone, a možda bude i poslednji :lol:
nikako da ubodem adekvatan broj mašni za dečji šal, parala sam bez preterivanja minimum 10x :confused:
zato sam kapu parala možda 3-5x samo:lol:

bilo namenjeno za jednu bebicu u kanadi, ali skontala da joj se neće slagati uz skafander, pa će se obradivati jedna devojčica ovde koja je prisvojila bratovu kapu koju je štrikala moja mama :)

nakon sile paranja i počinjanja, završila konačno :worth:
nije kom je namenjeno...

nastavila sam Đurđevićkin Leš u fundusu
ne znam jesam li se kad ovoliko načekala da nekog ubiju
tj još nisam stigla do ubistva i bolje bi joj bilo da je neko stradao:evil:
skoro sam pri kraju knjige
počela sam je jedno popodne na bazenu :lol:

:vatromet:

nakon sile paranja i počinjanja, završila konačno :worth:
nije kom je namenjeno...

nastavila sam Đurđevićkin Leš u fundusu
ne znam jesam li se kad ovoliko načekala da nekog ubiju
tj još nisam stigla do ubistva i bolje bi joj bilo da je neko stradao:evil:
skoro sam pri kraju knjige
počela sam je jedno popodne na bazenu :lol:

Bice mrtvih, bice :lol:
Meni je to jedna od boljih knjiga ...Kad zavrsis knjigu procitaj http://www.mirjanaojdanic.com/lesufundusu.htm ja sam se kidala od smeha kad sam posle poredila sta je istina a sta je poluistina :lol:

Deluje da je Djurdjevicka nasla sebi ravnu ludacu za druziti se :lol:

Bice mrtvih, bice :lol:
Meni je to jedna od boljih knjiga ...Kad zavrsis knjigu procitaj http://www.mirjanaojdanic.com/lesufundusu.htm ja sam se kidala od smeha kad sam posle poredila sta je istina a sta je poluistina :lol:

Deluje da je Djurdjevicka nasla sebi ravnu ludacu za druziti se :lol:

pih..jedna mrtva i to prirodnom smrću:ljutko:
prosto sam se iznenadila što ej na kraju ceo rasplet fino objašnjen:lol:

nije loše, nije loše:)

edit:
izvinjavam se na odavanju sadržaja:lol:

Poslednja izmena:
Cao devojke! :mah-mah:
Nema me sto godina znam, ali vas citam, nego ne stizem da pisem, sve kao hocu lepo i dugacko pa nikako... Bebac i ja smo nesto sad kijavicavi, ali inace dobri i veseli :) Nemamo temu za decje knjige inace mogu da referisem i sta beba cita, nego to kod njega ne ide u folder procitane knjige - svakog dana im se ponovo raduje :D Lepo je biti mali...
Elem, ja se od poslednjeg javljanja nacitala svega i svacega pa cu sad koliko stignem, a posle jos koliko stignem :)
LJuljaska daha, Herta Miler (Laguna). Dopala mi se ali sam je mnogo sporo i tesko citala. Taj njen prepoetican jezik, kratke recenice, ponavljanja, sve mi je to bilo zamorno ali i lepo. I naravno, tema - teska ali opet mi se dopalo sto ju je obradila na drugaciji nacin iako se cini da je o logorima sve receno. I sto rece Lamar kad ju je citala, korica je predivna u kontekstu knjige. Veoma sam zadovoljna sto sam je procitala, ali nemam nesto preteranu zelju da se vratim Herti Miler. Morala bi da me nesto zesce kupi tematikom ili d ami se poklopi raspolozenje.
Strah i njegov sluga, Mirjana Novakovic (Laguna, a pre toga Narodna knjiga). Ovo mi je jedna od najboljih knjiga ove godine i poslednjih godina. Potpuno sam njome odusevljena. Volim i Petrovicevu "Sitnicarnicu" ali i d aje ova knjiga dobila NIN-a te godine ne bi bilo nezasluzeno, naprotiv. Ima svega - puno puno puno zaista dobrog humora (ne povrsnog, ali sam se glasno smejala maltene na svakoj drugoj strani), inteligentnog komentara sadasnjosti u kontekstu proslosti, triler-fantasticni-ironicni size... ma svasta. Ukratko, dogadja u vreme kad je Beograd nakratko presao iz ruku Turaka u ruke Austrougarske, ali sve se prica da samo sto ih nece vratiti Turcima u zamenu za nesto drugo. Na pojavu glasina da su se u Srbiji javili vampiri, Djavo (jeste, bas taj) sa svojim slugom, Srbinom dabome, se upucuje da ispita stvar jerbo ako jesu vampiri mozda je to znak smaka sveta i Strasnog suda a to bi po njega imalo strahotne implikacije. Inace taj odnos Djavola i sluge vam je kao Crni Gruja i Bole, fenomenalno. Svaka Djavolova recenica, komentar, vidjenje Biblije, pravde i nepravde, Srbije izmedju Turske (proslosti) i Austrougarske, tj. Evrope (moguce, prizeljkivane, mada daleke buducnosti) je zlata vredna - i tacna i duhovita. NIkad ne bih mislila da bi se knjiga sa ovakvim sadrzajem kupila ali sam se od prve stranice zalepila i nisam se smirila dok je nisam procitala skoro u dahu. Ujedno, ovo je preporuka i za Moonlight, mislim da je ona pitala.
Keltov san, Mario Vargas Ljosa (Laguna). Isto knjiga koja me ne bi mozda sadrzajem zainteresovala, ali sam veoma zadovoljna sto sam je procitala. Nije tako univerzalna tema kao “Avanture nevaljale devojcice” ali je dobra, spada u one njegove “politicke” (“Jarcev san”, “Razgovor u Katedrali”...) a ne “nevaljale” romane (“Pantaleon”, “Pomajka”, “Don Rigoberto” I sl). Dogadja se s kraja 19. I pocetka 20.veka I govori o istorijskoj licnosti, Ircu koji je ceo zivot ulozio u jurenje ideala – u oslobodjenje robova u Africi I Amazoniji I ljudsko tretiranje radne snage, ispravljanje drustvenih nepravdi I na kraju, za samostalnost Irske od Britanije zbog cega je optuzen za izdaju I osudjen na smrt. Taj njegov zivotni put, nacin borbe, motivi, sve je to vrlo lepo opisano, cak I previse dokumentarno, na momente kao da se ne cita roman. Tema je teska, narocito kada govori o sakacenju ljudi u Africi I Amazoniji I svakojaka nedela koje su pocinili vlasnici, ali izrazito je informativna I puno sam razmisljala o njoj. NE znam da li bi se vama svidela ali meni jeste, mada sad moram opet da se malo odmorim od Ljose.
Koka-kola socijalizam, Radina Vucetic (Sluzbeni glasnik). Znam da nije beletristika ali ja sam je procitala kao da jeste. Mnogo je interesantna knjiga – o uticaju americke popularne kulture na kulturu Jugoslavije sezdesetih godina – film, pozoriste, popularna knjizevnost, stripovi, decje igre, mora... Veoma je dobro argumentovano, ozbiljnom istrazeno, nije sladunjavo nostalgicno, ali nije ni osudjujuce, pravo pogodjen ton I naravno zanimljiva tematika. Uzgred, jeste li znali (mozda sam to ovde vec pisala) da je ona cuvena decja razbrajalica em-a-esesa... zapravo iskrivljeno, decje, spelovanje reci Misisipi – to su klinci pogresno culi od americkih vojnika posle rata.
Timor mortis, Slobodan Selenic. Joj, volim Selenica ali me uvek ubije u pojam. Ova mi nije bila potrebna. Ostale su mi jos “Prijatelji” I “Pismo/glava” I zavrsavam njegov opus.
Kako upokojiti vampira, Borislav Pekic. E ovo mi je najbolja knjiga ove godine, definitivno I jedna od vrhunaca mojih citalackih iskustava uopste. Nije za svakoga ali ja sam uzivala u svakoj njegovoj recenici, u njegovoj cini se bezgranicnoj erudiciji, ironiji, umesnosti da vesto hoda po tankim zicama... ma u svemu. Malo je takvih knjiga koje mozes da citas na mnogo nivoa I uzivas u svakom a da opet nije mucno citanje. Ovo mi je prvi Pekicev roman, dosad sam citala I volela “Sentimentalnu povest Britanskog carstva” I “Pisma iz tudjine” (preporucujem Vanki) ali sa ovim sam se nepovratno odusevila Pekicem I odlucila da svake godine procitam bar jednu njegovu knjigu I nasladim se.
Zemljomorje, tetralogija, Ursula le Guin (Familet): Preporuka za Elefteriu I ko jos cita epsku fantastiku. Klasik tog zanra I ja sam mnogo uzivala. Imam I u digitalnom formatu na engleskom, ko hoce.

E ajde da vas ne smaram dalje, iscitajte ovo koga ne mrzi, pa cu sutra da nastavim.

Dano, divno što ti se Pekić dopao. Veoma ga ljubim.
Veoma je britak, jasan, i divan pisac.

Sjajno što preporučuješ Strah i njegov sluga. Očekujem i sama uživanje u istom. Hvala ti.

Kad je reč o Ursuli, jesi li čitala Levu ruku tame? Omiljeni je romana Milana Mladenovića bio, zanima me?

Sjajno što preporučuješ Strah i njegov sluga. Očekujem i sama uživanje u istom. Hvala ti.

Kad je reč o Ursuli, jesi li čitala Levu ruku tame? Omiljeni je romana Milana Mladenovića bio, zanima me?

Da, Pekic mi je bio otkrice iako sam mnogo ocekivala, ali mnogo i dobila. I sad mi se cita jos svasta njegovo, najvise Atlantida i Vreme cuda, ali i Zlatno runo, mada se bojim da cu moci da citam tek kad mi dete podje na fakultet :)
Nadam se da ce ti se dopasti "Strah i njegov sluga". Ja sam zaista uzivala u tom romanu, onako uz mnogo smeha, slaganja s nekim komentarima, odgonetanjima nekih sitnih postmodernistickih igrarija citata, pseudocitata i sl.
Nisam citala nista drugo Ursule le Guin. Ja ne volim naucnu fantastiku, samo epsku, a koliko sam cula ta "Leva ruka tame" spada u SF. Mada, nisam se nesto posebno raspitivala. Ovo "Zemljomorje" je lepa bajka, mada pomalo ozbiljna, fino osmisljen svest za mastanje.

Da, Pekic mi je bio otkrice iako sam mnogo ocekivala, ali mnogo i dobila. I sad mi se cita jos svasta njegovo, najvise Atlantida i Vreme cuda, ali i Zlatno runo, mada se bojim da cu moci da citam tek kad mi dete podje na fakultet :)

Moje jedno dete odkad ide na fakultet, pa još nisam počela.:rotf: Važno je da sam kupila.:) I Kako upokojiti vampira, i Skakavce i Hodočašće...
Čitala sam Novi Jerusalim (pripovetke) i Odbranu i poslednje dane, super su.:super: Ovo drugo, preteško, pogurkujem samo.
Da, i Besnilo sam čitala...:)

Dano :worth:
Obozavam tvoje postove, i belezim uvek sve sto mi deluje zanimljivo.

Dok si jos online, da te pitam u vezi one knjige Zivot - Uputstvo za upotrebu. Pocinjala sam da citam (kad je Jovan imao oko mesec dana, los momenat), i bilo mi je tesko da sve ispratim. Da li je uopste bitno pamtiti svaki lik, hoce li se prica vrteti oko njih, ili se do kraja samo gomilaju likovi pa moze opustenije da se cita (ja pravila beleske kao da spremam ispit :zcepanje:). Htela bih ponovo da je pocnem, ali ne znam kako da joj pridjem.

Dano :worth:
Obozavam tvoje postove, i belezim uvek sve sto mi deluje zanimljivo.

Dok si jos online, da te pitam u vezi one knjige Zivot - Uputstvo za upotrebu. Pocinjala sam da citam (kad je Jovan imao oko mesec dana, los momenat), i bilo mi je tesko da sve ispratim. Da li je uopste bitno pamtiti svaki lik, hoce li se prica vrteti oko njih, ili se do kraja samo gomilaju likovi pa moze opustenije da se cita (ja pravila beleske kao da spremam ispit :zcepanje:). Htela bih ponovo da je pocnem, ali ne znam kako da joj pridjem.

Jeste, pa te onda zeznem jer ti navucem na knjige za koje ti nije momenat :D
U pravu si, za "Zivot" nije to dobar momenat, ja sam citala pred kraj trudnoce kad je bio zavejan grad pa i onako nisam mogla da se krecem. Do kraja ce biti puno likova jer su to njihove crtice, pricice, ali i mnogi ce se ponavljati, odnosno neki segmenti iz njohovog zivota bice dati iz drugog ugla, ili osvetljeni nekom novom pricom. E sad, ja sam se cesto vracala na poneku pricu da proverim "je l' to taj" lik, ali imas na kraju knjige onaj index preko koga mozes da pretrazujes ljude, gde su se vec pojavili i tako. Ne moras da citas po redu, nego mozes i napreskokce. I mozes po par pricica, neces nista da propustis. To je roman-mozaik, ne mora da se cita u dahu.

I ja volim tvoje postove. Sta da ti kazem kad sam na spisak za citanje, odakle je bila prognana posle Citalackog kluba na Knjizevnosti, vratila "Smrt i njene hirove" :)
:cmok2:

ps. Dolazis li sa Jovanom u Bgd po njegov pasos? Nesto si pominjala. Ako je da, i ako dolazis kolima, i ako mozes i raspolozena si, mozete da svratite do nas, mi volimo drustvo :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back