Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
čita li ovdje iko išta?
ja eto nešto malo
zaglavih sa ovim Milenijumom

Meni Milenijum nije prijao. Nije mi držao pažnju, makar taj prvi deo, jer mi je bilo nekako nabacano i nekako čudno sređeno po pasusima i odeljcima, i nisam bila zaluđena.

Šta čitam? Hajduka u Beogradu Gradimira Stojkovića. Knjigu koju sam volela kao mala, a koju čitam zbog sekcije. Dogovorili smo se svi da pročitamo to za utorak.

Da podelim utiske o sekciji.
Bilo je mnogo lepo.
Nas dvanaest (jedanest ljubitelja knjige osnovaca i ja velika ljubiteljka) uživalo je u igrama, pričama o knjigama.
Mnogo im je bilo lepo, čula sam kasnije, te postoji šansa da se od utorka grupa poveća.

Munlajt, jesti ti njima učiteljica ili tako nešto? Baš vam je lepo, uživate zajeno u književnosti, kao i ovde. Ja Gradimira Stojkovića nisam čitala, jer nije bilo njegovih dela kad sam ja bila u uzrastu za to, a posle nikad nisam našla vremena, a ni motiva da ga čitam. A zamišljam da su to lepe pustolovne knjige u kojima se radnja dešava u zanimljivim skrivenim kutcima Beograda. a glavne ličnosti su dečaci od 10-12 godina. Jel grešim? Nešto kao večiti Tom Sojer, ili one lektire iz mog vremena, a iz republika nekadašnje domovine - Družba Pere Kvržice, Dečaci Pavlove ulice, Družina Sinji Galeb i meni neprevazidjeni Orlovi rano lete.

Od Gradimira Stojkovica sam procitala jednu knjigu pre nekih 10-ak godina. Zbog sestrica, htela sam da mu citam te knjige.
(Jer ja sam njemu citala negde do 5-og razreda skoro svako vece. I to je sve od knjizevnosti u njegovom zivotu :sad2: )

Bila je pitka, ali mi nije imala ni blizu tu draz kao sto su ove knjige :heart: koje ti Bi spominjes. Ali to je valjda i normalno, jer ovo su ipak knjige naseg detinjstva, a Gradimir je pisao za neku drugu generaciju :)

Meni Milenijum nije prijao. Nije mi držao pažnju, makar taj prvi deo, jer mi je bilo nekako nabacano i nekako čudno sređeno po pasusima i odeljcima, i nisam bila zaluđena.

Šta čitam? Hajduka u Beogradu Gradimira Stojkovića. Knjigu koju sam volela kao mala, a koju čitam zbog sekcije. Dogovorili smo se svi da pročitamo to za utorak.

Da podelim utiske o sekciji.
Bilo je mnogo lepo.
Nas dvanaest (jedanest ljubitelja knjige osnovaca i ja velika ljubiteljka) uživalo je u igrama, pričama o knjigama.
Mnogo im je bilo lepo, čula sam kasnije, te postoji šansa da se od utorka grupa poveća.
Bas mi je drago sto je ta sekcija lepo krenula :D
A za Milenijum ste me sada ti i Esterita debelo pokolebale :think:
Narocito sto ja i nisam neka trileristkinja :lol:

Munlajt, jesti ti njima učiteljica ili tako nešto? Baš vam je lepo, uživate zajeno u književnosti, kao i ovde. Ja Gradimira Stojkovića nisam čitala, jer nije bilo njegovih dela kad sam ja bila u uzrastu za to, a posle nikad nisam našla vremena, a ni motiva da ga čitam. A zamišljam da su to lepe pustolovne knjige u kojima se radnja dešava u zanimljivim skrivenim kutcima Beograda. a glavne ličnosti su dečaci od 10-12 godina. Jel grešim? Nešto kao večiti Tom Sojer, ili one lektire iz mog vremena, a iz republika nekadašnje domovine - Družba Pere Kvržice, Dečaci Pavlove ulice, Družina Sinji Galeb i meni neprevazidjeni Orlovi rano lete.

Oh, Bi! Ovo su knjige koje sam beskrajno volela. :heart:

Citala sam ih u nizim razredima OS. U nasledje ih dobih od mame.

Ne pronalazim dovoljno kicene reci kojima bih vam opisala tu ljubav, taj zanos s kojim sam citala knjige iz Biblioteke Vjeverica. :)

Mama ih je volela kao devojcica, ja sam ih volela i jos uvek cuvamo te talire radosti. :)

Pored naslova koje si ti pomenula, volela sam zarko Micek, Mucek i Dedek Mate Lovraka kao i Vlak u snijegu, Neprijatelj br.1 i Devetorica hrabrih, Plavi kaputic Mladena Kuseca, Cudnovate zgode segrta Hlapica Ivane Brlic-Mazuranic kao i njene Price iz davnina, Bajke brace Grim, Koko i duhovi Ivana Kusana, Moja Zlatna dolina Zlate Kolaric-Kisur...

Secam se da sam imala izdanja Biblioteke Lastavica i Biblioteke Jelen, takodje nasledjena.

Licno sam dobijala Nolitove lektire za OS.

Pre nekoliko dana, zbog trenutka u mom zivotu, setila sam se Vorancove price Djurdjevak, onog straha decakovog koji zari obraze prilikom silaska u pakao, pogrdno nazvanu kotlinu gde buja najsocnija trava i u cijim se skrovitim nedrima ljupko gordi djurdjic, kada ga vise nigde u selu nema.

Ponekad me sitnice podsete na davno procitane redove.

Recimo, svaki put kada zagrizem u socni cilibar datule, setim se Cankara. :)

Poslednja izmena:
Dragoncice, mislis na ovako neke :D

Dragoncice, mislis na ovako neke :D

Lamarcice, i ti cuvas knjige! :) Divan je osecaj, zar ne?

Strah u ulici lipa sam takodje veoma volela. :zaljubljena:

Imam i Bajke naroda sveta u izdanju Zar ptice. Nevelike, tanusne knjzice, dzepnog formata, u svakoj po jedna bajka i nekoliko ilustracija.
Secam se da sam ih dobila od mame u lepoj, sedefnoj kutiji u kojoj sam bajke godinama cuvala.
Danas te kutije vise nema. :(

Setih se i slikovnica Puf i Crnko, zna li neka od vas za njih? :) Mama ih je dobila od svojih roditelja, to su ona izdanja iz '60 i neke.
Obozavala sam te slikovnice. :heart:

Nazalost, lot nije kompletan, nedostaje mi nekoliko slikovnica koje sam kao mala izgubila u igri.

Sada sam prilicno nostalgicna...

@Dragon, cuvam ja knjige iz detinjstava, ali sam ih dosta i podelila kada sam ih prerasla.
Kao sto su meni moje starije sestre (od tetaka ili bilo cega) davale svoje knjige kada ih prerastu, tako sam i ja svoje.
Nesto sam naravno i zadrzala, ali u mojoj siroj porodici je to generalno bila praksa. To prosledjivanje.

Te slikovnice (Puf i Crnko) mi nisu poznate, ali nekih slicnih i takodje prelepih, se i ja rado secam :D

Ja sam obožavala Maju. Ono "Maja na selu", "Maja u zabavnom parku", "Maja kupuje"...... slike su bile prelepe. Nikad nigde tako lepe ilustracije nisu bile.
Pojavile se neke "Maje" i u vreme kad su moji klinci bili mali, ali je to bilo tako basnoslovno skupo, da mi nije padalo na pamet da kupujem. Kad su mi deca rodjena tih nesrećnih 90-ih. (ko da su ove pa srećne, samo nema sankcija i bombardovanja)
Pa smo i to uzimali iz biblioteke. I tamo je bilo lepih slikovnica.

ja ne smem da se javim:confused:
:strika: i param:dash:
za čitanje ima opravdanje..bila mi drugarica prošle nedelje u gostima pa nema smisla da čitam dok je gošća tu
a sad sam bolesna :( i mislila sam da ću čitati jer sam u krevetu....
ali jok
kad sam ustala uzela sam da kuvam ručak(to ej bilo malopre :lol:)
i sad sam došla na forum
možda ču koju stranu pre spavanja, ali da vam kažem iskreno nešto me smara(gle čuda:evil:) početak ove Crvene kraljice
ali odustati neću

ja ne smem da se javim:confused:
:strika: i param:dash:
za čitanje ima opravdanje..bila mi drugarica prošle nedelje u gostima pa nema smisla da čitam dok je gošća tu
a sad sam bolesna :( i mislila sam da ću čitati jer sam u krevetu....
ali jok
kad sam ustala uzela sam da kuvam ručak(to ej bilo malopre :lol:)
i sad sam došla na forum
možda ču koju stranu pre spavanja, ali da vam kažem iskreno nešto me smara(gle čuda:evil:) početak ove Crvene kraljice
ali odustati neću
Ja param jedan dzemper i jednu rolku, i od toga hocu da pletem po sal i kapu.
Kad zavrsim (kazem: "kad zavrsim" :rtfm: ), pokazacu vam.
Msm znam da vas bas briga, ali ja cu vam ipak pokazati :mrgreen:
A onda cu da se vratim na onaj konac od letos, pa planiram da malo davim tebe Majce za savete u vezi tog konca.
Msm, znam da tebi bas i nije do toga, ali ja cu te ipak daviti :mrgreen:

Citam Smoju, mislim da cu ga danas i sutra zavrsiti :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back