Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pa na srpskom moru:lol:
Hanioti
i uopšte se nisam začudila...
:eek:

Ja sam se bogme bas zacudila :lol:

Nisam ni ja, ali kad uhvati kriza bude daj sta das.
Meni se Dedicka cita, jednom kad dodje na red.
Odoh malo napolje sa malenim, konacno se razbudio posle 12 sati sna (veliki decak :mrgreen:) :bye:
Mene kad bi uhvatila takva kriza, citala bih i Patin kuvar, i sve zivo sto je na srpskom :lol:

O bože, Lamar, ti pišeš kao da je Patin kuvar nešto najgore. Ja sam ubedjena da je to jedno jako zanimljivo štivo. Naročito za one koji vole da kuvaju. A možda ti to nisi. Ja svakako jesam. I umem da provedem dosta vremena čitajući kuvare, časopise o kuvanju, moju svesku sa receptima koje sam pisala, pa moju fasciklu sa receptima iz časopisa.....

патин кувар је предратни кувар које су имале домаћице, огромна, укоричена једна књижурина..врло компликовани, али домаћински рецепти.
Када би сада неко објавио репринт, вероватно би се добро продавао.
Ми имамо неки од пок. баба-тетке, као моја жена се одушевила, али ми се чини да ништа није по њему спремала.

O bože, Lamar, ti pišeš kao da je Patin kuvar nešto najgore. Ja sam ubedjena da je to jedno jako zanimljivo štivo. Naročito za one koji vole da kuvaju. A možda ti to nisi. Ja svakako jesam. I umem da provedem dosta vremena čitajući kuvare, časopise o kuvanju, moju svesku sa receptima koje sam pisala, pa moju fasciklu sa receptima iz časopisa.....
Ma salim se :lol:
Ja ne kuvam puno (ne moram hvala bogu za sada).
Ali volim povremeno nesto da spremim, skupljam recepte sa teme o kuvanju, raznih kuvara, coolinarke...
Nemam Patin kuvar, ali sam od drugrice svojevremeno isprepisivala dosta toga.

Dakle Bi :cmok: nisam mislila nista lose o Patinom kuvaru, nego na brzaka niam mogla da se setim neke knjige kojom nikoga ne bih uvredila.
Ali eto umesto Patinog kuvara navescu buducu autobiografiju Suzane Mancic :lol:

PS. I samo da se zna, kad kuvam, dobro kuvam :flert:

Ja imam Veliki narodni kuvar od moje baba-tetke, izdanje Narodna knjiga, 1956. 871 strana.
I tu i tamo potražim nešto u njemu, mada imam neke manje kuvare koji su zgodniji za manipulaciju.
Moja mama otkad pamtim ima taj Veliki narodni kuvar, njeno je verovatno malo novije izdanje, iz 60-ih kad se udala i oduvek pravi torte po receptima iz njega.
Imao je taj kuvar mnogo izdanja, posle se pojavio sa slikom na koricama. A naši su u zelenom, platnenom povezu.

A što se Suzane Mančić tiće, ne znam kako je nije sramota da se pojavi u onom Prvom kuvaru Srbije na Pinku (e to gledam sa zadovoljstvom) i da prizna da ne zna da pravi palačinke. Ne zna ona u stvari ništa da kuva. I ona Aleksandra iz Skupštine isto. Oni neki mladi momci pa se trude, znaju po nešto, a one onoliko godina imaju i još se hvale kako ne znaju ništa da skuvaju. Sramota. Ne što su žene, svako treba da zna ponešto da napravi.

Sinoc, u pauzama precenjenog Tanga u Parizu sa dobrim nazebom resih da prevrnem list Kusturice kako ne bih bas vratila nedodirnutu knjigu u biblioteku. Elem, moj Kusturica ce ipak mirne duse da se vrati u svoj dom i na svoju policu a ja vise nikada necu zamoliti bibliotekarku za preporuku.
Nakon tri recenice sam dosla do zakljucka da je jedino fer rastati se u miru buduci da knjiga pocinje politickom propagandom na jeziku koji mi je cudno da okarakterisem kao knjizevni...tesko mi je da poverujem u spisateljski dar umetnika koji svoju biografiju pocinje tupavim slavnim reziserom koji je ofkors Amerikanac i koji onako mentalitetski trom, kakav jel mora biti svaki Amerikanac bez izuzetka, otvorenih ociju upija pisceve reci o ruskom znacaju u antifasistickoj borbi. Ukoliko on smatra da njegova biografija tako treba da pocne onda mi je skroz jasno da je to dzinovski esej protiv globalizma a ne biografija velikog rezisera.

Nedugo zatim sam sredjivala neke knjige i spazila Roshalde. Dugo mi se neka knjiga nije ovako svidela, sasvim sam zaboravila na nju buduci da deli korice sa Demijanom pa sam je cusnula negde u kraj. Elem, tema obradjuje osobe koje su sebe zive sahranile. Postoje ljudi zarobljeni u plasticnu svakodnevicu koji su napravili kompromis sa zivotom sklanjajuci se od njega te svesno sazidali ljusturu unutar koje se osecaju jos vise gnjilo ali nemaju snage da sutnu plafon od stakla kojim su sebi opteretili glavu.

Od poznatih licnosti po pravilu ne uzimam na citanje knjige koje su pisali.
To je uglavnom marketing i samopromocija.
Izuzetak su samo oni poznati koji svojim dotadasnjim radom, likom i delom, po mojoj proceni zasluzuju i da ih procitam.
Dakle ako su mi simpaticni moze, ako nisu niks :)

PS. Uvek moram da stavim neki, bilo koji smajli u svoj post.
Kad nemam smajli, post mi je nekako golisav i nedovrsen.
Nekako mi je sto se kaze post bez smajlija, ko selo bez skole :)

Biografije imaju vrlo malo umetnicke zice u sebi. Posebno biografije koje su pisane kao optuzba, kao sto je ova Kusturicina. Postoji jedan sloj modernih umetnika koji sebi daje za pravo da sudi o ljudskim kvalitetima svodeci umetnost na politiku i neke nebitne individualne price, kao sto je slucaj sa Lausevicem. Meni je stvarno cudna cifra od cetvrt miliona prodatih primeraka, osecam da sam jedina osoba koja nije citala Zarkovu knjigu.

Elem, Roshalde deluje na duboko intimnom nivou i nehotice dodiruje svakog od nas nevezano od suvoparnih opstih mesta. Verujem da puno ljudi zivi uz odlaganje, svesno dopusta sebi da posmatra zivot sa pristojne udaljenosti sve dok se avetinjski ne probudi uz trasak neke tuge. Onda se covek zapita zasto je potrebno da ostanemo bez dragocenosti bilo koje vrste da bi osetili zivot ponovo. Otkucacu vam par recenica...

"tumarajuci dalje vlaznim stazama, sledio je, nicim ometen, konac svog zivota do duboko u proslost, i ucinilo mu se da nikada nije tako jasno i spokojno sagledavao njihov jednostavan splet. Bez ikakve gorcine je utvrdio da je sve te puteve prevalio kao u slepilu. Uprkos svim iskusenjima i bez obzira na ceznje koje se nikada nisu sasvim ugasile u njemu, on je prosao mimo vrata zivota. Nikada u svom zivotu nije dokraja doziveo i iskusio ljubav do ovih poslednjih dana. Tada je pored kreveta svog umiruceg deteta, isuvise kasno, doziveo svoju jedinu ljubav, po prvi put zaboravio na sebe i nadjacao sebe...."

nisi jedina, ni ja je nisam pročitala
a mislim da ju je kupio moj tata:think:
počela sam onog nemca i Jedan nerešen slučaj i ne znam....
daću joj fore do 100.str(inače ima 522)
nije još počeo zaplet, ali meni kanda ne leži kako je napisana

otkad sam otišla, sve onako visokoumni razgovori, ozbiljna razmjena informacija...
....
ok
ja našla japanke i u njinma provela i subotu i nedelju i kupala se napalžu i sve
..
završila Aljendeovu i njeno 0strvo ispod mora..naravo, preporuka za svakog, odlična....priča o robinji i životu oko nje...Aljendeova to nekako lagano, u dvije riječi dočara, imam osjećaj da sam tu bila sa njima svima, nosila one duge suknje podignute da se ne izblatnjave, igrala sa njima, tugovala...

A što se Suzane Mančić tiće, ne znam kako je nije sramota da se pojavi u onom Prvom kuvaru Srbije na Pinku (e to gledam sa zadovoljstvom) i da prizna da ne zna da pravi palačinke. Ne zna ona u stvari ništa da kuva. I ona Aleksandra iz Skupštine isto. Oni neki mladi momci pa se trude, znaju po nešto, a one onoliko godina imaju i još se hvale kako ne znaju ništa da skuvaju. Sramota. Ne što su žene, svako treba da zna ponešto da napravi.

da, da..ono, mrtva ponosna..pa zamrnjače....jao, pa ja ništa ne znam da spreeeemim, pa treptrep....pa onda onaj lijepi njen kikot :dash:
imam ih ja puno u mojoj okolini takvih
ustvari u mojoj okolini nemam normalnih po tom pitanju
ili su neviđene kuvarice, ili pojma nemaju

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back