Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moja majka je jedna blentava zena.
Ubedjena da postoje knjige za sva vremena dosadjivala mi je kad god bi me videla sa knjigom u drustvu nekom Sagom o Forsajtovima. Kako obicno biva udje to meni na jedno uvo na drugo izadje...elem, resim ja da poslusam mamu kako mi vise ne bi mahala mojim neobrazovanjem pred nosem i potrazim knjigu misleci da je ona...onako...dosadno britanska ali lako citljiva, ne cenim previse britanske pisce...germanofil po dusi zainat mami. Elem, moja draga bibliotekarka izadje i iznese mi tri knjizurine, ukupuno 1000 strana! Cenim da se mesec dana necu pojaviti na temi...osim ako ne dam i knjizi i mami prevremeni otkaz :)
Svojevremeno meni omiljena knjiga.
Videcemo sta ce biti sa tobom :D

Moja majka je jedna blentava zena.
Ubedjena da postoje knjige za sva vremena dosadjivala mi je kad god bi me videla sa knjigom u drustvu nekom Sagom o Forsajtovima. Kako obicno biva udje to meni na jedno uvo na drugo izadje...elem, resim ja da poslusam mamu kako mi vise ne bi mahala mojim neobrazovanjem pred nosem i potrazim knjigu misleci da je ona...onako...dosadno britanska ali lako citljiva, ne cenim previse britanske pisce...germanofil po dusi zainat mami. Elem, moja draga bibliotekarka izadje i iznese mi tri knjizurine, ukupuno 1000 strana! Cenim da se mesec dana necu pojaviti na temi...osim ako ne dam i knjizi i mami prevremeni otkaz :)

Ovo mi je jedna od najdrazih knjiga svih vremena. Citala sam je jednom u srednjoj skoli, jednom na fakultetu a prosle godine slusala na engleskom kao audioknjigu i opet sam maksimalno uzivala.
Ali kao germanofilu imas puno pravo da ti se ne dopadne ;) :bye:

sjaj-u-oku-zvezde-ljiljana-habjanovic-durovic~m_140435.jpg

Čitam juče, izaš'o novi roman Habjanovićke. Znam, većina vas je ne voli, ali ja jedva čekam da ga kupim i pročitam.:think:

Ja sam je volela dok nije skrenula bas bas u religiju.I imam sve knjige do tada,i Petkanu za kraj druzenja.

Bi, srecna nova masina :vatromet:

Sada ces imati i vise vremen za citanje :D
Hvala. Baš si to lepo zaključila. I ja računam da će biti tako.
Zavrsila sam Dolazim po tebe i vodim te sa sobom.
Decak, glavni lik je neeizmerno toplo i milo dete! :heart:
Već ste me ranije ubedile da je ovaj roman drugačiji od ostalih Amanitijevih dela, a sad ću stvarno morati da ga stavim na vrh liste.

Ja sam je volela dok nije skrenula bas bas u religiju.I imam sve knjige do tada,i Petkanu za kraj druzenja.
Ja sam čitala sve od LJHDJ zaključno sa Petkanom, ali nije namerno. Prosto su me posle neke druge knjige privukle. Ipak religija nije predmet mog interesovanja.

E da...
Procitala sam roman Tito je umro.
Ne znam, meni se dopao roman.
Evo jednog citata, mozda se neko zainteresuje:
``Trolejbus je mileo Terazijama, automobili su trubili posto je Gazela bila prakticno zatvorena, a Brankov most zapusen i klinke su ceretale o nekom novom pevacu koji je bas sladak, penzioner je citao tabloid i sam sa sobom penio na Zapad sa kojeg su nam dosli ****** i ljudska prava i koji nam je uzeo Kosovo, klinac sa natucenom kapuljacom pricao je mobilnim i sagovorniku obecao da ce mu polomiti sve kosti, dve zene su se zalile kako je sve opet poskupelo, a devojka obucena kao da je luda ili kao da studira neku od umetnickih akademija sedela je nezainteresovana za sve te dogadjaje i manikirala nokte, u trolejbusu koji se drmao i tresao dok je prelazio preko silnih rupa i losih zakrpa. Te rupe i lose zakrpe platila je Evropska unija, tacnije, EU je platila da se drumovi poprave, ali i gradski funkcioneri moraju valjda od neceg da zive...``
Ovo mi je tako poznato, valjda mi se zato njeno pisanje i dopada. Napise bas onako kako bih i ja volela da napisem - da znam da napisem tako kao ona.
Sve u svemu, roman je pisan u prvom licu, novinarka Politike saznaje za tekst objavljen u ``Politici`` jos davne 1968. u kojem su tacno predvidjeni datum i vreme Titove smrti, dvanaest godina pre nego sto je Tito zaista umro. Pocinje, naravno, da istrazuje ko je i kako ovo uspeo da izvede...
Pomalo lici na pravi krimi roman, to je valjda i zelela. Najvise mi se dopalo kako jetko komentarise drustvo i zemlju u kojoj zivimo, korumpiranost, nasilje i veze politicara, tajkuna, policajaca, kriminalaca, a tu su i neizostavne sponzoruse.
Bas je onako fino iskritikovala savremeno srpsko drustvo.
Nisam znala da ne voli DS. ;)

Uzeh za veceras ``Kriv za sve``, Penak.

Poslednja izmena:
Koju prvu dohvatis, mada si zaboravila da dodas i Knjigu oceva (i ona ti je na vrhu). :p
Imas i Forsajtove?
Javi kad budes raspolozena za Katarinu, pa da zajedno pocnemo! :)

I Knjiga očeva i Tito je umro, imam i Pamuka...:( Imam li i Katarinu, kako beše?:think: Čini mi se da imam.:(

E, a Parfem se baš čudno završio. Kao što reče neka od vas, ima divnih opisa, ali, sve u svemu, ne vidim zašto je toliko taj roman "popularan". Previše mi je tu fantastike...

I Knjiga očeva i Tito je umro, imam i Pamuka...:( Imam li i Katarinu, kako beše?:think: Čini mi se da imam.:(

E, a Parfem se baš čudno završio. Kao što reče neka od vas, ima divnih opisa, ali, sve u svemu, ne vidim zašto je toliko taj roman "popularan". Previše mi je tu fantastike...

Ja rece za cudan kraj i divne opise! :)
Imas, imas "debelu" Katarinu. :)

Ja glasam za Aranduti Roj. ;)

Hocu i ja masinu za sudove. :(
Ponekad pokusavam da izracunam koliko vremena godisnje potrosim na pranje, ali moje matematicke sposobnosti ne dozvoljavaju da dodjem do kraja. :zcepanje:
Rado, potrudicu se...:zper:
U reklami kažu 23 dana godišnje.
Ko od vas voli Orhana Pamuka?
Imam knjigu Zovem se crveno, ali me uopste ne privlaci da je citam. :confused:
Meni su osećanja i utiscki spram Pamuka pomešani. Čitala sam Novi život i Muzej nevinosti. Muzej mi je bio predugačak, prespor, smorio me i kad sam ga pročitala, mislila sam da sam završila sa Pamukom. Ali sad ga se nekako rado setim i mami me da uzmem Istanbul. Koleginica je čitala i baš je lepo pričala o njemu. A mislim da ga je i Dana čitala i to baš na licu mesta. Sećam se da je za put u Istanbul spremila adekvatne knjige...

Meni su osećanja i utiscki spram Pamuka pomešani. Čitala sam Novi život i Muzej nevinosti. Muzej mi je bio predugačak, prespor, smorio me i kad sam ga pročitala, mislila sam da sam završila sa Pamukom. Ali sad ga se nekako rado setim i mami me da uzmem Istanbul. Koleginica je čitala i baš je lepo pričala o njemu. A mislim da ga je i Dana čitala i to baš na licu mesta. Sećam se da je za put u Istanbul spremila adekvatne knjige...
Djevojke, al' ste se raspisaleeee :super:

E tako je meni bilo sa Pamukovim Snegom. Spor i predugacak, ali ga se i ja vrlo rado setim.
A Istanbul mi se bas, bas dopao :D

E da...
Procitala sam roman Tito je umro.
Ne znam, meni se dopao roman.
Evo jednog citata, mozda se neko zainteresuje:
``Trolejbus je mileo Terazijama, automobili su trubili posto je Gazela bila prakticno zatvorena, a Brankov most zapusen i klinke su ceretale o nekom novom pevacu koji je bas sladak, penzioner je citao tabloid i sam sa sobom penio na Zapad sa kojeg su nam dosli ****** i ljudska prava i koji nam je uzeo Kosovo, klinac sa natucenom kapuljacom pricao je mobilnim i sagovorniku obecao da ce mu polomiti sve kosti, dve zene su se zalile kako je sve opet poskupelo, a devojka obucena kao da je luda ili kao da studira neku od umetnickih akademija sedela je nezainteresovana za sve te dogadjaje i manikirala nokte, u trolejbusu koji se drmao i tresao dok je prelazio preko silnih rupa i losih zakrpa. Te rupe i lose zakrpe platila je Evropska unija, tacnije, EU je platila da se drumovi poprave, ali i gradski funkcioneri moraju valjda od neceg da zive...``
Ovo mi je tako poznato, valjda mi se zato njeno pisanje i dopada. Napise bas onako kako bih i ja volela da napisem - da znam da napisem tako kao ona.
Sve u svemu, roman je pisan u prvom licu, novinarka Politike saznaje za tekst objavljen u ``Politici`` jos davne 1968. u kojem su tacno predvidjeni datum i vreme Titove smrti, dvanaest godina pre nego sto je Tito zaista umro. Pocinje, naravno, da istrazuje ko je i kako ovo uspeo da izvede...
Pomalo lici na pravi krimi roman, to je valjda i zelela. Najvise mi se dopalo kako jetko komentarise drustvo i zemlju u kojoj zivimo, korumpiranost, nasilje i veze politicara, tajkuna, policajaca, kriminalaca, a tu su i neizostavne sponzoruse.
Bas je onako fino iskritikovala savremeno srpsko drustvo.
Nisam znala da ne voli DS. ;)

Uzeh za veceras ``Kriv za sve``, Penak.

E, ja sam taj odlomak negde procitala. Samo ne znam ni gde ni kada :think:
Ali mi se bas dopada. Ode mi na spisak :D

Ko od vas voli Orhana Pamuka?
Imam knjigu Zovem se crveno, ali me uopste ne privlaci da je citam. :confused:

Ja, ja volim Pamuka! :D I Lamarin i Biin utisak su potpuno tacni - on se cita jako sporo, ima lepe recenice koje te cak ponekad i zamore na neki cudan nacin, ali su mu knjige divne i toliko se mnogo sazna. Citala sam "Belu tvrdjavu" koja me je podsetila na Mesu Selimovica po atmosferi i tako po jos cemu, ili na "turskog" Andrica, zatim "Sneg" koja mi ostaje omiljena, "Istanbul" koji sam stvarno citala na licu mesta i neizmerno uzivala, mada ne znam kako bi mi se dopalo da nisam bila tamo. Mozda i bi, pise veoma mnogo o detinjstvu i tako kojecemu za sta ne moras biti u Stambolu gradu. I "Muzej nevinosti" ima dosta od te atmosfere. Citala sam i "Druge boje" sto je knjiga eseja o zivotu, Istanbulu, secanja, intervjui, clanci o drugim piscima i o njegovim knjigama. Tu su mi najzanimvljije bile ove poslednje dve kategorije ali za njih bi bilo dobro procitati prvo nesto od njegovih romana. "Zovem se Crveno" i "Muzej nevinosti" citam i dalje na parcice, kad mi dodje, i nista mi ne smeta sto je tako. vidis, sad kad si me podsetila mogla bih neku i da zavrsim, ali imam druge prioritete :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back