Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zdravo drage moje čitalice:heart:
Nisam želela da se javim dok ne završim knjigu.
Pročitala sam Otmenost ježa, Mjuriel Barberi.
Svoje utiske sam podelila sa vama još odavno , nakon pogledanog filma.
Ne želim da se ponavljam ali meni je ovo još jedna knjiga koju ću dugo pamtiti.

Tuzno je sto sam izgubila dete u sebi negde usput te sam ocigledno jedina osoba u Evropi koja je ostala blazirana nakon knjige Otmenost jeza.
Cini mi se da sam ili ja rodjena prerano ili je knjiga naprosto dosla prekasno ali svakako se radi o vremenskom disbalansu te sam onako, prepuna cinizma zakljucila da je vrlo look alike Sofijinom svetu, da sam je prerasla jos kada sam naucila sta rec transcedentno znaci, a to je bilo pre desetak godina. Volim kada su recenice bogate, duze, teske za pisati a pune za citati bez suvisnih pojmova enciklopedijskog karaktera za koje mislim da popunjavaju piscevu slabost. Ljutila sam se na sebe sto sam se povela za bestselerom, ljutila sam se sto sam procitala u jednom mesecu tri bestselera i ostala prazna i razocarana i moram priznati da me ni Moramo da razgovaramo o Kevinu, ni U senci nara, ni Otmenost jeza nisu dojmile kao citaoca. Eto, posucu se pepelom jer ocigledno imam rdjav ukus i jos hladniji karakter...ne znam u cemu je problem.

Tuzno je sto sam izgubila dete u sebi negde usput te sam ocigledno jedina osoba u Evropi koja je ostala blazirana nakon knjige Otmenost jeza.
Cini mi se da sam ili ja rodjena prerano ili je knjiga naprosto dosla prekasno ali svakako se radi o vremenskom disbalansu te sam onako, prepuna cinizma zakljucila da je vrlo look alike Sofijinom svetu, da sam je prerasla jos kada sam naucila sta rec transcedentno znaci, a to je bilo pre desetak godina. Volim kada su recenice bogate, duze, teske za pisati a pune za citati bez suvisnih pojmova enciklopedijskog karaktera za koje mislim da popunjavaju piscevu slabost. Ljutila sam se na sebe sto sam se povela za bestselerom, ljutila sam se sto sam procitala u jednom mesecu tri bestselera i ostala prazna i razocarana i moram priznati da me ni Moramo da razgovaramo o Kevinu, ni U senci nara, ni Otmenost jeza nisu dojmile kao citaoca. Eto, posucu se pepelom jer ocigledno imam rdjav ukus i jos hladniji karakter...ne znam u cemu je problem.

Freya, nemoj se brinuti, nema univerzalnog kvaliteta. Eto, ni meni se nije dopala "Otmenost jeza", ali bas ni malo. Nervirali su me likovi, dozivljavala sam i njih i spisateljicu kao pretenciozne, lazno jednostavne a u stvari isprazne. Posle toga, videh da su mnogi ovde odusevljeni, ali eto, svako ima neku "svoju" knjigu, u zavisnosti i od zivotnim okolnostima u vreme kada je cita i niza drugih stvari. To smo ovde vec mnogo puta zakljucile. I takodje, svako ima svoje periode kad mu nijedna knjiga ne "legne".

Inace, procitala sam Galileovu kci, Dejva Sobel (Plato). Zapocela sam je pre mnogo godina i sad sam je tek zavrsila jer mi se sad citala, a tada sam morala po sluzbenoj duznosti. Dopala mi se. Nije u pitajnu romansirana biografija, vec prava biografija vise u duhu knjiga popularne nauke. Bogato je istrazena i stvarno se dobije odlicna slika i Galileja kao coveka i naucnika, i epohe i njegovog doprinosa nauci u celini. A sve je prepleteno citatima pisama koje je razmenjivao citavog zivota sa svojom kcerkom, koja je bila u manastiru, kao sto je bilo uobicajeno za devojcice u to doba, ali koja mu je citavog zivota bila prava podrska i savetnik. Ta ljubav izmedju njih dvoje je za mene bilo nesto prelepo, iako je naravno izrazena onovremenim kitnjastim jezikom ali se vidi koliko je velika i iskrena. Ne znam koliko su se uobicajeno ranije ocevi bavili kcerima ali njih dvoje su se stvarno obozavali i uzajamno brinuli jedno o drugim.
Knjiga se sporo cita jer nije roman, ali sam bas uzivala. I inace volim popularnu nauku pa mi valjda i zbog toga bilo zanimlijvo.

Bambika voli knjige o Africi :D
Ali ona sada ima puno obaveza pa retko navraca ovde, i nema vremena da cita :(

Kamenje predaka sam citala davno i bas je lepa.
A ja ti preporucujem ako nisi citala jos jednu africku, Ne idimo nocas psima.
Meni najbolja africka do sada :)
Tacno,Bambi.Procitala sam i imam Ne idimo nocas psima.Ne znam,meni se nije nesto posebno dopala,teska prica mi je bila,depresivno.Ja ocekivala malo vise opisa Afrike.Uzela je pre dve godine na Laguninoj akciji.

I ja volim knjige o Africi :)
Majo, ako je tako onda idemo zajedno kad resim da se uclanim u tvoju biblioteku, valjda ce tada biti fine i prema meni :)

Idemo i vodimo Dunju i Jovana.:heart:

Poslednja izmena:
Rado, lepo se provedi veceras :)

Hvala mila, baš sam se lepo provela. Mislim da su mnogo pogrešili oni koji nisu došli, uplašeni da bi mogli da ostanu bez posla. I dalje mi nije jasno gde smo mi, koji smo bili, zgrešili. Platili smo svoju večeru i podelili radost naših učenika zajedno sa nekolicinom roditelja koji su im to organizovali. Da smo imali adekvatne uslove u školi, ok, ali sala za fizičko, ma daaj...

Ima nas raznih ljudi, pa naravno i različitih ukusa, i šta je tu neobično... kao što ni muziku ne volimo svi istu.
Freya, nemoj se brinuti, nema univerzalnog kvaliteta. Eto, ni meni se nije dopala "Otmenost jeza", ali bas ni malo. Nervirali su me likovi, dozivljavala sam i njih i spisateljicu kao pretenciozne, lazno jednostavne a u stvari isprazne.

Dano, najveći ekspertu na temi (po mom mišljenju) i jedna od mojih najdražih forumskih drugarica, moram da kažem da ja to nisam tako doživela. Naprotiv, obožavala sam glavnu junakinju, divila joj se, često je žalila. Ta empatija svakao zavisi od karaktera čitaoca, a ja i ne mislim da je moj najbolji.:)

Ima nas raznih ljudi, pa naravno i različitih ukusa, i šta je tu neobično... kao što ni muziku ne volimo svi istu.

Dano, najveći ekspertu na temi (po mom mišljenju) i jedna od mojih najdražih forumskih drugarica, moram da kažem da ja to nisam tako doživela. Naprotiv, obožavala sam glavnu junakinju, divila joj se, često je žalila. Ta empatija svakao zavisi od karaktera čitaoca, a ja i ne mislim da je moj najbolji.:)

Ma izem ti eksperta :rumenko: Ja sam jedan baksuz, zato sam i dozivela tako glavnu junakinju. Ima knjiga koje su se meni svidele a tebi bile bezveze, boze moj... Bitno je da se volimo, a sto se teme tice, bitno je da svojim komentarimo svi uticemo jedni na druge da nesto procitaju, sami provere, ili se prosto ukljuce u diskusiju asocijacijama na neke druge knjige. Zato volim nasu biblioteku :heart:

Da vas pitam nešto,dragi moji...Znate onu "Prosvetinu" seriju od 150 knjiga koje su se čitale u srednjoj školi?Bele boje,tvrd povez?Zna li neko gde može da se nabavi ceo komplet(cena nebitna) ili da mi bar da spisak svih dela koja komplet obuhvata?

3da549ef52c8589e3b591805dcbed3a0.jpg

Ovako izgledaju...

Da vas pitam nešto,dragi moji...Znate onu "Prosvetinu" seriju od 150 knjiga koje su se čitale u srednjoj školi?Bele boje,tvrd povez?Zna li neko gde može da se nabavi ceo komplet(cena nebitna) ili da mi bar da spisak svih dela koja komplet obuhvata?

Dušo, odakle ti ideja da ih je samo 150? :lol:
Na poleđini imaš spisak po kolima, po stotinak knjiga. Na jednoj mi je poslednja 100-ta, na nekoliko njih od 101-215. Boja nije bitna, neke su crvene, neke braon, neke zelenkaste, isto piše. Da nisam ćorava k'o što jesam, ispisala bih ti naslove, ali mnogo su sitna slova.:(
A ima ih na Kupindu i Limundu kol'ko ti duša želi.:)

Dušo, odakle ti ideja da ih je samo 150? :lol:
Na poleđini imaš spisak po kolima, po stotinak knjiga. Na jednoj mi je poslednja 100-ta, na nekoliko njih od 101-215. Boja nije bitna, neke su crvene, neke braon, neke zelenkaste, isto piše. Da nisam ćorava k'o što jesam, ispisala bih ti naslove, ali mnogo su sitna slova.:(
A ima ih na Kupindu i Limundu kol'ko ti duša želi.:)

Ne,znam da ih je oko 150 u kolu koje meni treba,tj. ne meni već mom prijatelju,ali ne znam tačno koje je to kolo.Pogledaću na Limundu ili Kupindu,hvala Vam Raddo.:)

Elijahova stolica – Igor Štiks, Arhipelag, 240 str. 8/10

Slucajnim pronalaskom jedne kutije u svojoj staroj biblioteci, jedan Beclija polazi u potragu za bitnom osobom iz svog zivota, u ratno Sarajevo ’92. god. Rat je sve vreme, ali u pozadini price.

Ocekivala sam bolji roman, s’ obzirom na neke pisceve nagrade, njegovu reputaciju, na to da je prevodjen na neke vece jezike… Prica je dobra, mada je i dosta predvidiva. Osim toga… bilo je i patetike kad joj vreme nije. Nekom romanu malo patetike nije na odmet ali ovome to jednostavno ne prilici… Dopala mi se i jedna dosta zanimljiva prica u prici, i ona donosi romanu ocenu vise nego sto bih je inace dala.

I pored svih mana prica mi je drzala paznju i rado sam je citala.

PS. Sada sam malo probrljavila po netu i vidim da je Jugoslovensko dramsko radilo predstavu po ovoj knjizi.
S’ obzirom na ekipu koja je radila, trebalo bi da je predstava dobra.

Freya, mi ovde i jesmo različite. To nas spaja. Otprilike , već znam koje se od nas poklapaju izborom.
Što se tiče Otmenosti ježa , meni je roman ekranizovan pojedinim slikama iz filma. Mislim da mi je to pomoglo da utisak nakon pročitane knjige bude jači.
Kevin je meni negde u mozgu zauvek sačuvan kao virus koji se aktivira nakon prehlade. Dugi razgovori na ovoj temi o samoj knjizi , o mentalnom sklopu dečje ličnosti, naši pokušaji da uđemo u srž problema , izdvojimo uticaj sredine i roditelja... sve to ostavi drugačiji utisak posle čitanja.

Freya, mi ovde i jesmo različite. To nas spaja. Otprilike , već znam koje se od nas poklapaju izborom.
Što se tiče Otmenosti ježa , meni je roman ekranizovan pojedinim slikama iz filma. Mislim da mi je to pomoglo da utisak nakon pročitane knjige bude jači.
Kevin je meni negde u mozgu zauvek sačuvan kao virus koji se aktivira nakon prehlade. Dugi razgovori na ovoj temi o samoj knjizi , o mentalnom sklopu dečje ličnosti, naši pokušaji da uđemo u srž problema , izdvojimo uticaj sredine i roditelja... sve to ostavi drugačiji utisak posle čitanja.
:cmok:

Naravno da smo sve razlicite. Pa priznacete da bi bilo malo dosadno da povladjujemo jedna drugoj, postovanje je, naravno, nesto sasvim drugo.
Ja ne volim ljubavne romane, ja ih zovem cmok-cmok romanima (valjda zato sto nikog ne volim, niti mene voli neko :( ), ali Boze moj, meni je grozdje kiselo i toga sam svesna.
Zato bezim u neke zanrove gde toga nema ili ima onoliko koliko mogu da ``svarim``.

Naravno da smo sve razlicite. Pa priznacete da bi bilo malo dosadno da povladjujemo jedna drugoj, postovanje je, naravno, nesto sasvim drugo.
Ja ne volim ljubavne romane, ja ih zovem cmok-cmok romanima (valjda zato sto nikog ne volim, niti mene voli neko :( ), ali Boze moj, meni je grozdje kiselo i toga sam svesna.
Zato bezim u neke zanrove gde toga nema ili ima onoliko koliko mogu da ``svarim``.
Jeste, to nam je Arvena uvela najnoviju kategoriju, te :cmok: :cmok2: romane :lol:

Drugarice-čitateljk.
Ovu temu veoma volim jer smo šareniš života. Jer su nam ukusi i senzibiliteti različiti. Jer nam različito teku dani, različito poimamo neke odrednice života. Različito biramo knjige, različito čitamo. Ali isto knjige volimo.

I to je draž. Da smo tu dobrovoljno. Srcem. Pričom. Podrškom.

Naravno da će dosta nas drugačije da voli knjigu. Ili ne voli. Ili ostane ravnodušna. Normalna je stvar.

U knjizi će svaka od nas ostati ranjena drugim tekstom. Rečenicom. Biti omađijana određenim momentom karakterizacije, naracijom.
Divotno je to. Čuti kako to što smo i mi čitali vidi drugi neko.
To je otvaranje očiju, drugi ugao. Posebna draž.
Nema u tome nikakve hladnoće duše. Svaka duša je topla jer ljubi život. Zdravu misao. Književnost. I reč kao bogatstvo.

Volim stoga i svaki komentar koji je drugačiji od mog.

Zavrsila sam drugi do Milenijuma Devojcica koja se igrala vatrom-Stig Lason.
Preporucujem,odlicna trilogija.Procitala sam je za 9 dana,a mislila sam da ce mi trebati mesec dana.:D

Neposredno pred objavljivanje velike reportaže o trafikingu, novinar Milenijuma i njegova devojka pronađeni su mrtvi u svom stanu. Na oružju kojim je ubistvo počinjeno nalaze se otisci Lizbet Salander. Imajući u vidu njenu prošlost, policija objavljuje poternicu za Salanderovom i potraga počinje. Međutim, njoj kao da se izgubio svaki trag...

Mikael Blumkvist doživljava šok kada čuje da je Lizbet Salander optužena za ubistvo njegovih prijatelja. Znajući koliko je Salanderova žestoka kada je u opasnosti, želi da je nađe pre nego što to pođe za rukom nekome drugom.

Pokušavajući da sklopi slagalicu o ubistvu svojih prijatelja, odgovorni urednik Milenijuma kreće u još jednu opasnu potragu. Kroz suočavanja s okorelim kriminalcima, ali i s onima koji u zločinima učestvuju sa svojih visokih državnih položaja, Mikael Blumkvist dolazi do novih, zaprepašćujućih saznanja, a Lizbetina prošlost dobija sasvim drugačiju dimenziju. Misterija se polako rasvetljava...

Sada cu da citam Kamenje predaka,pa poslednji deo trilogije.

Ja sam ih viđala u Roda marketu (onom velikom na Novom Beogradu).

Ne čitam ništa, zabušavam (a i ovo vam kucam s posla :rumenko: )

sjaj-u-oku-zvezde-ljiljana-habjanovic-durovic~m_140435.jpg
Čitam juče, izaš'o novi roman Habjanovićke. Znam, većina vas je ne voli, ali ja jedva čekam da ga kupim i pročitam.:think:

Drugarice-čitateljk.
Ovu temu veoma volim jer smo šareniš života. Jer su nam ukusi i senzibiliteti različiti. Jer nam različito teku dani, različito poimamo neke odrednice života. Različito biramo knjige, različito čitamo. Ali isto knjige volimo.

I to je draž. Da smo tu dobrovoljno. Srcem. Pričom. Podrškom.

Naravno da će dosta nas drugačije da voli knjigu. Ili ne voli. Ili ostane ravnodušna. Normalna je stvar.

U knjizi će svaka od nas ostati ranjena drugim tekstom. Rečenicom. Biti omađijana određenim momentom karakterizacije, naracijom.
Divotno je to. Čuti kako to što smo i mi čitali vidi drugi neko.
To je otvaranje očiju, drugi ugao. Posebna draž.
Nema u tome nikakve hladnoće duše. Svaka duša je topla jer ljubi život. Zdravu misao. Književnost. I reč kao bogatstvo.

Volim stoga i svaki komentar koji je drugačiji od mog.
Eto. Vi ste sve rekle :manikir:

Sledece cu citati Mekol Smita, i red je da vec jednom dovrsim svoj plan za put oko sveta.
Polovicno je gotov. Ali samo polovicno.
Vidim da mi najvise skripe Australija i Okeanija. Pa ako imate neki predlog...

Elijahova stolica – Igor Štiks, Arhipelag, 240 str. 8/10
Ocekivala sam bolji roman, s’ obzirom na neke pisceve nagrade, njegovu reputaciju, na to da je prevodjen na neke vece jezike…
Ova rečenica me dovela pravo do zaključka koji mi se već neko vreme nameće, a to je da ima malo kvalitetnih romana i uopšte književnih dela, a nagrade moraju da se dodeljuju, pa se tako dešava da ih dobijaju osrednji i zato više nagrade, po meni, nisu preporuka. A možda nisu nikad ni bile.

Mi te volimo, a sigurno ima još poneko.
Drage moje drugarice, nije mi bilo 3 dana iz razloga opisanih u http://forum.krstarica.com/showthread.php/38312-Masina-za-sudove/page17. Vikendom inače slabo čitam, a ovog posebno, samo uputstvo za pomenuto i recepte za takodje pomenute goste.
Aktuelan je Tajni zapis, ali na osnovu pročitanih 20-ak strana nemam nikakav utisak.

I još nešto. Freya, baš super što ti se nisu svidele knjige koje svima jesu. I treba to uvek reći jer mora da postoji neki istomišljenik koji se ne usudjuje da prizna, pa ga treba ohrabriti.

Moja majka je jedna blentava zena.
Ubedjena da postoje knjige za sva vremena dosadjivala mi je kad god bi me videla sa knjigom u drustvu nekom Sagom o Forsajtovima. Kako obicno biva udje to meni na jedno uvo na drugo izadje...elem, resim ja da poslusam mamu kako mi vise ne bi mahala mojim neobrazovanjem pred nosem i potrazim knjigu misleci da je ona...onako...dosadno britanska ali lako citljiva, ne cenim previse britanske pisce...germanofil po dusi zainat mami. Elem, moja draga bibliotekarka izadje i iznese mi tri knjizurine, ukupuno 1000 strana! Cenim da se mesec dana necu pojaviti na temi...osim ako ne dam i knjizi i mami prevremeni otkaz :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back