Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slonovski mesec, Džon Svini. Radnja se dešava od 1940.godine, pa je opisano kako je i taj deo sveta uvučen u rat, tačnije, odnos Japana prema Burmi (ali ne opisuju se politički aspekti, već se stalno provlači da su oni neprijatelji). Britanska učiteljica Grejs Kolins radi kao učiteljica u Burmi, podučavajući decu koja su melezi. S obzirom na to da je rat sve intenzivniji, doneta je odluka o napuštanju grada u kojem se nalaze. Grejsinih učenika ima ne tako malo, šezdeset devojčica i dva dečaka, i ona zajedno sa direktorkom škole preuzima odgovornnost da decu prebace na sigurno, u Indiju. Autobusom će krenuti na put, ali sve što ih čeka usput nije baš tako dobro. Kada izgleda da nema spasa i da će ostati tu gde su, nailaze na krdo slonova koje će im pomoći. Deca su se vezala za Grejs jer su samo nju imala, a i ona za njih. Bilo je na tom njihovom putu teških stvari - bolest dečaka, pitanja šta kad ostanu bez zaliha hrane.. Naravno, s obzirom na to da se radnja odvija u toku rata ima i scena koje su za tu situaciju normalne (što ubistva, što situacije sa izbeglicama), ali ne baš prijatne za čitanje. Ali ta iskrena Grejsina želja da spasi decu je toliko jaka i provlači se kroz čitavu priču, da počneš da se saosećaš sa njom ako se nešto nepovoljno desi. Meni je knjiga sjajna. Jedna od najboljih od početka godine koju sam pročitala. Tema je teška, ali je pitko napisana i brzo se čita. Ima elemenata istinite priče, a neke stvari su mašta autora. (Slonovi su divni:heart:)

Uzela sam ovu knjigu u petak u busu da čitam, i završila je juče. Mislila sam samo u busu da je čitam, ali me je toliko priča zainteresovala da sam morala što pre da je pročitam. Forsajti mi i dalje stoje na stolu, njih čitam jako malo. Knjige koje sam pozajmila čitam odmah pošto ih pozajmim, da ih što pre vratim, ali za ovu mi je rečeno da ne moram da žurim, pa ću onda to i iskoristiti. Pročitaću je sigurno, nije mi dosadna, ali nemam pojma što mi tako sporo ide. A juče uveče sam počela i Vestalkinu priču, Šeri Smit. Vidim da je ona izašla pre par godina, pa pretpostavljam da ste je sve već čitale, ali kod mene je tek sad došla na red.

Sve ste divne i hvala sto ucestvujete.

Kanela, vencanje je 7.septembra.
Ima vremena,ali zelim da sve bude najbolje moguce....pa sam ozbiljno krenula u pripreme.A i sve organizujemo sami,pa ima dosta detalja...

Danas smo bili na vikendici sa društvom, kuvali pasulj u kotlicu..Jedino sto sam citala su neki modni casopisi...

Devojke, da li je neka citala Nasledje Ketrin Veb?
Nesto mi je poznato, a sada vidim da je napisala i drugi roman Neprimetni.
Da li je neka devojka citala nesto od ovoga i kakvi su utisci ako je neka citala.

Zanima me i ona trilogija Predivna stvorenja, Predivna tama, Predivni haos... to je neka gotika... da li je neka citalica citala?

Čitala sam Nasleđe. Priča ima dva dela, jedan opisuje prošlost, drugi sadašnjost. U centru dela o prošlosti je priča o tome kako je junakinja (baba ili prababa devojke koja se pominje u priči u sadašnjosti, ne sećam se baš) postala žena ljuta na život (imala je problema da rodi dete, pobačaje, što je za nju naravno bilo teško podnošljivo), ali jedno dete se pojavljuje u njenom životu ipak. U priči u sadašnjosti dve sestre dolaze u kuću u koju su dolazile kao male, i otkrivaju porodičnu tajnu vezanu za njihovu babu ili prababu, zaboravila sam. Bolja mi je bila priča iz prošlosti, iako je teža tematski. Razmišljala sam da li da je kupim čim je izašla, ali nisam. Pozajmila sam je od drugarice, što je bila dobra odluka. Knjiga nije loša, ali nije senzacionala, ali naravno može da se čita. Sad razmišljam, čitala sam je prošle godine i utisak mi je isti sada kao i neposredno posle čitanja. Ni bolji ni lošiji.
Neprimetne nisam još čitala. Poklonila sam je drugarici nedavno za rođendan ( istoj ovoj koja mi je pozajmila Nasleđe), pa ću opet od nje pozajmiti i ovu, ali kasnije kad ona pročita.

Mene je bas zaintrigirao taj drugi roman ``Neprimetni``.
A sto se tice Pogrebnih obicaja, meni se dopala, ali ne smem da ti kazem ni da je kupis ni da je ne kupis.
Mnogo je skupa.
Ja sam je dobila od prijateljice i meni je drzala paznju, o istinitom dogadjaju na Islandu.
Da sad ne prepricavam, mozes da vidis na sajtu o cemu se radi, a i da procitas odlomak.

Devojke, da li je neka citala Nasledje Ketrin Veb?
Nesto mi je poznato, a sada vidim da je napisala i drugi roman Neprimetni.
Da li je neka devojka citala nesto od ovoga i kakvi su utisci ako je neka citala.

Zanima me i ona trilogija Predivna stvorenja, Predivna tama, Predivni haos... to je neka gotika... da li je neka citalica citala?

I ja sam čitala "Nasleđe". Jako mi se dopalo - tematika, paralela između prošlosti i sadašnjosti, dopala su mi se oba aspekta priče, likovi...

Pročitala sam Promena, Mo Jena, dva odlaska u grad i gotovo. To je njegova autobiografija ipregled promena u Kini od sedamdesetih godina do skoro, ali onako telegrafski. Knjiga ima ukupno 123 strane, nekog uskog stupca, sve u svemu - kratka, pa nije moglo mnogo detalja ni da stane. Možda bi nekom ko dobro poznaje taj istorijski period Kine to mogao da bude nekakav podsetnik, ali meni ništa ne znači. Napisana je onako prostim, jednostavnim stilom, kao da priča neki neobrazovani vojnik, što on i jeste bio, pa se usput u vojsci školovao i počeo da piše. Malo me podseća na neke sovjetske pisce, (ne znam konkretno koje, onako uopšteno).
Utisak: ništa naročito.
Sad ću Saramaga Sedam sunaca i sedam mesečina.

Uf, kako grozan dan:evil:. Pravi za ostajanje u krevetu. A kad se izvučete iz kreveta da skuvate kafu ili čaj, ponovo se vratite u njega sa tim nečim i nekom knjigom. Je l' da da biste mogle? :histericna:

Kako ne bismo... jos pitas.
Celu noc ili bar deo noci kada me je neko komesanje gore na spratu probudilo, a i moju Milicu, cula sam kisu kako dobuje u ritmu tam-tama...

Pročitala sam Promena, Mo Jena, dva odlaska u grad i gotovo. To je njegova autobiografija ipregled promena u Kini od sedamdesetih godina do skoro, ali onako telegrafski. Knjiga ima ukupno 123 strane, nekog uskog stupca, sve u svemu - kratka, pa nije moglo mnogo detalja ni da stane. Možda bi nekom ko dobro poznaje taj istorijski period Kine to mogao da bude nekakav podsetnik, ali meni ništa ne znači. Napisana je onako prostim, jednostavnim stilom, kao da priča neki neobrazovani vojnik, što on i jeste bio, pa se usput u vojsci školovao i počeo da piše. Malo me podseća na neke sovjetske pisce, (ne znam konkretno koje, onako uopšteno).
Utisak: ništa naročito.
Sad ću Saramaga Sedam sunaca i sedam mesečina.

Mislim da su mu bolje ``Zabe``.
Bas sam se pitala kakve su to Promene, ali eto Bi mi je odgovorila. Zaista nisam raspolozena za citanje istorijskog stiva.

Uf, kako grozan dan:evil:. Pravi za ostajanje u krevetu. A kad se izvučete iz kreveta da skuvate kafu ili čaj, ponovo se vratite u njega sa tim nečim i nekom knjigom. Je l' da da biste mogle? :histericna:

Čuj mogle...saaaanjam o tome poslednjih 10 godina, koliko radim...
Da ustanem u lenjo jutro, udobno se smestim u fotelju ( ili stolicu za ljuljanje koju sam od sestre dobila za te namene ), nehajno prebacim neki prekrivač i čitam kraj prozora dok sobuje kiša, sve dok se ne smrkne.....

Dešavalo se to dok sam išla u školu, pa vikendom....ali tada je sve mama radila umesto mene...

Zaljubila sam se u ``Cajnu ruzu``.
Eto, dala sam na znanje. I ne zelim da se odvajam od nje.
A sad moram da skupljam novac za roman ``Neprimetni``.
Bila u biblioteci i nista nisu imali sa mog spiska. :(
Nasla sam od Isabel Aljende ``O ljubavi i senci``... ne znam kakva je, ako je neka citalica citala, neka napise da li je dobar roman dok ja uzivam uz Cajnu ruzu.

Zaljubila sam se u ``Cajnu ruzu``.
Eto, dala sam na znanje. I ne zelim da se odvajam od nje.
A sad moram da skupljam novac za roman ``Neprimetni``.
Bila u biblioteci i nista nisu imali sa mog spiska. :(
Nasla sam od Isabel Aljende ``O ljubavi i senci``... ne znam kakva je, ako je neka citalica citala, neka napise da li je dobar roman dok ja uzivam uz Cajnu ruzu.
Moraću i ja da nadjem tu Čajnu ružu, toliko je svi hvale.
Imam Aljende, kupila uz Gloriju, nEsam je još pročitala...:sad2: Reci da l' da čuvam il' prosledim...;)
Ja isto kupila uz Gloriju, ali ne samo da je nisam pročitala, nego ne znam ni gde mi je. Sve te knjige koje sam u poslednje vreme kupila i dobila su mi na jednom mestu, osim nje.

Počela sam jutros u čekaonici kod lekara da čitam Sedam Sunaca i Sedam Mesečina (tako je na koricama napisano sve velikim početnim slovima) i ne znam, nemam još nikakav utisak.

Sedam Sunaca je nadimak, Do Sedam Luna nisam stigla jer sam prekinula (rok u Čit. klubu je čak 5. jun) pa čitam Putovanje nakraj noći jer je iz biblioteke. Ovo je jedna od onih koje mi nazivamo muškim knjigama, ali je zabavna.

Bi, na grckom citam ovu knjigu. I zurim da je zavrsim jer imam jos jednu iz biblioteke a za dve nedelje idemo u Srbiju. Udaje mi se kuma :)
Isla sam na sajam knjiga jos jednom, sa mojim muskarcima, i zamislite da nista nisam kupila. Pored je bio i sajam cveca pa smo kupili jednu bugenviliju za terasu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back