Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Drage Žene,

Sigurno većina vas zna za temu Čitalački klub sa Književnosti.
Znam da mnoge od vas svraćaju i na donje spratove, iako ređe pišu.

Kad spojim te dve stvari sa predlogom da najnoviji predlog za čitanje u Klubu bude Saramagova Sedam sunaca sedam luna, shvatim da bi bilo baš lepo da nam se pridružite pa da svi zajedno komentarišemo.

I baš bih se obradovala kad biste došle i sad i malo češće (da se ne penjem ja kod vas, visoko je) :)

Videla sam predlog u klubu i razmatram. Imam trenutno baš puno knjiga kod kuće, pa sam htela malo njih da forsiram, ali kad si me tako lepo pomenula.... a ja sam se već raspitivala šta prvo od Saramaga da čitam... pa ću potražiti ovo.

Pa vi mene podsetiste, i mi moramo da se obučemo za maturu. Doduše, malu i doduše, dečko. Al' opet se mora u kupovinu. Ja zaboravila:rumenko:, a njega nije briga. Sad, kad Rada pomenu haljinu, i meni zasvetle i glavi. Ima još vremena, srećom.

Pa vi mene podsetiste, i mi moramo da se obučemo za maturu. Doduše, malu i doduše, dečko. Al' opet se mora u kupovinu. Ja zaboravila:rumenko:, a njega nije briga. Sad, kad Rada pomenu haljinu, i meni zasvetle i glavi. Ima još vremena, srećom.

Jao, Kamenita, dečaci i devojčice su po tom pitanju nebo i zemlja. Jel ti beše imaš i ćerku? Stariju, mladju od njega? Ako imaš stariju, onda ne moram ništa da pričam. A ako je mladja, tek ćeš da vidiš šta je kupovina za maturu. Sina nisam ni osetila, ni za malu, ni za veliku. Za malu kupio crne pantalone i crne patike, da može posle da ih nosi, a za veliku pantalone i crvenu košulju (to je želeo), a cipele i sako pozajmio od brata od strica. A ćerkina haljina sa male mature (od 7.500 dinara) i dalje stoji u njenom ormanu (sad je 3. razred gimnazije) i neda da se skloni negde. Ja je ubedjivala da je proda, kakvi....cipele je isto kupila od nekih 5 ili 7 hiljada, već sam zaboravila, pa sam molila u radnji da vratim, pa su deo vratili, a za deo sam ja sebi uzela neke sandale... bar da za tolike pare neko nešto i nosi. Ali sve da ona bude srećna i zadovoljna, a meni je ostalo u sećanju kao noćna mora.

Oduševljena sam onim što su neki maturanti radili prethodnih godina. Išli na maturu u farmerkama i majicama, a pare uplatili u humanitarne svrhe. To me je duboko dirnulo, svaki put sam plakala uz takve priloge. Važno je da oni budu veseli i raspoloženi, a ne šta imaju obučeno. Ali to ne može da se objasni jednoj 15-ogodišnjakinji. Kažu da su za veliku maturu skromnije. Daj bože.
Znate da sam ja imala isti komplet i na maloj i na velikoj maturi !? :cool: Blago mojoj majci. A pošto je bio bele boje, rekla sam da još treba i da se udam u njemu. Ali ipak nisam. Nije se u moje vreme toliko polagalo na garderobu, sve je bilo skromnije.

Ja dibidus u spamu. Ali volim tu temu. Kad već ne čitam, mogu da pišem.

- - - - - - - - - -

Hvala, nadam se da ću je naći u biblioteci. U nekoj valjda hoću.

Izvini, mi se ovde tako raspišemo i o drugim stvarima, ovo je ipak pdf Žene ;), opuštenije je, pa razmotrimo razne probleme koji nas muče.

Poslednja izmena:
Ko priznaje, pola mu se prašta... :lol:
:lol: Zanima me šta će da bude, tako da ne mogu da preskačem strane ( ili njih par stotina :lol:). Čitaću je naravno i dalje, nego me više nervira što ne stižem da je uzmem u ruke.Teška je i debela za bus, tako da je čitam samo kad sam kod kuće, što opet podrazumeva duže čitanje.
Ja sam prolupala. Uzela sam iz biblioteke knjigu Poslednji slučajevi gospođice Marpl, krenem s čitanjem priča pa mi sve kao nešto poznato, ali nemam pojma ko je ubica/lopov i tako to. Onda prelistam svoju sveščurinu u koju zapisujem naslove pročitanih knjiga i vidim da sam ovu čitala 2012. Uopšte nije prošlo mnogo vremena, a ja već zaboravila. A nisam ni stara pa da se vadim na godine. Ranije mi je bilo smešno kad neko ne može da se seti da li je čitao određenu knjigu, ali izgleda da nam se memorija, kao kod kompjutera, popuni pa ne može više ništa da stane. I u toj svesci uredno stoji zapisano da sam čitala i Šlinkovog Čitača, a ja se toga uopšte ne sećam.

Pročitala sam Rođeni u nedelju Ingmara Bergmana. Nije mi legla. Bilo mi je drago što ima samo 114 strana jer ne volim da čitam opise klanja teleta ili kako svaki čas neko od likova ide u toalet (pa onda opiše šta tamo radi :roll: ). Mislim da većina nas u detinjstvu doživi i zanimljive i potresne stvari, ali to ne znači da svi treba da ih pretočimo u knjige (ili filmove).

p.s. Kanela, ja sam mislila da ti živiš u Atini, a ne u Solunu. Mi smo prvo uplatili aranžman za Atinu, ali ga je agencija otkazala zbog nedovoljnog interesovanja, pa smo otišli u Solun. A bili smo svega 3 dana u gradu i nismo stigli da obiđemo sve što smo naumili.

p.p.s. Pahuljice, baš lepo za haljinu. Ja sam za sestrino venčanje kupila jednu još u martu i bila sva srećna što sam je ulovila na ogromnom popustu, a merkala sam je mesecima pre toga. I onda je ponovo probam pre neki dan i zaključim da mi se uopšte ne nosi. :think: Zatim sam obišla nekoliko prodavnica i uzela jednu u Mangu, valjda se neću ponovo predomisliti. A strašno je loš izbor, sve nešto prenakićeno, za maturu i sl. Jezivo skupo za onaj jadni materijal od kog su šivene, pa još neki silni konci vise, cirkoni otpadaju... (pričam konkretno za Quiz radnju, ali ima ih još u tom stilu).

Moja ćerka ima isti problem... Potrebna joj je haljina za maturu, a sve neke, što kažeš, nakićene...:bljak: I sve iste...:(

Ovo sa zapisivanjem pročitanih knjiga što većina vas radi (ako ne i sve) je pametno, ne može se sve zapamtiti. Možda ću i ja to da primenim.

A što se haljina tiče -ima stvarno svačega, najblaže rečeno. Meni sve što se dopalo su dnevne haljinice, nisu za svečane prilike. One koje se vode kao svečane mi se uopšte nisu dopale, te sam se ipak opredelila za varijantu šivenja. Manje-više su kao što kažeš Krasuljak,sve iste, a materijal je katastrofa, što ti Elefteria kažeš. I ne vrede para koliko koštaju. Prva zamisao što se šivenja tiče mi je bila da leđa budu cela od čipke, ali kada sam videla da metar čipke koja izgleda baš dobro košta 10000din, odustala sam u sekundi. Jeste lepo, ali preskupo, i to pošteno preskupo. Šljokice nisu bile u planu. Videla sam neke haljine sa šljokicama, ali one su prekratke i nekako su mi delovale kao da su za estradu, što mi se ne dopada. Ali, dopala mi se boja, i ja kupih. Našla sam kroj kakav mi se dopada, i gledala sam da pošto je materijal takav kakav je, kroj bude "miran", da izgleda pristojno. Evo ga matrijal, ali ne vidi se baš dobro (loša mi je rezolucija na telefonu, pa na slici zelena izgleda svetlije nego što zapravo jeste).Pogledajte prilog 328416
I još jedna priča vezana za haljine, i to baš za maturu. U radnji, mama i ćerka kupuju, i devojka proba jednu haljinu koja je grozna. Bebi roze boja, pa je gore uska, a od struka se širi, dužina iznad kolena, ali na rubu topa neki kao cvetići, sa crnim i belim detaljima i nekim roze peruškicama koje su valjda latice. Užas. Devojka i mama njena su bile oduševljene i tu haljinu je kupila. A devojka je malo buckasta, pa joj haljina uopšte nije ni stajala, samo ju je proširila. Još kaže može i crne i bele cipele uz nju... Nije bilo moje da bilo šta kažem, naravno, ali izuzetno loš izbor. Nekad se pitam ko kupi određene stvari, ali eto, ima ih... Valjda treba da se sakriju nedostaci a ne da se istaknu.

Poslednja izmena:
Jao, Kamenita, dečaci i devojčice su po tom pitanju nebo i zemlja. Jel ti beše imaš i ćerku? Stariju, mladju od njega? Ako imaš stariju, onda ne moram ništa da pričam. A ako je mladja, tek ćeš da vidiš šta je kupovina za maturu. Sina nisam ni osetila, ni za malu, ni za veliku. Za malu kupio crne pantalone i crne patike, da može posle da ih nosi, a za veliku pantalone i crvenu košulju (to je želeo), a cipele i sako pozajmio od brata od strica. A ćerkina haljina sa male mature (od 7.500 dinara) i dalje stoji u njenom ormanu (sad je 3. razred gimnazije) i neda da se skloni negde. Ja je ubedjivala da je proda, kakvi....cipele je isto kupila od nekih 5 ili 7 hiljada, već sam zaboravila, pa sam molila u radnji da vratim, pa su deo vratili, a za deo sam ja sebi uzela neke sandale... bar da za tolike pare neko nešto i nosi. Ali sve da ona bude srećna i zadovoljna, a meni je ostalo u sećanju kao noćna mora.

Oduševljena sam onim što su neki maturanti radili prethodnih godina. Išli na maturu u farmerkama i majicama, a pare uplatili u humanitarne svrhe. To me je duboko dirnulo, svaki put sam plakala uz takve priloge. Važno je da oni budu veseli i raspoloženi, a ne šta imaju obučeno. Ali to ne može da se objasni jednoj 15-ogodišnjakinji. Kažu da su za veliku maturu skromnije. Daj bože.
Znate da sam ja imala isti komplet i na maloj i na velikoj maturi !? :cool: Blago mojoj majci. A pošto je bio bele boje, rekla sam da još treba i da se udam u njemu. Ali ipak nisam. Nije se u moje vreme toliko polagalo na garderobu, sve je bilo skromnije.

Ja dibidus u spamu. Ali volim tu temu. Kad već ne čitam, mogu da pišem.

- - - - - - - - - -

Moja je drugi razred gimnazije, ali mi nismo imali nikakvu veliku frku oko spremanja za maturu. Bukvalno nedelju dana pred proslavu smo kupili haljinu (crnu) i srebrne patike, ona je htela tako, da bude rokerka. Patike je iznosila, a haljinu je obukla za neke prilike, možda 3 puta, ali smo imali sreće, bila je samo 2700, u nekoj od radnji u Delta sitiju, živo sam se iznenadila. Moja sestra je našminkala i sredila joj kosu, ono što je ona htela nije standardna ponuda u salonima. I dosta srebrnog nakita (ja mislim kilo) i bila je skroz slatka. Metalac, šta da pričam. I onako u skladu sa godinama. Posle mi je pričala, obzirom da je bilo u školi, masa mama je stajala u dvorištu i gledala decu dok su ulazili i merkala kako ko izgleda. Ja se toga nisam setila :rumenko:, mi smo nju samo istresli ispred škole i okrenuli se. Elem, prišlo joj je nekoliko mama i reklo kako se odlično obukla, oduševljene patikama. I igrala je i skakala sve vreme, dok su neke devojčice zbog platformi i štikala, na žalost, morale da sede sve vreme.

Au, koliki spam

Bas mi je lepo ovo vase caskanje o maturskoj garderobi :)
Bi, i ja sam sve to maksimalno skromno odradila za malu maturu. A maturu posle srednje nismo ni imali zbog bombardovanja, i tako.
Ali ok, ja sam se i vencala u haljini od 49e (cipkastoj, svecanoj, svi su ionako mislili da je kratka vencanica), a nasla sam i muza sa istim stavovima. Sve u svemu smo nas troje (i Jovan je bio prisutan, isti dan smo ga krstili) potrosili na garderobu i obucu 200e! Ha :)
A nije bio odlazak do crkve i aj kuci, nego u restoran sa 300 zvanica. Cipele (tirkizne) su bas nosive. A muskarci su svaki komad iznosali maksimalno, stariji nosi i dalje.

E to se zove spam :rumenko:

Cituckam 'Biblioteku nocu' i podseca me na Brajsonovu knjigu 'Kod kuce'. Isto je i ovaj Alberto kupio neku staru kucu pa odredio koji ce njen deo biti biblioteka. Usput pise malo o Aleksandrijskoj biblioteci, Vavilonskoj kuli, pominje dosta knjiga i pisaca...
Falila mi je i prava knjizevnost, pa sam pocela jednu grcku knjigu koju sam uzela pre par dana iz biblioteke. U prevodu bi bila 'Caj sa Kavafijem', desava se u Aleksandriji 30-ih godina i vrlo je lepo docarana atmosfera tog podneblja i doba. Volela bih da je prevedena na srpski, mislim da bih mogla da vam je preporucim (iako bih morala sacekati do kraja).
A Jovan mi se odomacio u biblioteci, dole je odeljenje za odrasle gde ja uzimam knjige, a onda na spratu iznad decije. I cim se popnemo na sprat stepenicama, on mi pusta ruku i sam predje taj hodnik, ulece u deciji deo pravo do polica sa knjigama za njegov uzrast, i onda kad izabere nekoliko nosi ih u deo gde su mekane fotelje za klince i tu se smesti i 'cita' a sve naglas da ga svi cuju - tutu (sve vrste vozila), non (slon), papanj (patka), avijoooom ... i tako dalje :)

Bas volim kada ``spamujete``.
Uzivam da vas citam.
Naravno, uzivam i kada pisete o knjigama koje citate i koje ste procitale.
Imam spisak knjiga koje treba da procitam i ne odvajam se od njega.

pročitala sam za popodne Azazel-Boris Akunjin :D
baš mi se dopada:klap:

šta sam ono čitala pre toga:think:
aaaa....Aleksandru Poter-Zbogom nije kraj...
pa u njenom stilu...čiklit...

ja sam za malu maturu na brzinu kupila neku haljinicu i sandale....bilo je bombardovanje te godine i izbor je bio žalostan :(
par dana pre proslave su nam rekli da će je ipak biti i školi...
mislim da nemam nijednu sliku, ali zato sam imala sarme na glavi :lol:
totalni nesklad frizure i odeće, ali šta zna dete :)
haljinicu sam posle nosala, a sandale je nasledila moja mama
zato sam za veliku maturu nadoknadila sve :D
sama sam osmilila šta ću obući, a pošto je to bio korset na šniranje i suknja sa posuknjama silnim šila sam sve u salonu venčanica
i razlikovala sam se tada skorz od svih devojaka :D
cipele, tačnije polusandale- crne satenske salonke sam kupila u NS-u, tačno se sećam koliko su bile-5.700din pre 11 godina :O
šminku i frizuru sam sama sredila:ogledalo:

Poslednja izmena:
Оставио један корисник линк ка Св. Сава Синише Ковачевића, са Скрибда, па сам, из радозналости, целоу драму сад прочитао лол...

Акуњин је кулиажа, ал су скупе књиге Информатике, ја сам то позамљивао и ишчитао цео серијал ;)

Matura ...:)

Moji su svi, ali svi, generacijama unazad,a i sa strane, prosvetari...Pa su moje mature doživljavali , čini mi se profesionalno...i takve savetei delili..
Za malu maturu, koja je bila u školi, tako je tada bilo svuda,imala sam haljincu usku, kratku, teget sa belom mornarskom kragnom ( mama je opsednuta mornarskim stilom), kao jedinim detaljem i zlatne baletanke, donete iz Italije za tu priliku.Sasvim jednostavno i prilagodjeno uzrastu.Kako mi je kosa prirodno kovrdžava, i frizura je bila razbarušena i prikladna.Sećam se da je i tada bilo štikli i onih banana pundja...valjda se tako zovu...ali ja sam baš bila srećna ovako.

Velika matura...duga crna haljina, srebrne cipele ( Marry Claire - koje je sestra imala na svom venčanju neposredno ) i neka srebrna, pa kao bluzica preko, više ogrtač, tek da ne udjem golih ramena...Frizura u mojoj izvedbi - neobavezna pundjica sa par ispalih uvojaka i šminka - delo starije, već udate sestre...Jedino što je od svega toga bilo baš skupo, su neke dekorativne mindjuše, od Šišića sa Bulevara.

Za divno čudo, nije bilo velike drame oko svega toga...ili se meni tako čini..a možda sam malo i zaboravila...

Bože, koliko mi je to sada nebitno...:)

Sad je bitna venčanica...

Knjige...ne stižem ništa, biram mašne i trake i balone i sveće icveće i jurim fotografe i pitice i sarmice i kanapee i cupcakeove i čuvarkuće za goste iiiiiiiiii svašta....

Poslednja izmena:
Danas sam, prolazeći pored biblioteke, žarko poželela da uđem. I ušla sam...:)
Kako mi ništa nije trebalo, ne vadeći karticu zatražih Selinovo Putovanje nakraj noći, ubeđena da je na čitanju. Kad ono ima...:lol:
Znam da je teško i da mi se možda neće svideti, ali Rayela ga upravo čita, svi ga hvale, pa da probam...:think:

Ma to su sve lepi povodi (mature, venčanja, diplome...), pa onda čoveku i nije žao da potroši. Ne daj Bože da moraš da plaćaš silne lekove, sahrane i tako dalje (mada i to vremenom dođe na red), šta bismo onda. Ja nisam imala proslavu male mature, u planu je bio hotel Jugoslavija koji je te godine bombardovan. Znam da su neke škole imale proslavu, a neke ne. A za veliku maturu su se roditelji istrošili, kao i većina.
Sad sam se setila kako sam dala krojačici da mi sašije haljinu za devojačko veče; zamislila sam nešto u svojoj glavi i to mi je tada izgledalo super. Otad je više nisam obukla i prosto ne mogu da verujem šta mi je bilo da šijem haljinu od smaragdnozelenog satena. A imala sam 25 godina, nisam bila klinka, nije bilo ni tako davno. Katastrofa od kreacije (ali bar nije imala cirkone :whistling: ).

Da li je neka od vas čitala Laguninu knjigu nedelje, Stakleni grad? Radnja se odigrava u Parizu, zvuči interesantno.

Kupila ja Stakleni grad u utorak, odavno sam je gledala i sad kad je na popustu isplatilo mi se. Nisam još počela da čitam.

Je l' zna neko što mi nema slike u prilogu u prethodnoj poruci? Juče je bilo sve normalno, sad mi piše da prilog ne postoji, a ništa nisam menjala.

U duhu teme:)

reading-stories-smiley-emoticon.gif
smiley-12.gif
SmileyBookClub.gif
smiley-reading.gif

reading.gif
clipart-study-girl-smiley-emoticon-256x256-0623.png

Prilozi

• reading-stories-smiley-emoticon.gif
    reading-stories-smiley-emoticon.gif
    27,8 KB · Pregleda: 2
Smajlići su vam apsolutno sjajni.

Sad čitam šta smo pisale na temu mature i setih se epizode od prošle godine. Dakle, sredina maja, ja sedim u friz.salonu. Bogami je potrajalo, i za to vreme su došle tri devojčice-mala matura je u pitanju. Zakazavale su sređivanje za dotični događaj. To je bilo friziranje, šminka, depilacija, solarijum, depilacija, depilacija brkova (otkud devojčicama od 15 godina brkovi?), nokti... Čini mi se da je to sve. Elem, jedna mama je dovela ćerku na probu frizure, ko da je svadba, pa su siroto dete fenirale ladno sat vremena, jer ima grivu, a ne kosu. Mala je bila očajna, svaki čas je li gotovo? A, ove iz salona, shvatile mamin komlekse (dete prelepo, bila je lepša pre tretmana), pa udri, samo trpaju. Horor. Drugu je dovela ujna, koja ima dva sina, pa joj fali to udešavanje ženskog deteta, onda i njoj utovariše sve što postoji u salonu. Ali, najbolja mi je bila mama koja je dovela ćerku na izlivanje noktiju mesec dana pre m.večeri. Ćerka nije uopšte bila u tom fazonu i sve vreme je jaukala kako joj to ne treba. Mamin odgovor-Da se navikneš na nokte. I onda biser - Ali mama, ja još imam fizičko. Mala pravo dete, mama prava ludaja. Ja sam pala od smeha, ovo sam danima prepričavala.

I kao što Rada reče, ovo nije spam, već deo teme. I neću više

Jao, šta ste sve lepo ispisaleeeee :heart:
Ja se najbolje sećam svoje maturske haljine za kraj IV razreda OŠ.
To je valjda najmanja matura. Sad sam se setila, to se zvalo Drugarsko veče :lol:
Mama mi je sašila najlepšu dugu crvenu suknju na svetu. Sećam je se do zadnjeg končića. :zaljubljena:

Pahuljice, smajlići su ti pre-pre-pre-lepi :super:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back