Nora Barnacle
Domaćin
- Poruka
- 4.132
Ja sam Saramagova sunca i mesecine citala davno, davno.
Ako se dobro secam, u ovoj knjizi on pise o ljubavi.
Odlično!
Onda bi mogla da nam se pridružiš u komentarisanju, je l' da?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ja sam Saramagova sunca i mesecine citala davno, davno.
Ako se dobro secam, u ovoj knjizi on pise o ljubavi.
Drage Žene,
Sigurno većina vas zna za temu Čitalački klub sa Književnosti.
Znam da mnoge od vas svraćaju i na donje spratove, iako ređe pišu.
Kad spojim te dve stvari sa predlogom da najnoviji predlog za čitanje u Klubu bude Saramagova Sedam sunaca sedam luna, shvatim da bi bilo baš lepo da nam se pridružite pa da svi zajedno komentarišemo.
I baš bih se obradovala kad biste došle i sad i malo češće (da se ne penjem ja kod vas, visoko je)![]()
Videla sam predlog u klubu i razmatram. Imam trenutno baš puno knjiga kod kuće, pa sam htela malo njih da forsiram, ali kad si me tako lepo pomenula.... a ja sam se već raspitivala šta prvo od Saramaga da čitam... pa ću potražiti ovo.
Pa vi mene podsetiste, i mi moramo da se obučemo za maturu. Doduše, malu i doduše, dečko. Al' opet se mora u kupovinu. Ja zaboravila, a njega nije briga. Sad, kad Rada pomenu haljinu, i meni zasvetle i glavi. Ima još vremena, srećom.
Divna si!
Ko priznaje, pola mu se prašta...![]()
Ja sam prolupala. Uzela sam iz biblioteke knjigu Poslednji slučajevi gospođice Marpl, krenem s čitanjem priča pa mi sve kao nešto poznato, ali nemam pojma ko je ubica/lopov i tako to. Onda prelistam svoju sveščurinu u koju zapisujem naslove pročitanih knjiga i vidim da sam ovu čitala 2012. Uopšte nije prošlo mnogo vremena, a ja već zaboravila. A nisam ni stara pa da se vadim na godine. Ranije mi je bilo smešno kad neko ne može da se seti da li je čitao određenu knjigu, ali izgleda da nam se memorija, kao kod kompjutera, popuni pa ne može više ništa da stane. I u toj svesci uredno stoji zapisano da sam čitala i Šlinkovog Čitača, a ja se toga uopšte ne sećam.
Pročitala sam Rođeni u nedelju Ingmara Bergmana. Nije mi legla. Bilo mi je drago što ima samo 114 strana jer ne volim da čitam opise klanja teleta ili kako svaki čas neko od likova ide u toalet (pa onda opiše šta tamo radi). Mislim da većina nas u detinjstvu doživi i zanimljive i potresne stvari, ali to ne znači da svi treba da ih pretočimo u knjige (ili filmove).
p.s. Kanela, ja sam mislila da ti živiš u Atini, a ne u Solunu. Mi smo prvo uplatili aranžman za Atinu, ali ga je agencija otkazala zbog nedovoljnog interesovanja, pa smo otišli u Solun. A bili smo svega 3 dana u gradu i nismo stigli da obiđemo sve što smo naumili.
p.p.s. Pahuljice, baš lepo za haljinu. Ja sam za sestrino venčanje kupila jednu još u martu i bila sva srećna što sam je ulovila na ogromnom popustu, a merkala sam je mesecima pre toga. I onda je ponovo probam pre neki dan i zaključim da mi se uopšte ne nosi.Zatim sam obišla nekoliko prodavnica i uzela jednu u Mangu, valjda se neću ponovo predomisliti. A strašno je loš izbor, sve nešto prenakićeno, za maturu i sl. Jezivo skupo za onaj jadni materijal od kog su šivene, pa još neki silni konci vise, cirkoni otpadaju... (pričam konkretno za Quiz radnju, ali ima ih još u tom stilu).
Moja ćerka ima isti problem... Potrebna joj je haljina za maturu, a sve neke, što kažeš, nakićene...I sve iste...
![]()
Jao, Kamenita, dečaci i devojčice su po tom pitanju nebo i zemlja. Jel ti beše imaš i ćerku? Stariju, mladju od njega? Ako imaš stariju, onda ne moram ništa da pričam. A ako je mladja, tek ćeš da vidiš šta je kupovina za maturu. Sina nisam ni osetila, ni za malu, ni za veliku. Za malu kupio crne pantalone i crne patike, da može posle da ih nosi, a za veliku pantalone i crvenu košulju (to je želeo), a cipele i sako pozajmio od brata od strica. A ćerkina haljina sa male mature (od 7.500 dinara) i dalje stoji u njenom ormanu (sad je 3. razred gimnazije) i neda da se skloni negde. Ja je ubedjivala da je proda, kakvi....cipele je isto kupila od nekih 5 ili 7 hiljada, već sam zaboravila, pa sam molila u radnji da vratim, pa su deo vratili, a za deo sam ja sebi uzela neke sandale... bar da za tolike pare neko nešto i nosi. Ali sve da ona bude srećna i zadovoljna, a meni je ostalo u sećanju kao noćna mora.
Oduševljena sam onim što su neki maturanti radili prethodnih godina. Išli na maturu u farmerkama i majicama, a pare uplatili u humanitarne svrhe. To me je duboko dirnulo, svaki put sam plakala uz takve priloge. Važno je da oni budu veseli i raspoloženi, a ne šta imaju obučeno. Ali to ne može da se objasni jednoj 15-ogodišnjakinji. Kažu da su za veliku maturu skromnije. Daj bože.
Znate da sam ja imala isti komplet i na maloj i na velikoj maturi !?Blago mojoj majci. A pošto je bio bele boje, rekla sam da još treba i da se udam u njemu. Ali ipak nisam. Nije se u moje vreme toliko polagalo na garderobu, sve je bilo skromnije.
Ja dibidus u spamu. Ali volim tu temu. Kad već ne čitam, mogu da pišem.
- - - - - - - - - -
Bas volim kada ``spamujete``.
Uzivam da vas citam.
Naravno, uzivam i kada pisete o knjigama koje citate i koje ste procitale.
Imam spisak knjiga koje treba da procitam i ne odvajam se od njega.
danas ću da počnem knjigu Nevesta iz Mumbaja-Karin Fosum
sećam se da ju je neko pohvalio davno