Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sastavila sam nocas spisak knjiga za zimu...palo mi je na um da ga okacim mozda nekome dodje ok:-)

1. Verenica iz Lamermura - Volter Skot
2. Zena francuskog porucnika - Dzon Faulz
3. Zanesenost - Antonija Bajet
4. Put u Indiju - Forster
5. Princeza de Klev - De Lafajet
6. Tesa od D'Arbervilovih - Tomas Hardi
7. Gospodja de Monsoro - Aleksandar Dima
(8) ako stane Kraljica Margo - Dima

....romanticne knjige za romanticno godisnje doba:-)

Ja nemam spisak nego gledam da smanjim ovu svoju gomilu nepročitanih. Istekla mi je članarina u biblioteci, a ne bih ponovo da se učlanjujem dok imam svoje koje čekaju na red + znam da će me mrzeti da idem kad krenu kiša, sneg i ostale nepogode.

E, našla sam Putovanje kući Rouz Tremejn, knjigu za koju 2 godine nisam znala gde je. Bila je u nekom koferu, koji je bio potpuno prazan (izuzev nje), nemam pojma kako je unutra dospela. Znači, ipak je niko nije ukrao :D

Sastavila sam nocas spisak knjiga za zimu...palo mi je na um da ga okacim mozda nekome dodje ok:-)

1. Verenica iz Lamermura - Volter Skot
2. Zena francuskog porucnika - Dzon Faulz
3. Zanesenost - Antonija Bajet
4. Put u Indiju - Forster
5. Princeza de Klev - De Lafajet
6. Tesa od D'Arbervilovih - Tomas Hardi
7. Gospodja de Monsoro - Aleksandar Dima
(8) ako stane Kraljica Margo - Dima

....romanticne knjige za romanticno godisnje doba:-)

Ovu sam započela skoro, ali nisam mnogo odmakla...Možda ću da je nastavim kad završim ovu što trenutno čitam.. A nije obimna, moja je izdanje Narodne knjige, one male knjižice što su se kupovale na kioscima.. Ta knjiga mi toji na polici par godina, i evo do skoro je nisam uzela u ruke.. Valjda ću je završiti:confused:

Ovu ``moju`` biblioteku sam vec ``prerasla`` za godinu dana od kako pozajmljujem knjige...
A i nema neki knjizni fond. Sve sto mi nude, vec sam procitala odavno.
Moracu u onu vecu u centru Zemuna, cula sam da ima i citaonicu! Ne mogu da verujem dok ne vidim to cudo.

Ovu sam započela skoro, ali nisam mnogo odmakla...Možda ću da je nastavim kad završim ovu što trenutno čitam.. A nije obimna, moja je izdanje Narodne knjige, one male knjižice što su se kupovale na kioscima.. Ta knjiga mi toji na polici par godina, i evo do skoro je nisam uzela u ruke.. Valjda ću je završiti:confused:

Najtoplija preporuka....cini mi se da je knjizica pravi dragulj...pravo zensko stivo za ljubitelje francuskih pisaca, na listanje mi je zalicila na Opasne veze:-)

Ovu ``moju`` biblioteku sam vec ``prerasla`` za godinu dana od kako pozajmljujem knjige...
A i nema neki knjizni fond. Sve sto mi nude, vec sam procitala odavno.
Moracu u onu vecu u centru Zemuna, cula sam da ima i citaonicu! Ne mogu da verujem dok ne vidim to cudo.

Kako, bre, prerasla, pa ja sam u toj biblioteci celog života pozajmljivala knjige i nisam uspela sve da ih pročitam. :zper: Šalim se, moguće da nema ono što je tvoj predmet interesovanja. Ja sam uzimala uglavnom nasumično. A kad sam počela da tražim sa ovih spiskova, morala sam da idem i u druge. Ova gde sam sad (u Prvomajskoj) važi za veću, ali ni tu se baš nisam ovajdila.

A ona u centru Zemuna je super i ekstra su ljubazni. Pogledaju u kompjuteru (to čudo još nije stiglo tu tvoju (bivšu moju) malu. Tj. ima kompjuter, ali nisam uspela da provalim za šta služi. Nema ni internet, ni intranet) kao i u ovoj mojoj sadašnjoj i kažu ti u kom njihovom odeljenju ima, ako nema tu.
Čitaonica je na spratu, tj. u potkrovlju, što si tako nepoverljiva. Pa Zemun je imao biblioteku, dok preko reke nisu znali ni da čitaju, pa je tu živeo Branko Radičević, pa prva štamparija, Dimitrije Davidović.... To je bre, bila Austrougarska, dolazila gospoda iz Beograda na kolače....
A sad kad se pomene Zemun, odmah Zemunski klan, tebra, munze konza....

Gde sam stala, pre ovog izliva lokalpatriotizma. :worth:
Aha, čitaonica. Tamo moj sin uči, sprema ispite. Bar tako kaže, kad sam ja jednom bila, nije ga bilo.
Inače, u vreme dok sam ja izlazila (pre 30 godina) u toj zgradi, tj. kući, je bilo kulturno-umetničko društvo Branko Radičević (već pomenuti) a u tom potkrovlju klub-restoran, mnoge lepe večeri sam tamo provela, pila i pevala (nisam igrala, bar ne tu. Igrala sam iza one tvoje (bivše moje) male biblioteke to je bio centar mesne zajednice).

Joj, devojke, bila sam na sahrani unuka moje komšinice iz starog kraja. Nije baš dečačić, 36 godina, ali tuga... Pa sam se smrzla, pa kod kuće drmnula jednu veeeliku višnjevaču, sve sa gomilom višanja. Otuda ovaj moj zbrkani post.

Usput sam čitala Vedranu, Dabogda te majka rodila. I ona je sva zbrkana. Ostalo mi još malkice.

Evo i ja kao Zemunka da potvrdim ovo što je Bi rekla :cool: Ima čitaonicu i po mom mišljenju, fond joj nije toliko siromašan da bi mi dosadio za godinu dana. Bila sam učlanjena neko vreme, pa sam se posle prebacila u Gradsku u Knezu jer mi se čini da im pre stignu novi naslovi. I plus ima automat za kafu i čokoladice :zper: tj. imala je, pošto nisam bila tamo još od avgusta. A nedaleko odatle prodaju rolovanu picu zbog koje mislim da bih prodala rođenog brata.
A osoblje je u Zemunu svakako mnogo bolje nego u Knezu.

Poslednja izmena:
Evo i ja kao Zemunka da potvrdim ovo što je Bi rekla :cool: Ima čitaonicu i po mom mišljenju, fond joj nije toliko siromašan da bi mi dosadio za godinu dana. Bila sam učlanjena neko vreme, pa sam se posle prebacila u Gradsku u Knezu jer mi se čini da im pre stignu novi naslovi. I plus ima automat za kafu i čokoladice :zper: tj. imala je, pošto nisam bila tamo još od avgusta. A nedaleko odatle prodaju rolovanu picu zbog koje mislim da bih prodala rođenog brata.
A osoblje je u Zemunu svakako mnogo bolje nego u Knezu.
to kažeš zato što nemaš brata nego sestru :lol: btw, gde su te pice, kako ja ne znam?
Mislim, da smo ipak ubedili Frangipani da će joj biti lepo u biblioteci Sveti Sava na zemunskoj pijaci :hahaha:
Ja obozavam Zemun.............:heart:
Pa kad je neodoljiv!

Završila sam Dabogda te majka rodila, Vedrane Rudan, izdanje V.B.Z., 229 strana, nekako uskih i nepunih. Hoću da kažem da u stvari i nema mnogo da se čita. Ja sam je pročitala takoreći tokom dve vožnje autobusom (mislim, tamo i nazad, znači 4). Ne zahteva neku naročitu koncentraciju, jer se radi o porodičnim odnosima, a to je ionako teško shvatiti i razumeti kol'ko god ste pažljivi. Kao i u pravim porodicama, nikad ne znate zbog čega će neko da se uvredi iako vi mislite da ste krajnje fer. I ovde se radi o osećaju krivice jedne ćerke koja je majku smestila u najbolji dom za stare u Hrvatskoj, ali opet je kriva jer ne brine ona o njoj 24 sata. Taj osećaj krivice, noćna mora... Kako nam se to usadi? Da li ga imaju i muškarci ili je rezervisan za žene. Da li se radi o vaspitanju ili je u genetskom kodu ili je odlika pola ili nekih ljudskih jedinki nezavisno od svega?

Ja sam htela da kupim stan blizu mojih da bih mogla da ih posećujem 2-3-4 puta nedeljeno. Nisam uspela, pa sad ne odem nekad po 2-3 nedelje i osećam se jako krivom zbog toga. Pa onda češće zovem telefonom. Ali u našoj porodici nikad nismo imali običaj da se zivkamo svaki čas. Kad neko otputuje javi da je stigao i ništa više do povratka. I sad ja ne znam koliko je to dovoljno često. Naročito ako nema ništa da se kaže. Pa ako omanem za jedan dan (a nikad ne znam da li se toleriše 3 ili 5 dana, i to se menja), onda već bude: "Pa gde si ti? Jesi ti nas zaboravila? Znaš li ti da imaš roditelje?..." I tako... Odoh da zovem mamu, da joj ispričam kako je bilo na sahrani.

E, da, ali kraj Dabogda te majka rodila!!! Morala sam da ga pročitam još jednom, pa još jednom. I šta smo zaključili. Svi se bave formom. Ni 9 tisuća kuna, tj. 1.200 evra mesečno nije garancija da će u domu uraditi sve što treba. Zadovolji se forma, a suština...?

Moja majka gleda seriju. Kako je uvek zovem kad gleda seriju, a gleda samo dve (valjda se prikazuju po ceo dan)....I kad odem. A odem, sram me bilo, onda kad ja imam vremena i kad je meni zgodno, sedim s ocem (nemam ništa protiv!) dok ona u drugoj sobi gleda seriju, pa samo uleti kad su reklame.
I onda se pitamo zašto su komplikovani odnosi majki i ćerki.

to kažeš zato što nemaš brata nego sestru :lol: btw, gde su te pice, kako ja ne znam?
Mislim, da smo ipak ubedili Frangipani da će joj biti lepo u biblioteci Sveti Sava na zemunskoj pijaci :hahaha:

Imam ja i brata (rođenog) i sestru, samo što on živi u SAD (otišao tamo da studira i nedavno se zaposlio), pa ga retko viđam. Mnogo mi nedostaje.
A sestra i njen verenik su kupili stan u Zemunu, tako da će ona, kad se uda, od roditelja biti udaljena svega par autobuskih stanica. Jadni ljudi, nikako da je se otarase :D

Imaš u Knezu (u drugom delu ako krećeš od Terazija, sa iste strane gde je i biblioteka) jednu piceriju, ne sećam se kako se zove (možda Time Out??), otvorena je ove godine i imaju mnogo dobre pice (ja volim one ljutkaste). Ja sam svaki put kad sam išla da vratim knjige, uzimala i da jedem. A ovaj prethodni post sam pisala dok još nisam ručala, pa je možda zato ispalo da biblioteku biram na osnovu toga šta ima da se prezalogaji u blizini. Mada je meni Keops i dalje br.1.

Ja sam pokušavala da čitam Vedranu R. ali ne volim kad neko često (i uglavnom nepotrebno) koristi psovke (kao npr. Bukovski, ono mi je užas). Želim da uživam u bogatstvu i LEPOTI jezika dok čitam, a ne da se svako malo štrecam.

Oooo, pa lepo što imaš brata, nisam znala, samo si sestru pomenula. A možda ne bi ni nju da se nije verila (a ti nisi oduševljena izabranikom). Znam da si to rekla samo nama ovde, a nikako pred njom. Kao što sam gore napisala, ti porodični odnosi su mnogo osetljiva stvar.

Znam da ne biraš biblioteku po hrani u okolini, ali ako se nadje nešto tako fino, ne smeta. Ja, iako radim na 50 m od Knez Mihajlove, dešava se da mesecima ne odem u nju. Tako da budem iznenadjena raznim promenama. Pogotovo u tom drugom delu.

U ovoj knjizi Vedrana ne psuje mnogo, tj. skoro uopšte, možda na 2-3 mesta. I mene nervira kad se psuje i što kažeš, uglavnom nema nikakvog smisla. Doduše, ni ovde ni u drugim njenim knjigama, nema nekog bogatstva i lepote jezika. Ona neguje taj stil, jednostavan, ulični.

- - - - - - - - - -

Jao, ne čita valjda sestra ovaj forum, da obrišem ono?!

Jao Bi, pa znas koliko godina imam i koliko sam biblioteka promenila i knjiga procitala.
Bibliotekarke su ovde super, sprijateljila sam se sa njima, daju mi da udjem sa Milicom u biblioteku i sve je sjajno, ali sta da radim kad ``nema za Marka kapa``...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back